Pasul Prislop: trasee montane

Am modificat articolul ultima data pe: 12.06.25

 

Pasul Prislop e un loc placut in care te poti relaxa, prin preajma existand numeroase trasee pentru drumetii (Borsa – Cascada Cailor, Pasul Prislop; Pasul Prislop – Varful Prislopul Cataramei – Varful Toroiaga; Pasul Mestecanis – Varful Giumalau – Curmatura Prislop – Varful Tarnitei – Muntii Stanisoarei – Crucea Talienilor), dar si obiective turistice frecvent vizitate (Manastirea Prislop, Muzeul Radacinilor, Monumentul de la Preluca Tatarilor).

 

Pasul Prislop este un loc vizitat mereu de catre turistii care vor sa se bucure cu adevarat de natura. Aici, ei pot face si drumetii, iar o parte dintre trasee ti le vom prezenta in continuare. Inainte insa, vrem sa iti spunem cateva informatii generale cu privire la aceasta zona, iar apoi, dupa ce iti vom vorbi despre trasee, iti vom spune si cateva obiective turistice pe care le poti vizita.

 

1. Informatii generale despre Pasul Prislop

In Carpatii Maramuresului si Bucovinei, in judetul Maramures, la 1416 metri altitudine, se afla Pasul Prislop. Acesta face legatura dintre Depresiunea Maramuresului si Valea Bistritei Aurii, si poate fi vizitat pe toata durata anului. 

Aceasta trecatoare este cea mai inalta din Carpatii Orientali, dar si cea mai frumoasa de la noi din tara. Are o lungime de 50 km si te va incanta cu peisaje superbe si case pitoresti cu traditii si obiceiuri. 

2. Trasee pentru drumetii in zona Pasul Prislop

Daca vrei sa stii cati km sunt pana la Prislop din diverse orase ale tarii, e foarte simplu sa faci asta cu ajutorul aplicatiilor moderne. Cand vorbim insa de trasee pentru drumetii, cautarea trebuie sa fie ceva mai amanuntita si ai nevoie sa afli prin ce experiente au trecut si altii care prefera sa se antreneze/relaxeze astfel. 

Mai jos, iti prezentam cateva rute pe care le poti parcurge cu usurinta in Muntii Orientali:

 – Complex Turistic Borsa – Poiana Stiol – Saua Gargalau

Acest traseu este destinat celor care cauta o ruta cu dificultate medie. El are o distanta de 7.7 km si se parcurge cam in 4 ore. In total vei avea 1069 metri de urcare si 38 metri de coborare. Portiunea dintre Lacul Izvorul Bistritei si Saua Gargalau este inaccesibila pe timp de iarna. 

Peisajele din jur sunt foarte frumoase, te vei putea opri pentru a manca tot felul de fructe de padure sau pentru a te odihni. 

Traseul este marcat diverse indicatoare. Unele sunt mai greu vizibile, motiv pentru care trebuie sa fii mai atent/a la ele. 

 – Complexul Turistic Borsa – Cascada Cailor – Pasul Prislop

Cu o dificultate medie, acest drum are o lungime de 9.6 km si e necesar sa aloci in jur de 4 ore pentru a-l parcurge. E in urcare pe o portiune de 778 metri si in coborare pentru 218 metri. 

Pe parcurs poti sa te bucuri de cateva locuri deosebite, precum Paraul Fantana, o cariera de marmura, Rezervatia Stiintifica Piatra Rea, Manastirea Prislop. 

Distanta dintre Cascada Cailor si Poiana Stiol nu este accesibila pe timp de iarna.

 – Pasul Prislop – Varful Prislopul Cataramei – Varful Toroiaga

Traseul acest e recomandat pentru persoanele care vor sa faca drumetii mai lungi. El are o dificultate medie, deci, va fi usor de parcurs, insa e destul de intins – 30.35 km, si va dura cam 13 ore sa ajungi la destinatia finala.

Pe durata itinerariului vei urca in jur de 1796 metri si vei cobori 1311 metri. Este un traseu marcat cu banda rosie si trebuie parcurs cu mare grija pe timp de iarna, deoarece e nevoie de echipamente speciale pentru alpinism. 

Aceasta ruta nu e marcata foarte bine, motiv pentru care trebuie sa te documentezi temeinic inainte de a porni la drum.

 – Pasul Mestecanis – Varful Giumalau – Curmatura Prislop – Varful Tarnitei – Muntii Stanisoarei – Crucea Talienilor

Acest traseu e unul foarte lung, de 58.05 km, motiv pentru care parcurgerea lui se face in mai multe etape/zile. Recomandat ar fi sa iti iei pentru asta cam 3-4 zile. In total, vei avea nevoie de aproape 25 de ore de mers continuu pentru a-l strabate de la un capat la celalalt. 

Pe aceasta ruta, vei avea de urcat cam 3052 metri si de coborat 2930 metri. Dificultatea e una medie, dar bineinteles daca esti antrenat pentru astfel de drumetii. 

Ca si la alte multe trasee, si aici marcajele sunt destul de sterse, asadar, documenteaza-te bine si fii atent/a la ce intalnesti pe drum. 

3. Obiective turistice 

Turismul e destul de dezvoltat in aceasta zona. Cele mai populare atractii sunt:

 – Manastirea Prislop, Maramures

Aceasta manastire este situata in varf de munte si a fost ridicata pentru a comemora si aduce pace in sufletul eroilor cazuti la datorie in cele doua Razboaie Mondiale. Langa ea, se afla cimitirul in care multi dintre ei sunt ingropati.

Aceasta manastire isi sarbatoreste hramul cand e Schimbarea la Fata. Ea a fost data in folosinta in 2008, iar constructia a inceput in 1999.

Atentie, a nu se confunda cu Manastirea Prislop din judetul Hunedoara!

 – Monumentul Preluca Tatarilor

Acesta a fost ridicat in 1970 si renovat in 2013. El a fost inaltat in cinstea localnicilor care au reusit sa alunge tatarii din Borsa, in 1717. 

 – Partia Prislop

Daca vrei sa te bucuri de frumusetea naturii, dar si sa practici sporturi de iarna, poti merge pe aceasta partie Prislop. Ea are o dificultate medie, o lungime de 1100 metri si se afla la o altitudine de 1400 metri. 

4. Locuri de cazare

Daca ajungi in aceasta zona si vrei sa poposesti pentru mai mult timp, poti sa alegi unitati de cazare precum: Hanul Prislop, Pensiunea Borsa, Hotel Victoria sau Hotel Cerbul.

Daca la un moment dat te ratacesti in drumetiile pe care le faci si nu mai stii in ce directie sa mergi, orientarea cu busola ti-ar putea fi de folos. Acest accesoriu nu trebuie sa lipseasca din bagajul tau pentru drumetii. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu