Topul Fenomenelor Si Corpurilor Ceresti Ce Pot Fi Observate Cu Un Telescop Acasa

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.22

 

Ti-ai cumparat un telescop sau un binoclu si doresti sa stii la ce sa te astepti cand vei incerca sa vezi obiectele ceresti? In functie de cat de puternic este articolul achizitionat, vei putea vedea mai departe in Univers, si, in cele ce urmeaza, vei afla si cate ceva despre cele mai comune, dar si frumoase, corpuri din spatiu pe care le poti observa. 

 

In general, exista corpuri ceresti pe care le poti vedea de-a lungul anului, dar si lucruri ce sunt vizibile unei emisfere doar pentru un sezon sau o jumatate de an, ori chiar pentru o zi sau doar cateva ore. In continuare iti vom oferi cateva informatii ajutatoare, fie ca doresti sa observi lunile lui Jupiter sau ca vei incerca sa obtii cea mai frumoasa fotografie a lui Saturn sau a unei nebuloase fermecatoare. 

 

Fenomene de scurta durata

In general, acestea includ eclipsele si ocultatiile. 

 

Eclipsele

Pot fi de luna sau de soare, si pot dura de la cateva minute si pana la cateva ore. Se pot observa atat cu ochiul liber, cat si cu ajutorul unui telescop dotat cu filtrele potrivite, pentru a nu dauna ochiului (in special in cazul observarii Soarelui). 

Eclipsele de soare se petrec atunci cand Luna se interpune intre Pamant si astrul ceresc, pana cand acesta devine un disc intunecat inconjurat de o coroana de lumina. Iar cele de luna se petrec atunci cand umbra Pamantului trece peste satelitul sau natural, luminandu-l in nuante de gri si rosu. 

 

 

Ocultatiile

Au loc cand Luna acopera alte elemente cosmice pe care le putem vedea. Poate “ascunde” o alta stea pentru cateva minute, lucru pe care il poti observa in intregime de-a lungul noptii. Dar asta nu este tot, caci si alte obiecte cosmice, precum asteroizii sau planetele Sistemului nostru Solar, pot sa “ascunda” alte stele pentru perioade scurte de timp, datorita miscarilor lor de rotatie. 

 

 

In Sistemul Solar

Luna

Este cel mai simplu de gasit si analizat, in toate formele sale. La magnificatie minima va arata aproape la fel in orice telescop. Dar un obiect mai calitativ poate duce la observarea in detaliu a craterelor, muntilor si santurilor. 

 

Planetele

Exista nu mai putin de sapte planete in Sistemul nostru Solar (si controversatul Pluto), trei dintre ele pregatind oricarui privitor un mic spectacol, in functie de perioada anului si pozitia lor pe cer, precum si de apropierea lor de Terra. Saturn, Marte si Jupiter sunt cele mai interesante corpuri ceresti pe care le poti observa acasa, in curte sau intr-o alta zona ferita de poluarea luminoasa a orasului, folosindu-te de un telescop bun. Ele pot prezenta si fenomene meteorologice de la suprafata, precum furtuni de praf si nori. 

Jupiter nu se vede singur, fiind acompaniat de patru luni ce se rotesc in jurul sau si care isi pot lasa umbra deasupra suprafetei planetei, uneori. Saturn este similar din acest punct de vedere, existand cativa sateliti naturali vizibili prin intermediul unei lupe suficient de puternice. 

Prin folosirea filtrelor adecvate, se pot observa norii de pe Venus, precum si faza acestei planete (forma sa crescanda). Acest lucru poate fi spus si despre Mercur

Pentru ca sunt mai indepartate de centrul Sistemului Solar, Neptun si Uranus vor fi mai dificil de reperat si, chiar si atunci, cu ajutorul unui telescop sau binoclu comun nu vei vedea decat doua puncte albastrui sau verzui. Pluto este cel mai dificil de urmarit, deoarece este cel mai indepartat si se situeaza, adesea, in zona Caii Lactee, aparand, poate, drept o stea plapanda. 

 

Asteroizii (Planetele pitice)

Desi acestia pot fi mult mai mici decat alte corpuri din Sistemul nostru Solar, ei raman la fel de importanti si pot fi priviti printr-un binoclu bun. Printre cele mai importante “tinte” se afla Vesta si Ceres. 

 

Cometele

Ele sunt mici obiecte de gheata din alte sisteme solare care ajung, din cand in cand, suficient de aproape de Soare, devenind vizibile. Desi reprezinta evenimente cosmice mai rare, ele pot aparea regulat pe cer, asa ca le poti observa daca esti pasionat, chiar mai aproape si mai in detaliu, folosindu-te de telescoape bune (aici si o lista comparativa) pentru uz la domiciliu. De obicei, gasesti online informatii referitoare la obiectele de acest fel ce apar pe cer. 

 

Meteoritii

“Ploile de stele” sunt indragite de majoritatea publicului uman, fie ca este vorba despre astronomi amatori sau oameni obisnuiti. Cele mai mari evenimente de acest fel sunt Perseidele, care au loc in prima jumatate a lunii August; Leonidele, ce pot fi observate in noiembrie; Geminidele, care au loc in decembrie; si Quadrantidele, care impanzesc cerul lunii ianuarie. 

 

 

 

Obiecte de pe cerul indepartat

DSO, sau “deep sky objects” sunt, de fapt, galaxii, nebuloase si clustere de stele suficient de mari, care au fost descoperite deja si care pot fi vazute si cu ajutorul unor telescoape de uz casnic. Nu ai nevoie de marire deosebita in unele cazuri, ci mai degraba de conditiile atmosferice potrivite. In sens tehnic, mai importanta este apertura, pentru ca ai nevoie sa strangi suficienta lumina. 

Andromeda poate fi vazuta si cu un telescop ieftin, iar cu articolul potrivit poti observa chiar si nebuloasa Lebada sau clusterul Hercule. Desi pot parea niste puncte neclare la inceput, prin suficiente modificari poti ajunge sa le observi mai clar. Alte obiecte vazute adesea sunt nebuloasa Orion, galaxia Triangulum si nebuloasa Laguna. 

 

Stelele duble

Un astfel de sistem solar poate parea doar o stea puternic stralucitoare la inceput, insa, prin antrenarea ochiului, vei reusi sa observi, chiar si prin folosirea unui instrument mai putin potent, ca te uiti la un grup intreg. 

Un exemplu pertinent este steaua de la indoirea “oistii” Carului Mare, Mizar, care, la o analiza mai amanuntita, descopera o a doua stea in apropierea sa, aceasta fiind denumita Alcor. Iar alaturi de acestea, cei mai antrenati ochi vor descoperi un al treilea obiect ceresc luminos care le acompaniaza. 

 

Satelitii spatiali

Cel mai important si usor de vazut, cu “antrenamentul” adecvat, este Statia Spatiala Internationala. Insa, pe langa aceasta, poti urmari, cu ajutorul unui mic telescop, si sclipirile de iridiu care se vad atunci cand lumina solara se reflecta in obiectele spatiale trimise de oameni in cosmos. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu