Am modificat articolul ultima data pe: 25.07.21

 

In caz ca ajungi in judetul Alba in vacanta, nu uita sa treci pe lista sa vizitezi si Piatra Secuiului, unde poti sa faci mai multe drumetii si, cu siguranta, vei fi patruns de frumusetea zonei, locul unde soarele rasare de doua ori.

 

Nu ti-ai facut inca planurile de vacanta pe anul acesta? Nu e nimic, avem noi o idee pentru tine. Verifica vremea Rimetea Alba, pentru perioada in care iti propui sa pleci, apoi incepe sa iti faci lista cu ce iti pui in bagaj. Te asteapta multe trasee interesante, iar Piatra Secuiului este unul dintre cele mai frumoase locuri din Transilvania si, chiar, din Romania.

 

Cum ajungi la Rimetea?

Satul Rimetea este situat in judetul Alba, foarte aproape de Aiud. Distanta o parcurgi usor cu masina, un drum de aproximativ o ora, asa ca iti ramane suficient timp de o drumetie, daca iti iei cazare in Alba Iulia. 

De la Aiud mai ai de parcurs circa 25 de km, pe un drum bun, asfaltat, iar peisajul idilic, cu mici sate, iti va face placere. Inca de pe drum isi face aparitia si muntele cautat, uriasul adormit, un bloc de piatra imens, in mijlocul campiei. 

Imediat langa Rimetea, este Masivul Piatra Secuiului si poti sa iti lasi masina in sat, pentru a porni apoi, pe jos, in drumetie. In centru chiar este o parcare spatioasa, imediat langa cele doua biserici, gasesti aici si un panou cu traseele pe care poti sa le faci in zona, in Muntii Trascaului si, chiar daca esti iubitor de plimbari pe munte, ai de unde alege. Daca vremea Rimetea este favorabila, poti porni la drum. 

Cateva informatii generale despre Piatra Secuiului

Masivul Piatra Secuiului face parte din Muntii Trascaului, fiind unul dintre cele mai inalte varfuri, porneste de la cota 543m si, in varf, ajunge la 1128 m. Este de origine calcaroasa si are doua blocuri mari, motiv pentru care soarele rasare de doua ori peste micul sat Rimetea. Acest fenomen unic si foarte spectaculos, de la Rimetea Piatra Secuiului, atrage multi vizitatori. 

Soarele se arata initial de dupa primul bloc de piatra si, dupa scurt timp, dispare dupa cel de-al doilea, de unde va reaparea si va lumina tot restul zilei. Sunt doar cateva palcuri de fagi ce se gasesc pe acest masiv, in rest vegetatia este putina, cu piloni ascutiti si numeroase guri de pesteri. Pe langa traseele destinate tuturor turistilor, exista numeroase altele destinate profesionistilor, care au o vasta experienta si se pot catara.

Pe langa frumusetile oferite de natura, zona este plina de istorie si Cetatea Rimetea, din secolul ai XII-lea, situata pe un varf al muntelui, era un loc unde satenii se refugiau in caz pe pericol.

 

Trasee din zona

Poti sa alegi traseul marcat cu banda rosie, ce porneste din sat si merge pana sus la platou, ce dureaza aproximativ o ora fara popasuri si daca esti antrenat. Este un traseu initial prin padure si este amenajat si cu scari, pentru a fi mai usor de parcurs pe anumite portiuni. 

Poti sa alegi si directia Piatra Secuiului, traseu marcat cu cruce albastra, ce duce spre varf si dureaza in medie 1 – 2 ore la urcare, in functie de cat de antrenat esti. Traseul pleaca chiar din sat, de langa magazinul de suveniruri si mai mergi pe ulite vreo 5 minute.

Initial panta e lina, trece prin zone cu pajisti, dar pe masura ce inaintezi va deveni mai abrupta si cu bolovani. Trebuie sa fii foarte atent cum urci si, bineinteles, sa fii echipat corespunzator. Privelistea care se deschide in urma ta este mirifica, asa ca nu uita aparatul foto. 

Poti sa vezi si alpinisti sau cataratori, fiind un loc de intalnire pentru acestia si sa le admiri curajul si indemanarea. Drumul trece la un moment dat si printre copaci, iar daca este perioada de primavara, florile acestora te vor fermeca. Natura a fost foarte generoasa si vezi diferite flori, paraiase care isi fac loc printre stanci. De sus se vede frumos satul, dar si locul de campare.

Locul este bine cunoscut in clubul rulotistilor care se opresc adesea in aceste frumoase locuri, pentru a se delecta cu ceea ce le pune la dispozitie natura, pentru a se relaxa si pentru a face traseele frumoase din acest masiv. Chiar daca sunt conditii mai rustice, poti sa iti adaptezi un dus solar, sa iti amenajezi o mica zona pentru masa, cu scaune pliante si astfel sa te bucuri de natura. 

Ce mai poti vizita?

Daca tot ai ajuns in zona mai ai putin si ajungi intr-un loc ce merita vazut, la frumosul Conac Coltesti. Satul Coltesti, tine tot de comuna Rimetea, din judetul Alba. Nu ocoli nici lacasele de cult precum Biserica Romano-Catolica, Biserica Unitariana, Biserica reformata sau Muzeul de etnografie. Inainte de plecare, poti sa vezi cum e vremea Coltesti Alba pentru a te echipa adecvat. 

Tot in Coltesti este si rezervatia natura Cheile Silosului, cu un peisaj specific zonelor calcaroase. Cheile se intind pe o lungime de 500 m, cu forme suple si avantate, cu cornise ce au capatat in timp forme spectaculoase, cu o vegetatie foarte bogata, unde poti sa vezi fag, gorun, paltin, mesteacan, arin, dar si palcuri de conifere. In interiorul rezervatiei, drumul este marcat cu banda albastra, fiind incadrat intr-un traseu mai lung, ce urca pe varful Bedeleului si ajunge apoi la rezervatia Vanatarile Ponorului, un alt loc plin de frumusete. 

Distanta Coltesti Cluj este de 60 de km, asa ca, daca esti prin zona, nu ezita si planifica macar o zi pentru aceasta frumoasa regiune. 

Cred ca te-ai convins ca zona este minunata si merita sa mergi sa o vezi, sa faci cateva drumetii pe Piatra Secuiului, chiar daca ai nevoie de putin antrenament si echipament potrivit cu bocanci, pelerine de ploaie, ceva haine mai groase in rucsac, apa si o mica gustare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu