Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.21

 

Despre Cheile Turzii se spune ca sunt unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din tara. Unul dintre avantajele sale este ca ofera acces doar pe jos; un altul e ca pune la dispozitie trasee turistice de dificultati variate, care li se adreseaza tuturor iubitorilor de munte, de la novici la cei experimentati.

 

Daca faci o lista de locuri de vizitat in Cluj, merita sa iti oferi timp sa iesi din oras si sa descoperi si minunatiile judetului. Ai de ales intre Cheile Turzii si Cheile Turenilor, si un montagnard experimentat le va vizita cu siguranta pe ambele, dar de data aceasta preferam sa facem o scurta prezentare pentru Cheile Turzii.

 

Date si cifre despre Cheile Turzii

Cand vorbim despre locuri de vizitat langa Cluj, sau despre obiective turistice langa Turda, acest defileu este primul care iti vine in minte. Considerat azi un traseu turistic de neratat, el a capatat in 1938 statutul de rezervatie naturala si a fost inscris in lista U.N.E.S.C.O cu monumente naturale. 

Defileul are o lungime de peste 1600 metri si include o multime de firide si pesteri. Durata de formare depaseste 150 milioane de ani, diferenta de nivel este de 350 metri, iar suprafata depaseste 170 hectare. Cheile sunt formate in albia paraului Hasdate, care a fost explorata de “turisti” inca din 1574, cand e inregistrata prima inscriptie din zona. 

Cheile Turzii – traseu

Nu trebuie sa iti imaginezi Cheile Turzii ca fiind un traseu unic, pe care il poti epuiza intr-o zi; nicidecum! Odata ce intri in Chei, poti alege sa parcurgi defileul la picior; vei strabate 1650 m, la altitudinea minima de 420 m si altitudinea maxima de 795 m, printre doi versanti abrupti: Dealul Bisericii pe partea dreapta si Dealul Sudului pe partea stanga. Sau te poti orienta catre unul dintre celelalte trasee:

Circuitul Crestelor Cheilor – ambii versanti este cel mai popular dintre ele; il pot strabate orice familii imbracate de munte, dureaza intre 4 si 5 ore si este, probabil, cel mai popular traseu din Cheile Turzii.

Cabana Cheile Turzii – cabana Buru este un traseu mediu, cu o durata de 4 – 5 ore; pe parcursul lui vei trece pe langa unele dintre celebrele pesteri din Cheile Turzii. 

Cheile Turzii – Izvorul Popii – Valea Arineilor – Ciucas – Cascada Ciucas sau Cheile Turzii – Dealul Ciuma Goala – Ciucas sunt doua trasee care iti permit sa vizitezi o zona mai ampla. Iti recomandam sa intri intotdeauna in Cheile Turzii cu harta, ca sa poti adapta traseul parcurs la inspiratia de moment.

Daca preferi un traseu mai lung, poti alege varianta Cheile Turzii – Tureni – Casele Micesti – Cabana Faget Padure – Cabana Faget Izvor – Manastur; numit si Drumul Secuilor, acesta presupune 10 ore de mers sustinut. 

Tot cu un grad ceva mai mare de dificultate este si traseul Cheile Turzii – Dealul Manastirii – Manastirea Petridului – Raul Aries – Plaiesti – Moldovenesti – Coltii Trascaului – Remetea. 

 

Eevenimente si activitati in Cheile Turzii 

Daca esti un impatimit al muntelui, poti urmari Cheile Turzii Race, un eveniment care isi propune nu mai putin de 4 evenimente sportive simultane: escalada, alergat montan, mountainbike si triatlon.

Pentru iubitorii de sporturi periculoase, in zona Cheile Turzii exista si un club cu traditie in ceea ce priveste parapanta, dar recunoastem ca asta nu e chiar pentru oricine. 

 

Rezervatia naturala Cheile Turzii

Orice trasee montane usoare sau dificile ai alege, diversitatea biologica este unul dintre lucrurile care te surprinde in aceste locuri. Ai ocazia sa descoperi numeroase specii de plante protejate de lege, aici existand o mare concentratie de plante si animale ocrotite de lege in Romania. 

Usturoiul salbatic, de pilda, care creste in aceasta regiune, se mai gaseste doar in unele locuri de pe continentul asiatic. Primavara pot fi observate o multime de specii de irisi salbatici, dar si frasinei – un corespondent al iederii otravitoare, care declanseaza iritatii dupa atingere. 

Un alt motiv pentru care zona este considerata rezervatie si este protejata sunt cele 60 de pesteri si firide. Cea mai mare dintre ele masoara 100 m si e denumita Pestera Ungureasca; celelalte sunt mai micute si cu intrari mai modeste, insa ofera un mediu de viata adecvat pentru o multime de specii. 

Pesterile din Chei sunt insa valoroase si din motive arheologice. Oamenii de stiinta au descoperit urme ale adaposturilor umane stravechi; au fost descoperite si zone in care erau adapostite animalele, sapaturile relevand schelete de mamifere din epoca cuprului, bronzului si fierului. 

Precautii cand vizitezi Cheile Turzii

Drumetiile in zona sunt cu siguranta frumoase, insa e necesar sa fii pregatit adecvat pentru ele. Nu e o zona pe care sa o abordezi in adidasi sau nepregatit, de aceea iti recomandam ca intregul grup sa aiba incaltaminte de munte – bocanci cu talpa aderenta – si echipament minim pentru conditiile in care ai de infruntat mofturile pe care le mai face vremea in Cheile Turzii. Pe timp de vara, o ploaie neasteptata poate scadea temperatura cu 10 – 15 grade si e obligatoriu sa fiti pregatiti si protejati.

Indiferent de gradul de dificultate al traseului ales, un set de bete de trekking se dovedeste de mare ajutor atunci cand strabati cararile de munte. Ar trebui ca toti participantii la drumetie, inclusiv copiii, sa fie echipati corect. 

Niciodata nu pleca in drumetii montane fara sa ai la tine apa, alimente si o rezerva minima de haine. Nu uita ca in aceasta zona este absolut interzis sa intervii asupra vegetatiei – nu, nu ai voie sa culegi nici macar cea mai banala romanita, poti doar sa o fotografiezi – sau sa parasesti cararile marcate. Si te rugam: nu lasa mizerie in urma ta, ci ia cu tine un sac de plastic ca sa mai poti aduna din gunoaiele intalnite in cale si sa le arunci la unul dintre tomberoanele de la intrarea in rezervatie. Iti multumim! 

 

Cazare in Cheile Turzii

Desigur, nu vei gasi cazare chiar in Chei, insa exista alternative in apropiere. Cele mai apropiate localitati sunt Tureni, Sandulesti, Cheia, Mihai Viteazu, Cornesti, Petrestii de jos, Petrestii de Mijloc si Petrestii de Jos. Zona are un imens potential turistic, asadar nu duce lipsa de pensiuni; Cabana Cheile Turzii este foarte apreciata, inclusiv pentru proximitatea fata de traseele turistice cele mai cautate. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments