
Muntii Baiului sunt intinsi pe o suprafata de 300 km2 din Carpatii Orientali. Ei au o inaltime maxima de 1923 metri si prezinta numeroase zone in care natura a fost foarte generoasa. Pe suprafata lor, dar si in imprejurimi, poti sa parcurgi tot felul de trasee, daca vrei sa faci drumetii – Azuga, Partia Sorica – Varful Clabucetul Taurului – Cabana Garbova – Cabana Limbasel, Busteni – Varful Baiutu – Traisteni sau Piscul Cainelui – Baiul Mare – Varful Neamtului – Tigaile – Sacele.
Aflati in grupa Carpatilor de Curbura, care apartin Orientalilor, Muntii Baiului, sau Garbova, sunt adesea strabatuti de catre persoanele care vor sa se bucure de natura. Ei au o suprafata de aproximativ 300 km2 si sunt cuprinsi intre doua mari bazine superioare ale unor vai – Prahova si Doftana.
Cel mai inalt punct este dat de Varful Neamtu, care are o altitudine maxima de 1923 metri. Mai urmeaza apoi Varful Baiu Mare, cu 1895 metri, Cazacu, de 1762 metri si Urechea, care are 1715 metri.
Daca vrei sa vizitezi Muntii Baiului si te intereseaza cateva trasee pentru drumetii, pe unele dintre cele mai interesante si populare ti le vom prezenta acum.
-
Contents
- Azuga, Partia Sorica – Varful Clabucetul Taurului – Cabana Garbova – Cabana Limbasel
- Sinaia – Culmea Cainelui – Piscul Cainelui – Varful Baiul Mare – Varful Baietu
- Busteni – Varful Baiutu – Traisteni
- Auzga – Varful Clabucetul Taurului – Partia Clabucet (Predeal)
- Piscul Cainelui – Baiul Mare – Varful Neamtului – Tigaile – Sacele
Azuga, Partia Sorica – Varful Clabucetul Taurului – Cabana Garbova – Cabana Limbasel
Daca ajungi in aceasta zona, pe langa faptul ca poti sa te plimbi cu telegondola la Azuga, poti face si drumetii.
Acest traseu, de exemplu, este unul de dificultate scazuta, fiind marcat cu punct albastru. Presupune parcurgerea unui itinerar ce are o distanta de 5.8 km si o diferenta de nivel totala, de 450 metri.
Drumul acesta este accesibil pe toata durata anului, in eventualitatea in care iti place sa faci drumetii in toate anotimpurile.
-
Sinaia – Culmea Cainelui – Piscul Cainelui – Varful Baiul Mare – Varful Baietu
Daca ajungi pe astfel de trasee din Sinaia, dificultatea acestuia este una medie, deci, e bine sa fii obisnuit cu drumetiile inainte de a-l alege. Vei avea de mers pe el un total de 14.5 km, ajungand la o diferenta de nivel cumulativa de 1160 m. Ca si altitudine maxima, aceasta va fi in Varful Baiul Mare, care are 1895 metri.
Durata pe care trebuie sa o aloci parcurgerii acestui itinerar, daca vrei sa mergi pe trasee montane in Sinaia si imprejurimi, este de 6-7 ore.
Daca e sa amintim de dificultatile pe care le poti inampina, acestea sunt legate de cainii care pazesc turmele de oi. Ai grija mare la ei, deoarece pot deveni periculosi. Totodata, acest traseu nu este recomandat in perioada iernii. Ar fi bine sa ai la tine, pentru Muntii Baiului, o harta care sa te ajute.
-
Busteni – Varful Baiutu – Traisteni
Daca iti plac provocarile si vrei sa urmezi un traseu cu dificultate ridicata, marcat prin cruce rosie, acesta ar putea fi o varianta. Se pleaca din Busteni, se merge spre Castelul Cantacuzino si apoi se ajunge pe Cantonul Zamora. De aici, drumul te va indrepta spre cel mai inalt punct al itinerariului si anume Varful Baiutu, care are o inaltime de 1826 metri. Mai departe, traseul merge pe Culmea Orjogoaia, pe Plaiul Orjogoaia si se termina la Traisteni.
7-8 ore reprezinta durata de timp pe care ar trebui sa o ai la dispozitie pentru a parcurge cei 24.5 km.
Daca vrei sa mergi pe acest itinerar din Muntii Baiului iarna, acest lucru e recomandat doar pentru persoanele cu adevarat experimentate, care pe langa experienta au si echipamentele necesare.
-
Auzga – Varful Clabucetul Taurului – Partia Clabucet (Predeal)
Pentru cei care cauta trasee montane in Predeal care sa ii duca pe muntii Baiului, recomandam acest itinerar simplu, cu un grad de dificultate scazut, marcat cu triunghi albastru.
Se pleaca de la Azuga, apoi urmatorul punct de reper este Plaiul lui Sos Mihai. De aici, ajungi la altitudinea de 1520 metri, de pe Varful Clabucetul Taurului, apoi mergi la Cabana Garbova, dupa care spre fosta Cabana Clabucet si Partia Clabucet din Predeal.
Distanta pe care o ai de strabatut e de 8.83 km, iar panta medie e de 8 grade. De regula, acest traseu se face in aproximativ 5 ore si poate fi parcurs pe toata durata anului. Bineinteles ca trebuie o atentie sporita daca e iarna sau daca vremea nu e foarte placuta.
-
Piscul Cainelui – Baiul Mare – Varful Neamtului – Tigaile – Sacele
Recomandam acest traseu persoanelor care sunt cu adevarat antrenate, care au la dispozitie mai multe zile pentru drumetii si care vor sa parcurga distane lungi, deoarece, acest itinerar are o lungime de 50 km si o durata de circa 22 ore. El se desfasoara pe Creasta Baiului.
Pe toata durata traseului, vei ajunge pe o multime de varfuri care te vor duce la o inaltime maxima de 1907 metri. Acest itinerar este interzis in timpul iernii, dar si atunci cand vremea este nefavorabila. Ai grija, deoarece nu e marcat prea bine, deci, informeaza-te inainte cat mai detaliat.
Acest traseu incepe la Posada, apoi continua pe Piscul Cainelui, cu inaltime de 1645 metri, Draganu, 1771 metri si Baiul Mare, 1895 metri. De aici, se merge pe Baiutu, 1826 metri, ajungi apoi pe Varful Rusu, 1903 metri, dupa care Varful Stevia, 1907 metri. De aici, vei ajunge la o altitudine de 1923 metri, pe Varful Neamtu, apoi la 1900 metri, pe Varful Paltin. In final, mai ai de mers Tigaile, Cabana Rentea si Sacele.
Daca alegi sa parcurgi oricare dintre aceste trasee, dar si altele, trebuie sa stii ca nu e recomandat sa faci asta fara a te informa bine inainte. Studiaza harti pentru a vedea exact pe unde trebuie sa mergi, documenteaza-te in ceea ce priveste clima, relieful, problemele care se pot ivi.
Apoi, nu uita ca e deosebit de important sa fii echipat/a in mod corespunzator. In primul rand ai nevoie de imbracaminte adecvata si de incaltaminte care sa te ajute, apoi iti pot fi de mare ajutor accesorii precum: bete pentru sprijin, cea mai buna busola, o lanterna etc. Fa-ti o lista care sa cuprinda toate cele necesare, astfel incat sa nu omiti nimic important.
Lasa un comentariu
2 Comentarii
January 30, 2021 at 1:47 pm
Salutare!
Ați amestecat puțin masivii. Din lista de mai sus numai traseul nr. 4 este în Munții Baiului. Celelalte sunt din Bucegi și Diham.
Raspunde
February 1, 2021 at 9:23 am
Salut, Tiberiu,
Multumesc mult pentru sesizare, am remediat problema!
Numai bine!
Raspunde