Trasee turistice in Muntii Retezat: Lacul Bucura

Am modificat articolul ultima data pe: 10.11.24

 

Aflat in Muntii Retezat si avand o suprafata de 8.9 ha si o adancime de 15.5 metri, Lacul Bucura e cel mai mare lac glaciar din Romania. El este inclus adesea in traseele celor care vor sa faca drumetii la noi in tara: Lacul Bucura – Varful Bucura – Varful Retezat; Gura Zlata – La Pir – Lacul Zanoaga – Lacul Bucura; Campu lui Neag – Cabana Buta – Poiana Pelegii – Lacul Bucura.

 

Apartinand Carpatilor Meridionali, grupa Muntilor Retezat e localizata intre depresiunile Petrosani si Hateg. Cel mai inalt punct al ei este Varful Peleaga, cu 2509 metri. Pe suprafata lui se afla o multime de lacuri glaciare, cel mai mare fiind Bucura. Acesta din urma are o suprafata de 8.9 ha, o adancime maxima de 15.5 metri, o lungime a malului de 1.35 km si e cel mai mare lac din Romania din categoria celor glaciare.

Frumusetea acestei zone merita explorata, motiv pentru care, multe persoane ajung sa faca aici drumetii. Iti prezentam, mai departe, cateva trasee interesante.

 

1. Lacul Bucura – Varful Bucura – Varful Retezat

Daca urmezi aceasta ruta, vei avea ocazia de a te antrena destul de intens, deoarece dificultatea e una medie. Sunt cateva portiuni destul de grele, cu urcari abrupte, motiv pentru care trebuie sa ai putin antrenament pentru a ajunge cu bine la final.

Distanta pe care trebuie sa o parcurgi de la acest lac glaciar, pana in varf de munte e de aproape 4 km. Avand in vedere dificultatea, vei avea nevoie de aproximativ 3 ore pentru a termina drumetia. Se va urca pentru 580 metri si se va cobori pentru 180 metri. 

Pe timpul iernii e mai bine sa eviti astfel de trasee in Muntii Retezat, deoarece iti poti pune viata in pericol.

2. Cabana Gentiana – Valea Rea

Daca vrei sa faci drumetii scurte pentru a te relaxa sau daca vrei sa parcurgi trasee de tip circuit, prin Muntii Retezat, iti recomandam aceasta ruta. 

Se pleaca de la Cabana Gentiana si se merge pe poteci marcate, pentru 1.1 km, timp in care vei urca 30 metri si vei cobori 70 metri. Este un traseu usor, care se parcurge in aproximativ 30 de minute. 

 

3. Campu lui Neag – Cabana Buta – Poiana Pelegii – Lacul Bucura

Dificultatea acestui traseu este una medie, el fiind mai obositor pentru faptul ca e destul de lung, avand o distanta de 20.45 km. Iti va lua intre 6 si 10 ore sa il parcurgi, deci, il poti imparti chiar si in doua zile. 

Se pleaca de la Campul lui Neag, apoi se merge spre Cabana Cheile Butii. De aici, te indrepti spre Cabana Buta, apoi Saua Plaiul Mic, Poiana Pelegii si in final Lacul Bucura, cel mai mare lac din Romania (glaciar). 

Se urca pentru 1620 de metri si se coboara 420 de metri. Aceasta ruta poate fi facuta si pe timp de iarna, insa, e nevoie de experienta si echipamente potrivite. Daca vrei sa parcurgi o distanta ceva mai scurta, poti sa faci un traseu Poiana Pelegii – Lacul Bucura, pe care-l vei parcurge cam in 2 ore si jumatate. 

 

4. Lacul Gura Apelor – Refugiul Gugu – Varful Gugu

32.17 km e distanta acestui itinerariu de dificultate medie. El poate fi parcurs in totalitate intr-un interval de 8.5 – 10.5 ore, timp in care se urca pentru 1400 metri si se coboara pentru 1390 metri. 

Aceasta ruta te va incanta cu tot felul de peisaje superbe, pentru a te simti cat mai aproape de natura. Daca vrei, poti sa gasesti locuri in care sa montezi cortul de drumetie, pentru a poposi o perioada, deoarece e un traseu pe care e probabil sa intentionezi sa il faci in vreo doua zile.

 

5. Gura Zlata – La Pir – Lacul Zanoaga – Lacul Bucura

Daca vrei ca la finalul unui traseu de munte sa ajungi sa vezi unul dintre cele mai frumoase lacuri din Romania, iti recomandam aceasta ruta. 

Ea necesita parcurgerea unei distante de 17.01 km, care poate fi acoperita in totalitate in 6-10 ore. Daca ai conditia fizica necesara, o poti face intr-o singura zi, daca nu, in mai multe. In urcare vor fi 1970 metri, iar in coborare, 710 metri. 

Cea mai dificila portiune este intre La Pir si Lacul Bucura, aceasta fiind periculoasa mai ales pe timp de iarna. 

6. Cabana Pietrele (Retezat) – Lacul Gales – Varful Mare

Daca vrei sa mai vezi si alte lacuri glaciare din Romania, in afara de Bucura, pe care l-am tot amintit, ia in calcul parcurgerea acestui traseu. El este unul de dificultate medie, motiv pentru care, chiar daca are o distanta de doar 3.93 km, se parcurge in circa 3 ore. 580 de metri sunt in urcare si 180 de metri in coborare.

Pentru siguranta ta, evita portiunea dintre Lacul Gales si Varful Mare in perioada iernii, mai ales daca nu esti experimentat si nu ai echipamente cu adevarat potrivite. 

Aceste trasee iti stau la dispozitie, daca vrei sa faci drumetii mai scurte sau mai lungi. Pe toata durata lor, vei avea posibilitatea de a te bucura de frumusetea naturii, dar si de ce pot oferi Muntii Retezatului – obiective turistice impresionante – Cascada Stanisoara, Lacul Bucura, Lacul Gales, Gura Zlata, Cheile Scorotei, Parcul National Retezat, Cascada Lolaia, Pestera cu corali etc. Daca acesta nu se regasesc pe traseele specificate de noi si vrei sa le vizitezi, cauta rute care sa le cuprinda. 

Daca vrei sa vezi si cel mai adanc lac din Romania, de tip glaciar, acesta poate fi vizitat tot in aceasta zona, deoarece e vorba de Zanoaga Mare, ce are o adancime maxima de 29 metri. El are o suprafata de 6 hectare, se afla la o altitudine de1997 metri, are o lungime de 360 metri si o latime medie de 260 metri. 

Viziteaza Romania si bucurra-te de frumusetea ei, de tot ce poate oferi prin prezenta multitudinii de forme de relief pe care le are. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu