Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Dupa-amiezile si serile de vara prezinta momentele perfecte pentru incercarea gratarului din curte, in special cand ai in vizita familia sau prietenii. Acesta va ajuta la mentinerea unei atmosfere placute, pline de distractie si voie buna, punand pe masa bucatele atat de indragite de romani. Si, cand nu ai avut timpul sau dorinta sa iti construiesti propriul gratar in gradina, iti dam noi cateva sfaturi ce te vor ajuta. 

 

Pentru a te pregati de un nou sezon plin de distractie, vizite si zile de weekend petrecute alaturi de prietenii de familie si membrii acesteia, iti poti amenaja gradina pentru a incorpora si un gratar acoperit sau clasic, numai bun pentru tot felul de bucate proaspete. Il poti construi singur sau alaturi de un prieten, chiar si cand nu ai prea multe cunostinte in acest sens, pentru ca principiile de baza ale cladirii vor fi la fel, indiferent ca doresti o versiune mai traditionala sau una moderna. 

 

Ce sa faci inainte de a cumpara materialele necesare

In primul rand, vei masura si vei decide care sunt dimensiunile constructiei tale, determinand cat de mare va fi grill-ul si la ce inaltime se va afla. De regula, 10 – 11 caramizi inaltime sunt suficiente, avand grija ca dedesubtul zonei unde se va afla gratarul sa ai loc pentru lemne si carbuni. 

Daca este prea scund, te vei apleca atunci cand manevrezi carnea, iar daca e prea inalt te vor durea mainile si nu vei avea o pozitie confortabila. 

Pentru o familie mai numeroasa sau cand vrei sa iti chemi prietenii la distractie, poti alege un grill mare, de 70 cm latime si 40 cm adancime. Daca nu ai foarte multe persoane la indemana poti folosi unul mai mic, pe care vei pune mai multe randuri. Iar daca dai petreceri des si crezi ca ar fi necesar un grill mai mare, poti recurge la dimensiuni mai generoase. 

Alegerea materialelor si a designului

O optiune clasica pentru cuptor este caramida refractara, care rezista si la temperaturi inalte, dar si variante pentru cosul de fum. Sunt de preferat materialele care rezista bine la umiditate si caldura. 

Caramida si piatra sunt, de regula, folosite pentru corpul articolului, in timp ce pietrisul si cimentul vor fi pozitionate la baza, unde se va afla punctul de stabilitate al intregii constructii. Grilajul il poti cumpara sau face manual din tije si tevi din fier pe care le sudezi, iar pentru finisare poti apela la faianta sau gresie ori poti lasa aspectul rustic al pietrelor sau caramizilor. 

Gandeste-te si cum doresti sa arate produsul finit, pentru ca acesta sa se potriveasca restului gradinii tale sau stilului personal. Poti investiga online care sunt cele mai populare modele, poate gasesti ceva ce iti face cu ochiul, caci acest aspect depinde de preferintele personale. 

 

Unde asezi gratarul

Locul in care il vei construi e important deoarece daca il pozitionezi prea aproape de casa o poti pune in pericol, iar daca e prea departe iti va fi greu sa umbli cu ingrediente si caserole. Trebuie pus in asa fel incat sa se afle relativ aproape de o sursa de apa si de curent electric, pentru a putea aprinde lumina daca te prinde noaptea, si sa ai acces rapid la el. Totodata, cand il folosesti, fumul nu ar trebui sa ii deranjeze pe vecini. 

Cand nu il poti aseza in afara ariei copacilor, incearca, totusi, sa il indrepti departe de crengile acestora, pentru a nu le afuma si pentru a permite fumului sa se ridice. 

Terenul trebuie sa fie nivelat pentru ca acolo vei turna mai apoi betonul si apoi vei cladi caramizile. 

Etapele constructiei

Pana ajungi sa te bucuri de bucate fripte pe cel mai bun gratar de gradina, ai putin de muncit, de la turnarea fundatiei si pana la finisare. 

Fundatia 

O poti plasa prin nivelarea terenului prin indepartarea pamantului sau printr-un cofraj facut deasupra solului. Mai intai, vei face cofrajul format din acele scanduri drepte in care vei turna amestecul de ciment si pietris, dupa care vei nivela cu o mistrie si vei lasa sa se usuce pentru 48 de ore, verificand inainte prin folosirea unui poloboc daca a ta constructie este dreapta. 

Zidurile

Vei folosi fie caramida, fie pietre din BCA, pe care le pui, pe rand, unele peste altele, pana cand ajungi sa ai in jur de 10 bucati in inaltime (variabil in functie de inaltimea celui care va folosi articolul finit). Piesele pot fi lipite cu ajutorul unui mortar (amestec din apa, nisip si ciment) pentru a avea stabilitate. Folosesti polobocul pentru a te asigura ca totul este drept, sau folosesti rindeaua pentru a rascheta surplusul. La final vei slefui caramizile folosindu-te de un polizor unghiular. 

Vatra gratarului

Placa pentru vatra necesita realizarea unui cofraj nou, pe dimensiunile dorite, la baza punand o bara din fier-beton care sa confere sustinere aditionala. Torni betonul si il nivelezi, urmand acelasi proces de indreptare, dupa care astepti ca acesta sa se usuce. 

Cuptorul

Se face, de regula, din caramida refractara, realizand intai peretii, in forma de “n”, dupa care vei produce un acoperis drept sau arcuit, in functie de preferinte. Caramizile se fixeaza prin folosirea mortarului. 

Cosul de fum

Va fi facut din caramizi, lasand o gaura in centru, pentru ca fumul sa aiba pe unde iesi. Resturile de mortar dintre piese se indeparteaza cu peria si mai apoi se polizeaza. 

Alte spatii

Alaturi de gratar, poti produce mici spatii de depozitare a lemnului sau carbunilor, a ustensilelor pentru foc sau poti face o masuta pe care sa pui ingrediente si recipiente cand gatesti. 

Masa de lucru

Daca ai realizat o placa mai lata si o parte a acesteia ramane in afara o poti acoperi cu faianta sau gresie pentru a deveni o masuta de pregatit carnea sau salatele. Eventual, poti mari spatiul de langa gratarul propriu-zis, construind din caramida, boltari sau din lemn o masuta destinata condimentarii carnurilor si pentru alte activitati adiacente. 

Pentru lemne ori carbune

De regula, spatiul de sub vatra ramane liber, caci nu vei face un perete si in partea frontala de jos in sus, asa ca acolo poti depozita lemnele de foc ori sacii cu carbune pe care ii vei folosi in sezon. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments