Cum Functioneaza Un Detector De Metale

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.22

 

Detectoarele de metal pot avea tot felul de intrebuintari, de la cele cu ajutorul carora cauti comori pe plaja, in apa sau in pamant si pana la cele care se folosesc in aeroport la securitate ori cele pentru verificarea persoanelor inainte de intrarea pe stadion sau la alte evenimente. Stii, totusi, cum functioneaza acestea? Afla din randurile urmatoare. 

 

Tehnologia de detectare a metalelor se gaseste in multiple aplicatii din viata oamenilor, dar si in cazuri precum cele de securitate sau drept hobby, existand tot felul de scenarii in care au un rol important pentru persoane, de la munca, siguranta si pana la petrecerea timpului liber. Cele din aeroporturi, de pe stadioane, din cladiri de birouri sau scoli ori cladiri guvernamentale asigura ca nu exista arme strecurate in incinta, iar cele orientate catre consumul propriu sunt folosite in special pentru a satisface pasiunea de gasire a comorilor. 

Detectorul de metale functioneaza prin transmiterea unui camp electromagnetic de la arcul de cautare spre sol. Orice obiecte din materialul potrivit care ajung in campul respectiv vor retransmite un camp electromagnetic propriu, deoarece vor fi energizate prin inductie. Apoi, senzorul de cautare receptioneaza semnalul si il transmite mai departe sistemului de alertare auditiva. 

 

Din ce e compus un detector de metale

Un astfel de aparat este facut din cateva parti simple, printre care se afla urmatoarele:

Bateria – este partea care va da energia necesara stabilirii unui camp electromagnetic, fiind cea care da “viata” detectorului. 

Cutia de control – aici se afla partea electronica, unde semnalul de transmitere este generat si cel de receptie este procesat si transformat intr-un raspuns vizual sau auditiv, nelipsind si un ecran LCD care ofera informatii pertinente, in functie de model. 

Arcul de cautare – cunoscut si sub denumirea de antena, bucla sau ac, transmite campul electromagnetic in sol si il primeste, in schimb, pe cel al obiectelor gasite. 

Majoritatea aparatelor prezinta un jack pentru a adauga casti, astfel incat utilizatorul sa fie oricand pregatit si sa auda chiar si cele mai mici mesaje sonore. 

 

Cum folosesti dispozitivul

Operarea detectorului se face simplu, prezentand un proces intuitiv, spre care se poate indrepta orice persoana doritoare. Mai intai, pornesti dispozitivul, dupa care te indrepti spre zona pe care doresti sa o analizezi. In cazul in care ai la dispozitie diferite setari, precum alegerea frecventei sau a tipului de material pe care doresti sa il gasesti, ai la dispozitie calculatorul central si instructiunile din pachetul aparatului, pe care le vei urma in vederea obtinerii configuratiei dorite. 

In majoritatea cazurilor, cand folosesti un detector de metale clasic, cu bara lunga de cautare cu antena in varf, il vei tine de maner si il vei misca in apropierea solului, prin pendulari spre stanga si spre dreapta. Cand te vei afla deasupra unui obiect cu componente metalice, acesta va emite un mesaj sonor folosind boxele din apropierea cutiei de control sau in castile pe care le porti. 

 

Informatii legate de detectie

Exista multiple caracteristici care determina modul, distanta sau capacitatea aparatului de a detecta un anumit tip de metal sau nu. Printre cele importante se afla frecventa si setarile referitoare la tipul de sol. 

Freventa unui aparat este una din caracteristicile esentiale care arata cat de eficient este acesta. Ea determina cat de bine si corect sunt identificate obiectele-tinta. Exista variante care functioneaza pe o singura frecventa, dar si optiuni mai diversificate. Cand este vorba despre o singura frecventa, aceasta poate fi ridicata, caz in care se gasesc cele mai mici obiecte, dar la distante scazute, iar la frecventa ridicata vor fi observate tintele mai mari. 

Optiunile de modificare a modului de detectie in sol mineralizat sunt de ajutor, caci vor detecta mai precis si la adancime. Solul mineralizat poate fi mai bogat in saruri (este specific plajelor si zonelor muntoase sau de pamant rosu) sau in particule de fier, asa ca poate duce la raspunsuri false pozitive, reactionand in acelasi mod precum un simplu obiect metalic. 

Avand in vedere acest aspect, solul mineralizat poate ascunde obiecte metalice de dimensiuni mai reduse. Pentru a corecta aceasta, vei umbla la setarile specifice, punandu-le pe manual, unde vei primi si cele mai joase semnale ce sunt reperate; pe automat, unde detectorul va determina cel mai echilibrat sistem de identificare; sau pe setarea de urmarire, unde senzorul se ajusteaza incontinuu pentru cele mai precise rezultate. 

 

Setarea de diferentiere intre materiale

Un bun detector de metale va putea identifica diferite tipuri de material prin stabilirea proprietatilor lor feroase sau conductive. Cand ai optiunea de a diferentia intre un tip de material si altul, va fi mai usor sa gasesti ceea ce te intereseaza, fara distrageri, si nu vei sapa acolo unde nu este nevoie. Vei cauta un produs cu Target ID cand doresti sa ai la dispozitie o astfel de optiune, care va avea multiple tonuri pentru metale de diferite naturi. 

 

Cum gasesti comori

Detectoarele de metal sunt foarte bune pentru a gasi tot felul de ”comori” ingropate cu valoare mai mare sau mai mica de ordin monetar. In general, obiectul tintit ar trebui sa se afle la suprafata, deoarece aparatele de tip hobby nu patrund mai adanc de 30 – 50 cm. In plus, adancimea la care campul electromagnetic este eficient depinde si de alti factori, precum:

Tipul de detector – tehnologia folosita este esentiala, deoarece senzorii pot fi diferiti, unele modele fiind capabile sa ajunga mai adanc in sol, in timp ce altele au capacitatea de a gasi metalul din apropiere, la cativa centimetri. 

Metalul detectat – nu toate materialele metalice au acelasi camp magnetic, unele fiind mai puternice (precum fierul) in timp ce altele vor avea o prezenta scazuta. 

Dimensiunea tintei – cu cat este mai mare obiectul, cu atat mai usor va fi de reperat, monezile vor fi mai greu de gasit decat armele, de exemplu. 

Tipul solului – asa cum mentionam anterior, anumite substante si tipologii de pamant vor actiona drept o “perdea”, pentru ca au conductivitate ridicata, prin care este mai dificil de deslusit un obiect tinta. 

Haloul obiectului – pentru unele tipuri de materiale, faptul ca se afla de mai mult timp in sol nu face decat sa mareasca si conductivitatea prezenta in solul adiacent, devenind mai usor de reperat. 

Interferenta cauzata de alte obiecte – tevi, cabluri sau linii electrice de la suprafata pot duce la identificari fals pozitive ale metalelor in zona investigata. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu