Am modificat articolul ultima data pe: 26.05.20

 

Carbunele da un gust mai bun carnii, deoarece aceasta este si afumata, iar gatirea este mai lenta, astfel ca friptura va deveni suculenta si moale. Gratarele pe gaz permit reglarea intensitatii focului si a temperaturii, de aceea poti prepara, pe langa carne, si legume, pentru a avea un meniu variat. Buteliile pot fi de marimi diferite, iar unele modele cantaresc sub un kilogram, deci pot fi luate si in rucsac.

 

Dupa cum vezi fiecare tip de combustibil are avantajele sale, de aceea trebuie sa analizezi cu atentie ce arzator folosesti cand mergi la camping. Ca alegerea sa fie mai simpla, citeste mai jos plusurile si minusurile fiecaruia:

 

 

Avantajele carbunelui

 

Au un pret de achizitie redus

Grill-ul ce foloseste carbunele ca si combustibil are un pret mai mic decat cel pe gaz, deoarece nu are functii complexe. Acesta este realizat, in general, din metal sau fonta. Un astfel de gratar este usor de folosit. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa aprinzi focul si sa astepti pana cand se face jarul potrivit pentru prepararea carnii. 

De asemenea, pretul carbunelui este mai mic decat cel al buteliilor. Datorita acestui avantaj, poti face mult mai multe fripturi la gratar, daca folosesti carbunele in locul gazului.

 

Friptura va iesi mai gustoasa si mai suculenta

Cand picaturile de grasime intra in contact cu flacara, se produce fum. O parte din acesta se evapora, iar o alta patrunde in carne, dandu-i o savoare speciala. Pentru a ajunge la temperatura optima, trebuie sa astepti mai mult, iar procesul de preparare este mai lent. 

Acest lucru poate fi si un avantaj, deoarece friptura va fi mai suculenta si mai frageda, de aceea poate fi pe placul tuturor. Avand in vedere ca bucatile de carne vor fi moi, carbunele este un combustibil potrivit pentru prepararea fripturii de porc.

 

 

Dezavantajele carbunelui

 

Este dificil de curatat

Dupa folosirea carbunelui trebuie sa cureti suprafata grill-ului folosindu-te de o perie. Pe langa acest lucru, trebuie sa golesti spatiul in care se colecteaza cenusa. In timpul acestui proces, exista posibilitatea sa te murdaresti, de aceea trebuie sa ai grija ce haine ai pe tine.

 

Timpul de gatire este mai lung si necesita mai multa atentie

Carbunele nu se incinge atat de repede, deci prepararea fripturii va dura mai mult. De asemenea, pierzi timp si inainte sa pui carnea, cu pregatirea focului si a carbunilor. Avand in vedere ca arzatorul nu are setari prestabilite, trebuie sa fii atent cand asezi bucatile de carne pe gratar. Focul este indicat sa aiba flacara mica, ca sa nu arzi alimentul.

 

 

Avantajele gazului

 

Procesul de preparare este mai rapid

Pentru ca gratarul sa ajunga la o temperatura optima de gatire, are nevoie de aproximativ 20 de minute. La aceasta perioada se adauga si timpul necesar pentru aranjarea carbunilor si aprinderea focului. 

Din cauza acestor operatiuni, prepararea carnii va dura mai mult timp. In schimb, gratarele pe gaz se aprind instant, iar timpul necesar pentru a ajunge la temperatura optima de gatire este de doar 10 minute. Acest lucru este un avantaj, mai ales atunci cand ai de gatit o cantitate mai mare de carne, intr-un timp scurt. 

Poti stabili modul de preparare

Focul produs de gaz este unul constant. Un grill complex permite setarea temperaturii, in functie de tipul preparatului. De exemplu, carnea de pui necesita o temperatura mai mica, decat cea de porc. Intensitatea focului se regleaza rapid, rotind un buton, la fel ca si in cazul aragazului clasic. Datorita faptului ca nu trebuie sa fii atent la aceast lucru, este usor chiar si pentru cei care nu au experienta in gatirea carnii pe grill.

 

Poate fi utilizat in camping

In momentul in care pleci in drumetie este indicat sa ai un bagaj cat mai usor. Pe langa obiectele vestimentare si accesoriile de camping, trebuie sa ai si o butelie pentru drumetii. Acestea cantaresc cateva grame si pot fi conectate la un arzator. 

Un astfel de obiect poate fi folosit pentru prepararea bauturilor calde si incalzirea alimentelor. Buteliile sunt mici, deci nu pot fi utilizate in cazul in care vrei sa prepari mancaruri complexe, ce necesita timp de gatire indelungat.

 

Cu un recipient de combustibil poti gati de multe ori

Gazul este comercializat in recipiente metalice de diferite dimensiuni. Grill-urile folosesc o butelie de camping (aici lista cu exemple comparate de noi) cu volum mare. Cu 20l de gaz poti gati zilnic timp de o luna, in schimb cu 20kg de carbune nu poti face decat trei sesiuni de gatire. Avand in vedere acest raport, gazul este considerat un combustibil mai avantajos decat carbunele, pentru cei care au de gand sa stea mai mult la camping.

 

Poate fi utilizat pentru a face mai multe feluri de mancare

Cele mai multe gratare care folosesc gazul au si butoane ce permit controlul temperaturii si reglarea intensitatii focului. Datorita acestor functii, poti folosi gratarul si pentru prepararea legumelor, nu doar a carnii. Folosindu-te de aceste doua alimente poti prepara o gama variata de mancaruri, de aceea meniul va fi unul bogat.

Dezavantajele gazului

 

Este mai nesigur si mai greu de montat

Acumularile de gaze se pot produce foarte usor si sunt periculoase, deoarece duc la incendii puternice. Din aceasta cauza buteliile cu gaz sunt considerate mai nesigure comparativ cu carbunele. Ca sa nu ai parte de evenimente nefericite, trebuie sa realizezi cu mare atentie legatura dintre cartus si arzator. 

Daca nu ai experienta, poti apela la ajutor specializat. Acesta iti poate arata care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci atunci cand vrei sa montezi un grill pe gaz, iar ulterior sa poti face tu acest proces, ca sa nu mai fi nevoit sa apelezi la astfel de persoane. 

In momentul montajului, este indicat sa amplasezi gratarul departe de locul unde stai sau de surse inflamabile. De asemenea, asigura-te ca elementele care se conecteaza intre grill si butelie, si suprafata de gatit sunt curate, deoarece daca acestea sunt pline de grasime, pot lua foc, cand aprinzi gazul.

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre