Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Lanterna a aparut pentru a inlocui torta, deoarece aveau loc frecvent incendii. Prima data, aceasta folosea o sursa de energie umeda, ce era depozitata in borcan, dar in acest fel aveau loc accidente. Ulterior lichidul bateriei a fost introdus intr-un recipient ermetic inchis. Prima lanterna a avut forma tubulara, iar apoi a aparut si cea stil far, dar era utilizata doar de catre mineri.

 

Realizarea lanternei a trecut prin mai multe etape pentru a ajunge la varianta la care este astazi. Daca esti curioasa sa afli mai multe aspecte despre acest dispozitiv, citeste informatiile prezentate in randurile de mai jos.

 

Lanterna, in stransa legatura cu aparitia bateriei si a becului

Inainte de aparitia lanternei, daca vroiai sa te duci intr-un loc intunecat, trebuia sa folosesti torta sau felinarul, iar acest lucru putea fi periculos, deoarece riscai sa iei foc, daca nu erai atent cum foloseai obiectul.  

Primul obiect portabil folosit ca sursa de iluminare a aparut in anul 1896. Acesta nu emitea un fluxul luminos continuu, deoarece intrerupatoarele functionau pe perioade scurte de timp, asemeni bliturilor, becurile ofereau o lumina slaba, iar bateriile aveau durata de viata mica. Din aceste motive, evolutia lanternei a fost influentata de cea a becului si a bateriei.

Georges Leclanche a fost cel care a descoperit bateria in anul 1866. Aceasta se numea pila umeda, deoarece era formata dintr-un recipient de sticla, umplut cu dioxid de magnat, zinc si clorura de amoniu. In capat era pusa o bagheta de carbon, care avea rolul de pol pozitiv al bateriei. 

Din cauza faptului ca se putea rasturna rapid, aceasta varianta a acumulatorului era foarte dificil de folosit. Aspectul acestuia a evoluat, astfel ca in anul 1888, Carl Gassner, a pus substantele chimice folosite, intr-un recipient sigilat, deci nu mai exista riscul sa se rastoarne. De asemenea, denumirea se modifica in “pila uscata”, pentru ca exteriorul nu mai era umed. Acest mod de producere a acumulatorilor este folosit si acum, insa exteriorul este realizat din alte materiale mai rezistente. 

Pentru a putea produce o lanterna perfomanta, trebuia sa evolueze si modul de realizare a becului. Thomas Alva Edison este cel care a realizat pentru prima data becul electric. Totusi, filamentul de carbon nu era destul de eficient de aceea luminozitatea era neregulata.

 

David Misell – cel care a realizat prima lanterna

Prima sursa de lumina portabila avea o forma tubulara si a fost inventata de catre David Misell. Tot el a fost cel care a inventat si prima lampa pentru bicicleta. 

Lanterna avea nevoie de baterie, pentru a putea functiona. Primul acumulator atasat avea o lungime de 15cm si o greutate de 1,5kg, de aceea sursa de lumina era greu de transportat, mai ales cand aveai distante lungi de parcurs. Dupa un an a aparut acumulatorul de tip D. 

Mai multe baterii cuplate puteau oferi energia uneia de tip 6 si astfel a aparut prima sursa de lumina mobila. Acest model a fost brevetat in anul 1898 si a fost denumit O.T. Bugg Friendly Beacon Electric Candle. Forma initiala era una tubulara, in interiorul careia se aflau doua baterii de tip D si becul era pozitionat in mijlocul cilindrului.

 

Etape ale evolutiei becului si lanternei

In anul 1906, filamentul realizat din sarma de wolfram a fost inlocuit cu cel de carbon si cum in acelasi timp sursele de lumina mobile au fost prevazute cu intrerupatoare mai evoluate, astfel timpul de utilizare a crescut. 

Un an mai tarziu butonul a fost inlocuit cu intrerupatorul prin alunecare, astfel era mai simplu de folosit si putea fi manevrat folosind o singura mana. 

Dupa ce s-au obtinut mai multe brevete si au fost realizate peste 25 de modele de becuri si baterii, butonul de pornire oprire a fost inlocuit cu unul de siguranta. Acesta avea o forma mai aplatizata decat cel anterior si combina modul de functionare al celui prin alunecare cu cel de tipul buton.

 

Evolutia lanternei subacvatice

Initial lanterna subacvatica avea forma unui felinar si functiona asemeni acestuia. Ulterior s-a constatat ca scafandri trebuia sa aiba mainile libere, de aceea s-a dezvoltat un model cu lentila parabolica. Aceasta era atasata folosind o bila si un soclu.

In 1919 a aparut prima lampa de mana cu vapori de mercur. Aceasta avea o putere de 250W. In timp s-a constatat ca pentru a inota in ape tulburi este suficienta o lanterna de doar 45W, de aceea s-a redus puterea dispozitivului si astfel bateria a rezistat mai mult. Totusi, modelele nu erau atat de evoluate. Utilizatorul trebuia sa aprinda lanterna cand se afla sub apa, pentru a nu exista riscul ca sticla sa se sparga din cauza socului termic.

Modelele au intre 100 si 2500 lumeni. Prima varianta utilizata frecvent de scafandri a fost lanterna cu canistra. Aceasta are nevoie de o baterie mai mare, de aceea acumulatorul este legat printr-un fir de dispozitivul luminos. Sursa de energie se fixeaza de echipament, iar lanterna este tubulara si se tine in mana. 

Pentru cei care vor sa aiba mai multa liberate de miscare, le recomandam o lanterna frontala ce se fixeaza pe casca. Totusi, nu este indicat sa porti o sursa de lumina portabila fixata pe frunte, deoarece aceasta se misca concomitent cu capul si ii orbeste pe ceilalti colegi care se afla in jurul tau.

Aspecte interesante despre lanterna frontala

In jurul anilor 1900 s-a dezvoltat foarte mult activitatea mineritului. De aceea, Thomas Edison s-a gandit sa realizeze o sursa de lumina pentru acestia si astfel apare in anul 1915 prima lanterna frontala. 

Bateria a fost conceputa pentru a rezista la 12 ore de lucru, incat minerul sa nu fie nevoit sa iasa la suprafata. De asemenea, pentru a nu consuma multa energie, modelele nu aveau mai mult de 5 lumeni. 

Ulterior, produsele s-au dezvoltat si au inceput sa fie folosite si in alpinism, expeditii montane, camping sau ciclism. Astfel s-a ajuns ca puterea sursei de lumina sa poata fi si mai mare sau produsul sa poata avea mai multe becuri, deci poti vedea detaliile, chiar si atunci cand esti la distanta.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments