Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Muntii Baiului sunt intinsi pe o suprafata de 300 km2 din Carpatii Orientali. Ei au o inaltime maxima de 1923 metri si prezinta numeroase zone in care natura a fost foarte generoasa. Pe suprafata lor, dar si in imprejurimi, poti sa parcurgi tot felul de trasee, daca vrei sa faci drumetii – Busteni – Cabana Piatra Arsa, Sinaia – Cabana Omu – Rasnov sau Predeal – Culmea Clabucetul Baiului – Saua Baiului.

 

Aflati in grupa Carpatilor de Curbura, care apartin Orientalilor, Muntii Baiului, sau Garbova, sunt adesea strabatuti de catre persoanele care vor sa se bucure de natura. Ei au o suprafata de aproximativ 300 km2 si sunt cuprinsi intre doua mari bazine superioare ale unor vai – Prahova si Doftana. 

Cel mai inalt punct este dat de Varful Neamtu, care are o altitudine maxima de 1923 metri. Mai urmeaza apoi Varful Baia Mare, cu 1895 metri, Cazacu, de 1762 metri si Urechea, care are 1715 metri. 

Daca vrei sa vizitezi Muntii Baiului si te intereseaza cateva trasee pentru drumetii, pe unele dintre cele mai interesante si populare ti le vom prezenta acum. 

1. Busteni – Cabana Piatra Arsa

Acest traseu montan, din Muntii Baiului, incepe in Busteni. El continua apoi prin Drumul Urlatorilor, Cantonul Schiel/Jepi si Cabana Piatra Arsa. Aceasta din urma se afla la o altitudine de 1950 de metri, intre Babele si Cota 2000.

Aceasta ruta are o lungime de 8.12 km si e considerata a fi de dificultate medie. Depinde acum de cat esti de antrenat/a pentru drumetii. Va dura in jur de 5 ore si se va urca pentru 1060 metri. Nu este un traseu disponibil pe timp de iarna, ci trebuie facut doar in timpul sezonului calduros. 

 

2. Gara Azuga – Valea Grecului – Cabana Diham

Daca ajungi in aceasta zona, pe langa faptul ca poti sa te plimbi cu telegondola la Azuga, poti face si drumetii. 

Acest traseu, de exemplu, este unul de dificultate medie, care poate fi strabatut chiar si in 2 ore. El are o lugime de 6.38 km, din care 580 metri sunt in urcare si 201 metri in coborare. Vei ajunge la o altitudine maxima de 1433 metri. 

Itinerariul acesta are urmatoarele puncte de reper: Gara Azuga (locul din care se pleaca) – Valea Grecului – Saua Grecului – Saua Baiului si Cabana Diham (punctul de sosire).

3. Sinaia – Cabana Omu – Rasnov

Daca esti in cautarea unor trasee montane in Sinaia, mai lungi si mai solicitante, aceasta ruta ar putea fi o buna idee pentru a te antrena. Ea are un grad de dificultate mediu, spre dificil si vei avea de parcurs o distanta de 41.24 km. 

Pentru a face intregul traseu, va trebui sa mergi continuu timp de aproape 14 ore, motiv pentru care, o buna idee ar fi sa il imparti in mai multe zile. Vei avea de urcat cam 2080 metri si de coborat 2250 metri. 

Pentru a-ti face o idee mai clara asupra rutei, ea porneste din Sinaia, apoi se merge spre Cabana Stana Regala, dupa care urmeaza: Cabana Piatra Arsa, Hotel Pestera, Valea Obarsiei, Cabana Omu, Valea Malaiesti, Uzina Electrica Rasnov si Rasnov. 

Daca vrei sa faci acest traseu pe timp de iarna, ai in vedere faptul ca trebuie sa il modifici putin, pentru ca portiunea Sinaia – Piatra Arsa – Cabana Omu nu e accesibila.

 

4. Busteni – Orjogoaia – Traisteni

Traseul acesta este unul dedicat celor care vor sa faca drumetii de dificultate medie. Distanta ce trebuie parcursa e destul de lunga, avand 24.50 cm. Vei avea nevoie de aproximativ 12.5 ore, deci, iti recomandam sa aloci pentru asta mai mult de o zi. 

Pe durata acestei rute din Muntii Baiului, vei avea de urcat 1050 de metri si de coborat 1095 metri. Punctele de reper sunt: Busteni – Zamora – Culmea Zamora – Culmea Petru – Orjogoaia – Culmea Orjogoaia – Traisteni. 

O dificultate pe care o poti intampina daca mergi pe acest traseu e faptul ca e marcat destul de prost, asadar, ai grija sa te documentezi bine inainte. Totodata, ai in vedere faptul ca drumul e inaccesibil iarna, intre Zamora si Orjogoaia. Ar fi bine sa ai la tine, pentru muntii Baiului, o harta care sa te ajute.

 

5. Predeal – Culmea Clabucetul Baiului – Saua Baiului

Daca vrei sa faci trasee montane in Predeal, care sa aiba grad de dificultate mediu, iti recomandam aceasta ruta. Ea are o distanta de 7.11 km, 460 metri in urcare si 100 metri in coborare. Se parcurge destul de repede, in doar 3 ore. 

Se merge prin paduri si poiene, poteci, versanti si tot felul de locuri in care natura se dezlantuie intr-un mod miraculos.

6. Sinaia – Saua Varfului cu Dor – Cabana Padina

Cauti trasee din Sinaia ceva mai dificile, care sa te ajute sa te antrenezi pentru a te simti cat mai in forma? Atunci, drumetiile ar putea fi o placere daca alegi aceasta ruta, care porneste din Sinaia, apoi continua la Hotel Cota 1400, Saua Varfului cu Dor – Valea Izvorul Dorului – Saua Laptici si se sfarseste la Cabana Padina. 

Distanta totala pe care o vei avea de strabatut e de 14.15 km. Vei avea nevoie de un timp de aproximativ 5 ore si jumatate. Din tot traseul, 1120 metri sunt in urcare si 420 metri in coborare. 

Daca alegi sa parcurgi oricare dintre aceste trasee, dar si altele, trebuie sa stii ca nu e recomandat sa faci asta fara a te informa bine inainte. Studiaza harti pentru a vedea exact pe unde trebuie sa mergi, documenteaza-te in ceea ce priveste clima, relieful, problemele care se pot ivi.

Apoi, nu uita ca e deosebit de important sa fii echipat/a in mod corespunzator. In primul rand ai nevoie de imbracaminte adecvata si de incaltaminte care sa te ajute, apoi iti pot fi de mare ajutor accesorii precum: bete pentru sprijin, cea mai buna busola, o lanterna etc. Fa-ti o lista care sa cuprinda toate cele necesare, astfel incat sa nu omiti nimic important. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments