Am modificat articolul ultima data pe: 17.10.19

 

Cum alegi un walkie talkie bun

 

Ghidul cumparatorului

Utilizarea mini-statiilor radio de tip walkie talkie continua sa fie o metoda foarte populara de a comunica, mai ales in cadrul firmelor de paza si protectie sau pentru angajatii unei intreprinderi, cum ar fi in cazul supermarketurilor.

Pentru multi utilizatori, acest tip de dispozitiv este si o modalitate de divertisment, unii dintre ei achizitionandu-si aparatul doar pentru a avea la dispozitie un gadget interesant. In cazul acestui tip de produse, semnalul este transmis prin unde radio si poate strabate distante variabile, insa nu este imun la bariere de natura fizica.

In orice caz, daca aveti nevoie de un dispozitiv din aceasta categorie, este indicat sa stiti cum sa il alegeti, in functie de necesitati. Abia dupa ce ati stabilit care sunt criteriile de selectie, puteti incepe sa cautati unde se gasesc walkie talkie la preturi bune. Iata cei mai importanti parametri:

 

 

Numarul de benzi si canale: asigura repartizarea dispozitivelor in modele conventionale si variante profesionale. Daca aveti nevoie de o statie care sa fie utilizata simultan de numai doua persoane, e indicat sa alegeti una conventionala.

Aceste modele includ fie comunicarea pe acelasi canal, fie comunicarea alternativa pentru fiecare canal in parte. Prin izolarea canalelor specifice se impiedica suprapunerea mesajelor, astfel incat transmisia sa fie inteligibila. Daca veti utiliza aparatele pentru paza si protectie sau comunicare avansata, va recomandam sa alegeti o varianta cu multiple benzi de frecventa si cu mai multe canale pe fiecare banda, astfel incat utilizatorii sa aleaga personal combinatiile pe care semnalul este cel mai bine transmis.

Spre exemplu, in functie de sarcini, puteti organiza comunicarea pe grupuri si echipe cu multipli utilizatori, fara ca informatiile sa se amestece.

 

Frecventa de functionare: poate fi de doua feluri: ultra-inalta(UHF) si foarte inalta(VHF). Cand planuiti sa utilizati dispozitivele in interior si pe raze restranse, insa doriti ca ele sa fie capabile sa transmita semnalul relativ bine chiar si prin obstacole sau bariere fizice, veti alege un walkie talkie pe frecventa ultra inalta, care opereaza intre 400 si 512 MHz.

Aceasta tipologie este recomandata pentru firmele de paza si protectie si constituie alegerea cea mai populara la ora actuala. In caz contrar, cand aveti nevoie de o raza extinsa de transmisie si pe suprafete cu putine interferente ca bariere fizice(copaci, arbusti), un item cu frecventa foarte inalta, care activeaza intre 136 si 174 MHz este suficient de bun.

Fiti foarte atenti la celelalte dispozitive pe care deja le detineti, atunci cand vreti sa adaugati mai multe statii unui terminal, deoarece aparatele care lucreaza in UHF nu vor putea comunica niciodata cu cele deja setate pe VHF.

 

Raza de actiune: trebuie sa depaseasca cel putin 1.5 Km pentru o utilizare adecvata. In functie de marimea acesteia, categorisim dispozitivele in modele pentru distante mici si medii si aparate pentru distante extinse.

Daca va cumparati produsul pentru divertisment sau alte utilitati in gospodarie, o varianta conventionala cu o raza de transmisie a semnalului intre 1.5 si 3 Km este suficient de buna, mai ales ca va costa si mai putin.

In caz contrar, atunci cand utilizatorii au nevoie de mobilitate extinsa, pentru a acoperi un perimetru si a transmite date de la distante mari, cautati unul dintre dispozitivele cu semnal pe suprafata extinsa, care poate ajunge si la 10 Km.

 

Alimentarea: se poate face cu baterii alkaline sau pe baza de acumulatori reincarcabili. Daca intentionati sa folositi dispozitivele in zone in care accesul la reteaua electrica este problematic, impiedicand reincarcarea optima a acumulatorilor, cel mai bine este sa optati pentru baterii conventionale si sa va faceti provizii adecvate, pentru cateva zile.

In caz contrar si in zonele urbane cu retele electrice, unele pareri despre cele mai bune walkie talkie va vor sugera sa mizati mai mult pe acumulatori, deoarece au tendinta de a stoca mai multa energie, garantand o autonomie extinsa si un consum relativ redus. Foarte utila in acest sens este optiunea de economie , care poate garanta cu 50% mai multa energie pastrata, in functie de posibilitati.

Asadar, acum puteti cauta un model adecvat, in functie de scopul achizitiei, cautand sa obtineti si cel mai avantajos raport cost/calitate. Cei ce doresc sa afle unde gasesc walkie talkie la un pret bun sunt sfatuiti sa verifice oferta de pe internet. Online gasiti orice model si puteti achizitiona chiar mai multe statii deodata, beneficiind si de preturi mai avantajoase decat veti gasi in magazine.

In plus, pe langa faptul ca garantia si calitatea dispozitivelor sunt certificate, aveti si posibilitatea de a returna produsul, atunci cand acesta nu se ridica la incaltimea asteptarilor dumneavoastra.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Midland G7 XTR

 

Daca v-ati hotarat sa investiti intr-un astfel de produs foarte eficient, modelul oferit de catre cei de la Midland poate fi alegerea potrivita, deoarece este una dintre cele mai bune statii walkie talkie disponibile pe piata.

Isi va dovedi utilitatea in diverse situatii, de exemplu in calatorii, permitand comunicarea usoara intre autoturisme, in drumetii ori excursii la munte. Puteti comunica la o distanta de pana la 10-12 km, aceasta variind in functie de zona si de obstacolele ce stau intre cele doua echipamente. Va fi posibila conectarea mai multor sisteme ,,handsfree’’, pentru utilizarea acestora fara maini, aspect care faciliteaza utilizarea lor de catre persoane foarte active din santiere sau fabrici. Produsul este dual Band, prin urmare, permite comunicarea in benzile PMR (8 canale) si LPD (69 canale).

Mai mult, cele 38 CTCSS de coduri fac posibila codificarea emisiei si receptiei, pentru o conversatie privata. Statiile sunt dotate cu o functie ce prelungeste viata bateriei sau a acumulatorului cu pana la 50%. Produsul mai include o serie de alte functii utile, precum: VibraCall (apelare prin vibrare), monitorizarea a 2 canale simultan, functia Vox si de blocare taste, pentru eliminarea riscului schimbarii accidentale a canalelor sau functiilor.

 

Avantaje

Distanta maxima de acoperire este una relativ extinsa, de pana la 12 km

Ofera posibilitatea conectarii mai multor modele de sisteme ,,handsfree’’

Include o functie ce va permite sa aveti conversatii private, datorita celor 38 de coduri CTCSS

Statiile au prevazuta o functie de prelungire a vietii bateriilor/acumulatorilor cu pana la 50%

 

Dezavantaje

Pretul de achizitie este in conformitate cu randamentul si calitatea oferite de acest model, insa poate fi considerat ridicat de catre unii utilizatori

 

 

 

 

In cazul in care doriti sa va procurati un astfel de dispozitiv, insa nu aveti la dispozitie o suma considerabila, va recomandam sa analizati modelul de fata, deoarece este un walkie talkie bun, ce are un cost nu foarte ridicat.

Este unul dintre cele mai eficiente si simple modele oferite de catre brandul Cobra, avand o raza de actiune de pana la 5 kilometri si 8 canale de comunicare, pe care le puteti accesa direct din panoul frontal la sectorul de canale. Statiile sunt concepute astfel incat sa emita un semnal sonor usor de recunoscut, atunci cand exista un apel, iar tonul Roger Beep incorporat, ii confirma celui care va apeleaza ca sunteti pe receptie si ca poate vorbi.

De mentionat este si functia de auto-filtrare, care se va dovedi foarte utila, deoarece va opri in mod automat transmisiile foarte slabe sau bruiajul indus de conditiile de teren sau de vreme. Produsul are un circuit exclusiv de prelungire a duratei de viata a bateriilor precum si  un ecran LCD usor de citit. Aveti la dispozitie 5 tonuri de apel selectabile, iar in pachetul de achizitie veti primi drept accesorii un incarcator cu micro USB si 6 baterii reincarcabile de tip AAA.

 

Avantaje

Produsul ofera calitate si eficienta la un pret rezonabil

Statiile sunt usor de folosit si genereaza un semnal sonor usor de recunoscut atunci cand exista un apel

Includ un circuit special de economisire a bateriilor

 

Dezavantaje

Nu indica gradul de incarcare a acumulatorilor

 

 

 

 

Daca urmariti sa va achizitionati un asemenea aparat, insa sunteti in cautarea unor produse cu preturi mai accesibile, modelul de fata poate fi alegerea potrivita, deoarece este un walkie talkie ieftin si bun, ce apartine brandului Midland.

Puteti comunica la distante de pana la 10 km in camp deschis si pana la 2 km in zone urbane, acestea depinzand de zona in care va aflati, dar si de obstacolele existente. Produsul permite conectarea mai multor modele de sisteme “handsfree”, maini libere, astfel faciliteaza utilizarea lor de catre persoane foarte active din santiere, fabrici sau firme de paza.

Este posibila comunicarea pe 8 canale standard si 16 pre-programabile si de asemenea, puteti realiza conversatii private, gratie celor 38 de coduri CTCSS. Apeland la acest produs, veti beneficia de functii multiple, utile in utilizare, precum: functia apelare, cea Vox, care permite transmisia fara sa apasati pe butonul PTT, functia Roger Beep si cea de blocare a tastaturii.

 

Avantaje

Permite comunicarea in benzile PMR pe 8 canale standard + 16 canale pre-programabile

Este posibila codificarea emisiei, cat si a receptiei cu 38 de coduri CTCSS

Produsul este accesorizat corespunzator cu 8 baterii si clame pentru prinderea statiilor de curea

 

Dezavantaje

In cazul in care veti folosi baterii, in lipsa acumulatorilor reincarcabili, este posibil ca acestea sa se descarce intr-un timp scurt, fiind necesare costuri suplimentare pentru achizitionarea unora noi

 

 

 

 

 

Pentru cei care nu sunt dispusi sa investeasca foarte mult intr-un astfel de aparat, modelul PNI PMR R6 poate fi o alegere potrivita, deoarece beneficiaza in aceasta perioada de un cost avantajos, fiind astfel accesibil pentru o vasta categorie de potentiali utilizatori.

Este o statie de dimensiuni mici, ce se remarca printr-un bun raport calitate/pret si are acoperire maxima in camp deschis de pana la 6 km, distanta de actiune osciland in functie de zona si de obstacolele ce pot obstructiona undele. Asigura 8 canale PMR, 83 coduri codate digital, care urmeaza dupa cele 38 de coduri CTCSS, functie care face posibil ca un grup de persoane sa vorbeasca intre ele, fara sa auda alti utilizatori de pe acelasi canal.

Include o serie de functii care se dovedesc foarte utile si anume: Vox, ce permite emisia automata, fara a apasa pe butonul PTT, Dual Watch, care monitorizeaza in acelasi timp doua canale si functia Scan, care va scana in mod automat  canalele. Alimentarea se realizeaza pe baza bateriilor de tip AAA sau a acumulatorilor tot de tip AAA. Pachetul de achizitie contine, pe langa cele 2 statii si manual de utilizare si suport pentru centura.

 

Avantaje

Avand in vedere functiile si randamentul oferite de catre acest model, pretul este considerat unul economic

Include o multitudine de functii, care faciliteaza modul de intrebuintare

Permite comunicarea la o distanta de pana la 6 km

 

Dezavantaje

Produsul nu include incarcator

 

 

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Midland M99-S

 

Daca va intrebati ,,care sunt cele mai bune statii de emisie receptie?’’, va recomandam sa analizati modelul Midland M99-S, deoarece se evidentiaza printr-o foarte buna eficienta si calitate.  Este conceput incat sa permita comunicarea la distante de pana la 10 km in zona de munte, 6 km in camp deschis si 2 km in zona urbana, aceste aspecte putand varia in functie de obstacolele din calea traseului cat si a zonei.

Poate lucra la o temperatura cuprinsa intre -20 grade Celsius si + 55 grade Celsius si include 38 de coduri CTCSS, care au rolul de a face posibila codificarea emisiei si receptiei, pentru o conversatie privata. Produsul este prevazut cu o serie de functii ce isi vor arata utilitatea crescuta si anume: Vox, ce permite emisia automata, fara a apasa pe butonul PTT, functia de blocare a tastaturii, pentru a evita schimbarea accidentala a canalelor, precum si functiile de monitorizare a canalelor si cea Roger Beep.

Statia are o greutatea de doar 95 g si este echipata cu un ecran tip LCD, usor de vizualizat. In pachetul de achizitie veti primi, pe langa cele 2 statii, un suport pentru centura, un acumulator, un incarcator de birou, un alimentator de perete, manual de utilizare si o casca cu buton si microfon.

 

Avantaje:

Distanta maxima de acoperire este una relativ extinsa, de pana la 10 km

Este prevazut cu un sistem ce va economisi energie in timpul utilizarii

Are prevazute o serie de functii foarte folositoare pentru utilizatori

 

Dezavantaje:

Include functie ce arata cand bateria este descarcata, insa nu indica si nivelul de incarcare a acesteia

 

 

Cobra MT645

 

Pentru persoanele care vor sa isi procure cel mai bun walkie talkie de la Cobra, le sugeram sa acorde atentie acestui model, deoarece ofera la un pret rezonabil un randament foarte bun.

Permite comunicarea la distante de pana la 8 km, acest aspect putand varia in functie de obstacolele din calea traseului cat si a zonei, insa pentru optimizarea distantei, modelul are inclus un amplificator de raza maxima. Comunicarea va fi posibila pe 8 canale, iar activarea statiilor poate fi facuta vocal, fara sa fie nevoie de apasarea butonului.

Pentru confidentialitatea convorbirilor, modelul dispune de 121 de coduri private si de 38 de coduri de securitate CTCSS. Mai include de asemenea, 5 tonuri de apel distinct, o functie de auto-filtrare a canalelor, precum si functia Roger Beep. Pachetul de achizitie este echipat cu 6 baterii reincarcabile, dar si cu un incarcator micro USB, astfel veti putea folosi statiile oriunde doriti, in functie de dorinte si necesitatile personale. Modelul are un ecran LCD usor de citit si include o functie de blocare a tastaturii, pentru impiedicarea riscului schimbarii accidentale a canalelor sau functiilor. Pe langa cele 2 statii, pachetul mai contine un manual de utilizare si suport pentru centura.

 

Avantaje:

Modelul functioneaza pe o distanta de pana la 8 km

Pachetul de achizitie include 6 baterii reincarcabile si un incarcator micro USB

Include o serie de functii foarte utile pentru facilitarea intrebuintarii produsului

 

Dezavantaje:

Raza de actiune acoperita de catre aceste statii, este posibil sa fie insuficienta pentru necesitatile si preferintele unora dintre utilizatori

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of