Iritarea mucoasei oculare, probleme de respiratie si vorbire, lacrimare necontrolata, greata si voma, sunt simptome cu care te poti confrunta daca esti expus la un spray cu gaz lacrimogen. Iata cum te poti trata si care sunt complicatiile medicale pe care este bine sa le cunosti.
Spray-ul lacrimogen se numara printre dispozitivele de autoaparare usor de cumparat si folosit, care nu necesita permis sau act de identitate la achizitie. Ce efecte produce persoanei expuse, ce poti face daca ai pulverizat din greseala catre tine si care sunt complicatiile care pot sa apara in urma actiunii substantei active? Afla parcurgand rapid acest articol.
Contents
Ce este spray-ul lacrimogen
Denumirea de spray cu gaz lacrimogen este una generica, utilizata pentru a indica o categorie de dispozitive de autoaparare, cu aerosoli, care au ca principal efect iritarea ochilor si a cailor respiratorii. Formula iritanta folosita imparte modelele in spray-uri cu piper, care contin capsaicina, un extract natural, si respectiv variantele cu CS sau CN, compusi sintetici care nu sunt pulverizati in realitate sub forma de gaz, ci ca particule solide foarte fine.
Cele mai populare forme in care sunt comercializate sunt cele de mic butoias, cu capacitate de 30 pana la 150ml, usor de ascuns si transportat.
Efectul asupra ochilor, pielii si aparatului respirator
Expunerea la un substantele pulverizate de un astfel de dispozitiv are ca efect iritarea mucoaselor ochilor, nasului, gurii si gatului si respectiv, a tegumentului care ia contact cu solutia. Fata de inroseste, la nivelul ochilor senzatia este de arsura, iritare, intepaturi similare efervescentei dintr-un pahar de sifon sau sampanie. Reactia este cea de inchidere imediata a ochilor si lacrimare intensa, in incercarea organismului de a elimina elementele daunatoare.
Nasul este la randul sau iritat, suprafata interioara ustura, iar narile par infundate, persoana afectata stranutand puternic si in mod repetat. La nivelul gatului se face prezenta o senzatie de usturime si iritare, respiratia este mai dificilta, intrerupta de tuse frecventa si puternica, iar vocea este ragusita si vorbirea ingreunata. Unele persoane pot resimti usoare dureri in piept, iar altele pot fi afectate si de senzatii de greata si voma. Un alt efect al expunerii la spray-ul lacrimogen este iritarea pielii acolo unde gazul a ajuns pe tegument.
Tratament
Daca ai fost expus la o solutie de acest fel, indiferent ca ai facut parte dintr-un eveniment care s-a terminat cu interventia politiei, sau ai reusit cumva chiar tu sa pulverizezi accidental in locuinta sau chiar si afara, dar catre tine, sau o alta persoana nevinovata, iata de trebuie sa faci.
Ca in cazul oricarei alte solutii iritante, primul gest este indepartarea factorului toxic. In cazul in care este vorba despre o demonstratie, persoana afectata trebuie extrasa din multime si din zona si transportata intr-un loc cu aer curat. Accidentul s-a intamplat in interior? Deschide larg geamurile si iesi din incapere. Expunerea prelungita la acest gaz agraveaza simptomele si prelungeste timpul de ameliorare.
Urmatorul pas consta in evitarea complicarii situatiei, care se poate face prin frecarea ochilor cu mainile. Este un gest reflex, care nu numai ca nu te ajuta, dar care intensifica senzatia de iritare si poate insemna transferul de solutie iritanta de pe pielea mainilor pe ochi.
Pentru a reduce usturimea, solutia trebuie eliminata din zona ochilor. Acest lucru se face turnand incet, direct in sacul conjuctival al ochiului, pe cat posibil, deci catre nas, apa curata sau solutie salina (ser fiziologic). Nu turna niciodata de pe frunte, pentru a nu aduce in ochi eventualele particule de capsaicina care se pot depune pe tegument la acel nivel. Ai grija ca apa care curge din ochi sa nu ajunga pe gat sau piept, provocand iritatii suplimentare. Foloseste un prosop sau o carpa pentru a o retine.
Spalarea mainilor este la fel de importanta, pentru ca avem tendinta naturala de a atinge fata destul de des. Pentru ca substanta activa din spray este de regula uleioasa este important ca mainile sa fie spalate cu apa si sapun, sau chiar un detergent de vase, si apoi clatite foarte bine.
Fata poate fi clatita cu apa si sampon pentru bebelusi, a carui formula este special conceputa pentru a nu irita ochii.
Respiratia poate fi ajutata, in fara de expunerea la aer curat, si cu medicatie antiinflamatorie, insa numai la recomandarea medicului.
Complicatii
In unele cazuri, episodul de orbire temporara care are loc prin expunerea la aceste spray-uri si trece dupa 30 – 45 de minute, poate fi urmata de o sensibilitate ridicata la lumina ce se mentine pana la o saptamana.
Pentru ca substanta activa are ca efect cresterea tensiunii arteriale, poate duce la migrene si probleme cardiace grave in cazul celor care au deja hipertensiune. La fel de problematica este situatia in care persoanele cu insuficienta cardiaca sunt expuse, complicatiile putand sa ajunga pana la stop cardiac.
Expuse riscului de complicatii grave sunt si persoanele care sufera de astm. Prinse intr-o multime asupra careia se pulverizeaza cu spray lacrimogen, acestea pot ajunge usor la insuficienta respiratorie sau chiar in stop respirator.
Riscuri
Riscurile folosirii acestor dispozitive au la baza in principala lipsa de informatii privind efectele si modul corect de utilizare. Pentru ca au o concentratie destul de mare de capsaicina, este indicat sa nu fie utilizate niciodata intr-un spatiu inchis, unde gazul va afecta pe toata lumea, sau in exterior, daca sunt curenti puternici de aer. Prezenta curentilor de aer scade controlul pe care il ai asupra jetului de gaz, care se poate indrepta chiar catre tine sau catre o persoana oarecare din apropiere.
Spray-urile lacrimogene sunt obiecte de mici dimensiuni, concepute pentru a putea fi purtate in geanta sau la centura si foarte usor de folosit. Este un motiv foarte bun pentru a avea grija unde anume depozitezi un astfel de produs in casa, daca ai copii mici.
Majoritatea modelelor includ sisteme de protectie, care previn degajarea accidentala, insa nu sunt chiar atat de complicate incat un copil ceva mai mare si foarte curios sa nu poata trece peste ele. Organismul lor este mai sensibil la actiunea substantei iritante din spray, putand ajunge usor la probleme respiratori grave.
Lasa un comentariu
0 Comentariu