Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.21

 

Lacul Balea si Transfagarasanul sunt arhicunoscute in Romania; pe de alta parte, putini turisti cunosc sau aleg sa cunoasca lacul Capra, in ciuda proximitatii sale fata de aceste destinatii faimoase. Din pacate, este pierderea lor! 

 

Cand se deschide Transfagarasanul, o multime de turisti romani navalesc in zona. Daca vrei sa fugi putin de aglomeratia de pe traseul cunoscut si abordabil cu masina, iti recomandam o drumetie scurta catre Lacul Capra. 

 

Date si cifre despre Lacul Capra

Lacul Capra are o suprafata de doua ori mai mica decat lacul Balea, dar este cel putin la fel de frumos. Cele doua sunt separate de o formatiune denumita Saua Caprei, care este de altfel punctul de plecare catre Varful Capra si Vanatarea lui Buteanu, varful cu a noua cea mai mare altitudine din Romania. 

Lacul Capra este situat la 2230 m altitudine; adancimea sa maxima este ceva mai mare de 10 metri. Din acest lac porneste paraul Capra, care se varsa in raul Arges, nu inainte de a forma lacul Caprita si una dintre cele mai frumoase cascade din zona, cascada Capra. 

Traseu Balea Lac – Lacul Capra

Atunci cand vorbim despre trasee in muntii Fagaras gradul de dificultate nu este dat de durata, cat de diferenta de altitudine. Distanta dintre lacul Balea si Lacul Capra poate fi parcursa in 45 – 60 minute, insa asta presupune o urcare destul de lunga si de abrupta si apoi o coborare intr-o panta pronuntata.

Zona ar trebui explorata numai pe timp de vara, caci riscul de avalanse este mare. In plus, este esential sa fii bine echipat si intr-o conditie fizica buna. 

 

De ce sa ajungi la Lacul Capra?

 E simplu: pentru ca atunci cand vine vorba despre trasee montane in Fagaras, acesta ofera una dintre cele mai frumoase privelisti. Daca nu e ceata se pot vedea varfurile Buda, Raiosu si Museteica, zona fiind considerata punctul de plecare pentru explorarea catre muntii Fagaras, pe trasee destul de dificile. 

Una dintre drumetiile cele mai tentante este cea catre Varful lui Buteanu, la o altitudine de 2507 m, de unde se poate cobori catre Caldarea Vaiuga,  revenindu-se apoi la Balea Lac.  O alta varianta, pentru oamenii muntelui cu experienta si echipament, este cel catre Creasta Arpaselului. 

Peisajele fantastice sunt presarate cu marturii triste ale faptului ca muntele nu e de joaca, si numai cei pregatiti si antrenati ii pot face fata. Pe malul sudic al lacului exista doua monumente, ridicate in memoria victimelor unei avalanse din anul 1963. Era vorba despre o expeditie de iarna catre Creasta Arpaselului, prima de acest fel care incerca sa strabata traseul acesta foarte dificil in anotimpul rece. 

 

Cazare in zona Lacului Capra

Nu e cazul sa te astepti la cazare chiar pe malul lacului, desi pe malul sudic exista un platou pe care camparea inca mai era permisa. In zona, insa, sunt foarte apreciate de catre turisti Cabana Capra si Cabana Balea Lac. 

Despre cabana Capra de pe Transfagarasan putem spune ca este un bun punct de pornire catre o multime de destinatii din zona, unele dintre ele mai accesibile inclusiv pentru turistii mai putin experimentati. 

Alternative apreciate si recomandate sunt si Cabana Valea Sambetei, Cabana Turnuri, Hotelul Negoiu si Cabana Barcagiu. Toate sunt amplasate la altitudini mai mari de 1200 metri si ofera o priveliste cu adevarat spectaculoasa, dar si ocazia de a-ti odihni trupul si de a te relaxa pe deplin dupa o fi zi dificila petrecuta pe munte. 

Ce poti face in zona?

Daca iti doresti activitati mai concrete decat contemplarea calma a peisajelor montane absolut spectaculoase, exista o multime de posibilitati. Transfagarasanul este un loc pe care il poti strabate de nenumarate ori cu aceeasi uimire ca prima oara; cascada Balea este renumita, iar Lacul Balea are o apa albastra spectaculoasa. Cascada Capra, varful Vanatarea lui Buteanu, varful Capra si varful Paltinu sunt destinatii cautate de toti impatimitii muntelui. 

Daca ai antrenamentul si echipamentul necesare, locul poate servi ca punct de plecare pentru Varfurile Moldoveanu, Negoiu, Vistea Mare, Lespezi sau Caltun. Daca ai masina la dispozitie si nu te incumeti la drumetii prea lungi, poti vizita cabana si lacul Podragu, barajul Vidraru sau Cetatea Poenari. 

Daca esti un impatimit al pescuitului in ape de munte si ai toate formele legale necesare, poti poposi pe malul Lacului Capra si sa te destinzi, caci zona este considerata un important rezervor piscicol.  Paraul care pleaca din lac este cunoscut de catre pescari si apreciat pentru fauna pe care o adaposteste. 

Iti recomandam sa ai intotdeauna binoclul la indemana, caci nu putini au fost oamenii de munte care au observat capre negre in zona. 

 

Precautii pe carari de munte

Dupa cum se stie, Transfagarasanul este inchis publicului o buna parte din an, si asta nu e deloc intamplator. Ca sa treci peste Saua Caprei pe timp de iarna este complet contraindicat; oricum, in aceasta zona a Fagarasului, cararile sunt presarate cu o multime de cruci, cel mai bun reminder al faptului ca nu e de glumit cu muntele. 

Desi se poate campa langa lacul Capra, nu e chiar cea mai prietenoasa zona. Ai nevoie de un cort solid de munte, jos, pentru ca vantul bate adesea cu putere si il poate smulge de pe sol. Ai nevoie de saci de dormit caldurosi, mici si usori, de haine de schimb in mai multe straturi, de protectie buna la vant si de haine impermeabile. La asemenea altitudini, vremea se poate dovedi extrem de capricioasa. 

Nu e locul in care sa te instalezi cu masa de camping sau cu o multime de bagaje si mai ales nu prea e o zona buna de campare in cazul in care te insotesc copii relativ mici. Salbaticia poate fi infricosatoare pentru ei, iar rezistenta la conditiile meteo nefavorabile este clar mai mica. In plus, nu sunt capabili sa isi transporte singuri echipamentul necesar, ceea ce le va ingreuna sarcina adultilor. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments