Pestera Muierilor: Drumetii si Legende

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Sunt multe locuri in Romania unde poti sa te destinzi in mijlocul unui peisaj de vis, iar daca iubesti drumetiile si muntele, nu ezita sa treci pe la Pestera Muierilor, o zona plina de mister si frumusete, in care cu siguranta vei avea ce vedea.

 

Printre cele mai frumoase pesteri din Romania se inscrie si Pestera Muierii, un loc plin de legenda, captivant, pe care merita sa il vizitezi, daca inca nu ai ajuns acolo. Pentru a-ti starni interesul, iti prezentam in continuare cateva date despre acest loc de vis, Pestera Muierii. 

 

Unde este localizata?

Considerata una dintre cele mai mari pesteri din Romania, Pestera Muierii este situata in judetul Gorj, pe malul raului Galben. Este in Masivul Parang, un loc mai putin umblat, care si-a pastrat aerul salbatic si virgin. Localitatea cea mai apropiata este Baia de Fier. 

Nu te lasa pacalit de denumirea asemanatoare cu Pietrele Muierii care sunt situate in Muntii Obcina Mare, dar care merita vizitate poate intr-o alta excursie. 

Cum ajungi la Pestera Muierii?

Daca vrei sa incluzi in program si aceasta minune a naturii, poti sa cauti Pestera Muierii pe harta rutiera, pentru a vedea care este cel mai convenabil drum pentru tine. 

La pestera se poate ajunge din trei directii:

  • De la Bucuresti, urmand drumul spre Baia de Fier pe A1 – DN7, apoi DN67 si DJ 665, avand de parcurs o distanta de aproximativ 250 km;
  • De la Targu Jiu, pe o distanta de 55 km, pe DN67 – DN675C;
  • Sau de la Novaci, pe DJ 665, unde ai de parcurs o distanta de 10,5 km pana la Baia de Fier.

Astfel, poti sa iti faci o vacanta mai lunga, avand o cazare in Gorj, si sa vezi si alte obiective din zona. Daca esti pasionat de astfel de drumetii, poti sa cauti pesteri Romania, harta, si sa iti faci un traseu mai bogat.

In Pestera Muierii se poate intra prin trei directii diferite, avand poarta atat din partea de nord, unde este si intrarea principala, prin est pe la Cheile Galbenului, sau prin partea de sud. 

 

De ce sa vizitezi Pestera Muierii?

Daca esti pasionat de curiozitati despre pesteri, cu siguranta Pestera Muierii te va fermeca si iti vei dori sa ajungi sa o vezi. Are o lungime de peste 8 km si este impartita pe 4 niveluri.

De remarcat este faptul ca a fost prima pestera electrificata, inca din perioada 1963 – 1978, iar Galeria Electrificata este una dintre cele mai atractive, cu bazine pline de apa pe tot parcursul anului. De aici ajungi usor la Sala Turcului, considerata una dintre cele mai frumoase din Pestera Muierii, cu imagini fascinante, stalagmite imense si domuri.

Mai ai Sala Altarului, sub forma unei cupole, Sala Minunilor, cu microbazine ce sunt inconjurate parca de lumanari formate din stalagmite si stalactite, Sala Rosie a Luminii, unde este un element extrem de rar, numeroase retele de tuneluri ce leaga galeriile si salile din Pestera Muierii.

Sunt si numeroase atractii pentru speologi, care nu sunt deschise publicului larg, deoarece se fac inca cercetari stiintifice. 

O alta galerie extrem de importanta este Sala Musteriana, in care au fost descoperite urme inca din paleolitic, fosile ale omului modern timpuriu, cu o vechime de peste 35.000 de ani. Dar si Galeria Ursilor este o mare atractie, care cu siguranta te va impresiona, fiind plina cu schelete si fosile ce au fost gasite aici, ce apartin ursilor de pestera, leilor de pestera, hienelor, ce au trait in aceste zone in urma cu peste 40.000 de ani, dar si cu desene hieroglife ce impodobesc peretii.

Multe forme din pestera au un aspect ciudat si au fost gasite denumiri sugestive pentru ele, putand sa vezi: Candelabrul, Uliul ranit, Mos Craciun, Altarul, Dropia, Cadana, Domul mare etc.

Probabil cuvintele sunt prea putine pentru a descrie exact frumusetea si maretia acestei pesteri, asa ca, daca inca nu esti convins, te poti uita la Pestera Muierii poze, care cu siguranta iti vor starni curiozitatea. 

Legende despre Pestera Muierii

Sunt si multe povesti care sunt legate de denumirea de Pestera Muierilor sau Muierii si iti prezentam doua dintre cele mai cunoscute. Deoarece in zona satele erau atacate de multe ori de diverse alte popoare, in timp ce barbatii plecau sa apere teritoriul, sa lupte, femeile isi luau copiii si batranii si veneau sa isi caute adapost in aceasta pestera. 

De asemenea, despre Pestera Muierii, legenda spune ca, pe timpul verii, cand era seceta, femeile din zona se strangeau la intrarea dinspre sud, unde era o usoara briza, fiind mult mai comod sa lucreze. In interior isi puteau pune la inmuiat in gurile de apa, inul si canepa, pe care apoi le foloseau pentru diverse piese de imbracaminte. 

 

Alte informatii

Cand pleci la drum, trebuie sa verifici vremea la Baia de Fier, chiar daca este vara, pentru a putea sa te echipezi corespunzator. Pentru o excursie mai lunga, poti sa innoptezi in zona si ai cazare Pestera Muierii la pensiuni.

Daca tot iti planifici cateva zile de relaxare in zona, cauta si Pestera Polovragi, harta, fiind foarte aproape si nu merita sa o ratezi. Pe langa aceste frumoase creatii naturale, la Baia de Fier ai obiective turistice diverse, atat manastiri, biserici si muzee, cat si spa.

Daca vrei sa faci doar o excursie de o zi, verifica si Pestera Muierii, program, pentru a fi sigur ca ai timpul necesar sa vezi cat mai mult si sa nu fii pe fuga. In mediul online poti sa gasesti usor Cheile Oltetului, harta, si sa te orientezi spre ce vrei sa mai vizitezi prin imprejurimi.

In timpul unei vacante mai lungi, daca esti pasionat de drumetii si trasee, poti sa te indrepti si spre alte locuri, cauta Pestera Ursilor, harta, si nu ezita sa faci o excursie pana acolo, chiar daca ai un drum de 2  – 3 ore. Bine echipat, cu bete de trekking care sa te ajute la mers, vei putea sa te bucuri de tot ceea ce natura iti ofera. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu