Cele mai frumoase locuri din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

Am modificat articolul ultima data pe: 16.03.25

 

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este un loc in care natura te va surprinde la fiecare pas. Aici te poti bucura de obiective turistice pe care e musai sa le vezi macar o data in viata – Cascada Bigar, Lacul Ochiul Beiului, Cascada Beusnita, Lacul Dracului etc. 

 

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița reprezinta o arie protejata, localizata in judetul Caras-Severin, in sudul muntilor Aninei. A fost declarat protejat in 6 martie 2000, iar pe 12 iulie 2017 a fost inclusa, in patrimoniul natural Unesco, o suprafata de 4200 ha din padurile seculare de fag din Cheile Nerei. 

Daca ajungi in aceasta zona vei avea de vizitat o multime de locuri unde te poti bucura si uimi de frumusetea naturii. 

 

Lacul Ochiul Beiului

Cu o suprafata de 284 mp si o adancime maxima de 3.6 metri, acest lac este deosebit mai ales prin culoarea pe care o are – turcoaz. Aceasta este data de prezenta dioxidului de carbon si a calcarului. Apa este atat de limpede incat poti sa vezi pestii care se joaca prin ea.

Lacul Beiului este localizat in mijlocul padurii si pentru a ajunge la el trebuie sa mergi pe jos de la Pastravaria din Parcul Cheile Nerei, timp de aproximativ 60 de minute.

Cascada Beusnita

In cazul in care cauti locuri de vizitat in Romania, primavara, care sa fie mai retrase, acesta ar putea fi unul dintre ele. Cascada aceasta face parte dintr-o succesiune de multe altele plasate pe Raul Beu. Timp de foarte multi ani, substratul calcaros a fost sapat de apa si astfel s-a format acest loc minunat. 

In aceasta zona de pe Valea Nerei, vei putea observa cum calcarul e depus in straturi si modelat in tot felul de forme, minibaraje si ochiuri de apa

Aceasta cascada are o inaltime de 15 metri, iar apele spumoase care cad din ea se intrepatrund cu apa din izvorul care alimenteaza Ochiul Beiului.

 

Izvorul si Cascada Bigar

Printre izvoarele care strabat aceasta zona a tarii se regaseste si Bigarul, unul dintre izvoarele Nerei foarte cunoscut. El este localizat in comuna Bozovici, pe suprafata Rezervatiei Cheile Nerei si e foarte puternic, fiind alimentat de o apa subterana care strabate Pestera Bigar.

La o distanta de 200 metri de acest izvor, se afla cascada cu acelasi nume. Ea s-a format prin varsarea raului Bigar in Minis si e de tuf calcaros. Mult timp a fost considerata a fi una dintre cele mai frumoase de la noi din tara, dar si din lume, si avea o inaltime de 7-8 metri. Era acoperita integral de muschi. Din pacate, o portiune de versant s-a rupt si s-a prabusit in Minis, sub ochii socati ai turistilor, pe data de 7 iunie 2025.

Daca ajungi in zona Cascada Bigar, traseu interesant ar putea fi: Podul Bei – Lacul Ochiului Beiului – Cascada Beusnitei, La Tunele. 

Lacul Dracului

Acest obiectiv turistic se afla in Muntii Locvei si este un lac carstic. Intr-o prima faza a fost subteran, insa, la un moment dat s-a prabusit o bucata din tavanul pesterii cu acelasi nume si astfel a devenit carstic.

Suprafata acestei formatiuni este de 700 metri, diametrul e de 20 metri si adancimea maxima de 12 cm. Apa este albastrui-verzuie. 

Denumirea acestui lac a fost data de o legenda care spune ca in el s-a aruncat dracul, dupa ce a pierdut un pariu cu un batran, nereusind sa friga un cap de tap fara ca animalul sa ranjeasca. Totodata, legenda spune ca ar fi de fapt un lac fara fund si ca cine face baie in el nu mai iese de acolo niciodata.

 

Trasee Cheile Nerei

Daca iti place sa mergi in tot felul de drumetii la munte iti vom da in cele ce urmeaza cateva sugestii pentru zona Cheile Nerei:

  • Traseu 1: Carbunari – Lacul Dracului.

Acest traseu are o distanta de 8 km si este marcat cu banda albastra. Parcurgera lui iti va lua in jur de 3 ore. Portiunea care te ajuta sa ajungi la Lacul Dracului este mai greu de parcurs cand ploua, deoarece e alunecoasa si te poti accidenta. 

  • Traseu 2: Sopotu Nou – Cheile Nerei – Podul Bei – Sasca Romana

Daca vrei pentru Cheile Nerei un traseu mai dificil, il poti strabate pe acesta, care e unul cu banda rosie. Se intinde pe 24 de km si ca durata de timp iti va lua cam 9 ore. Ai mare grija pe acest itinerar la vipere, deoarece isi duc viata in acest habitat.

  • Traseu 3: Sat Socolari – Custura Cetatii – Valea Beiului – Lacul Ochiul Beiului – Cascada Beusnitei

Pe acest drum sunt de parcurs unele dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Banat. Intregul traseu are o distanta de 11 km si poate fi parcurs in circa 3.5 ore. Este unul cu cruce rosie si va trebui sa fii atent/a pe durata lui mai ales la vipere. 

  • Traseu 4: Podul Bei – Lacul Ochiul Beiului – Crivina

Marcat cu banda galbena, acesta este un traseu destul de greu, deoarece se merge mult pe drumuri forestiere. Vei intampina dificultati mai ales cand vremea nu e prea favorabila.19 km e distanta pe care va trebui sa o acoperi, iar ca timp vei avea nevoie de circa 8 ore. Cel mai bine ar fi sa il imparti in doua si sa-l faci in 2 zile. 

  • Traseu 5: Potoc – Chichiregul Mare – Valea Beusnita

Daca vrei sa inceci un itinerariu simplu, de doar 3 km, ti-l recomandam pe acesta. El e marcat cu punct galben si se parcurge in aproximativ 1 ora. 

  • Traseu 6: Sasca Romana – Dealul Caraula – Podul Bei

Marcat cu punct rosu, acest itinerar are o distanta de 3 km. Se poate parcurge in circa 1 ora si ca principala problema e faptul ca nu ai surse de apa.

  • Traseu 7: Sasca Romana – Sasca Montana – Cascada Susara – Carbunari

8 km e distanta pe care trebuie sa o parcurgi daca alegi acest traseu. Se face in circa 3 ore si e marcat cu curce albastra.

  • Traseu 8: Dealul Caraula – Dealul Chichireg – Custura Cetatii – Ruinele Cetatii Socolari

Acest itinerar e unul destul de dificil, deoarece pe langa faptul ca lipsesc arborii care ar putea tine de umbra si surse de apa, mai e si periculos in varful Custura Cetatii, deoarece daca nu urmezi clar traseul poti sa cazi in gol. E marcat cu cruce galbena si trebuie sa cunosti bine dinainte cei 6.8 km, pe care ii vei face cam in 2 ore si 30 minute. 

  • Traseu 9: Sasca Romana – Valea Camerita – Livezile Carbunilor – Poiana Vogiun

Acesta e un drum marcat cu triunghi rosu, ce are o distanta de 10 km. Iti va lua in jur de 3 ore pentru a face acest traseu. Zona e mai dificila in Livezile Carbunilor, daca afara e ceata.

  • Traseu 10: Sasca Romana – La Tunele

Marcat cu banda rosie, drumul acesta e de dificultate usoara. El se face in aproximativ 2 ore si are o distanta de aproximativ 5 km. 

 

Sunt o multime de locuri de vizitat in Timisoara, Brasov, Maramures, Iasi, Cluj etc. Romania e o tara frumoasa care o sa te surprinda in mod placut daca alegi sa o strabati cat mai des. Te poti bucura de frumusetea muntilor, de plimbari cu barca gonflabila pe anumite rauri, de farmecul cascadelor, de practicarea sporturilor de iarna, de sunetul valurilor si de multe altele.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu