Am modificat articolul ultima data pe: 25.07.21

 

Nu stii unde sa mergi anul acesta in vacanta? Avem noi o idee pentru tine si anume in Salciua, in inima Muntilor Apuseni, o regiune de vis in care te vei simti foarte bine impreuna cu familia sau cu prietenii.

 

Muntii Apuseni reprezinta o zona foarte atractiva pentru turisti si, daca vrei sa iti planifici o vacanta mai lunga, poti sa te indrepti spre Salciua, o depresiune situata central, de unde ai mai multe optiuni pentru drumetii. Pe langa alte locuri de vizitat in Judetul Alba, aceasta regiune iti va umple sufletul de bucurie si te vei putea relaxa intr-un peisaj mirific.

 

Unde este situata Salciua?

Salciua este o comuna din partea de nord a judetului Alba, fiind pozitionata pe valea Ariesului si ai in zona tot felul de atractii, precum: cascade, pesteri, paduri, stanci si rezervatii. 

In Judetul Alba, obiectivele turistice sunt foarte multe si vei putea sa petreci un concediu deosebit, vizitand atat locuri incarcate de istorie, cat si frumuseti naturale. 

Ce poti vizita in Alba Iulia? Considerat unul dintre cele mai frumoase orase din tara, cu o lunga istorie in spate, ai si numeroase atractii in Alba Iulia. Nu trebuie sa ratezi Muzeul Roman Principia, Muzeul National al Unirii, Museikon (muzeu de arta sacra), catedrala Romano-catolica, Catedrala Incoronarii, Santurile cetatii, dar te poti plimba si prin frumosul Parc Dendrologic sau poti sa raspunzi provocarii, alaturi de cei mici, la Parcul de Aventura Dynamis.

Cu masina te poti indrepta apoi spre Salciua, avand de strabatut un drum de 100 km. In drum poti sa te opresti si la primaria Baia de Aries, unde te poti afla diferite informatii turistice, apoi mai ai 15 km pana la comuna Salciua. 

Numele acestei localitati provine de la numeroasele salcii ce erau raspandite in aceasta zona, si a caror ramuri erau folosite la impletitul cosurilor. Sunt mai multe sate adunate, si ai: Salciua de Sus, Salciua de Jos, Valea Larga, Dumesti, Sub piatra, Dealul caselor.

In Valea Larga este o biserica din lemn, monument istoric pe care nu trebuie sa il ratezi. 

Ce poti sa vizitezi in Salciua?

Poti sa cauti cazare Salciua si sa iti programezi cateva zile, deoarece sunt foarte multe locuri frumoase de vizitat:

  • Pestera Poarta Zmeilor – ce a capatat aceasta denumire datorita portii impresionante ce se afla la 15 m de intrarea in pestera. Intrarea insa este destul de mica, avand o inaltime de numai 2 m, dar in interior se deschide, sunt numeroase sali, cu o intindere de 125m. Poti sa vezi formatiuni specifice pesterilor, precum: stalactite, stalagmite, draperii, scurgeri parietale etc. Pestera se afla in satul Sub Piatra;
  • Pestera Huda lui Papara – desi este o pestera deosebita, despre care se pot afirma multe: cea mai lunga pestera din Romania, cea mai dificila, cu cel mai lung curs de apa, cu cea mai mare cascada, cu cea mai inalta galerie, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa etc., nu este posibil sa o vizitezi fara sa ai o pregatire speciala. In 1986 a fost o incercare de amenajare pentru turisti, dar a fost distrusa de o viitura, fiind foarte periculos in zona, cand se topesc zapezile sau cand sunt ploi;
  • Rezervatia Detunata – a primit aceasta denumire deoarece uneori se desprind fragmente, care scot sunete puternice in cadere. Rezervatia este in Muntii Metaliferi si cuprinde doua varfuri: Goala (1048 m) si Focoasa (1265 m). Imaginea este impresionanta, precum o orga gigantica, formata din coloane hexagonale din roci bazaltice.
  • Rezervatia Vanatarile Ponorului – este un loc unic, o depresiune cu fundul aproape plat, iar in perioada de ploi se formeaza un lac temporar, ce a dat nastere la multe legende in zona. In partea estica a despresiunii este un perete din calcar, inalt, de culoare alb-galbui pe care sunt dungi vinetii lasate de scurgerea apelor, motiv pentru care locul se numeste Vanatarile Ponorului. 
  • Desi scurte, dar foarte spectaculoase, Cheile Vanatarii merita si ele vizionate. Tot aici este si Cascada Vanatarile Ponorului, ce cuprinde mai multe caderi de apa, pe o lungime de 70 – 80 de m, cea mai mare avand 25 m.
  • Manastirea Sub Piatra – este declarata monument istoric, fiind construita in stil bizantin. 
  • Satul Dumesti – este un sat mai putin cunoscut, dar situat intr-o zona de vis, unde natura este principala atractie, un loc bun pentru relaxare. Poti sa faci drumetii in locatiile din jur sau pur si simplu sa stai la un picnic cu prietenii. Nu ezita sa vizitezi Dumesti Alba, fiind un loc uitat de lume, dar deosebit de pitoresc. 

Unde te poti caza?

Dupa ce ai vazut tot ce se poate vizita in Alba Iulia si vrei sa te indrepti spre natura, spre Salciua, poti sa iti cauti cazare pentru a sta cateva nopti, avand multe drumetii de facut.

Poti sa gasesti un loc foarte confortabil, chiar langa Pestera Huda lui Papara, la pensiunea Sub Piatra. Se poate ajunge cu masina, avand de parcurs un drum comunal pe o distanta de 5 km. Are parcare, peste 20 de camere, dar si o sala de conferinta, terasa si restaurant. Poti sa te relaxezi la centrul SPA, pus la dispozitie de pensiune si, de asemenea, te va incanta bucataria traditionala romaneasca de care ai parte. 

Din satul Sub Piatra Alba ai posibilitatea sa mergi sa vizitezi toate locurile frumoase, pornind la drumetie. Seara poti sa stai cu prietenii si familia sa admiri bolta cereasca, iar prin luneta vei vedea o multitudine de stele. 

In Salciua de Jos poti sa optezi pentru Pensiunea Totu Bun, un loc perfect pentru relaxare, dar si pentru distractie, cu piscina, terase, gratare, terenuri de joc. Poti sa beneficiezi de amabilitatea gazdelor si sa faci o plimbare cu caruta sau cu sania, in functie de sezon. 

 

Nu ezita sa iti faci deja planificarea pentru urmatoarea vacanta. Salciua este o zona foarte frumoasa, iar orasul Alba Iulia nu trebuie ocolit, daca tot ajungi in zona. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu