Am modificat articolul ultima data pe: 24.02.20

 

In viata multor romani gratarul este sinonim cu o masa indestulata si un sezon cald fructificat din plin, reprezentand o cale de a petrece timp alaturi de familie si prieteni. Gustul de fum este apreciat de catre orice papile gustative, fie ca este vorba despre carnuri suculente sau legume bine coapte. Iata cateva retete pe care le poti incerca atunci cand iesi in aer liber cu amicii. 

 

Cand se ridica intrebarea “Mergem la un gratar?” barbatii sunt primii care se entuziasmeaza, si nu doar pentru calitatile lor in a intoarce carnea pe grill, ci si pentru a le arata celorlalti ca sunt si ei niste bucatari desavarsiti. Gratarul nu lipseste din peisajul mioritic al verii, si nu numai, si poate fi folosit oriunde in aer liber, de la zone special amenajate si pana la variantele de unica folosinta din supermarketuri, care se intrebuinteza oricand si oriunde gasesti un spatiu liber in natura unde poti face un scurt foc in siguranta. 

Iata cateva idei pe care le poti incerca la gratarul de acasa, din curte ori din zona de agrement preferata. 

 

Saramura de crap

Daca preferi pestele, iti poti indrepta atentia spre un fel pe care il gasesti des in supermarketuri si magazinele de specialitate. Reteta se gateste pe gratarul de acasa, insa. Ai nevoie de urmatoarele: 

Un crap mare (pana la 3 kg), eviscerat si curatat

4 ardei kapia de culoare rosie

50 ml de floarea soarelui

4 ardei iuti

O capatana intreaga de usturoi

500 grame rosii coapte

O frunza de dafin

O legatura de cimbru proaspat

O legatura de patrunjel

Sare si piper negru boabe

O lingura de otet. 

Mai intai, vei curata pestele de solzi si il vei eviscera, clatindu-l bine de sange si ramasite si uscandu-l cu servetele de bucatarie. Apoi, il tai in medalioane si presari deasupra sare, lasandu-l sa stea asa pana la 15 minute. 

In timp ce crapul se sareaza, se va incinge gratarul pentru ca pestele sa nu se lipeasca in timpul coacerii. Daca doresti sa il frigi pe sare, vei folosi o tava din tabla sau o tabla simpla pe care o pui deasupra focului puternic, deasupra sa presarand un strat gros de sare pe care il lasi sa se incinga. 

Pestele se unge cu ulei foarte bine, pentru a ajuta la aderenta, si se pune la fript, cu pielea in jos, in jurul sau intinzand legumele (rosii, ardei) bine spalate si uscate. 

Rosiile vor fi scoase cand coaja lor a plesnit si deprind acele urme de arsura. Ardeii se lasa pana cand incep sa se inmoaie, dupa care se pun peste rosii, intr-un castron cu capac. 

Dupa 10 – 12 minute, crapul se intoarce pe cealalta parte, avand nevoie in total de pana la 20 de minute pentru a se frige. 

Pentru a prepara garnitura din legume vei decoji rosiile si le vei zdrobi cu o furculita, curatind si taind bucatele si ardeii. 

Se pune pe foc o oala cu apa, pana la un litru, pentru a acoperi pestele, cand acesta va fi adaugat, si se adauga dafinul, boabele de piper si cimbrul, iar cand da in clocot se adauga rosiile cu tot cu suc si ardeii. Astepti sa dea in clocot, dupa care sarezi si pui cateii de usturoi curatati si zdrobiti si otetul si gusti. 

Cand este gata, se toarna deasupra pestelui si se lasa sa se patrunda aromele pana la 20 de minute, dupa care se aranjeaza pe un platou carnea cu legume si suficient sos, deasupra presarand patrunjel proaspat tocat. Se serveste cu mamaliguta. 

Pizzete de zucchini

Pentru o gustare fara carne, te poti folosi de legume si branzeturi. Iata o astfel de mica “pizza” pe care o poti incerca pe gratarul de aragaz sau de afara. Ai nevoie de:

Doi dovlecei zucchini

Patru bucati de rosii uscate

Doua linguri de ulei de masline

50 grame cascaval provolone.

 

Speli dovleceii si ii tai in rondele groase de un cm, dupa care ii ungi cu uleiul si ii presari cu sare si piper. 

Rosiile uscate le tai marunt iar cascavalul il portionezi in unitati mai mici decat cele de dovlecel. 

Incingi gratarul si frigi dovlecelul pe o parte, dupa care intorci pe cealalta si pui deasupra fiecarei felii o bucatica de cascaval si cateva de rosii. 

Lasi legumele pe grill pentru inca 3 minute, pana cand cascavalul incepe sa se topeasca. 

Servesti dupa ce iei de pe gratar si pui preparatul intr-o farfurie. 

 

Frigarui cu porc si ananas

Pe langa clasicele fripturi de porc si carnat sau mici, poti incerca si ceva mai usor atunci cand iesi in aer liber sau cand dispui de gratare de gradina, putand realiza un astfel de preparat si in tigaie, daca nu ai alta solutie. Ai nevoie de:

400 grame muschi de porc

Patru linguri de melasa sau zahar brun

O lingurita de sos de peste

60 ml de cidru de mere

Jumatate de ananas de dimensiuni reduse, pe care il cureti si il tai in mici bucatele potrivite pentru frigaruie

Un ardei gras verde, taiat in bucati patrate

Patru cepe verzi, taiate in bucati

Patrunjel proaspat

Pita sau orez, pentru servit. 

Tai porcul in cubulete si incalzesti zaharul si otetul intr-o cratita, la foc mic, pana cand zaharul se topeste, adaugand sosul de peste si lasand sa se raceasca. Pui bucatile de porc in sos si le lasi sa se patrunda cu aromele. Poti face acest pas cu o ora inainte de a iesi la aer liber. 

Incalzesti gratarul si pregatesti frigaruile, punand bucatele de porc, ananas, ardei si ceapa pe bat, alternandu-le. 

Le frigi pe fiecare parte cate 3 – 4 minute, dupa care le scoti pe farfurie. Poti presara deasupra patrunjel, daca doresti. Se serveste cu pita ori orez fiert. 

 

Burgerul perfect

Deoarece si romanii s-au indragostit de burgeri, vor dori sa isi faca propriile delicatese la gratarul din dotare sau cand ies cu prietenii la iarba verde. Ai nevoie de un amestec de 80% carne si 20% grasime, cu aromele preferate, fiind necesara doar adaugarea sarii si a piperului. 

O reteta foarte buna implica folosirea a 700 de grame de carne tocata, careia ii adaugi o lingurita de mustar, un catel de usturoi tocat marunt, o salota tocata marunt, o lingura de patrunjel si un ou, pe care le amesteci bine, obtinand apoi patru chiftele mai mari. 

Chifteaua ar trebui sa aiba in jur de 150 – 200 de grame, folosind mainile umede pentru a forma o bila pe care apoi o aplatizezi putin, aceasta netrebuind sa fie mai groasa de 2 – 2.5 cm. Apesi in mijlocul sau cu degetul mare, pentru a forma o adancitura care are rolul de a pastra forma rotunda cat carnea se coace. 

Timpul petrecut de chiftea pe gratar variaza de la 3 la 5 – 8 minute pe fiecare parte, in functie de cat de facuta se doreste a fi. Cand carnea se desprinde de pe gratar fara dificultati este momentul perfect sa o intorci, altfel se poate rupe, mai ales daca este inca nepatrunsa. 

Poti adauga ce fel de chifla si ce toppiguri si sosuri doresti. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 24.02.20

 

In fiecare sezon cald, iesitul la gratar devine o activitate practicata de romani, si nu numai. Dar pentru a gati carnea si legumele corect, ai nevoie de multa concentrare, si poate nu e tocmai cea mai buna idee sa faci asta cand vrei, pur si simplu, sa te relaxezi si sa bei o bere. Iata cateva sfaturi ce te pot ajuta sa stapanesti grill-ul si sa te bucuri de o zi frumoasa. 

 

Gatitul la foc adevarat necesita abilitati si indemanare, iar cand reusesti sa iti perfectionezi talentul de a obtine cea mai buna friptura sau cele mai suculente costite, atunci le poti arata prietenilor ca poti fi un maestru al grill-ului. Pentru a reusi, ai in vedere urmatoarele sfaturi menite a-ti da o mana de ajutor in vederea gasirii aromei unice a alimentelor pe care le vei frige. 

 

Cum pregatesti carnea

Nu poti, pur si simplu, sa cumperi carnea si sa o arunci pe gratar, aceasta trebuind pregatita inainte de a face cunostinta cu focul. Carnurile precum muschiul sau cotletul se vor transa, daca este cazul, si se bat pentru a se fragezi, marinandu-se in diferite amestecuri pentru a prinde gust. 

Carnea fara os se bate pentru a prinde o forma si grosime uniforme, si pentru ca fibrele sa se fragezeasca. De la aceasta regula se abat pestele si puiul sub forma de aripioare si pulpe. Pentru a nu te murdari sau a nu stropi in jurul tau, poti folosi folii de aluminiu sau alimentare intre care pui halca inainte sa folosesti ciocanul alimentar. 

Marinarea 

Spre a da un gust rafinat carnii, vei apela si la marinare. Totodata, aceasta are rolul de a fragezi o fleica mai tare. Se gasesc numeroase tipuri de amestecuri pe care le poti face, ele impartindu-se in umede si uscate. Umede sunt cele care folosesc uleiul sau vinurile in combinatie cu condimentele, iar cele uscate folosesc, in schimb, sarea si condimentele. 

O marinata pe baza de ulei va fi mai fina si va avea nevoie de mai mult timp pentru a actiona asupra carnii, in timp ce una pe baza de acizi (lamaie, otet, vin, rosii, iaurt, etc.) va avea un timp de actionare mai rapid, putand fi folosita inaintea gatirii. 

Carnea se va acoperi pe fiecare parte cu amestecul si se va lasa la rece pentru cel putin 30 de minute, in cazul celor rapide, ori peste noapte (cele cu ulei). O marinata mai groasa, pe baza de rosii, miere, iaurt, se va curata inainte de a fi pusa pe gratar, deoarece se poate arde. 

 

Perioada optima de marinare

Nu toate carnurile vor beneficia de pe urma unei marinate in aceeasi perioada. Unele mai tari au nevoie de mai mult timp pentru a se patrunde, asa cum conteaza si tipul amestecului, dupa cum mentionam mai sus. 

Carnea rosie, adica de vita, miel si oaie, are nevoie de minimum 4 si pana la 6 ore de marinare pentru a absorbi sucurile si aromele, in timp ce cea de vanat va necesita chiar mai mult. 

Porcul si pasarea vor sta in amestecuri cu mirodenii intre 2 si 4 ore, iar pasarea de vanat are nevoie de mai mult timp, intre 4 si 8 ore, in general. 

Fileul de peste, precum tonul ori somonul, nu are nevoie de mai mult de o jumatate de ora si pana la o ora, in timp ce pestele intreg, precum dorada, bibanul de mare ori pastravul vor sta pentru 1 – 2 ore in marinata. 

Si legumele pot fi introduse in astfel de amestecuri, putand fi lasate pana la maximum o ora, in functie de dimensiuni.

 

Cum frigi

Mai intai, vei aprinde focul folosind carbunii si cateva crengute uscate gasite pe jos, daca doresti ca mancarea sa aiba un gust mai afumat, dar mai intai vei astepta ca flacara sa se stinga. Carbunii ar trebui sa aiba o culoare cat mai apropiata de alb, si usor luciosi, caci astfel caldura va fi uniforma si puternica. 

Pentru a controla temperatura deasupra grill-ului, daca iti trebuie zone mai fierbinti si mai reci, muti mare parte a carbunilor intr-o singura zona. 

Scoti carnea marinata si amestecurile din frigider cu 30 de minute inainte de a le face, si le pui pe gratar (aici exemple comparate) cand flacarile sunt domolite. Cand folosesti mai multe tipuri de carne, mai intai le vei gati pe cele subtiri, care nu au nevoie de un tratament termic indelungat, ci de temperaturi ridicate, precum micii, carnatii, burgerii – carnea tocata, in general, dupa acestia urmand sa adaugi carnea de vita, porc si pui. 

In cazul bucatilor cu os, se vor mentine pe foc mai mult timp pentru a se patrunde, de preferinta la temperaturi medii. 

Vita si cotletele de miel pot fi pregatite in sange sau mediu, dar carnea de peste, porc si pui necesita preparare termica completa. Vei sti ca sunt gata cand o furculita le patrunde fara dificultati. 

Micii sunt gatiti prin intoarcere pe fiecare latura, deci de cel putin trei ori, si nu au nevoie de mult timp, pentru ca se vor usca si isi vor pierde din gust, devenind inecaciosi, daca stau prea mult pe jar. 

Carnea ar trebui intoarsa doar o data, de pe o parte pe cealalta, pentru a pastra acele urme frumoase de arsura, insa cel mai important este sa fie gatita pe de-a intregul. 

 

Fa proprii burgeri

Cele mai bune chiftele pentru burger sunt cele facute acasa, din carne de calitate si mirodenii proaspete. O ratie buna intre muschi si grasime este de 80% carne si 20% lipide pentru ca, astfel, turta va fi gustoasa si zemoasa, si se va gati mai bine in propriile sucuri. 

 

Alege ustensilele corecte

Din arsenalul tau pentru gratar nu ar trebui sa lipseasca clestele, care iti va fi de ajutor in intoarcerea oricarui aliment pus la fript, evitand astfel ca acestea sa cada in jar, cum se intampla cand incerci sa faci acelasi lucru cu furculita. 

Pe langa acesta, poti procura si o paleta grill pentru peste, daca faci des si consideri ca ai avea nevoie, o furculita pentru gratar sau chiar o tepusa din metal pentru frigarui. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 24.02.20

 

Poate cea mai de baza tehnica de gatit implica frigerea pe gratar, aceasta existand de mii de ani si fiind asociata cu vara, caldura si natura. E o adevarata provocare, mai ales pentru barbati, care doresc sa se joace de fiecare data cu focul si cu gustoasele alimente numai bune de preparat, despre care vei afla mai multe in cele ce urmeaza. 

 

Exista o varietate de tipuri de gratare care se pot folosi la interior sau la exterior, precum urmatoarele:

Gratarul cu lemne/carbuni, care e cel mai vechi si mai indragit, care da o aroma speciala carnurilor si legumelor si care se gaseste si de cumparat, si in zonele de agrement special amenajate pentru astfel de activitati;

Cel cu piatra de lava unde combustibil este gazul, acesta incalzind un strat de piatra vulcanica;

Gratarul pe gaz, care are o flacara cu gaz;

Gratarul electric;

Cel de cuptor (care are o rezistenta ce se pune la nivelul superior al cuptorului electric sau clasic);

Gratarul american – poate fi acoperit sau descoperit, folosind carbuni ori gaz, ce ajuta la controlarea temperaturii de gatire si poate fi intrebuintat si la afumare;

Gratarul de aragaz – plita sau tigaie ce se pune deasupra flacarii ochiului de aragaz;

Discul (plita care se pune peste foc).

Daca te intrebi care ar fi cel mai bun gratar pentru tine, ai in vedere costurile de achizitie, dimensiunile, tipologia (daca ai la dispozitie doar o bucatarie in apartament, nu ar fi eficienta o investitie intr-un produs pentru gradina, de exemplu, asa cum si cand ai spatiu in aer liber, nu se cade sa iei un grill simplu daca iti place acest fel de gatit), capacitatea de utilizare si timpul necesar incingerii suprafetei. 

Orice tip de carne poate fi pregatit la gratar, fie direct, fie dupa o pregatire (marinare, fierbere, s.a.), printre cele mai indragite aflandu-se urmatoarele. 

Ceafa si cotletul de porc

Pentru a frige cu succes carnea, aceasta ar trebui sa contina si un procentaj de grasime, fie ca e vorba despre cea tocata sau cea intreaga. Firisoarele de grasime care se vad pe o felie sunt cele care vor gati in interior fibra si care ii vor da un gust mai bun si o vor mentine suculenta. Pentru ca cea de porc este mai grasa in mod natural, este preferata romanilor, in special cand e si marinata. 

Pentru o aroma deosebita, se folosesc pentru marinat sau condimentare cimbrul, ienibaharul, boia dulce sau picanta, usturoiul, dafinul ori chimenul, printre altele. 

 

Antricotul si muschiul de vita

In general, carnea de vita are un pret usor mai ridicat decat cea de porc, reprezentand o emblema pentru amatorii de gratar, mai ales cand reusesc sa o prepare in sange sau mediu. 

Muschiul este cel mai pretios, el avand nevoie de un timp de gatire mediu, la foc puternic, pentru a pastra in interior sucurile si a obtine o crusta crocanta. Antricotul are si un continut de grasime, de aceea va fi mai suculent si mai gustos, nefiind nevoie de prea multe condimente pentru el. 

 

Puiul

Aripioare, pulpe, piept sau chiar puiul intreg se pot face pe grill. Costul redus de achizitie si perpetua prezenta in magazine duc la gasirea sa, intr-o forma sau alta, pe gratarele romanesti. 

Aripioarele se gatesc cel mai usor, avand in vedere continutul redus de carne, acestea fiind urmate de pulpe superioare si ciocanele, care pot fi gatite odata sau separat. Nu vor lipsi de pe un grill la exterior ori chiar din tigaia de acest tip, fiind necesara impungerea partilor mai groase cu o furculita sau un cutit, pentru ca fibrele sa fie patrunse de caldura. Desi oasele sunt conductoare termice bune, ele pot fi si cele care duc la un preparat crud in interior si crocant la suprafata. 

Pieptul de pui reprezinta o alternativa clasica la mici, cotlete si cefe de porc, fiind alegerea dietetica si mereu prezenta in frigarui. 

Pentru un gust mai bun si bogat, carnea de acest fel poate fi asezonata cu salvie, rozmarin, usturoi ori marinata in ulei de masline cu rosii, piper, etc. 

 

Carnea procesata – carnati, mici, burgeri

Acest tip de carne este cel mai folosit din simplul motiv ca prezinta o distributie egala a grasimii pe suprafata de contact cu grill-ul, si se poate condimenta cu diferite ierburi, de la usturoi si cimbru si pana la ceapa, ketchup, boia sau busuioc. Se arunca imediat dupa ce gratarul este incins, intorcandu-se pe toate partile, avand o perioada de gatit scurta. 

Peste si fructe de mare

Pestele poate fi gatit in forma de file sau cotlet, intreg sau in folie de aluminiu, pentru a se afuma, folosindu-se si diferite condimente menite a scoate la suprafata un gust mai bun (unt, rozmarin, usturoi, lamaie, vin alb). 

Si caracatita, crevetii sau calamarii se pot frige pe gratar de gradina sau aragaz, timpul de gatire fiind scurt, pentru a nu se intari foarte tare. 

 

Mielul

Se gaseste mai rar pe gratarele romanilor, dar cotletul de miel poate fi o delicatesa pentru cei care gusta o astfel de carne. Poate fi imbunatatit la gust prin adaugarea unei cruste sau a marinarii (rozmarin, oregano, menta, busuioc). 

 

Coastele

Fie ca sunt de vita ori de porc, reusesc sa cucereasca prin gustul desavarsit, desi ratia de carne la os este mica iar prepararea relativ dificila. Necesita marinare si chiar si fierbere pentru a se frige cu totul, trebuind si curatate inainte de a se pune pe grill-ul incins, pentru a nu se arde prea tare la suprafata. 

 

Frigaruile

Prezinta un amestec de legume si carne, aducand savoare si o infatisare mai placuta felului de mancare. Poti amesteca orice tip de carne cu legume sau chiar fructe, intercalandu-le pe bat, si ai grija sa tii betele umede pentru 30 de minute inainte de a le folosi, pentru ca acestea sa nu se arda sub incidenta flacarii sau a caldurii. 

Legumele

Ciuperci, cartofi, porumb, ardei, rosii, dovlecei, vinete, ceapa – toate acestea pot aparea pe gratarele romanilor, desi acest lucru se intampla mai rar, avand in vedere zicala “cea mai buna leguma este porcul”. 

 

Branzeturile

Haloumi ori paneer sunt doua feluri de branza care se pot rumeni usor pe gratar pentru a dobandi o aroma mai placuta, altele putandu-se pregati invelite in folie ori chiar in vita de vie, printre acestea aflandu-se camembert, feta si tofu. 

 

Fructele

In cazul deserturilor ori chiar in frigarui poti gasi si fructe ce prind un gust placut si o textura apreciata, printre cele gasite des pe grill aflandu-se ananasul, piersica, marul, para ori mango. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 24.02.20

 

Dupa-amiezile si serile de vara prezinta momentele perfecte pentru incercarea gratarului din curte, in special cand ai in vizita familia sau prietenii. Acesta va ajuta la mentinerea unei atmosfere placute, pline de distractie si voie buna, punand pe masa bucatele atat de indragite de romani. Si, cand nu ai avut timpul sau dorinta sa iti construiesti propriul gratar in gradina, iti dam noi cateva sfaturi ce te vor ajuta. 

 

Pentru a te pregati de un nou sezon plin de distractie, vizite si zile de weekend petrecute alaturi de prietenii de familie si membrii acesteia, iti poti amenaja gradina pentru a incorpora si un gratar acoperit sau clasic, numai bun pentru tot felul de bucate proaspete. Il poti construi singur sau alaturi de un prieten, chiar si cand nu ai prea multe cunostinte in acest sens, pentru ca principiile de baza ale cladirii vor fi la fel, indiferent ca doresti o versiune mai traditionala sau una moderna. 

 

Ce sa faci inainte de a cumpara materialele necesare

In primul rand, vei masura si vei decide care sunt dimensiunile constructiei tale, determinand cat de mare va fi grill-ul si la ce inaltime se va afla. De regula, 10 – 11 caramizi inaltime sunt suficiente, avand grija ca dedesubtul zonei unde se va afla gratarul sa ai loc pentru lemne si carbuni. 

Daca este prea scund, te vei apleca atunci cand manevrezi carnea, iar daca e prea inalt te vor durea mainile si nu vei avea o pozitie confortabila. 

Pentru o familie mai numeroasa sau cand vrei sa iti chemi prietenii la distractie, poti alege un grill mare, de 70 cm latime si 40 cm adancime. Daca nu ai foarte multe persoane la indemana poti folosi unul mai mic, pe care vei pune mai multe randuri. Iar daca dai petreceri des si crezi ca ar fi necesar un grill mai mare, poti recurge la dimensiuni mai generoase. 

Alegerea materialelor si a designului

O optiune clasica pentru cuptor este caramida refractara, care rezista si la temperaturi inalte, dar si variante pentru cosul de fum. Sunt de preferat materialele care rezista bine la umiditate si caldura. 

Caramida si piatra sunt, de regula, folosite pentru corpul articolului, in timp ce pietrisul si cimentul vor fi pozitionate la baza, unde se va afla punctul de stabilitate al intregii constructii. Grilajul il poti cumpara sau face manual din tije si tevi din fier pe care le sudezi, iar pentru finisare poti apela la faianta sau gresie ori poti lasa aspectul rustic al pietrelor sau caramizilor. 

Gandeste-te si cum doresti sa arate produsul finit, pentru ca acesta sa se potriveasca restului gradinii tale sau stilului personal. Poti investiga online care sunt cele mai populare modele, poate gasesti ceva ce iti face cu ochiul, caci acest aspect depinde de preferintele personale. 

 

Unde asezi gratarul

Locul in care il vei construi e important deoarece daca il pozitionezi prea aproape de casa o poti pune in pericol, iar daca e prea departe iti va fi greu sa umbli cu ingrediente si caserole. Trebuie pus in asa fel incat sa se afle relativ aproape de o sursa de apa si de curent electric, pentru a putea aprinde lumina daca te prinde noaptea, si sa ai acces rapid la el. Totodata, cand il folosesti, fumul nu ar trebui sa ii deranjeze pe vecini. 

Cand nu il poti aseza in afara ariei copacilor, incearca, totusi, sa il indrepti departe de crengile acestora, pentru a nu le afuma si pentru a permite fumului sa se ridice. 

Terenul trebuie sa fie nivelat pentru ca acolo vei turna mai apoi betonul si apoi vei cladi caramizile. 

Etapele constructiei

Pana ajungi sa te bucuri de bucate fripte pe cel mai bun gratar de gradina, ai putin de muncit, de la turnarea fundatiei si pana la finisare. 

Fundatia 

O poti plasa prin nivelarea terenului prin indepartarea pamantului sau printr-un cofraj facut deasupra solului. Mai intai, vei face cofrajul format din acele scanduri drepte in care vei turna amestecul de ciment si pietris, dupa care vei nivela cu o mistrie si vei lasa sa se usuce pentru 48 de ore, verificand inainte prin folosirea unui poloboc daca a ta constructie este dreapta. 

Zidurile

Vei folosi fie caramida, fie pietre din BCA, pe care le pui, pe rand, unele peste altele, pana cand ajungi sa ai in jur de 10 bucati in inaltime (variabil in functie de inaltimea celui care va folosi articolul finit). Piesele pot fi lipite cu ajutorul unui mortar (amestec din apa, nisip si ciment) pentru a avea stabilitate. Folosesti polobocul pentru a te asigura ca totul este drept, sau folosesti rindeaua pentru a rascheta surplusul. La final vei slefui caramizile folosindu-te de un polizor unghiular. 

Vatra gratarului

Placa pentru vatra necesita realizarea unui cofraj nou, pe dimensiunile dorite, la baza punand o bara din fier-beton care sa confere sustinere aditionala. Torni betonul si il nivelezi, urmand acelasi proces de indreptare, dupa care astepti ca acesta sa se usuce. 

Cuptorul

Se face, de regula, din caramida refractara, realizand intai peretii, in forma de “n”, dupa care vei produce un acoperis drept sau arcuit, in functie de preferinte. Caramizile se fixeaza prin folosirea mortarului. 

Cosul de fum

Va fi facut din caramizi, lasand o gaura in centru, pentru ca fumul sa aiba pe unde iesi. Resturile de mortar dintre piese se indeparteaza cu peria si mai apoi se polizeaza. 

Alte spatii

Alaturi de gratar, poti produce mici spatii de depozitare a lemnului sau carbunilor, a ustensilelor pentru foc sau poti face o masuta pe care sa pui ingrediente si recipiente cand gatesti. 

Masa de lucru

Daca ai realizat o placa mai lata si o parte a acesteia ramane in afara o poti acoperi cu faianta sau gresie pentru a deveni o masuta de pregatit carnea sau salatele. Eventual, poti mari spatiul de langa gratarul propriu-zis, construind din caramida, boltari sau din lemn o masuta destinata condimentarii carnurilor si pentru alte activitati adiacente. 

Pentru lemne ori carbune

De regula, spatiul de sub vatra ramane liber, caci nu vei face un perete si in partea frontala de jos in sus, asa ca acolo poti depozita lemnele de foc ori sacii cu carbune pe care ii vei folosi in sezon. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 24.02.20

 

Gratare – Opinii si recenzii in 2020

 

Pentru a prepara o masa sanatoasa, cu preparate din carne, ai nevoie de un gratar. Indiferent de tipul ales, pentru a nu fi dezamagit de achizitie, iti sugeram sa analizezi aceasta gama de produse si sa citesti ghidul de mai jos, inainte de a porni la cumparaturi. Totusi, in cazul in care timpul te preseaza si trebuie sa cumperi rapid, iti prezentam modelele ce ne-au atras atentia. Tefal OptiGrill+ GC706D34 este un gratar electric, dotat cu o suprafata de gatire de 20x30cm, cu capac termic, pentru a prepara alimentul pe ambele parti, in acelasi timp. Cele 6 programe standard si 5 niveluri de temperatura iti permite sa gatesti orice tip de carne, iar datorita indicatorului luminos, vei sti cand preparatul e facut. Curatarea aparatului se va face rapid, deoarece tavile sunt detasabile si exista un recipient de colectare a grasimii. Daca vrei un model pentru camping, iti propunem: Secvoia scv-007.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Tefal OptiGrill+ GC706D34
Click aici pentru pret!

Te ajuta sa prepari rapid carnea si legumele, deoarece este un model electric cu o putere de 2000W si capac cu suprafata termica, iar pentru a gati orice tip de carne, ai 5 niveluri de temperatura, 6 programe prestabilite, functie de dezghetare si senzor de gatire. Tavita de colectare a grasimii si placile termice detasabile fac ca produsul sa poata fi usor de spalat, iar suprafata termica are dimensiuni de 23x30cm, astfel ca vei putea prepara 4 portii, simultan.

Grill-ul nu are un sistem de oprire automata, de aceea trebuie sa fii atenta la indicatorul luminos, pentru a nu arde preparatul din interior.

Este un produs complex cu o multitudine de functii, ce iti permite sa prepari rapid carnea la gratar, chiar si daca stai la bloc.

A 2-A OPTIUNE!

Secvoia scv-007
Click aici pentru pret!

Poate fi manevrat usor, deoarece are manere in partile laterale si foloseste ca sursa de caldura carbunele, iar datorita picioarelor demontabile este usor de pus in portbagajul masinii, fiind un model potrivit pentru camping. Permite realizarea simultana a 10 portii de mancare, iar pentru a putea mentine jarul mai mult timp, are gauri laterale de aerisire.

Gratarul este din otel, de aceea e posibil ca suprafata sa nu se incalzeaza uniform, astfel ca va trebui sa intorci de mai multe ori carnea.

Acest gratar poate fi achizitionat la un pret avantajos si este indicat in timpul iesirilor la iarba verde, deoarece poate fi transportat usor si iti permite sa prepari mai multe portii, in acelasi timp.

Landmann Dorado 31401
Click aici pentru pret!

Este un produs din fonta, pe care poti sa gatesti 10 portii simultan, ce foloseste carbuni, iar pentru a putea pregati corespunzator carnea, gratarul are o inaltime ajustabila si regulator de presiune, astfel incat sa modifici intensitatea caldurii. Are tavi, in partile laterale, pentru vase si ustensile, este prevazut cu un spatiu ce iti permite sa mentii mancarea calda, dar si cu o tava pentru colectarea cenusei.

Modelul nu este unul portabil, nefiind o alegere potrivita pentru cei care vor un gratar pe care sa il foloseasca la iarba verde.

Gratarul este destinat celor care obisnuiesc sa petreaca weekendul impreuna cu prietenii si prefera o masa sanatoasa cu friptura preparata la grill.

 

 

Pareri despre cele mai bune gratare

Te intrebi unde gasesti gratare la preturi bune? Inainte de a merge sa analizezi ofertele existente in magazinele clasice, te sfatuim sa verifici produsele existente in mediul online, deoarece s-ar putea sa gasesti mai rapid ceea ce cauti. Mai jos iti facem si cateva recomandari.

 

 

Gratar electric

 

Tefal OptiGrill+ GC706D34

 

Cu ajutorul acestui gratar electric Tefal Optigrill poti praji carnea pe ambele parti, deoarece capacul are suprafata termica si astfel procesul de gatire va dura mai putin. Pe de alta parte, tavile sunt detasabile, astfel ca la vei putea igieniza usor, in masina de spalat vase.

Produsul are putere de 2000W si 5 niveluri de gatire, de aceea vei prepara usor orice tip de carne, iar pentru o utilizare rapida, are si 6 programe prestabilite si functie de dezghetare. Fiind dotat cu senzor, grillul te atentioneaza cand carnea este corespunzator gatita, astfel ca o vei putea prepara corect, de fiecare data.

Suprafata de gatire are dimensiuni de 20x30cm, de aceea produsul nu este o alegere potrivita atunci cand ai multi invitati, deoarece procesul de gatire va dura mult timp. Acesta functioneaza pe baza de energie electrica, inaltimea suprafetei de gatit este ajustabila si are o tavita de scurgere a gasimii detasabila, astfel ca nu va trebui sa folosesti un vas separat pentru colectarea acesteia.

 

 

 

Hendi Contact grill profesional

 

Iata un gratar electric profesional ce poate fi folosit in interiorul locuintei, deoarece are dimensiuni de 29x37x21cm. Pe de alta parte, datorita suprafetei de gatit de doar 22x23cm, nu poti prepara mai mult de 4 portii la o singura utilizare.

Aceasta este realizata din fonta, cu invelis ceramic, de aceea preparatul se va gati uniform si igienizarea se va face usor. O suprafata este plata, iar cea de sus are striatii, si ambele sunt termice, astfel ca friptura se va gati pe ambele parti simultan.

Produsul are si un termostat reglabil ce permite ajustarea temperaturii intre 0-300 grade Celsius, pentru a putea stabili intensitatea caldurii, in functie de tipul de carne pe care il ai in interior. Grillul are si un recipient de colectare a grasimii si un indicator luminos de avertizare, de aceea vei sti cand friptura este gata. Pe langa aparatul electric, in pachetul de achizitie vei mai primi si o perie de sarma, cu ajutorul careia poti curata suprafetele de gatit.

 

 

 

 

Gratar de gradina

 

Secvoia scv-007

 

Facand parte din categoria produselor portabile, acest gratar metalic este alegerea potrivita, daca vrei sa mergi la picnic sau sa prepari o masa copioasa in gradina. Preparatul se va gati la foc mic, deoarece obiectul foloseste carbunele ca sursa de caldura.

Cuva este realizata din tabla groasa de 2mm, iar pentru o rezistenta sporita, articolul are ranforti cu dimensiuni de 12x3mm. Totusi, aceasta nu are gauri in partile laterale, pentru a forma tiraj, de aceea jarul nu se va mentine mult timp. Grilajul este realizat din bare de otel de 6mm, astfel ca se va incalzi rapid, insa exista posibilitatea ca acesta sa nu aiba o temperatura uniforma.

Pe suprafata grill-ului vei putea pregati 10 portii, deoarece masoara 53x37cm. De asemenea, pentru o manevrare usoara are manere, pe laterale, iar picioarele sunt demontabile, astfel ca va incapea chiar si in portbagajul masinii.

 

 

 

 

Gratar din fonta

 

Landmann Dorado 31401

 

Daca ai constat ca preparatele la grill se gatesc cel mai bine pe un gratar cu carbuni,  iti propunem acest model pentru gradina. Are o greutate de 31kg si dimensiuni de 33x109x56cm, insa poate fi mutat usor, datorita rotilor din partea de jos. Pe de alta parte, fiind un model realizat din fonta, preparatele se vor gati uniform desi se va incalzi mai greu.

Pentru a putea regla temperatura, produsul este prevazut cu reglator de presiune in capac, iar gratarul are inaltime ajustabila, astfel incat intensitatea caldurii sa poate fi modificata, in functie de tipul de carne care se afla pe grill. Datorita zonei mari de gatit (58x42cm) poti prepara aproximativ 10 portii simultan, astfel ca musafirii nu vor sta infometati.

Produsul are in partile laterale doua tavi pliabile, cu balamale, ce permit asezarea recipientelor cu mancare sau a ustensilelor, pentru a le avea mereu la indemana. De asemenea, acesta te poate ajuta sa mentii mancarea calda, deoarece are un raft pe care poti aseza recipientele cu preparate, iar datorita tavitei de colectare a cenusei, il vei curata usor.

 

 

 

 

Gratar pe gaz

 

Landmann Grillchef Rexon

 

Acest gratar de gradina te poate ajuta sa prepari carnea intr-un timp scurt, deoarece functioneaza pe gaz, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa astepti pana cand se face jarul, ci vei putea sa asezi preparatul imediat dupa aprindere. De asemenea, datorita faptului ca are o suprafata termica ce masoara 66×40.5cm, poti gati 12 portii de mancare la o singura utilizare.

Poti pregati 3 tipuri de carne in acelasi timp, deoarece are 3 arzatoare ce pot fi reglate la temperaturi diferite, iar capacul are termometru, astfel ca vei regla temperatura de gatire incat fiecare preparat sa fie bine facut. Focul nu se va stinge, chiar daca afara sufla vantul, deoarece are protectie impotriva acestuia.

De o parte si de alta a gratarului, ai doua tavite rabatabile pe care poti pune ustensilele si recipientele cu carne. De asemenea, capacul si suprafata de gatire sunt emailate, de aceea vei putea sa le cureti usor, fara a folosi perii sau bureti de sarma, iar tavita pentru scugere a grasimii te ajuta sa colectezi usor unsoarea.

 

 

 

 

Gratar din inox

 

BIM Gratar de gradina din inox

 

Daca vrei sa folosesti modalitatea clasica de preparare a carnii, utilizand lemnul sau carbunele, atunci acest gratar din inox s-ar putea sa fie ceea ce cauti. Materialul este sudat in argon, astfel ca nu se va deteriora rapid si va avea o rezistenta sporita.

Suprafata de gatit are dimensiuni de 60x40cm, de aceea vei putea prepara intr-un timp scurt o cantitate mare de carne, si este realizata din inox, motiv pentru care se va incalzi rapid. Produsul are o greutate de 13,35kg, este conceput pentru camping sau gradina si poate fi mutat usor, deoarece are manere, iar picioarele pot fi puse in cutie.

Pe de alta parte, pentru o stabilitate mai mare pe sol, picioarele sunt prinse cu patru bare din inox, de 8mm, de aceea nu exista riscul ca acesta sa se rastoarne. Gratarul este usor de folosit, deoarece nu are functii complexe si este rentabil din punctul de vedere al raportului calitate-pret.

 

 

 

 

Gratar cu afumatoare

 

VidaXL 40254

 

Iata un gratar cu afumatoare si capac ce iti permite sa gatesti mai multe tipuri de preparate cu carne, deoarece este prevazut cu rotisor, dar in acelasi timp are un spatiu special creat pentru a mentine mancarea calda, o perioada indelungata. Compartimentul cu foc produce fum, ce este distribuit uniform pe ambele spatii de gatit, insa pe de alta parte, acesta poate fi folosit si pentru a incalzi carnea deja preparata.

Deoarece mancarea va fi gatita la temperaturi joase, aceasta va fi mai gustoasa si mai suculenta, iar datorita indicatorului de temperatura, poti monitoriza intensitatea caldurii, astfel incat preparatul sa iasa cat mai gustos. Cele doua suprafete de gatit iti permit sa pregatesti o cantitate mare de carne, intr-un timp scurt.

Gratarul din partea de jos este util pentru a depozita lemnul, de aceea il poti avea la indemana, iar rafturile din partea laterala pot fi folosite pentru a stoca recipientele cu mancare sau ustensilele. Modelul este unul masiv, cu dimensiuni de 141x173x51, insa poate fi mutat usor, deoarece picioarele au roti, iar pentru a-l proteja impotriva intemperiilor, poti achizitiona separat o pelerina pe care o poti pune deasupra, atunci cand nu il folosesti.

 

 

 

 

Gratar cu carbuni

 

BIM Gratar de gradina pe carbuni

 

Iti prezentam acest gratar (la un pret bun), ce utilizeaza ca sursa de caldura lemnul sau carbunele, de aceea focul va fi mai mic, iar preparatele mai gustoase si mai suculente. Pe de alta parte, este usor de folosit, deoarece nu are functii speciale, iar suprafata de gatit de 60x40cm iti permite sa prepari mai multe portii simultan, astfel ca vei termina rapid.

Gratarul este realizat din otel si are picioarele demontabile si manere de o parte si de alta, de aceea este usor de transportat, putand fi folosit si la camping. Totusi, s-ar putea ca nu toata suprafata de gatire sa aiba aceeasi temperatura, astfel ca, pentru o preparare uniforma, va trebui sa verifici frecvent carnea.

Pentru o rezistenta sporita in timp, sudurile celor 26 de bare de otel sunt facute in argon. De asemenea, partile laterale au gauri pentru tiraj, astfel incat jarul sa se mentina cat mai mult, pentru a putea gati toata cantitatea de carne, fara a fi necesar sa faci din nou focul.

 

 

 

 

Gratar portabil

 

Kring Gratar

 

Obisnuiesti sa mergi frecvent in camping? Atunci acest gratar portabil din metal poate fi ceea ce cauti, deoarece se poate transporta usor. Produsul are o suprafata circulara, cu un diametru de 34.5cm, astfel ca poti prepara in jur de 8 portii simultan si, fiind realizat din otel acoperit cu zinc, are o rezistenta sporita in timp.

Carnea este acoperita cu un capac, iar pentru a putea controla procesul de gatire, acesta este prevazut cu trei orificii de patrundere a aerului. De asemenea, manerul din partea superioara iti permite sa il manevrezi, fara a te arde.

Pentru a avea tot ce iti este necesar la indemana, in partea de jos vei gasi si o tava pe care poti pune vasele sau ustensilele. Pe de alta parte, grilul foloseste ca sursa de incalzire carbunele sau lemnul, de aceea carnea se va gati incet si nu va deveni uscata.

 

 

 

Gratar traditional BBQDR01

 

Daca esti in cautare de gratare ieftine si bune, iti propunem un produs ce poate intra in aceasta categorie, apreciat de utilizatorii care prefera un model traditional, intrucat este realizat din fier si nu este prevazut cu dotari si functii complexe, de aceea poate fi utilizat usor. Cuva este adanca si iti permite sa pui o cantitate mare de carbune, iar grilajul poate fi pozitionat pe doua trepte, pentru a putea prepara corespunzator orice tip de carne.

Orificiile aflate in partile laterale ale cuvei ofera o ventilatie corespunzatoare, astfel ca jarul se va mentine mult timp. Grill-ul este unul portabil, pe care poti face aproximativ 8 portii, deoarece suprafata de gatit masoara 35x40x30cm. Fiind realizat din fier, gratarul este unul durabil in timp, insa este indicat sa il protejezi de umezeala, pentru ca din aceasta cauza poate rugini.

Acesta este portabil si nu necesita dezasamblare, putand fi pus chiar si in portbagajul masinii. De asemenea, cuva poate fi manevrata usor, deoarece are torti in lateral. Pe de alta parte, grilajul realizat din sarma de 6mm, are manere din lemn, astfel ca ii vei putea modifica pozitia, chiar si atunci cand este fierbinte.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pentru a putea gati carnea si legumele intr-un mod sanatos fara a le fierbe, ai nevoie de un grill. Producatorii unor astfel de produse pun la dispozitia utilizatorilor o gama variata, din acest motiv, inainte de a te decide asupra unui model, este indicat sa consulti cateva pareri despre cele mai bune gratare existente in mediul online. In continutul ghidului ai si cateva sfaturi, ce iti pot usura intregul proces de achizitie, de aceea te invitam sa citesti randurile de mai jos.

 

Tipologie: gratarele pot fi: de interior sau de gradina (camping).

Modelele de interior (de exemplu, acest gratar electric Tefal) nu necesita montaj si unele pot gati preparatul pe ambele parti, fara a fi necesar sa il intorci, intrucat sunt formate din plita si capac, cu suprafata termica. De asemenea, acestea permit reglarea temperaturii si pot avea moduri prestabilite de preparare a alimentelor. Totusi, nu sunt tocmai potrivite, daca vrei sa prepari o cantitate mai mare la o singura utilizare, deoarece in general suprafata de gatit are in jur de 30cm lungime.

Pe langa gratarul electric, mai poti gasi si grill-uri cu apa, preparatul facandu-se la abur, aceasta fiind o varianta potrivita, pentru cei care stau la bloc. Acestea au in general o forma rotunda si in vasul din partea de jos trebuie sa pui apa. Pe grill pozitionezi carnea, pe care o acoperi cu capacul vasului. Un astfel de produs, necesita mai multa indemanare in timpul utilizarii, deoarece trebuie sa intorci carnea, iar prepararea este mai dificila, pentru ca nu permite reglarea temperaturii.

Gratarele de gradina (camping) pot fi pozitionate oriunde, fara a fi necesar sa le pui in preajma unei prize. Acestea necesita asamblare si sunt mai greu de mutat, deoarece sunt mai voluminoase. Totusi, daca familia este numeroasa, ar fi indicat sa optezi pentru un gratar (ieftin si bun) de acest fel, deoarece poti prepara mai multe portii deodata. Carnea nu se gateste pe ambele parti simultan, deoarece capacul nu are suprafata termica, la fel ca la unele modele interioare.

 

Alimentare: se refera la sursa cu care este incalzita partea pe care asezi friptura sau legumele. In functie de combustibilul consumat, poti diferentia trei tipuri de gratare: electrice, pe gaz si pe lemne sau carbuni.

Grill-ul electric poate fi o varianta optima pentru cei care vor sa prepare alimentele in timp cat mai scurt, deoarece suprafata se incalzeste repede. Pe de alta parte, carnea este gatita uniform, pentru ca temperatura este aceeasi, indiferent de locul in care pozitionezi preparatul.

Cu toate astea, nu este o varianta potrivita, pentru cei care sunt in cautarea unui model pe care sa-l utilizeze la camping sau in natura.

Un gratar pe gaz necesita alimentarea cu butan sau propan si se numara printre cele mai moderne produse din aceasta categorie, de aceea pretul de achizitie poate fi mai mare comparativ cu modelele clasice, pe lemn sau carbuni.

 

 

De asemenea, acesta permite reglarea temperaturii de preparare, pentru fiecare arzator, astfel ca poti gati mai multe tipuri de alimente in acelasi timp. Pe de alta parte, avand in vedere ca suprafata se incalzeste rapid, poti incepe coacerea carnii, imediat dupa aprindere.

Produsele ce utilizeaza lemnul sau carbunele sunt mai economice si sunt considerate de multi cumparatori cele mai bune gratare, deoarece modul de gatire lent ofera preparatului un gust specific, iar cele mai apreciate sunt gratarele disc. Cu toate acestea, procesul se preparare a carnii dureaza mai mult, din cauza flacarii care se stabilizeaza greu, iar unii utilizatori pot fi deranjati de fumul inecacios din timpul prajirii.

 

Materialul: reprezinta un aspect important, pentru ca influenteaza randamentul si modul de utilizare al produsului. Cea mai mare importanta, trebuie sa o acorzi materialului din care este realizata plita, deoarece aceasta intra in contact direct cu friptura.

Daca vrei o varianta convenabila din punctul de vedere al pretului, poti opta pentru modelele din inox. Acestea sunt rezistente si usor de igienizat. Pe de alta parte, pentru a evita interactiunea alimentelor cu substantele toxice raspandite la temperaturi mari, acest tip de otel este inoxidabil. Cu toate acestea, materialul nu are proprietati conductoare prea bune, de aceea preparatul nu se va gati la fel, iar acest lucru poate fi un inconvenient.

Un gratar din fonta este durabil in timp, insa necesita o intretinere mai atenta, pentru a-si pastra calitatea. Cu toate ca se incalzeste mai greu, acesta raspandeste caldura mult timp dupa ce a fost indepartata sursa de ardere si asigura o gatire uniforma.

Pe de alta parte, dupa multiple utilizari, materialul devine non-aderent, deoarece particulele de grasime patrund in aliaj. De asemenea, produsul este mai greu de maneverat, pentru ca are o greutate mai mare, comparativ cu modelele mentionate mai sus.

Portabilitate: Grill-urile pot fi: fixe sau mobile

Cele fixe sunt o varianta potrivita pentru cei care stau la casa, deoarece necesita mai mult spatiu si au o suprafata de gatire potrivita pentru familii numeroase, putand prepara chiar si 12 portii odata. Din cauza dimensiunii, acestea sunt mai greu de manevrat, insa unele modele pot avea roti, astfel incat sa le poti pune la adapost dupa fiecare folosire.

Cele mobile pot fi gata montate, numai sa le pui in functiune (asa cum este si gratarul Tefal) sau pot necesita asamblare la fiecare utilizare. Acestea pot avea forma unui dreptunghi sau a unui cerc, insa pentru a fi mai usor de manevrat, suprafata de gatit este mica, de aceea prepararea unei cantitati mari de friptura iti va lua mai mult timp.

 

 

Functii si dotari: Acestea ajuta la prepararea mai usoara si mai rapida a carnii. Unele modele permit reglarea temperaturii, pentru fiecare suprafata in parte, ceea ce inseamna ca poti gati mai multe tipuri de carne, simultan.

Vei gasi si produse ce pot avea capac prevazut cu orificiu pentru evacuare a aerului, dar si spatii speciale unde poti pune ustensilele, tavile sau chiar vasele cu carne. De asemenea, unii considera ca cel mai bun gratar este acela care este dotat cu spatiu pentru afumare, deoarece fumul produs da un gust mai bun carnii.

Modelele electrice pot avea indicator luminos care atentioneaza cand suprafata a atins temperatura optima pentru utilizare. Pe de alta parte, unele pot indica si momentul in care s-a finalizat gatirea produsului astfel ca, nu va trebui sa stai cu ochii pe ceas, ca preparatul sa nu se arda.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum construiesc un gratar din caramida?

Daca stai la casa, un gratar in curte este util, deoarece te ajuta sa prepari o masa gustoasa si sanatoasa, intr-un timp scurt. Pentru a pustruitea con tu unul, ai nevoie de mortar (realizat din ciment si pietris),  caramida refractanta, grilaj pentru gratar si diverse ustensile (dalta, fierastrau, boloboc, ruleta, betoniera, mistrie, lopata si glaspapir).

Dupa realizarea fundatiei, pozitionezi caramizile pe lungime in forma de U si le lipesti cu mortar, lasand gauri de aerisire. O inaltime potrivita vei crea asezand 9-10 randuri de caramizi, iar pentru a-l putea construi drept este necesar, dupa fiecare rand pus, sa verifici cu bolobocul.

Spatiul in care pui grilajul se formeaza asezand pe lungime doua caramizi una langa alta pe o baza formata dintr-o singura caramida, iar latura ce ramane in afara poate sustine greutate grilajului. Dupa asezarea acestuia va trebui sa inalti constructia cu cateva randuri, pentru a forma un zid de protectie, ce impiedica stingerea focului.

 

 

De ce sunt utile foisoarele de gradina cu gratar, mai ales cand stai la casa?

In momentul in care ai un gratar in gradina, este indicat sa ai si un foisor, deoarece acesta tine adapost atunci cand afara bate vantul, poti lua masa in aer liber  sau poti prepara cina indiferent de conditiile meteorologice. De asemenea, in cazul in care ai un grill metalic, acesta este aparat de umezeala si rezista mai mult in timp.

 

Cum construiesc singur un foisor cu gratar?

Ca sa iti dam un exemplu practic si util, vom avea in vedere un foisor cu dimensiunile de 6x3x2.4m. Pentru acesta trebuie sa pozitionezi 10 stalpi din lemn in pamant, la o distanta de 150cm, respectiv 200cm si o adancime de 1m in forma dreptunghiulara, iar pentru fixare este indicat sa torni ciment in gauri.

Dupa instalarea stalpilor, fixeaza grinzile in partea de sus, apoi cate o barna cu o lungime de 130cm in mijlocul grinizilor aflate pe latime, pentru a sustine acoperisul. Dupa aceea, se fixeaza cei 11 capriori, cu o distanta de 57cm intre ei, astfel incat sa formezi un unghi de 45 grade, atunci cand se unesc barnele, aflate de o parte si de alta a foisorului.

Scandurile alese pentru acoperis trebuie sa fie late, iar pentru a oferi o sustinere sporita acoperisului si pentru siguranta este necesar sa realizezi si contrafise pe lateral. Urmatorul pas este acoperirea capriorilor cu tabla zincata sau scanduri mari din lemn, astfel incat sa nu ploua in interiorul foisorului.

 

Conteaza ce carbuni de gratar aleg?

Chiar daca ai achizitionat un gratar (la pret bun) ce foloseste carbuni, pentru a prepara o carne gustoasa, trebuie sa analizezi si materia de ardere. Cel mai indicat este sa folosesti carbunele din lemn, deoarece nu produce atat de mult fum si face alimentul sa devina suculent.

Bineinteles ca si acesta poate fi de mai multe tipuri: cel de esenta tare (stejarul) ofera o durata de ardere indelungata, de aceea este mai potrivit pentru preparatele din carne ce trebuie gatite la temperaturi scazute.

Pe de alta parte, un carbune din lemn de esenta moale (molid, brad) este indicat atunci cand vrei sa gatesti alimente semi-preparate, cum ar fi mici sau carnati, deoarece acestea necesita temperaturi inalte.

 

 

Cum curat un gratar de aragaz?

Pentru a mentine calitatea produsului este necesar sa igienizezi dupa fiecare utilizare, fiecare parte componenta, nu doar discul gratarului. Dupa indepartarea mizeriei, poti folosi un burete abraziv si detergent de vase.

Pe de alta parte, daca grasimea arsa este dificil de indepartat, sunt eficiente produsele destinate curatarii cuptoarelor. Tot ce trebuie sa faci este sa pulverizezi continut pe suprafata de gatit, iar dupa ce il lasi sa actioneze, atat cat este specificat de producator pe eticheta solutiei, cureti intreaga suprafata cu partea abraziva a buretelui (nu cu peria de sama) si apa fierbinte.

Daca vrei o varianta naturala, poti incerca cu o pasta formata din bicarbonat si lamaie sau amoniac lichid, insa acestea nu au o eficienta dovedita.

 

 

 

Pregatirea carnii de porc pentru gratar

 

Indiferent ca folosesti un gratar cu capac sau unul clasic pentru a gati o carne de porc gustoasa, trebuie sa respecti cativa pasi inainte de a pune friptura pe grill.

Daca alegi o ceafa, aceasta poate avea un gust bun chiar si atunci cand o asezonezi doar cu sare si piper, insa pentru un gust desavarsit iti propunem o reteta de carne de porc marinata.

Pentru gatire vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: carne de porc, ulei, ceafa, boia, o ceapa, catei de usturoi, pudra de chili, zeama de la o lamaie, cimbru si alte condimente dupa gust.

 

 

Prepararea marinatei si pregatirea carnii

Se taie ceapa si usturoiul si se pun intr-un blender. Peste acestea se adauga 2 linguri de ulei, zeama de la o lamaie, sare, piper, chili, boia dulce si se mixeaza puternic cateva secunde, pana vei obtine o pasta. Dupa aceea inlaturi grasimea si tai ceafa de porc in felii de cel putin 1,5cm, daca preferi bucati subtiri.

Pentru cei care prefera portionarea mai generoasa, pot taia la dimensiunea de 3cm, insa timpul de gatire va fi mai lung. Feliile de carne se ung pe ambele parti cu sare, piper si marinata preparata anterior si se lasa cel putin sase ore la rece, intr-un recipient inchis ermetic sau daca ai timp la dispozitie, o poti lasa peste noapte.

Carnea va deveni mai frageda, datorita sucului de lamaie din compozitia amestecului.

 

Prepararea carnii

Dupa aceea se scot feliile de carne si se inlatura surplusul de marinata cu un servetel. De asemenea, pentru ca friptura sa fie frageda, bucatile de ceafa nu trebuie sa fie reci, atunci cand le asezi pe gratar, astfel ca dupa ce le ungi cu ulei, este bine sa le tii 30 minute la temperatura camerei.

In momentul in care asezi carnea, jarul trebuie sa fie potolit, fara flacari, iar grill-ul incins si uns cu o bucatica de slanina sau un tampon imbibat in ulei. Preparatul se lasa 3-4 minute pe fiecare parte si se intoarce o singura data, cu un cleste fara a-l intepa, atunci cand observi ca se desprinde de pe gratar.

Bucatile prajite se asaza intr-un castron, iar apoi se acopera cu folie de aluminiu, timp de cinci minute. In aceasta perioada fibrele musculare se relaxeaza, iar gusturile se intrepatrund, obtinand astfel un gratar suculent si fraged.

 

 

Daca alegi sa prajesti carnea pe un grill de aragaz, acesta trebuie sa fie bine incins, fara ulei, iar cand vei aseza bucatile de ceafa, focul trebuie sa fie tare. Dupa ce le prajesti pe o parte, timp de 3 minute, le intorci si reduci intensitatea focului, lasandu-le sa se prajeasca pentru inca doua minute.

Dupa ce ai finalizat intregul proces de preparare, poti combina gratarul obtinut cu salata de legume, piure, cartofi la cuptor, mix de legume mexicane sau il poti servi simplu cu muraturi. Carnea va fi suculenta si frageda, iar pentru a impiedica intarirea, o poti aseza in preajma sursei de caldura, intr-un castron acoperit.