Am modificat articolul ultima data pe: 25.07.21

 

Daca vrei sa ai o experienta unica, sa vezi locuri inedite, poti sa iti planifici o vacanta in care sa incluzi si o plimbare pe valea Vaserului, un loc minunat din Romania, pe care merita sa il cunosti.

 

Inca nu ai fost pe Valea Vaserului? Nu e timpul pierdut, poti oricand sa iti planifici o vacanta in acest loc de vis si, cu siguranta, iti vei dori sa te intorci. Vei putea face o plimbare cu mocanita, sa admiri peisaje de poveste, locuri virgine, iar in acest articol vei gasi mai multe informatii despre acesta zona mirifica.

 

Unde este situata aceasta zona?

Valea Vaserului este un loc minunat din Romania, alaturi de alte zone foarte frumoase, si merita sa mergi intr-o scurta vacanta. Vei avea parte de un peisaj salbatic si fermecator, ce este din 2007, parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului.

Se afla situata in nordul tarii, chiar la granita cu Ucraina si este un loc plin de cultura si traditie, in care, cu siguranta, te vei simti foarte bine. Atractia din acest loc, pe langa piesaje si imaginile de vis, este considerata Mocanita Maramures, ce strabate zona, cu punct de plecare in Viseul de Sus. De ce este interesanta aceasta mocanita? Vezi mai jos o scurta istorie. 

Scurta istorie a locului

Cunoscuta drept Mocanita Viseu de Sus, este o raritate in intreaga lume, fiind ultima ruta unde inca se mai foloseste, pe langa locomotiva Diesel, si cea cu abur, o adevarata cale ferata forestiera.

Ruta intreaga este de 60 de km, dar in scop turistic poti sa mergi pe o distanta de 21,5 km, pana la statia Paltin. Pana la statia Comanu, pe traseu mocanita, drumul dureaza in medie 5 ore dus, 5 ore intors. Linia a fost construita dupa ecartamentul din Austro Ungaria,  fiind de 760 mm.

Este un traseu turistic de o frumusete rara, ce insoteste raul Vaser, in zone ce nu sunt populate, fara sate, doar padure, locuri virgine si privelisti deosebite. Constructia la calea ferata a inceput in 1932, fiind un adevarat progres tehnologic. Este singura cale ferata care inca este folosita in scopul pentru care a fost realizata, acela de a transporta lemne si foloseste locomotive romanesti cu abur. 

Pentru a mentine calea ferata si pentru a dezvolta turismul in zona, s-a investit in restaurarea garii din Viseul de Sus, punctul de pornire, a depoului, iar vagoanele au fost reconditionate. 

 

De ce merita sa mergi in aceste locuri?

Pe langa o plimbare cu Mocanita Valea Vaserului, care este o calatorie inedita, trebuie sa stii ca zona este minunata, salbatica si mai sunt putine locuri, de o asa frumusete, in Muntii Carpati.

Valea Vaserului este intr-o zona puternic impadurita si, fiind protejata, este conservata la capacitatea ei de acum. Asa cum am mentionat si mai sus, Mocanita Viseu de Sus merge doar pe un traseu mai scurt, pana la Paltin, dar mai sunt si drezine cu care te poti deplasa. 

Spectacolul in Valea Viseului este remarcabil, avand diferite forme de relief inedite, de la portiuni inguste de defileu, cu stanci abrupte, la deschideri largi, unde natura se joaca de-a pictorul. Calea ferata trece si prin tuneluri, oferind un plus de distractie, mai ales celor mici.

La statia finala, Paltin, se face un popas de o ora, aproximativ, si poti sa iei masa fie la restaurantul din zona, fie din pachet. Sunt mese si bancute rustice, asezate pe un spatiu intins. 

Astfel, poti sa faci o excursie de o zi, dar sa verifici program mocanita din timp, sau poti sa iti planifici si o vacanta in zona. Poti sa stai la cort, fiind foarte multe zone de o frumusete de vis pe Valea Vaserului. In plus, poti sa iti iei cazare intr-un Hotel tren ce este stationar si iti ofera confort si un spatiu inedit. Parcarile sunt spatioase, pe traseu ai si un muzeu ce prezinta satul Maramuresean, in toata spendoarea sa, dar si alte locuri atractive precum o cafenea Muzeul Elefant. 

 

Ce poti sa mai faci in zona?

Pe langa ziua pe care o dedici plimbarii cu mocanita, in zona mai sunt si alte trasee interesante, dar si alte atractii, asa ca poti chiar sa iti petreci concediul aici.

Chiar daca traseele nu sunt marcate, poti usor sa iti gasesti cateva rute, pe carari sau drumuri forestiere folosite de localnici. Iti prezentam mai jos cateva idei pe care le poti lua in considerare cand planifici vacanta:

  • Un traseu marcat este cel cu plecare din Borsa, spre Toroiaga, ce se afla la o inaltime de 1930 m, apoi ajungi la Mocarlau, cu final la Faina, sau poti sa continui plimbarea spre Pietrosul Bardau la 1850 m, apoi sa mergi la Poienile de Sub Munte;
  • Plecand de la Viseul de Sus, poti sa mergi pe Valea Pestilor, apoi spre Pietrosul Bardau cu final in Bardau CF;
  • Un alt traseu frumos poate fi prin Delta Novat, spre Ihoasa si cu final in Moisei. 

Poti sa faci excursii si cu caruta prin imprejurimi, mai ales daca esti insotit de copii, care se vor bucura nespus de calatorie. Cu siguranta vei admira si vestitii cai de Maramures, bine ingrijiti si hraniti. 

Daca te vei indragosti de zona poti gasi case de vanzare Viseu de Sus, pentru a avea un loc special unde sa iti petreci concediile. 

Acum ca ai aflat ce zona frumoasa este pe Valea Vaserului, nu iti ramane decat sa te apuci sa faci planurile. Verifica si vremea Viseu pentru perioada in care vrei sa faci aceasta excursie.

Pune in bagaj bocancii de drumetie, pelerinele de ploaie, dar si ceva haine mai groase, chiar daca este vara, termosuri pentru cafea si hai la drum. Este posibil ca atunci cand te aventurezi pe traseele din zona sa nu ai tot timpul semnal la telefon, asa ca o harta a regiunii este indispensabila si mergeti in grup. Cu siguranta, nu vei uita acest concediu de vis. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu