Am modificat articolul ultima data pe: 25.07.21

 

Daca ajungi in Muntii Bucegi si vrei sa ai parte de aventura, atunci poti sa alegi acest traseu nemarcat din Valea Alba, care are un grad de dificultate ridicat, dar care impresioneaza turistii prin frumusetea locurilor.

 

Desi este un traseu nemarcat, Valea Alba este foarte cunoscut si multi iubitori de drumetii aleg aceasta varianta, pentru a se bucura de spendorile oferite de natura. Zona este deosebit de frumoasa si, daca esti antrenat si ai echipament adecvat, poti sa incerci sa infrunti muntele si sa te bucuri de peisaj.

 

Cum ajungi la Valea Alba?

Chiar daca este un traseu nemarcat, este foarte cunoscut si foarte umblat, fiind cel mai rapid drum pentru a ajunge pe platoul Caraiman – Costila. Valea separa practic Muntele Caraiman de Muntele Costila.

Valea Alba Busteni este destul de abrupta, iar intreg traseul poate dura intre 3 – 6 ore in functie de cat de bine esti antrenat. Plecarea se face de la Caminul Alpin Busteni si se urmeaza drumul spre poiana La Verdeata, apoi intri pe Valea Alba.

Pana la Busteni poti sa ajungi usor cu masina si foarte multe persoane aleg sa isi petreaca in aceste locuri fie finalul de saptamana, pentru a-si incarca bateriile, fie chiar intreg concediul, fiind o zona cunoscuta pentru relaxare, drumetii si alte activitati de vacanta. Sunt multe locuri de cazare, iar pensiunea Valea Alba Busteni poate fi o alternativa buna.

Care este gradul de dificultate?

Ca si grad de dificultate, acest traseu este incadrat la 1A, adica este unul dintre cele mai usoare trasee de catarare. Se poate practica doar in perioada de vara si este necesar sa ai o buna conditie fizica, sa mergi in grup si sa fii bine echipat. 

Pe tot parcursul drumului te intalnesti cu zone cu bolovani, mai mici sau mai mari, pe care trebuie sa te cateri, uneori fiind necesar si echipamentul specific pentru escala. De asemenea, deoarece dureaza si pana la 6 ore sa treci Valea Alba, trebuie sa ai rabdare si ceva conditie fizica.

 

Ce ai nevoie pentru a fi in siguranta?

Chiar daca traseul nu este marcat, cararea este foarte batatorita si, daca nu te abati de la ea, nu exista riscul sa te pierzi. In plus, pe tot parcursul ai semnal GPS destul de bun, asa ca te poti orienta si pe sistemele de navigare.

Desi drumul este cu bolovani, in cea mai mare parte nu sunt probleme la catarare, cele mai dificile portiuni fiind doua: Saritoarea Carnului si Saritoarea Mare, pe care totusi le poti ocoli sau poti folosi echipamentul tehnic.

Stiind ca locul este mai dificil, pe langa echipamentul adecvat de drumetie, bocanci, haine speciale, poti sa mai ai la tine casca, in caz ca se desprind pietre, hamuri, corzi, carabine, cordeline. Si in perioada de vara in aceste locuri este zapada si gheata, asa ca fii pregatit.

Pune in rucsac si apa suficienta pentru 5 ore, dar si mici gustari care sa te ajute pe traseul din Valea lunga Alba. 

 

Informatii despre traseu

Asa cum am mentionat si anterior, pornirea se face de la Caminul Alpin, situat aproape de gara si poti sa iti lasi masina pe strada. De acolo pornesti pe un traseu marcat cu triunghi rosu, ce duce in Poiana Costilei. 

Dupa ce mergi aproximativ un kilometru pe acest traseu, te desparti si urmezi drumul marcat pe copaci doar cu o dunga galbena, fara alb. Aproximativ intr-un kilometru jumatate, ajungi la Izvorul Valea Alba, ce are apa potabila, asa ca iti poti reface proviziile.

Dupa izvor, drumul devine ceva mai abrupt pana la poiana La Verdeata. Aici iti poti permite un scurt popas pentru a admira frumusetile locului. Spre deosebire de Valea Morarului, tot din zona si tot un traseu nemarcat, care este plina de vegetatie, prima intalnire cu Valea Alba te uimeste si crezi ca cineva a pus in joaca bolovani peste bolovani.

De aici incepe urcusul abrupt si te vei catara pe bolovani, asa cum iti vine, dar vezi ca in anumite zone sunt marcaje cu sageti rosii, care iti indica traseul mai usor. Incet, incet ajungi in zona care a dat si numele acestei vai, zona de zapada, ce persista pe tot parcursul anului, blocul avand si cativa metri buni in grosime. Limba de zapada poate avea intre 25 – 30 de m, iar in partea de jos se formeaza adevarate pesteri de gheata. 

La Crucea Caraiman, accesul poti sa il ai pornind la stanga, la Brana Vaii Albe, pe unde ajungi deasupra acestui frumos monument. Chiar daca pentru Crucea Caraiman traseul nu este de aici, gasesti pe stanca, cu vopsea rosie, un indicator si, cu siguranta, vei putea ajunge usor. 

Odata ajuns pe platou este bine sa faci o pauza, sa stai sa admiri frumusetile locului , sa te relaxezi, sa iei chiar o mica gustare.

Unde poti sa continui drumetia?

De la Crucea Eroilor poti sa pornesti pe traseul marcat cu cruce rosie spre Brana Mare a Caraimanului si poti sa faci o pauza la Cabana Caraiman. Urmand traseul cu cruce albastra, poti sa ajungi din nou la Busteni, trecand prin Valea Jepilor. 

Valea Costilei este o adevarata provocare, dar merita stabatuta la pas, mai ales daca ai ajuns in aceasta frumoasa zona, fiind chiar in apropiere de Valea Alba. Si de aici ajungi la Brana Caraimanului.

Cu siguranta, o vacanta in aceste locuri iti va oferi multe satisfactii, poti sa te cazezi fie la o pensiune, fie in campingurile special amenajate si, daca vii cu familia, un cort pentru minim 3 persoane va fi perfect pentru cateva zile de vis in natura. 

Sunt foarte multe locuri frumoase in Romania, numeroase vai superbe (spre exemplu Valea Boiului din Muntii Padurea Craiului), masive impresionante (In Fagaras), sate idilice si pline de istorie (cum sunt cele din Maramures spre exemplu) si alte sute de exemple, asa ca nu ezita sa iti planifici vacantele in tara, pentru a cunoaste frumusetile meleagurilor noastre.

Cand ajungi in Bucegi, Valea Alba trebuie sa fie una dintre prioritati, deoarece, chiar daca este un drum mai dificil, satisfactiile vor fi pe masura si, cu siguranta, vei uita de oboseala si febra musculara, cand vei ajunge pe platou si te vei simti un adevarat invingator. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu