Drumetii pe Rarau: totul despre Pietrele Doamnei

Am modificat articolul ultima data pe: 19.05.24

 

In special pentru cei care locuiesc in nordul tarii, masivul Rarau devine o destinatie rapida de weekend, situat la doar cateva ore de condus, fiind impanzit de comori precum Pietrele Doamnei ce abia asteapta sa fie descoperite. Este relativ accesibil din orice colt al tarii, motiv pentru care poti, si tu, sa planuiesti un scurt sejur in acest loc mirific, de oriunde te-ai afla. Iata cateva informatii de ajutor. 

 

Masivul Rarau pastreaza un aspect pitoresc, specific Romaniei, in acelasi timp, oferind doritorilor suficienta aventura. Iar Pietrele Doamnei sunt perla acestei zone, ansamblul spectaculos de stanci calcaroase avand o creasta de 80 m inaltime, insumand o rezervatie naturala protejata care se intinde pe cateva sute de hectare. Aproape de ea se afla Codrul Secular Slatioara si orasul Campulung Moldovenesc. A fost desemnata arie protejata in anul 2000, fiind conservata pentru peisajele, fauna si flora sa, dar si pentru importanta geologica, adapostind specii de plante si animale rare. 

 

Ce te asteapta in zona Rarau

Nu te vei plictisi cu siguranta caci, pe langa aerul curat de munte si crestele stancoase, te poti apuca de un traseu usor sau de vizitarea Transraraului, un drum alpin considerat al treilea cel mai frumos dupa neuitatele Transfagarasan si Transalpina. Soseaua traverseaza intregul munte la o altitudine maxima de 1400 m, facand legatura dintre Pojorata (nord) si Chiril (sud) si punand la dispozitia doritorilor popasuri placute, cu peisaje deosebite, in special in zonele inalte. Pentru Pietrele Doamnei un traseu de acest fel inseamna o adevarata experienta, fie ca se alege cazare la cabana, la poalele muntelui ori la cort, explorandu-se intregul masiv prin prisma drumului alpin care il strabate. 

Rezervatia Slatioara, care mai este cunoscuta si sub numele de Codrul Secular Slatioara, are o suprafata de 600 hectare, acolo existand arbori ce dateaza de secole intregi (brazi, molizi) si care trebuie protejati, printre care te poti plimba. 

Pestera Liliecilor de pe muntele Rarau se afla aproape de Pietrele Doamnei, mai fiind cunoscuta si sub denumirea de Borta Ingradita, aici aflandu-se o pestera cu tractiune gravitationala (cea mai mare din tara noastra, potrivit speologilor), intrarea fiind sub forma unui put foarte adanc, de 14 m. Nu exista formatiuni sau pietre stralucitoare, ci colonii de lilieci care isi petrec acolo iernatul, incluzand liliacul mustacios, liliacul brun urecheat, liliacul de Brandt si cel mic cu potcoava. 

Manastirea Rarau este un obiectiv turistic pe care il poti vizita cand te afli in muntii Rarau, aceasta fiind o sihastrie ctitorita de domnitorul Petru Rares in secolul 16, aflandu-se in satul Chiril, fiind initial infiintata cu un secol mai devreme pe versantul nordic, de catre cuviosul Sisoe. Legendele spun ca biserica veche a fost inlocuita cu una noua dupa ce calugarii au protejat pe sotia si copiii domnitorului in 1538, cand acesta a fost inlaturat din scaunul sau. A fost mutata de calugari pe versantul sudic doua secole mai tarziu, in urma ocuparii Bucovinei de catre armatele austriece. 

Piatra Soimului Rarau se afla aproape de cabana care ii intampina pe turisti, fiind un perete scancos imprejmuit pentru siguranta turistilor, care ofera o priveliste frumoasa asupra varfului Giumalau, printre altele. 

Fauna si flora

Exista o mare diversitate in ce priveste speciile existente in aceasta zona, dintre care enumeram argintica, floarea reginei, jneapan, papucul doamnei, cocosul de munte, vanturel, bufnita, cinteza alpina, forfecuta, ciocanitoarea de munte si minunita, ursul brun, capriorul si caprioara, mistretul, cerbul, vulpea, veverita, iepurele si soarecele de zapada. Se poate ca pe unele sa le zaresti din cand in cand, altele fiind mai dificil de monitorizat. 

 

Trasee montane din Vatra Dornei

Poti vedea Pietrele Doamnei pe un traseu ce porneste din Vatra Dornei, acesta avand 15 km, fiind de dificultate medie. Dureaza in jur de 10 ore, putandu-se fragmenta pana la varful Rarau Giumalau si apoi ajungand la cabana Rarau. 

Vei porni din Vatra Dornei si vei trece prin varful Obcina Mica, apoi ajungand prin Poiana Ciungi, dupa care la Cabana Giumalau, Varful Polita Caprelor si Saua Fundu Colbului, destinatia finala fiind hotelul cu ale sale camere calde si bucate imbietoare. 

 

Trasee montane din Campulung Moldovenesc

Din preajma garii din oras poti ajunge pana la hotelul Alpin Rarau (spatiu de cazare Rarau), traseul cu cruce galbena fiind unul usor de realizat pe jos, dar putin mai lung, rapindu-ti in jur de 5 ore. Printre locurile pe care le vei descoperi se afla Valea si Poiana Izvorul Alb, Valea Limpedea si varful Popii Raraului. Pe Valea Izvorului Alb treci si pe langa Pietrele Buhei, o rezervatie geologica de marca. 

Un alt traseu demn de urmat, care trece prin muntii Rarau Pietrele Doamnei, porneste din Campulung, trecand prin Cheile Moara Dracului, cu un peisaj deosebit format din pereti calcarosi inalti de pana la 70 m, cu lungime de pana la 5 metri, ajungand la varful Rarau (1651 m), Pietrele Doamnei si apoi la Hotelul Alpin Rarau. Vei avea nevoie de cei mai buni bocanci de munte si o geaca groasa pentru a strabate circuitul fara probleme, fiind de ajutor si un mic rucsac cu de-ale gurii si apa, daca detii cazare la poalele muntelui sau la hotel. 

Legenda Pietrele Doamnei

Parte a popularitatii obiectivului turistic Pietrele Doamnei se datoreaza legendei care insoteste aceasta locatie, povestea datand de sute de ani. Se spune ca, in timpul celei de-a doua domnii, Petru Rares a fost inlaturat de la putere de catre hoardele tatare, iar Doamna Elena, sotia sa, si copilul lor (precum si averea lor) ar fi ajuns sa se adaposteasca intr-o pestera, ei fiind urmariti de soldati tatari. In urma rugilor doamnei, niste pietre gigantice au cazut la gura locului in care se aflau bogatiile, ucigand raufacatorii. De atunci, pietrele au dobandit numele cunoscut si in prezent, ascunzand comoara uitata de peste ani. 

O alta legenda spune ca forma stancilor de langa varful Rarau este data de un fulger care le-a despicat, acesta fiind trimis de diavol, pentru a dezgropa comoara unui domnitor. Iar acestea sunt doar doua fatete ale istoriei si mitologiei zonei, existand multe alte astfel de istorisiri. Dupa ani si ani, Raraul rezista si isi pastreaza secretele, lasand turistii si aventurierii sa il exploreze pe cat posibil. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu