Pescuitul este o activitate sportiva preferata de multe persoane si, daca vrei sa te alaturi acestui grup, dar inca nu stii foarte multe, citeste acest articol pentru a te documenta despre pescuitul la somn.
Cu siguranta te intrebi de ce somn, si raspunsul este simplu, se pot prinde capturi spectaculoase, avand mari satisfactii dupa o lupta frumoasa cu acest misterios peste. Daca inca nu ai incercat sa pescuiesti somn, poate ca a venit timpul, dar inainte trebuie sa te pregatesti pentru a putea face fata intalnirii. Mai jos, ai o serie de informatii care sa te ajute in primele etape, si apoi, cu rabdare si pasiune vei putea face captura mult visata.
Contents
Despre somn
pestele somn este considerat cel mai mare peste pe care il poti pescui in Romania, un peste de apa dulce, putand gasi si exemplare de peste 60 de kg, captura cu care s-ar mandri orice pescar.
Deoarece este foarte mare, somnul peste nu prea are alti dusmani in afara de om, ceea ce ii determina caracterul arogant, dar este si fricos. Curios din fire, nu se da in laturi de a merge si a cerceta orice, asa ca poti sa speculezi aceasta latura a lui.
Foarte receptiv la vibratii, un peste somn va investiga daca apare ceva pe teritoriul lui, asa ca poti sa ai un avantaj din acest lucru si sa folosesti o montura somn cu diverse accesorii ce produc astfel de unde.
Nu vede foarte bine, dar are auzul foarte dezvoltat, simtul pipaitului de asemenea, este de baza pentru somn si mirosul. Mustatile foarte mari le foloseste pe post de radar, fiindu-i de mare ajutor pentru a se orienta.
Fiind un peste mare, consuma si multa mancare zilnic, avand un metabolism mai accelerat, mai ales vara, astfel, un somn peste ce are o lungime de 2 metri poate consuma zilnic pana la 10 kg de hrana.
Locuri de pescuit somn
te intrebi unde pescuim pentru a avea cele mai bune rezultate, iar raspunsul este simplu, acolo unde somnul se simte in siguranta si are hrana din belsug, fara a face prea mare efort.
Sunt locuri de pescuit interesante, atat pe balta, spre exemplu lacul Fundeni Frunzaresti, unde au fost prinse exemplare frumoase de peste 45 kg, dar poti merge la pescuit somn si pe Dunare.
Locul pe care il alegi nu trebuie sa fie comod pentru tine, cu umbra si alte facilitati, ci tine de cat de confortabil se simte pestele in apa. Astfel, este important sa stii si cu ce se hraneste in mod normal somnul, prezenta acelor pesti fiind de interes pentru tine.
In locurile foarte adanci poti sa gasesti doar pestii care se odihnesc, atunci cand pleaca la vanatoare vor fi atrasi de locurile unde se gaseste mancare; se hraneste cu scobar, platica, babusca, salau etc., pesti ceva mai lenesi, ce nu inoata cu viteza si pe care ii poate prinde cu usurinta.
In concluzie, monturi pentru somn se pot pune: langa mal, unde este si vegetatie si gaseste usor platica, babusca etc.; in vartejuri, unde prada ramane pe loc mai mult timp; la intrare in gropi, aproape de copacii cazuti in apa; locul unde se intalnesc doua ape curgatoare si chiar acolo unde se revarsa apele pe campuri.
Perioada optima de pescuit somn
mai in toate perioadele poti sa mergi la pescuit de somn, dar trebuie sa tii cont de anumite particularitati pentru a putea sa ai succes. Primavara este perioada lor de reproducere, asa ca il poti gasi mai usor in balti, dar si pe canale sau garle, unde circula in carduri.
Vara, avand un metabolism accelerat, cauta hrana mai ales dimineata si seara, dar daca este innorat este activ toata ziua. Pescuitul somnului noaptea este, de asemenea, indicat, mai ales in intervalele orare 20:00-24:00 si 3:00-6:00 cand este foarte activ.
Pe perioada toamnei il gasesti in ape adanci, unde coboara dupa hrana. Si in perioada de iarna, daca vremea este buna, cu temperaturi pozitive si noptea, cand apa Dunarii se mai incalzeste poti avea surprize placute, mai ales ca doar pestii puternici se aventureaza spre suprafata.
Metode si tehnici de pescuit somn
Daca vrei sa mergi la pescuit la somn, nu ezita sa te informezi in prealabil, pentru a avea cele mai bune rezultate. Chiar daca ai vazut pescari pe Dunare si in Delta, cu scule rudimentare, acestia sunt localnici foarte experimentati si nu este chiar asa usor pentru oricine.
Este de preferat ca montura somn pe Dunare sau ape stationare sa o faci inainte de a urca in barca, stiind cu precizie ce metoda vei aborda, in functie de cele discutate mai sus.
Daca vrei sa devii pescar de somn, cauta sa stii exact ce si cum ai de facut, pentru a putea avea rezultatele dorite la finalul partidei. Chiar daca l-ai agatat, somnul va lupta pentru supravietuire, fiind capabil sa rupa un fir mai putin rezistent, se ascunde dupa obstacole sau in mal la nivelul solului, fiind foarte dificil de scos daca este un exemplar mare.
O metoda potrivita pentru cei care merg la pescuit la somn fara barca, pe rauri inguste sau mai late, este pescuitul la grund cu plumb si pluta. Ai nevoie de monturi somn speciale si anume: carabina culisabila, ce se monteaza pe firul principal, punand apoi o bila din guma, cu rol de a ocroti noduri de pescuit. La capatul firului vei monta carabina principala, cu forfacul mai lung (3m pentru rauri repezi), cu unul sau doua carlige, pluta de grund ce se fixeaza la 10 -15 cm de carlig. Plumbul se prinde de carabina culisabila cu noduri pescaresti sigure.
Tot de pe mal, poti sa mergi si pe metoda celor doua lansete, care este potrivita pentru a lansa cat mai departe, pastrand momeala intacta.
In apele foarte rapide, ce au curenti foarte puternici, poti sa folosesti metoda la grund cu pluta si bolovan, foarte stabila. Este asemenatoare ce cea cu pluta si plumb, doar ca bolovanul este mai greu si mai stabil (si 5 kg daca apele sunt foarte repezi), dar ai nevoie de o barca pentru a merge in locul dorit de unde sa lansezi bolovanul.
Poti pescui somn cu pluta atat de pe mal, cat si din barca, fiind o metoda foarte populara la momentul actual. Vei alege pluta in functie de ce tip de momeala vrei sa folosesti si de curentii apei. O pluta de 120 – 150 de grame este potrivita pentru ape calme, linistite, unde optezi ca si momeala pentru rame, scoici etc. In ape repezi, unde curentii sunt puternici si ai ales ca si momeala pestele viu, pluta trebuie sa fie mai grea, 150 – 250 g. Plumbul trebuie sa fie fix, la unul culisant existand riscul de a nu vedea cand a muscat pestele. Poti sa folosesti si mai multe monturi, pastand o distanta minima intre ele, la diferite adancimi, pentru a avea o mai buna acoperire.
Una dintre cele mai vechi metode de pescuit de somn la noi este cu pluta la geamandura. Se potriveste pentru vreme linistita, pentru a putea ajunge in zonele indepartate, unde stii ca este o zona populata cu somni. Geamandura poate fi pozitionata cu ajutorul unui bolovan, avand grija ca franghia de ancorare sa fie suficient de lunga pentru adancimea apei. Lansetele se pozitioneaza la mal, bine ancorate, iar montura se prinde de geamandura. Trebuie sa ai grija ca franghia ce leaga cele doua sa nu incomodeze alti pescari, iar noaptea sa fie luminata pentru a preveni unele accidente. La final, nu uita sa strangi atat franghiile, cat si geamandura.
Folosind momeli artificiale ai avantajul ca poti acoperi o suprafata mult mai mare, te poti muta foarte rapid, echipamentul necesar nefiind la fel de vast ca la alte metode, dar sutele de aruncari pot fi obositoare. Ai nevoie de timp si rabdare, pentru a arunca de mai multe ori in acelasi loc, cu recuperari line, pentru a da timp pestelui sa simta momeala.
Poti profita si se timpul in care somnul se odihneste, si cu metoda de tarat din barca, sa treci cu carligul pe fundul apei. Se poate practica atat pe rauri, cat si in ape statute, important fiind ca grundul sa fie cat mai neted, fara pietre sau radacini in care carligul se poate agata. Metoda se bazeaza pe instinctul pestelui, care trezit din somn si speriat se va repezi sa inghita momeala. Cel mai des se foloseste ca si momeala peste viu.
O metoda frumoasa si interesanta este si pescuitul la clonc. Trebuie sa fii dotat cu o barca motorizata, din lemn, fibra de sticla sau gonflabila, pentru a nu distorsiona vibratiile date de clonc. Acest accesoriu este din lemn, cu o dimensiune de aproximativ 35 cm, pe o parte cu maner, iar cu cealalta parte lovindu-se suprafata apei. Astfel, se produc diferite zgomote si vibratii la care somnii sunt foarte receptivi.
Momeli pentru pescuitul la somn
Cu siguranta trebuie sa ai si momeala somn, potrivita pentru a putea capta usor atentia acestui peste. Poti sa mergi cu peste viu, dar si clasic, si ai in continuare cateva example de momeli somn pe care te poti baza:
Coropisnita: este o insecta cu corp solid, de 3 – 5 cm, pe care o poti gasi usor pe ingrasamant mai vechi sau in culturile de legume. Se introduce pe carlig de la gat, pana la coada si se poate pastra in cutii individuale sau care au mai multe compartimente. Pot fi hranite cu coji de cartofi daca vrei sa le pastrezi mai mult timp.
Ficat de pui: se recomanda cand este in stare de putrefactie, deoarece emana un miros foarte puternic ce este simtit cu usurinta de somn. Il vei trece de 2 – 3 ori prin carlig pentru a nu se desprinde in momentul lansarii.
Lipitoarea: este o insecta inelara, un vierme parazit pe care il poti gasi in baltile ce au apa statuta.
Broasca: traieste atat pe uscat, cat si in apa, si se recomanda pentru somnul de dimensiuni mari. O vei agata de carlig de unul dintre picioarele din spate, fara sa ii afectezi coloana, pentru a fi activa mai mult timp, ceea ce va atrage cu mai multa usurinta pestele.
Mate de macrou: se recomanda in special pe apele curgatoare, fiind si foarte ieftine. Se prind de mai multe ori pe carlig pentru a nu se despinde sau se pot lega.
Peste viu: este recomandat pentru capturi de mari dimensiuni, acesta fiind mancarea de baza a somnului, si merge atat pe rauri, cat si in ape statatoare.
Echipamentul necesar
Cand mergi la pescuit la somn, echipamentul trebuie sa fie supradimensionat, fiind foarte important, deoarece este un peste mare si nu se stie peste ce exemplar ai putea da.
Astfel, iti prezentam pe scurt o lista cu materialele de care ai nevoie:
lansetele, lungimea acestora poate fi intre 1,8 si 3,3 m si alegerea tine de metoda pe care o abordezi, (intre 1,8 si 2,4 m din barca; 2,4 si 2,7m cu pluta; 3 – 3,3 m la grund). Indicat este sa optezi pentru lansete din fibra de sticla, sau amestec cu carbon, cu un singur troson sau maxim doua.
mulineta trebuie sa fie rezistenta, cu frana ce functioneaza bine. Tamburul este recomandat sa fie mare cu o capacitate de cel putin 150m de fir textil.
forfacul foarte rezistent, deoarece poate intra in contact direct cu dintii pestelui, cu o grosime de 1 – 2 mm.
carligele si ancorele trebuie sa aiba capacitatea de a strapunge gura somnului, sa fie foarte ascutite si lungi.
carabinele trebuie sa fie de categoria grea, avand o tractiune de peste 100 kg.
stativele solide, ce se pot pune bine in pamant sau fixa cu pietre.
Importante sunt si dispozitivele acustice, zgomocelul, pluta, plumbul ce trebuie dimensionate pentru somn.
Este bine sa ai la tine o prelata de 2 x 3 m pentru a intinde pestele capturat, un scaun pentru pescuit daca stai la mal, barca mare si lata.
Lasa un comentariu
0 Comentariu