Am modificat articolul ultima data pe: 25.02.20

 

Unele fenomene astronomice pot fi observate pe cer de catre toata lumea, chiar cu ochiul liber, dar achizitionand un binoclu te vei putea bucura de o vizibilitate mult mai buna. Mai jos, ai cateva fenomene interesante pe care iti sugeram sa le observi, mai ales daca esti pasionat de aceasta stiinta. 

 

Astronomia este stiinta care se ocupa cu observarea unor obiecte de pe cer, ce sunt vizibile ziua sau noaptea si sunt situate in afara Pamantului. Sunt multe persoane pasionate de aceasta activitate, care isi petrec o mare parte din timpul liber facand astfel de observatii, dar si persoane care devin interesate doar la mediatizarea unor fenomene astronomice mai deosebite ce devin vizibile in anumite perioade.

Pentru publicul larg aceasta pasiune este de data mai recenta, odata cu aparitia unor mijloace de observare la preturi decente si destinate pentru orice pasionat. Observarea boltei ceresti se poate face si cu ochiul liber, dar pentru a vedea unele detalii ai nevoie de un instrument optic si cel mai la indemana pentru publicul larg este un binoclu. In continuare iti prezint cateva fenomene astronomice ce pot fi vizibile cu ajutorul unui binoclu.

 

 

Roiuri deschise

Spre exemplu, Pleiadele se pot observa mai usor, inclusiv cu ajutorul unui binoclu performant si contin in jur de cateva sute de stele, legate intre ele cu ajutorul gravitatiei.

 

Roiuri globulare

Sunt formatiuni de milioane de stele ce se afla concentrate pe o suprafata relativ mica. Se pot observa si cu ajutorul unui binoclu performant, de cele mai multe ori sub forma unor pete difuze.

 

Cometele:

Sunt fenomene inedite, de o mare frumusete si pentru a le putea observa in toata spledoarea lor este indicat sa mergi undeva in afara zonelor urbane, departe de poluarea luminoasa. Intr-o zona izolata, intunecoasa poti observa cu usurinta chiar si coada cometei, cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu. O data la 10 ani apare cate o cometa ce poate fi observata bine.

 

Meteorii

Sau stelele cazatoare sunt recunoscute de oricine si este un fenomen care in zona noastra se poate vedea foarte bine, cu ochiul liber sau cu un binoclu, mai ales in luna august, Perseidele sau cum mai sunt cunoscute in popor ploaia de stele. Este indicat sa mergi, de asemenea, in afara localitatilor, unde nu intalnesti lumini ca in zona urbana, pentru a te putea bucura de intreg spectacolul oferit de acest fenomen astronomic. 

Astronomii profesionisti, pasionatii, dar si alte persoane se intalnesc in aceasta perioada a anului pentru a urmari fenomenul, ce consta in intrarea in contact cu atmosfera pamantului, a mici particule ce vin cu o viteza foarte mare, ionizeaza si lasa in urma o dara de lumina. Oamenii de la tara pastreaza traditia de a-si pune o dorinta atunci cand vad o stea cazatoare. 

 

Stelele duble

Pot fi recunoscute usor chiar si de astronomii incepatori care cerceteaza bolta cereasca cu ajutorul unui binoclu. Este vorba de doua sau mai multe stele foarte apropiate si in multe cazuri poti sa observi si culorile stelelor membre.

 

Supernove

Este un fenomen astronomic mai rar, ce reprezinta explozia unei stele, un spectacol ceresc insotit de o lumina orbitoare. Acest eveniment poate fi observat pe cer timp de mai multe nopti si daca este o stea apropiata de Terra, cum a fost in 2014 explozia unei stele din galaxia Messier 82, situata pe cer intre constelatiile numite Carul mic si Carul mare, poate fi observata atat cu ochiul liber, cat si cu ajutorul unui binoclu. 

Aceste fenomene sunt foarte atractive pentru cercetatorii din domeniul astronomiei, deoarece se pot afla informatii importante despre secretele materiei negre si despre cum se formeaza galaxiile.

 

Alinierea planetelor

Este un fenomen destul de rar ce apare o data la cativa ani si reprezinta un material de studiu important pentru cercetatori, dar si un fenomen extraordinar pentru pasionatii de astronomie. 

Se intampla in anumite luni din an: spre exemplu in ianuarie – februarie 2016 pe bolta cereasca se putea observa cu ochiul liber, dar mai bine cu ajutorul unui binoclu pentru a putea vedea si alte detalii, cum 5 planete erau aliniate: initial patru Venus, Marte de culoare rosie, Jupiter putand oberva si lunile acestei planete, Saturn si mai tarziu Mercur. 

Acest fenomen a mai putut fi vazut inainte in 2005. Acest tip de fenomen astronomic ce poate fi considerat ca un dans al planetelor este vazut ca o mare curiozitate si merita sa nu fie ratat.

 

Eclipsa de luna

Este un fenomen ce se produce la intervale neregulate de timp, cand luna intra in umbra Terrei, si capata o culoare rosiatica de unde si denumirea de luna sangerie. Fenomenul poate avea durate diferite de timp, eclipsa cea mai lunga din secolul 21 a avut 103 minute, in 2018. Aproximativ cu aceeasi durata de 102 minute, se va mai putea observa fenomenul in 2029 si 2047. 

Acest fenomen poate fi vizibil si cu ochiul liber pe anumite portiuni de pe Terra, ultima fiind usor de observat si din Romania. Luna intra in conul de umbra si incet, incet este acoperita in totalitate, schimbandu-si culoarea, dupa care revine la normal. Inca de la rasarit luna se afla in penumbra, dar schimbarea este insesizabila cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu. 

Odata cu intrarea in umbra Pamantului, bucati din ce in ce mai mari de pe suprafata lunii isi vor schimba culoarea trecand de la nuante de portocaliu la caramiziu. Maxima eclipsei se poate observa in general pe la miezul noptii. 

 

 

Pe piata exista o gama larga de binocluri bune (aici o lista comparativa), pe care le poti folosi daca esti amator de astfel de fenomene, de la modele mai simple (7 x 50, 10 x 50 unde prima cifra reprezinta grosismentul optic, iar a doua diametrul obiectivului masurat in milimetri), pana la modele profesionale care sunt in general de provenienta japoneza. 

Cele din a doua categorie sunt preferate de cei care sunt pasionati si isi doresc ca descopere momente inedite, dar sunt mult mai grele si mai incomode de utilizat (putand ajunge si pana la 150 mm in diametru pentru obiectiv) si, de asemenea, au un pret mult mai ridicat. Totusi cu un astfel de instrument in 1996 un pasionat de astronomie, amator, a descoperit o cometa care a ajuns sa ii poarte numele, Yuji Hyakutake. 

Printre cele mai cunoscute firme care produc binocluri dedicate pentru astronomie sunt Leica, Zeiss, Swarovski si Steiner. 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...