Cum ajungi in Cheile Zanoagei

Am modificat articolul ultima data pe: 12.06.25

 

Daca iti doresti un traseu usor si relaxant pe munte, in care sa ii initiezi si pe copii in tainele drumetiilor si pe care sa va simtiti bine cu totii, Cheile Zanoagei sunt una dintre cele mai bune alegeri. Iata cum ajungi acolo, ce ai de vizitat si cu ce poti sa umpli un weekend intreg.

 

Cheile Zanoagei sunt unul dintre cele mai indragite trasee montane din muntii Bucegi. Exista mai multe motive pentru asta: unul dintre ele are legatura cu usurinta cu care poate fi parcurs; celalalt, cu apropierea fata de capitala si de alte orase mari. Il poti aborda in weekend sau, daca vrei sa te relaxezi si iti place mai mult linistea si singuratatea, poti alege sa il strabati in timpul saptamanii, cand este mult mai liber. 

 

Cum se ajunge la Cheile Zanoagei?

DN 71 Targoviste Sinaia este cea mai buna cale de a ajunge la Cheile Zanoagei. GPS-ul te va indruma sa il parasesti catre DJ713, care conduce catre Cabana Cuibul Dorului si Saua Dichiu. 

Pe un drum asfaltat, vei tine stanga pentru a ajunge pe platoul Padina si, mai apoi, la camping Zanoaga. De aici, sunt marcate trasee catre lacul Scropoasa, cascada 7 Izvoare si Cheile Orzei. Si daca tot ai ajuns in zona, ar fi pacat sa pleci fara sa fi vizitat lacul de la Zanoaga. 

Poti bifa toate aceste atractii montane urmand un traseu clasic care dureaza aproximativ o ora si jumatate de mers: din Cheile Zanoagei se pleaca spre Lacul Scropoasa, se admira intrarea in Cheile Orzei si apoi se viziteaza Cascada Sapte Izvoare. Nu uita ca discutam despre o rezervatie naturala, deci poarta-te ca atare! 

Cheile Zanoagei – date geografice

Cheile Zanoagei sunt situate in muntii Bucegi si sunt formate pe valea Ialomitei. Cea mai apropiata localitate este Moroeni.

Ele au o lungime de aproape 1 km si se caracterizeaza prin relieful calcaros, puternic erodat. Cheile sunt parte a rezervatiei naturale Zanoaga, denumita si Rezervatia a III-a a Bucegilor, care acopera o suprafata de aproximativ 150 hectare. 

Unul dintre lucrurile care fac ca aceasta zona sa fie unica este dispunerea stancilor: datorita acesteia, zona nu este sumbra si intunecata ca majoritatea defileelor, ci mangaiata frecvent de razele soarelui. Astfel, se creeaza un microclimat mai cald, care aminteste intrucatva de cel mediteraneean, iar vegetatia este si ea luxurianta, bogata in specii de plante rare. 

In ciuda reliefului calcaros, care a permis erodarea puternica, peretii de stanca abrupti au, in unele zone, inaltimi de peste 200 m. Izvoarele cu apa curgatoare amintesc de povestile cu Feti Frumosi, iar traseul lin si relativ usor iti permite sa te bucuri in voie de toate astea.

 

Cascada 7 Izvoare

Apa de la 7 Izvoare este marketata ca fiind cea mai pura apa din lume, caci se banuieste ca ea ar traversa un zacamant de argint in drumul sau catre suprafata, si se cunoaste efectul antiseptic al ionilor de argint. Lasand la o parte diversele legende tesute in jurul acestui loc, apa este potabila si are si gust bun, deci o poti testa linistit in drumurile tale. 

La Cascada 7 Izvoare se poate ajunge pe jos, dar si cu masina, pe un drum de piatra. Am recomanda, totusi, ca in masura posibilitatilor sa o vizitezi pe jos; alta va fi multumirea cand ti se va dezvalui. 

Peisajul este de vis, pentru ca suvoaiele de apa sunt marginite de o vegetatie foarte bogata, aproape luxurianta, avand in vedere conditiile de microclimat. 

 

Lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa a fost format in anul 1929, dupa construirea unui baraj artificial. Centrala de la Dobroesti, alimentata de acesta, este una dintre cele mai vechi din Romania – asta te-ar putea face sa o privesti cu alti ochi.

Lacul este spectaculos si diferit de altele prin culoarea speciala pe care o capata apa in zilele insorite, cand vireaza intr-o nuanta verde turcoaz superba. 

 

Cheile Orzei

Cheile Orzei sunt o zona mult mai putin explorata, pentru simplul fapt ca sunt cele mai inguste chei din Romania: latimea lor este de doar 6 metri. Spectaculoase si salbatice, au o lungime de 1.5 km; inaltimea peretilor nu este la fel de impresionanta ca in alte locuri, ei atingand doar 27 metri, insa aspectul lor este, totusi, irezistibil. 

Accesul in Cheile Orzei ar trebui sa se faca pe un pod foarte vechi, pe care circulatia este interzisa si blocata; in schimb, ea este deviata catre Dobresti, de unde se intra practic prin capatul celalalt. Uneori, poteca se pierde in albia raului, in care probabil ca vei si intra pe unele portiuni. Spre finalul traseului exista un sistem interesant de scari si punti, catre podul mentionat mai sus. Traseul se incheie cu o usa blocata, care te obliga sa te intorci de altfel pe acelasi drum. 

Informatii practice pentru drumeti

In cazul in care intentionezi sa explorezi aceasta zona, trebuie sa stii ca traseul poarta denumirea oficiala de Camping Zanoaga – Cheile Zanoagei – Cascada 7 Izvoare – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei. Pana la intrarea in Cheile Orzei el este marcat cu o cruce albastra; Cheile nu sunt marcate, dar nici nu sunt vizitate decat de persoane bine echipate. Si nici nu prea ai unde sa te ratacesti in ele… 

Durata intregului traseu este estimata la 6 – 7 ore dus – intors; ca grad de dificultate, este considerat usor, cu zone de efort mediu. Cu echipamentul adecvat, el ramane accesibil pe tot timpul anului, dar daca vara il poti strabate cu bocanci adecvati, pentru iarna lucrurile devin un pic mai pretentioase. 

 

Posibilitati de cazare

Dupa cum stii, zona este una aglomerata in general; nu e nevoie sa se desfasoare vreo tabara de caiace sau de alpinism ca sa te trezesti ca spatiile de cazare sunt ocupate, asa ca suna din timp. 

In Cheile Zanoagei, cazare ieftina si in conditii bune poti gasi la cort, in Camping Zanoaga. Cabana Zanoaga este dezafectata si nu iti recomandam sa campezi la intamplare, pe de o parte pentru ca discutam despre o rezervatie naturala, si pe de alta parte pentru ca spre seara intalnirile cu ursii sunt frecvente

Tot in apropiere poti gasi cazare la lacul Bolboci. De la variante de cazare Bolboci nu e la fel de usor sa intri in cheile Zanoagei, dar e o alternativa buna in unele perioade. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Vio

August 8, 2021 at 6:57 pm

Am fost astăzi 08.08.2021.
Am avut parte de o vreme duperba
Recomand cu cea mai mare placere sa vizitați aceste locuri.
Dar va rog din suflet sa respectați natura. Nu distrugeți, nu mutilați, nu aruncați gunoaie
Vizitați cu placere și nu veți regreta

Raspunde
Team SubClarDeLuna

August 10, 2021 at 1:01 pm

Buna, Vio,

Multumim pentru ca ne-ai povestit despre experienta ta!

Cele bune!

Raspunde