De vizitat in Dobrogea: Cheile Dobrogei

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Sunt multe locuri frumoase de vizitat in Romania si, daca nu stii ce sa iti planifici pentru vacanta viitoare, poti sa alegi sa mergi in Dobrogea, unde ai de vizitat mai multe obiective de vis, printre care rezervatia naturala Cheile Dobrogei.

 

Cand mergi in vacanta in judetul Constanta poti sa iti planifici o zi pentru a vizita si imprejurimile, fiind multe obiective turistice din Dobrogea care te vor incanta si, cu siguranta, iti vei dori sa le revezi. Desi mai putin promovata, in zona poti ajunge destul de usor cu masina, drumurile fiind bune. 

Dar sa vedem mai pe larg ce locuri de vizitat in Dobrogea ar trebuie sa adaugi pe lista pentru a nu omite nimic. 

 

Unde sunt situate Cheile Dobrogei?

Cheile Dobrogei sunt in judetul Constanta, langa localitatile Gura Dobrogei si Cheia. Se afla in Dobrogea centrala, ce este o regiune deluroasa, in care altitudinile maxime sunt in jur de 200 de metri, fiind foarte usor de vizitat la pas la orice varsta.

Ca si compozitie, aici gasesti unele dintre cele mai vechi roci de pe teritoriul Romaniei, sisturi verzi, ca roci de baza, si loess, o roca cimentata. 

De ce sunt deosebite Cheile Dobrogei?

Cheile Dobrogei sunt considerate rezervatie naturala, pana in 2004 fiind considerate unice in tara noastra (in 2004 a fost adaugata si zona de corali de la Crucea). 

Peretii cheilor, fiind de natura calcaroasa, au modele de mici santuri, sunt abrupti si fragmentati, iar vechile colonii de corali sunt foarte vizibile, avand chiar mai mult de 30 de metri in inaltime. Natura a fost un arhitect foarte priceput si a realizat forme unice, de o frumusete aparte, cu turnuri verticale compacte, ce se inlantuie pe anumite portiuni, cu forme de palnii cu margini rotunjite si potcoave mari din piatra.

Poti sa faci o plimbare si pe versantii cheilor, pentru a avea o privire de ansamblu asupra zonei.

In orice anotimp ai alege sa le vizitezi vei fi incantat de peisaj, de vegetatie, primavara fiind o splendoare cu branduse albe si galbene. Vara poti intalni tufe de paducel, menta salbatica, coada soricelului ce aduc miresme placute. Poti vedea o mare varietate de soparle si gusteri.

Desi nu are o lungime foarte mare, canionul, ce este format din calcare, este impresionant si poti astfel sa faci o calatorie in timp, pe vremea jurasicului. Rezervatia, in totalitatea ei, se intinde pe o suprafata de circa 200 de hectare, avand vechi recifuri de corali ce provin din Marea Thetis, precum si numeroase fosile ce au fost perfect conservate.

Poti vedea numeroase forme ciudate care sa iti incite imaginatia, putand sa dai si tu nume diverse. Una dintre pietre se numeste “Fata” – o stanca frumoasa, ce pare sculptata in forma unei fete. 

 

Ce traseu poti sa faci?

Una dintre variante, pentru Cheile Dobrogei traseu, este cu plecare din localitatea Targusor, Cheile Dobrogei, apoi Manastirea Casian, pestera Casian, pestera Liliecilor si alte manastiri. 

Pestera Casian are o poveste frumoasa, deoarece se spune ca acolo a trait Sfantul Casian. In sine, pestera nu este foarte mare, dar drumul pana la ea este spectaculos, avand de coborat foarte multe trepte, dupa care se urca pe o scara ingusta metalica. Alaturi se afla si Manastirea Casian pe care nu trebuie sa o ratezi. 

Drumul trece si prin podisul Casimcei, plin de atoli ce parca sunt niste banuti imprastiati pe pamantul uscat din aceasta zona. Acesta este considerat cel mai vechi pamant de pe teritoriul Romaniei, asa ca merita sa il incluzi in traseul ales. Traseele nu sunt marcate si zona nu este amenajata pentru turisti, asa ca te poti lasa purtat de imaginatie si sa punctezi ceea ce este de interes pentru tine. 

Ce alte pesteri mai poti vedea?

Zona este plina de mici grote si ai mai multe pesteri pe care le poti vizita. O curiozitate este si pestera Liliecilor, Dobrogea, pe care merita sa o vezi, fiind multe specii deosebite de lilieci. Pestera are trei intrari si este situata la Gura Dobrogei. Sunt mai multe sali, galerii (ceramica, cu fosile) si tuneluri ce le leaga. 

O alta pestera din aceasta zona este La Adam, cu o galerie ampla la intrare, cu pereti care se apropie si se departeaza, dupa care se pierd in intuneric. Daca esti pasionat de curiozitati despre pesteri nu ezita sa vezi aceste frumoase locuri, in pestera La Adam s-au descoperit basoreliefuri, altare, lespezi cu inscriptii, precum si numeroase unelte si vase din ceramica foarte vechi. 

 

Ce manastiri mai sunt in zona?

Pe langa frumusetea naturala a acestei regiuni poti sa vezi si cateva manastiri din Dobrogea situate in aceasta zona. Manastirea Casian este foarte aproape de Cheile Dobrogei, dar tot pe traseu mai poti include si altele precum: Manastirea Dionisie cel Mic si Efrem cel Nou, situata in apropiere de pestera Liliecilor. 

Alte atractii turistice

Daca vei cauta Dobrogea atractii turistice, vei vedea ca sunt mai multe optiuni si ca merita sa iti petreci cateva zile la plimbare. Poti sa vizitezi Histria si Enisala, ruine vechi care iti vor dezvalui o mica parte de istorie si spiritualitate, Babadag, o mica asezare plina de diversitate culturala. 

Poti sa faci o drumetie prin Muntii Dobrogei, Macin, cei mai vechi munti din Romania, care chiar daca nu sunt inalti, iti ofera o mare diversitate peisagistica, putand intalni paduri, tufaris si pajisti intinse, rauri si mlastini, grohotisuri si stanci, precum si situri arheologice. 

O zi o poti petrece vizitand manastiri in Dobrogea, pe langa cele mentionate anterior mai sunt si altele precum: Manastirea Cocos, Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei, Manastirea Colilia, Manastirea Celic Dere etc. 

Astfel, iti poti planifica o vacanta frumoasa in podisul Dobrogei, pe care sa o combini cu cateva zile pe litoral si in Delta Dunarii. Cand pleci in drumetie nu uita sa ai incaltaminte pentru munte, comoda si sigura, un tricou la schimb, geaca de ploaie, un rucsac de drumetie cu apa si ceva gustari. Zona inca nu a fost exploatata la maxim si, cu siguranta, vor mai fi si alte descoperiri istorice, ce vor aduce indicii pretioase. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu