Am modificat articolul ultima data pe: 23.09.21

 

Vrei sa cumperi un spray lacrimogen pentru autoaparare, dar nu esti sigur ca il poti purta sau folosi fara a incalca legea? Iti spunem in acest articol care sunt prevederile care acopera utilizarea acestui dispozitiv si in ce conditii il poti folosi in mod legal.

Spray-ul lacrimogen este un dispozitiv de autoaparare folosit frecvent de fortele de politie pentru a controla multimile sau a imobiliza persoane agresive. Sunt insa destul de populare si in randul civililor, utile in special persoanelor care nu se pot proteja folosind forta fizica.

Usor de utilizat si, de cele mai multe ori, fara urmari grave pentru sanatatea celui expus, spray-urile lacrimogene pot totusi genera uneori reactii periculoase si folosirea lor poate avea urmari legale nedorite. Este deci indicat sa stii cat mai clar ce spune legea despre folosirea acestor dispozitive, daca ai de gand sa porti unul in geanta.

 

De unde si in ce conditii poti cumpara un spray lacrimogen?

Multe persoane se intreaba daca pentru a achizitiona un spray cu piper este nevoie de un act de identitate sau permis. Acest tip de produs pentru autoaparare nu este clasificat drept arma si poate fi achizitionat ca orice alt produs comercial, atat din magazinele traditionale care vand produse pentru autoaparare, cat si de pe Internet.

Nu ai nevoie nici de permis, nici macar de buletin pentru a-l cumpara, doar de suma care acopera pretul, destul de accesibil de altfel.

 

Este legal sa il porti la tine?

Raspunsul la aceasta intrebare este: depinde unde mergi. Mai precis, este interzis sa ai la tine un spray lacrimogen, considerat obiect periculos, in mijloacele de transport in comun, deci daca circuli cu autobuzul sau tramvaiul catre locul de munca sau catre scoala si inapoi, nu prea ai cum sa-l iei cu tine fara sa incalci legea. Pedeapsa presupune amenda sau inchisoare de la 3 luni la 1 an.

Portul acestui dispozitiv este de asemenea interzis in locurile in care au loc adunari publice, deci daca il ai la tine si te interesectezi cu o demonstratie sau un concert, ar fi bine sa eviti multimea. In cazul in care are loc vreun incident si ajungi sa fii perchezitionat, poti avea probleme.

Nu-l lua cu tine daca mergi pe stadion la meci si lasa-l acasa daca te duci in orice locatie de agrement (zona amenajata pentru gratare, parc etc.).

Este de la sine inteles ca nu ai ce cauta cu spray-ul lacrimogen in institutiile autoritatilor publice sau ale unor persoane juridice de interes public si nici in locatii rezervate procesului electoral.

Legea care acopera portul de spray cu piper este Codul Penal, mai precis articolul 372.

 

In ce conditii este ilegal sa il folosesti?

Din punct de vedere legal, contextele in care este in mod particular interzis sa folosesti un astfel de dispozitiv sunt aceleasi cu cele in care nu ai voie sa il porti la tine, deci cele enumerate mai sus (mijloace de transport in comun, adunari publice, spatii de agrement, institutii de interes public). Pedeapsa pentru incalcarea legii difera insa, constand in amenda sau inchisoare de la 6 luni la 2 ani.

Cand ai dreptul legal sa apelezi la spray-ul lacrimogen?

Din punct de vedere legal, poti folosi acest dispozitiv doar in legitima aparare. Codul Penal, prin articolul 19, considera in legitima aparare “persoana care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, care pune in pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, daca apararea este proportionala cu gravitatea atacului.”

Autoaparea acopera de asemenea si dreptul de a „respinge patrunderea unei persoane intr-o locuinta, incapere, dependenta sau loc imprejmuit tinand de aceasta, fara drept, prin violenta, viclenie, efractie sau alte asemenea modalitati nelegale ori in timpul noptii.”

Este important sa fii atent la nuantele incluse in prevederile legale. Atacul trebuie sa fie material, implicand mijloace care pot aduce o modificare fizica, si direct, deci daca cineva iti vorbeste urat de la 100 de metri, nu ai dreptul sa te duci la el sa ii pulverizezi spray in fata.

De asemenea, se vorbeste despre atacul imediat, ceea ce inseamna ca pericolul este iminent, atacul se intampla atunci sau este pe cale sa aiba loc. Daca agresorul te-a lovit de mai multe ori si apoi a plecat, iar tu te ridici, alergi dupa el si il ataci cu spray-ul, nu te mai afli in situatia de autoaparare.

In cazul atacului injust, este bine sa stii ca exista o zona gri in cazul persoanelor lipsite de discernamant, care intra in alte incadrari. De asemenea, daca intervii in apararea altcuiva, este important ca tu sa fi fost martor la atacul realizat sau incercat asupra persoanei respective, deci sa nu folosesti spray-ul lacrimogen pe cineva doar pentru ca ti s-a spus ca a fost agresiv sau a amenintat.

 

Aparare proportionala cu atacul

Legea mai prevede si conditia proportionalitatii actiunii de autoaparare cu atacul, insemnand ca ceea ce faci pentru a te apara trebuie sa fie cel mult la fel de grav ca ceea ce a facut sau intentioneaza sa faca agresorul.

De exemplu, daca un batranel vine la tine si te trage nervos de guler ca nu i-ai dat “Buna ziua” si tu il dai cu spray cu piper, nu prea vei avea castig de cauza. O cu totul alta situatie este atunci cand un barbat solid agita un cutit catre tine sau te-a lovit deja cu pumnul, context in care esti mai mult decat in limitele legale in ceea ce priveste incadrarea faptei la autoaparare.

Este bine de asemenea sa retii ca aceste dispozitive contin o solutie inflamabila sub presiune si ca nu trebuie expuse la foc sau socuri mecanice puternice pentru ca pot cauza rani serioase.

Pentru ca cele mai bune sprayuri cu piper sunt cele folosite corect, incearca sa retii conditiile in care este bine sa nu porti cu tine un astfel de dispozitiv, pentru a-l putea avea la indemana linistit in tot restul situatiilor. Nu uita sa parcurgi cu atentie instructiunile de folosire si sa te familiarizezi cu modul de functionare, pentru ca rezultatele bune nu provin doar din calitatea spray-ului, ci si din capacitatea ta de reactie si precizia pulverizarii.

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Marcela

September 22, 2021 at 9:48 pm

Concluzia este ca nu ai voie sa folosești acest spray. În Italia se găsesc în magazine, costa foarte puțin și multe femei îl au în poșetă. Chiar la o emisiune televiziva femeile erau inbiate sa cumpere. De ce in România se pun asa multe condiții?

Raspunde
                                   
Team SubClarDeLuna

September 23, 2021 at 7:24 am

Buna, Marcela,

Nu stim de ce.

Numai bine!

Raspunde