In Delta Dunarii vei gasi o multime de tipuri de peste. Crapul este vanat de multi pescari, acesta se inmulteste in perioada verii si poate ajunge chiar si la 40 kg. Scrumbia de Dunare este o specie migratoare ce se regaseste si printre pestii din Marea Neagra, deoarece aici supravietuieste, dar pe fluviul Dunarii isi depune ouale. Bibanul este un peste rapitor, care poate fi capturat pe tot parcursul anului.
Acestea sunt doar cateva nume de pesti, in continutul articolului vei afla si alte informatii despre Delta Dunarii, ce animale traiesc in Marea Neagra, dar si numeroase curiozitati despre pesti, asa ca ar fi indicat sa il lecturezi in intregime.
Contents
- Crapul – unul dintre pestii din Delta Dunarii
- Babusca – unul dintre pestii de balta
- Biban – un peste rapitor
- Somnul – un peste de apa adanca
- Stiuca – un peste de apa dulce, ce se gaseste in Delta
- Platica – un peste de Dunare
- Caracuda – un peste asemanator cu crapul
- Carasul – un peste raspandit in Delta si nu numai
- Scrumbia de Dunare – un peste migrator
- Pastruga – un peste pe cale de disparitie
- Avat – unul dintre cei mai rapizi pesti
- Linul – un peste apreciat datorita carnii
- Salaul – un peste des intalnit in Romania
Crapul – unul dintre pestii din Delta Dunarii
Crapul este un peste ce se incadreaza in categoria celor de talie mare, deoarece poate atinge la maturitate chiar si 1m si o greutate de 40kg. Acesta se inmulteste in perioada mai-iunie si poate supravietui de obicei in apele salmastre sau cele dulci, de aceea se numara printre animalele ce traiesc in Marea Neagra si Delta Dunarii.
Pestele are corpul acoperit cu solzi de dimensiuni mari, iar nuanta pielii este negricioasa cu tenta albastruie. In tara noastra poti pescui crap romanesc, cel oglinda, cel galo chinzesc si novacul. Avand in vedere ca nu face parte din categoria pestilor mici, este foarte ravnit de multi pescari. Daca vrei sa capturezi mai rapid aceasta specie, afla cu exactitate care este localizarea crapului pe Dunare, informandu-te in prealabil.
Babusca – unul dintre pestii de balta
Babusca face parte din familia ciprinidelor si se gaseste in apele statatoare sau cele lent curgatoare, care au pe fund mai mult nisip sau mal. Acesta este un peste de Dunare, insa se poate sa il intalnesti si pe cursul inferior al raurilor Bega, Somes, Timis, Mures, Olt sau Cerna.
Are in jur de 20-25cm, insa poate atinge chiar si 50cm, iar greutatea este de cel mult 1,8kg. Carnea nu este considerata printre cele mai gustoase, insa babusca e pestele ce se prinde usor, folosind momeli naturale, cum ar fi: mamaliga, vermusi, rame sau paine, de aceea se afla des printre capturile celor care merg la pescuit in Delta Dunarii.
Biban – un peste rapitor
Bibanul este unul din acei pesti din Delta Dunarii care se gasesc si in celelalte ape care se afla pe teritoriul tarii noastre. Acesta este unul din pestii rapitori ce poate fi capturat pe tot parcursul anului, incepand de primavara devreme pana toamna sau chiar si in timpul iernii la copca. Este un peste cu botul ascutit si capul conic, iar corpul este arcuit si indesat.
Avand in vedere ca un exemplar masoara in medie cel mult 30 cm si are o greutate de cel putin 2kg si cel mult 5kg, nu se numara printre pesti mari. Hrana unui biban este pestele si alte vietuitoare subacvatice. Avand in vedere ca nu este mare, se misca destul de repede, de aceea capturarea va fi destul de antrenanta. Ca sa il poti prinde poti sa folosesti atat momeli artificiale, cat si naturale.
Somnul – un peste de apa adanca
Pestele somn traieste aproape in orice tip de apa, deoarece il poti gasi in balti, pe cursul inferior al fluviilor mari sau in lacuri, iar pentru a se dezvolta prefera locurile adanci ce au mal sau apele tulburi, de aceea il vei gasi printre pestii din Delta Dunarii. Acesta este lung, astfel ca poate atinge chiar si 3 m, are capul turtit si gura larga. Este activ noaptea si se hraneste cu pesti, pasari acvatice sau mamifere tinere, de aceea este un peste rapitor.
Perioada optima pentru a-l captura este aprilie – noiembrie. Trebuie sa folosesti momeli naturale, cum ar fi: rame, bucati de peste, carne stricata, broaste. Pe langa barca de pescuit, vei mai avea nevoie de lansete ce sunt dotate cu mulinete puternice, fire groase si carlige mari.
Somnul face parte dintre acele tipuri de pesti care se pot lipi pe fundul apei, de aceea capturarea va fi dificila si va dura. Poate fi prins cand mergi la pescuit in Delta Dunarii, dar il mai poti gasi si pe raurile mari, precum: Olt, Siret, Mures, Prut sau in lacurile mari de campie.
Stiuca – un peste de apa dulce, ce se gaseste in Delta
Printre pestii de Dunare se numara si stiuca. Este un peste rapitor, raspandit atat in apele curgatoare, cat si in cele statatoare. Are o greutate medie de 2kg si lungimea de 40cm, insa poti captura si exemplare ce ating 2m si au 25-30kg. Corpul este alungit, iar solzi de peste au dimensiuni mici.
Pe langa faptul ca il vei gasi in aceasta apa dulce, stiuca este pestele care poate trai si in apele maritime, de aceea se numara printre animalele care traiesc in Marea Neagra. Este una dintre cele mai curajoase vietuitoare subacvatice, deoarece prefera sa se hraneasca cu peste viu, de aceea deseori trebuie sa iasa la prada.
Platica – un peste de Dunare
Platica se numara printre pesti de Dunare, insa poate fi gasita si prin alte ape, in afara de cele montane, care se afla la altitudine. Este o specie omnivora, deci nu se hraneste doar cu plante sau mal. Unii specialisti sustin ca mananca si icrele bibanului sau ale stiucii. In timpul iernii, acesti pesti de apa dulce nu se hranesc, iar daca ii scoti la mal pot muri.
Odata ce ai capturat pestele, il poti prepara la tigaie, iar icrele de platica sunt printre cele mai gustoase. Daca vrei sa ai o captura generoasa, zilele de primavara si cele de vara sunt printre cele mai propice. De asemenea, cel mai bine se prinde la primele ore ale zilei sau seara tarziu. Cand se apropie iarna acesti pesti din Delta Dunarii cauta locuri mai adanci unde isi pot asigura cantitatea de oxigen de care au nevoie pe parcursul iernii.
Caracuda – un peste asemanator cu crapul
Caracuda este inrudita cu carasul. Aceasta traieste si se poate dezvolta in iazuri cu adancime mica, lacuri ce au multa vegetatie sau rauri ce se misca lent si se numara printre acele rase de pesti ce se gasesc in Delta Dunarii. La aspect, aceasta se asemana cu crapul, numai ca partea din spate este putin mai bombata.
Solzi sunt mici, iar mustata lipseste. Caracuda poate atinge 64cm, iar greutatea ajunge chiar si la 3kg. Se hraneste cu larve si face parte din speciile de pesti ce pot trai chiar si in conditii extreme. Cu toate acestea, cand mergi la pescuit in Delta nu ai voie sa o capturezi, deoarece este protejata prin lege. Daca se intampla acest lucru accidental, trebuie sa o eliberezi (ceea ce recomandam cu toti pestii prinsi, de altfel).
Carasul – un peste raspandit in Delta si nu numai
Carasul este un peste foarte raspandit in tara noastra, ce se dezvolta usor, deoarece face parte din animalele care traiesc si in balta cu usurinta. Se hraneste cu crustacee, larve, moluste sau vegetatie si poate rezista chiar si in apele cele mai sarace de oxigen. Se numara printre putinele specii de pesti de apa dulce ce pot supravietui cateva ore dupa ce au fost scoase din apa.
Iarna pot trai chiar si o zi. Ca sa poata fi mentinut viu, pestele trebuie invelit cu o carpa umeda, ce mentine solzi uzi. Reproducerea acestui peste se realizeaza primavara, atunci cand temperatura apei nu depaseste 10 grade. La aceasta categorie de pesti nu exista masculi, atunci cand exemplarele ajung la maturitate, deoarece acestia sufera o schimbare numita ginogeneza si se transforma in femele.
Pescuitul carasului se poate realiza in orice mod doresti, insa specialistii recomanda sa te indrepti catre cel la pluta. Pentru momeala poti folosi ramele, vermusi rosii sau albi, si painea, daca vrei sa prinzi exemplare mici, iar pentru cele mari, poti folosi chiar porumb boabe.
Scrumbia de Dunare – un peste migrator
Scrumbia de Dunare face parte din acele specii de pesti din Marea Neagra care primavara migreaza in fluvii pentru a depune icrele. Asadar, in Delta Dunarii, pestii doar se inmultesc, nu se si dezvolta. La maturitate are o lungime de cel putin 30cm, si cel mult 45cm, iar greutatea medie este de 500g, insa poti gasi exemplare care ating si un kilogram.
Corpul acestui peste este alungit, iar abdomenul este in muchie de cutit. Dupa ce are loc procesul de reproducere scumbia ajunge din nou in mare, unde supravietuieste mancand pesti mici, cum ar fi: hamsii, guvizi, dar si crustacei. Chiar daca carnea scrumbiei are o multime de oase, aceasta este apreciata datorita gustului fin si se consuma de obicei sarata sau afumata.
Pastruga – un peste pe cale de disparitie
Sunt specii de pesti din Delta Dunarii care nu traiesc pe tot parcursul anului acolo, iar printre acestia se numara si pastruga. Este un peste ce se deosebeste datorita faptului ca falca inferioara este intrerupta, iar cea superioara este de fapt 60% din lungimea capului. Acesta poate atinge 214cm si 68kg, insa cele mai multe exemplare au intre 80-100cm si o greutate de cel mult 8kg.
Atunci cand cauti informatii despre pestii acestia vei gasi date care mentioneaza ca este un soi migrator, ce traieste in Marea Neagra, dar cand vrea sa isi depuna icrele merge in fluviu. Acest proces se intampla de obicei in primavara. Dupa aparitia puiutului se intoarce, pentru a-l hrani si a-l ajuta sa treaca peste iarna pe pestisorul cel mic. Pestele se hraneste cu larve de la insecte, viermi, guvizi, crustacei sau moluste. Din cauza scaderii numarului de exemplare, acesta face parte din specile ce se afla pe cale de disparitie.
Avat – unul dintre cei mai rapizi pesti
Este un peste foarte ager si dificil de prins, de aceea nu se recomanda sa fie capturat de catre cei care nu au experienta in manuirea lansetei. Avand in vedere ca nu sunt foarte buni la gust, au oase multe si nu poate fi preparat decat marinat impreuna cu carnea altor specii de pesti, multi pescari aleg sa ii dea drumul dupa capturare.
Acesta se poate dezvolta in multe ape de pe teritoriul tarii noastre, de aceea il vei gasi si in raurile de la ses. Pentru a pescui aceasta specie, ai nevoie de o lanseta medie facuta din materiale puternice, ce rezista in timpul drilului. Este o specie de pesti de apa dulce din Romania, care atunci cand este de dimensiuni mici se hraneste cu insecte, iar pe masura ce avanseaza devine peste rapitor. Pentru reproducere, aceasta specie depune icrele in aprilie si iulie.
Linul – un peste apreciat datorita carnii
Linul este o alta specie pe care o vei gasi in Dunare, deoarece se dezvolta in apele dulci care au un curs lent. Culoarea acestui peste este galben verzuie, insa poti gasi si exemplare rosii-aurii. Corpul este unul indesat si lat in zona din spate, iar solzi sunt foarte marunti.
Trupul este acoperit de un strat gros de mucus, ce are rolul de a-l proteja impotriva bacteriilor si ciupercilor. Lungimea medie a unui exemplar este cuprinsa intre 25 si 40cm, iar greutatea nu depaseste 1kg. Perioada de reproductie a acestei specii are loc intre mai si august, cand temperatura apei este de cel putin 18 grade. Carnea este mai gustoasa decat cea a crapului, de aceea este mai ravnit de catre pescari.
Salaul – un peste des intalnit in Romania
Unii pesti sunt mai rezistenti si pot trai chiar si in conditii mai aspre. Printre acestia se numara si salaul care in mod obisnuit se dezvolta in ape curgatoare, dar poate trai si in balti care au o concentratie de sare de pana la 1%. Pestele are un corp alungit, iar capul este ascutit.
Solzii sunt de culoare cenusiu-verzuie, iar pe abdomen pestele este alb argintiu. Se hraneste cu alti pesti mai mici, de aceea face parte din categoria celor rapitori. Cel mai bine se dezvolta in apele adanci si tulburi. Pestele la maturitate poate ajunge si la 130cm, iar greutatea maxima atinsa este de 19 kg.
In concluzie, ai suficient de multe optiuni pentru pescuit si cu siguranta nu vei mai avea nevoie sa folosesti autobronzant, ci mai degraba o crema de protectie solara buna si un cort de pescuit care sa te protejeze eficient, deoarece vei petrece destul timp in aer liber.
Lasa un comentariu
0 Comentariu