Expeditie in Pestera Vantului – Labirint subteran

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Daca iti place sa explorezi si deseori calatoresti prin Romania, in timpul vacantelor, atunci, cu siguranta, trebuie sa-ti faci program sa vizitezi si Pestera Vantului, iar mai jos ai date despre cum sa ajungi si de ce sa nu ratezi aceasta frumusete a naturii.

 

Pe lista de pesteri din Romania, Pestera Vantului ocupa un loc aparte si nu trebuie sa ratezi sa faci o vizita, cu prietenii sau cu familia, in acest loc mirific. Considerata cea mai mare pestera din Romania si chiar din sud-estul Europei, aceasta atrage turistii pasionati de exporari, atat din tara, cat si din intreaga lume. 

 

Cum ajungi la Pestera Vantului?

Cand pleci in vacanta si vrei sa vizitezi pesterile din Romania, include si aceasta minune a naturii si, cu siguranta, nu vei fi dezamagit. Poti sa ajungi usor fie de la Oradea (la o distanta de 50 km), fie de la Cluj (situata la 100 km), urmand drumul asfaltat DJ764C, pe care ajungi de pe DN1 (E60). 

Daca nu vrei sa mergi cu masina, poti sa mergi si cu trenul si cobori la statia Suncuius. Aceasta zona este in partea nordica a Muntilor Padurea Craiului, la periferie. Este un defileu ce face parte, din punct de vedere hidrografic, din Bazinul Crisului Repede. 

Pe versantul stang al Crisului Repede, imediat deasupra unui izvor ce se gaseste in Poiana Franturii, gasesti intrarea de la Pestera Vantului. Din localitatea Suncuius mai ai de parcurs aproximativ 2 km spre sud est.

Tot in zona, mai ai si alte obiective, si poti sa te uiti pe harta pesterilor din Romania, pentru a vedea ce mai este de vizitat. Spre exemplu, tot in Muntii Padurea Craiului ai si Pestera Moanei in care ai acces usor, chiar daca drumul pana la ea este ceva mai lung, dar este o placere sa te plimbi prin padure.

Scurt istoric al pesterii Vantului

Pestera Vantului a fost descoperita in 1957, de catre Bagameri Bela, inginer. Acesta reuseste la inceput sa parcurga un drum scurt, de doar 500 de metri. In urmatorii 10 ani, pana in 1967, in urma numeroaselor expeditii si lucrari de anvergura, se ajunge la o lungime de 15.000 de metri.

In 1966 la Cluj, un grup de iubitori de pesteri Romania, infiinteaza un Cerc de Speologi Amatori, care isi propune sa continue cercetarile din Pestera Vantului, sa o cartografieze si sa o protejeze.

1969 este anul in care se face prima harta color a pesterii, la o scara de 1:500, in care sunt trecuti primii 15.283 metri de galerie. In anii ‘70 sunt primele incercari de popularizare si prezentare a pesterii, in ‘72 fiind facut un documentar in subteran, al TVR-ului, iar in ‘78 apare si un album foto cu Pestera Vantului, ce poarta semnaturile lui Dan Coman si Valentin Craciun.

In perioada 1979 – 1989 se organizeaza foarte multe tabere de lucru, ce au ca urmare descoperirea altor galerii, astfel incat, la finalul anilor ‘89, pestera este considerata cea mai lunga pestera din Romania, atingand o lungime de 40.500 metri.

Pestera starneste, in continuare, interesul speologilor, iar in 1993 se amenajeaza o alta intrare, prima fiind dificil de utilizat. In 2003 se deschide primul traseu oficial pentru vizitatori, ce are o lungime de 730 metri.

In perioada actuala se cunosc in jur de 47.000 de metri din aceasta frumoasa pestera, dar se fac in continuare cercetari si este posibil sa mai fie si alte galerii. 

 

De ce se numeste Pestera Vantului?

Pestera Vantului a capatat aceasta denumire deoarece la intrare se formeaza un curent puternic, ce poate ajunge si pana la 50 km pe ora. Aceste fenomen se datoreaza mai multor factori precum: lungimea foarte mare, forma galeriilor, diferentele de temperatura dintre mediul interior si cel exterior etc. 

Informatii despre Pestera Vantului

Cand pleci la drum pentru a vizita aceasta frumoasa pestera din Romania, este necesar sa te informezi mai in amanunt, iar mai jos ai cateva date generale:

  • Clima 

Temperatura anuala medie este de 8 grade C, zona fiind la o altitudine de 350 m, cu o cantitate de precipitatii moderate si o iarna blanda.

  • Trasee 

Pestera este impartita pe trei segmente si are: un segment rezervatie stiintifica, ce este inchis pentru publicul larg, fiind utilizat de catre speologi pentru cercetare; al doilea segment, ceva mai dificil, ce este deschis pentru cei pasionati de pesteri in Romania sau din alte regiuni, unde ai nevoie de echipament si pregatire; al treilea segment, deschis pentru publicul larg, ce se poate vizita usor, fara a fi necesar sa ai un echipament adecvat, dar merita sa iei cu tine windbreaker pentru un plus de protectie. 

  • Formatiuni 

In pestera, in toate cele trei segmente, vei intalni formatiuni si cristale inedite, spirale de ghips, avand o vechime de aproximativ 200 milioane de ani. Astfel, calcarele ce sunt depuse au o culoare cenusie, sunt foarte compacte, iar pe alocuri sunt depuneri de calcit sau argila, ce au umplut fisurile.

  • Fauna 

In zona este formata din diferite specii de pasari ce se gasesc la altitudine joasa, mamifere (mistreti, vulpi), soparle si serpi, numeroase nevertebrate (paianjeni, miriapode, melci). De asemenea sunt si multi lilieci specifici pesterilor.

  • Flora 

Aici poti sa gasesti mai multe specii, de la paduri de foioase, la pasuni intinse, precum si zone de o frumusete rara, specifice terenului cu roci calcaroase si arid. 

 

La o cautare pe internet dupa pesteri Romania harta, ai sa gasesti numeroase locuri pe care le poti vizita, in muntii din tara gasindu-se o mare diversitate de pesteri. Pe langa Pestera Vantului, mai poti include pe traseu si multe altele precum: Pestera Buhui, Pestera Ursilor, Pestera Ialomicioara, Pestera Muierii, Pestera Cetatile Ponorului si lista poate continua. 

De asemenea, pentru cei pasionati, exista subteran club speologic, in care poti sa discuti cu alte persoane ce impartasesc aceleasi hobby-uri si poti afla multe informatii de interes pentru tine. Poti sa urmaresti si albumele foto in care sunt prezentate imagini inedite si care, cu siguranta, iti vor deschide apetitul pentru explorare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu