Am modificat articolul ultima data pe: 25.07.21

 

Daca vrei sa faci o excursie intr-un loc salbatic, lipsit de aglomeratie, unde natura creeaza imagini de vis, cu cascade si pesteri, unde poti strabate la pas o zona foarte frumoasa si te poti bucura din plin de peisaj, atunci Cheile Borzesti sunt o alegere foarte potrivita.

 

In caz ca nu ai auzit de Cheile Borzesti, ai nimerit unde trebuie, iar acest articol are drept scop sa te familiarizeze cu locurile si sa te faca sa iti doresti sa mergi in aceasta zona. Vei afla cum poti sa ajungi, ce trasee poti sa faci, ce alte locuri mai sunt prin preajma si merita vazute, precum si alte informatii de interes. 

 

Unde sunt situate Cheile Borzesti?

Mai putin cunoscute decat alte locatii din zona, Cheile Borzesti si-au pastrat frumusetea naturala si merita sa faci o excursie sa le vezi. Traseul este de dificultate mica, asa ca poti sa il parcurgi si impreuna cu familia, fiind un spectacol de o frumusete rara si pentru cei mici.

Sunt situate in Muntii Apuseni, in mijlocul padurilor de foioase si peisajul este splendid, indiferent de anotimp. La mai putin de 5 km fata de Cheile Turzii, aproape si de Cheile Turenilor, este un loc de vis, un defileu salbatic ce a fost facut de apele Borzesti, declarat din 1994 rezervatie protejata. 

Cum ajungi la Cheile Borzesti?

La Borzesti Cluj, poti sa ajungi usor, fiind la o distanta de 45 km, fata de oras. Urmezi drumul de la Turda, spre localitatea Campeni, si te opresti la Cabana Buru unde este si o parcare amenajata la strada, aici poti lasa masina in siguranta. 

Pe drumul spre cabana este un indicator care iti arata directia spre Cheile Borzesti. 

 

Ce trasee ai in zona?

La chei poti sa ajungi pe doua trasee marcate si ai:

  • Traseul marcat cu un punct rosu – este un traseu ceva mai dificil deoarece urmeaza cursul apei, asa ca poti sa intalnesti diferite obstacole pe care sa le treci. Trebuie sa fii bine echipat, in special cu incaltaminte adecvata, sa nu alunece si sa nu te uzi, dar si sa ai o conditie fizica buna. Desi este ceva mai greu, merita incercat, deoarece pe parcursul apei sunt foarte multe cascade, iar aici le vei intalni pe toate, si cele inferioare si cele superioare;
  • Traseul marcat cu triunghi rosu – este un traseu lejer, ce urmeaza un drum prin padure, dupa aproximativ jumatate de ora, ajungi la o intersectie unde poti sa alegi fie sa urmezi drumul prin padure, fie sa mergi spre firul apei pentru a vedea cascadele superioare. 

Afara de aceste doua trasee, zona este destul de salbatica si libera, fara magazine cum gasesti pe trasee Cheile Turzii, franghii sau alte constructii din lemn care sa iti vina in ajutor.

 

De ce sunt spectaculoase Cheile Borzesti?

Cheile Borzesti pot fi parcurse foarte usor, chiar daca nu esti foarte antrenat, alegand traseul cu triunghi rosu, prin padure, o plimbare frumoasa si lejera, chiar si pentru cei mici. Poti sa urmezi acelasi traseu si la intoarcere sau poti sa mergi pe alta cale, pentru a vedea tot ceea ce iti pune natura la dispozitie.

Chiar daca alegi sa faci plimbarea in timpul verii, este de mare importanta sa ai incaltaminte adecvata pentru a putea trece si prin apa, atunci cand este cazul. Excursia este de o zi si dureaza 3 – 4 ore, plus o mica pauza de relaxare si o gustare.

Cheile Borzesti se pot imparti in trei segmente: o plimbare prin padure, o drumetie pe firul apei, si apoi ultimul segment deosebit, spectaculos, unde descoperi foarte multe cascade, ce cresc ca si dimensiuni, pe masura ce inaintezi. Cascada Mare, ultima, are o cadere de la 10 m si este un loc impresionant. 

Fata de un traseu Cheile Turzii, aici peretii stancilor au o inaltime mai mica, dar este un loc frumos, in care te vei relaxa, te vei umple de energie, iar linistea este intrerupta doar de concertele pasarilor din padure si de susurul apelor.

Ce alte locuri frumoase poti sa vizitezi?

Asa cum am mentionat mai sus, pentru a vizita Cheile Borzesti ai nevoie doar de o zi, iar daca vii din alta zona a tarii si vrei sa iti petreci un concediu, in aceasta regiune, mai sunt si alte locuri care nu trebuie ratate.

Astfel, o alta zi poti sa o dedici pentru Cheile Turzii traseu, o rezevatie naturala pe care merita sa o vezi. Aici ai mai multe optiuni si distanta Turda Cheile Turzii este de doar 15,8 km, pe DJ107L. De la Cabana Cheile Turzii poti sa faci o drumetie pana la Cabana Buru, avand de stabatut o distanta de 12,6 km, aproximativ 4 – 5 ore de mers.

In apropiere sunt si Cheile Tureni sau Turului, cu un relief tanar, cu doline, un peisaj salbatic si foarte pitoresc, situate la o inaltime de aproximativ 160 m, si merita sa le vizitezi mai ales daca ai ajuns aici.

Cheile Turului sunt cunoscute atat pentru o bogata vegetatie, cat si ca sit arheologic, in zona fiind descoperite numeroase unelte, monede, precum si ceramice. Chiar daca sunt mai dificil de strabatut, merita efortul, deoarece te vei intalni cu forme si peisaje unice, si vei fi rasplatit de o frumusete fara margini. Zona este plina si de pesteri, dar sunt dedicate doar persoanelor foarte bine antrenate. 

 

Cred ca te-am convins sa iti faci vacanta in aceasta zona plina de locuri salbatice si foarte atractive, dar si dedicate turismului. Este important sa verifici si vremea in Petrestii de Jos, Turda, Borzesti pentru a vedea ce sa iti pui in bagaj. Totusi, indiferent ca vremea se anunta frumoasa, bocancii nu trebuie sa iti lipseasca, la fel si pelerina de ploaie, un hanorac mai gros, un spray anti tantari, o mica gustare, apa, un rucsac de drumetie etc. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu