Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Printre minunatele locatii din tara noastra se afla lacul Balea, pe care il poti vizita indiferent de anotimp, avand o frumusete aparte. Exista diferite trasee pe care le poti urma, cel mai important fiind, bineinteles, Transfagarasan. Iata cateva exemple care sa te ghideze in urmatoarea ta calatorie. 

 

Lacul Balea e una din minunile naturale autohtone si o destinatie turistica populara, fiind un lac glaciar care s-a format intr-un cerc glaciar, avand o forma deosebita si fiind inconjurat de peisaje frumoase cu piscuri de munte. 

Situat la 2034 metri altitudine, Balea lac se gaseste, ca si locatie, in Sibiu, Muntii Fagaras. Inca din 1932 a fost declarat rezervatie naturala alaturi de 180 de hectare imprejmuitoare, prezentand o mica oaza de relaxare si aer curat. 

 

Cate ceva despre Balea 

Iti mai spunem ca Balea lac este unul din cele cinci lacuri din tara noastra pe care nu ar trebui sa le eviti, alaturi de lacurile Bucura, Vidraru, Rosu si Sfanta Ana. Frumusetea sa transcede timpul si anotimpul, fiind la fel de inspirational si vara, si iarna, in 2006 fiind ales drept locatie pentru hotelul de gheata de la Balea lac, aceasta constructie fiind prima de acest fel in Europa de Est, folosindu-se chiar gheata lacului pentru blocurile de iglu. Peisajele deosebite facute de fotografi si turisti imbie, parca, la vizitare si petrecerea timpului liber intr-un cadru feeric. 

Cand si cum poti vizita Balea lac

Cand este vreme calda si conditiile meteo permit, se poate ajunge la Balea lac cu masina personala, existand sus cabana Balea lac unde poti sa innoptezi, daca iti rezervi loc din timp, caci, avand in vedere popularitatea locatiei, este posibil sa nu gasesti liber cand ajungi sus. 

Pe perioada iernii se poate ajunge acolo numai cu telecabina Balea lac disponibila la cabana Balea cascada, situata in apropierea acelui punct de interes turistic. Bineinteles, vei plati un tarif pentru urcare si coborare. 

 

Ce poti vizita

In fiecare an, din 2006, se amenajeaza pe perioada de iarna, in lunile ianuarie – martie, un hotel de gheata Balea lac, nelipsind o biserica de gheata, zidurile constructiilor fiind faurite chiar din bucati de apa inghetata din lac. In special in toiul iernii, cand la munte este totul alb, nins iar temperaturile foarte reci, vei putea sa te bucuri de o priveliste deosebita si sa experimentezi cu o noapte de cazare in iglu, la -20 de grade Celsius. Poti servi masa la restaurantul de gheata de la Balea lac iarna sau il poti doar vizita. Daca nu ai masina, poti lua un autobuz din Sibiu spre Balea lac, de exemplu. 

Si, daca ai facut efortul de a ajunge pana aici, de ce sa nu vizitezi si Balea cascada, care se afla la 4 km distanta, intre cele doua existand legatura facuta cu telecabina? Aceasta are o cadere mare de apa si un aspect deosebit, in orice anotimp, intretinand o vegetatie variata si diferite vietuitoare. Mentionam jnepenii, bujorii de munte, pajistile de omag, salcia, ferigile, muschiul si rogozul, flamanzica, iarba rosioara, floarea de colt, ochii soricelului si afinele de munte. 

 

Trasee montane care trec prin Balea lac

Poate cel mai spectaculos si des urmat dintre trasee este Balea lac – Transfagarasan, pe care il parcurgi cu masina, in acelasi timp explorand soseaua ce leaga Muntenia de Transilvania cu unduiturile sale specifice. Mentionam ca drumul va fi inchis in sezonul rece, avand in vedere pericolele cauzate de gheata si zapada la altitudini mari, avalanse, alunecari de teren ori de stanci. Totodata, Transfagarasanul este deschis doar patru luni pe an asa ca, daca doresti neaparat sa vizitezi in siguranta Balea lac, intre 30 octombrie si 30 iunie vei folosi telecabina. 

Unul din cele mai usoare trasee pe Fagaras din Balea porneste chiar de la lac, trecand prin Saua Capra, apoi vizitand Lacul Capra, Portita Arpasului, dupa care ajungi “la trei pasi de moarte” si pe Saua Vartopului, in Arpasul Mare, pe piciorul Mircii, Iezerul Podul Giurgiului, Saua Podragului, Saua Ucei Mari, pe Saua Orzanelor si ajungi la Varful Vistea Mare si apoi pe Varful Moldoveanu, cel mai inalt punct al tarii, la 2544 metri altitudine. Nu uita bocancii de munte si apa, fiind de folos si cateva batoane proteice, pentru a nu-ti fi foame. 

Mai poti incerca un traseu spre varful Negoiu, al carui altitudine este de 2535 metri, insa vei putea sa il faci doar vara si, cel tarziu, toamna, fiind mai dificil pentru incepatori. Printre punctele turistice pe langa care vei trece se afla Cabana Negoiu, Valea Saratii, Saua Cleopatrei, Strunga Doamnei si Strunga Ciobanului, precum si Piatra Pranzului. 

Din traseul crestei Muntilor Fagaras a fost inchisa pe termen nelimitat portiunea Strunga Dracului care este periculoasa si foarte inclinata, putand cadea stanci care pun in pericol viata turistilor, acolo intamplandu-se, de-a lungul anilor, numeroase accidente. 

Exista mai multe variante pentru a ajunge la varful Caltun si varful Lespezi, cea mai populara fiind varianta de la Strunga Doamnei, de acolo putand ajunge spre tunelul Transfagarasanului la intrarea din sud, traseul fiind unul mediu ca durata, de 5 ore. 

In functie de preferinte si de zona din care pornesti, ai la indemana trasee turistice pentru muntii Fagaras situate pe versantul nordic, cu cabane si mici orase, precum si Balea lac, Caltun sau Negoiu, de pe versantul sudic, unde poti vedea Valea Topologului, Lacul Vidraru si varful Moldoveanu, din Valea Oltului ajungand la Chica Pietrelor si prin Zanoaga Cainenilor, iar din partea de est un obiectiv principal este Rudarita cu Plaiul Foii. 

Mai ai la dispozitie si traseul de creasta, de la vest spre est sau invers, acesta fiind marcat printr-o banda rosie, el avand nu mai putin de 70 km, neputand fi efectuat de la cap la coada, motiv pentru care a si fost impartit pe noua etape, pornind de la Cabana Plaiul Foii si incheindu-se la Halta CFR Valea Marului (in directia est – vest). 

Asadar, daca doresti sa pornesti intr-o incursiune in lumea salbatica, dar turistica, a muntilor Fagaras, sa vizitezi castelul de gheata de la Balea lac iarna ori sa te bucuri de cascada cu acelasi nume in toiul verii, ai la dispozitie aceste informatii si multe altele gasite online pentru a avea parte de o excursie frumoasa. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments