Cele mai bune telescoape

Am modificat articolul ultima data pe: 10.09.24

Modele recomandate in 2024

 

 

Celestron Astromaster LT76AZ

 

1.Celestron Astromaster LT76AZSpecial pentru potentialii cumparatori interesati de o piesa accesibila ca pret si care sa poata fi recomandata amatorilor de astronomie la nivel de incepator, am inclus in aceasta lista un model de telescop de la Celestron foarte ieftin. Dispozitivul este confectionat ca principiu optic dupa modelul reflector newtonian , asigurand performante moderate in observatiile terestre, dar si in cele astronomice, in baza unei aperturi cu valoarea de 76mm.

Asadar, permite o luminozitatea buna, preluarea imaginilor cu claritate si observarea planetelor din sistemul nostru solar cu tot cu unii dintre satelitii acestora. Distanta focala este de 700mm, rezultand astfel un raport focal f/9.21, fapt ce demonstreaza ca avem de-a face cu un sistem lent, cu putere mare de marire(grosisment), dar cu un camp vizual ceva mai restrans.

Se specifica posibilitatea de a mari de 180 de ori, alaturi de o magnitudine stelara maxima observabila de 11.9. Fericitul posesor al acestui telescop Celestron va putea observa cu usurinta stelele foarte stralucitoare si chiar moderat stralucitoare. Montura este de tip altazimutal, permitand manevrarea facila pe verticala si pe orizontala.

Pachetul cu telescop newtonian include doua oculare, de 10 si 20mm, si un trepied facut din otel, picioarele acestuia avand diametrul de 2.54cm. Produsul cantareste 5.44Kg si se livreaza gata calibrat, cu tot cu manualul de utilizare.

 

Avantaje:

Garanteaza calitate pentru un cost foarte bun.

Se utilizeaza atat la observatii astronomice, cat si la cele terestre, pentru ca este un reflector newtonian.

Foarte potrivit pentru incepatori, caci are indici de vizualizare moderati si este prevazut cu un cautator.

Permite vizualizarea planetelor apropiate si a stelelor cu magnitudine pana la valoarea 11.9.

 

Dezavantaje:

Nu se poate intrebuinta pentru astrofotografie.

 

 

 

Celestron PowerSeeker 50 AZ Tabeltop

 

2. Celestron PowerSeeker 50 AZ Tabeltop

Daca te-ai hotarat sa cauti un telescop de copii ieftin si bun, acest exemplu de la Celestron poate fi cadoul perfect, atunci cand vrei sa dezvolti celor mici pasiunea pentru astronomie. Caracteristicile sale tehnice indica o compatibilitate cu incepatori si este mai mult un model facut pentru observatii terestre.

Deducem asta din faptul ca este un telescop refractor, iar marimea aperturii este de 50mm. In plus, distanta focala de 500mm sugereaza un raport focal f/10, permitand grosisment bun, dar profunzime de camp redusa. Daca structura optica permite oricarui tip de posesor o intrebuintare usoara si mentenanta in conditii minime de precautie, montura altazimutala cimenteaza aceasta capabilitate.

Obiectivul va putea fi miscat pe doua axe(verticala/orizontala) si este sustinut de un suport solid, care demonstreaza stabilitate. Un cautator si doua oculare, de 8 si 20mm, intregesc lista accesoriilor incluse in oferta.

Pentru a face si mai educativ pentru cei mici tot procesul de observare, oferta nclude un software cadou, The Sky Level 1. Telescopul este foarte usor, cantarind mai putin de 1Kg.

 

Avantaje:

Va putea fi cumparat cu minimum de investitie.

Ideal pentru copii, deoarece are configuratie optica de refractor.

Se manevreaza cu usurinta, datorita monturii altazimutale.

Include cautator si oculare, fiind accesorizat cum se cuvine.

 

Dezavantaje:

Apertura mica permite mai mult observatii terestre.

 

 

 

Bresser 4670700

 

3.Bresser 4670700Printre cele mai bune telescoape pentru incepatori de la Bresser se numara si acest model cu o configuratie de tip refractor. Datorita acesteia, produsul asigura un contrast excelent si va putea fi intrebuintat la fel de bine in observatiile astronomice, cat si in cele terestre. In plus, obiectivul vidat, asupra caruia nu se intervine, este calibrat pentru a functiona fara ajustari de mentenanta, promitand o intretinere cat mai usoara.

Apertura se situeaza la limita care ii permite observatii astronomice moderate, avand diametrul de 70mm. Impreuna cu distanta focala de 700mm se va obtine un raport f/10, recomandat pentru grosisment de buna calitate, insa mai putin performant ca largime de camp vizual. Obiectivul este unul acromatic, deci va avea unele mici efecte de aberatie cromatica.

Se considera ca puterea de marire variaza intre 35 si 262 de ori, datorita setului cu trei oculare standardizate: de 4 mm, de 12mm si respectiv 20mm. Planetele sistemului nostru solar se vor observa bine cu tot cu sateliti, la fel luna si soarele, plus stele cu magnitudine maxima de 11.3, insa observatiile pe timp de zi nu sunt recomandate decat cu filtre speciale.

Montura este de tip ecuatorial si iti permite practic sa directionezi cum vrei obiectivul. Atat tubul, cat si tripodul sunt realizate din aluminiu si cantaresc 6.35 kg. Alaturi de un cautator indispensabil incepatorilor, primesti soft pentru PC si manualul cu instructiuni de utilizare.

 

Avantaje:

E foarte bun pentru amatorii de astrologie aflati la inceput, deoarece este confectionat dupa modelul refractor si se intretine facil.

Este multifunctional, atat ca telescop terestru, cat si ca model astronomic.

Are versatilitate, incluzand trei marimi la oculare si cautator.

Se poate manevra pentru a vizualiza orice punct de pe cer, deoarece are montura cu furca ecuatoriala.

Telescop refractor la un pret bun.

 

Dezavantaje:

La observatii facute cu grosisment mare, imaginile nu mai apar foarte clare, deoarece apertura este de numai 70mm.

 

 

 

 

Celestron Maksutov Cassegrain Nexstar SLT 127 MAK 22097

 

7.Celestron Maksutov Cassegrain Nexstar SLT 127 MAK 22097 (profesional)Cautand cel mai bun telescop astronomic pentru incepatori si mai cu seama pentru intermediari, nu se poate ca atentia sa nu-ti fie atrasa de acest magnific Celestron cu o configuratie optica de tip Maksutov Cassegrain. Bineinteles, tipologia este cea catadioptrica, deci efectele obtinute sunt excelente, optica e de calitate, iar contrastul se numara printre cele mai bune intalnite la aceasta categorie de pret. Vei putea efectua observatii deepsky cu ajutorul unei aperturi de 127mm, care iti ofera luminozitate excelenta si claritate chiar si la grosisment extins.

Deoarece asigura o distanta focala de 1500mm, raportul rezultat va fi f/11.81, indicand ca este vorba despre un sistem lent, care va putea mari de 300 de ori, chiar daca profunzimea campului vizual va fi moderata. La aceste capabilitati, va fi usor sa faci observatii excelente si pentru corpuri ceresti cu magnitudine stelara 13. Montura este altazimutala, insa controlata electronic, avand motoare de urmarire care sunt integrate.

Vei seta totul de pe un controller cu display LCD, putand memora 4000 de corpuri si obiecte. La nevoie, poti extinde baza de date prin conectare la computer. Include un cautator si un focalizator, alaturi de oculare de 25mm si de 9mm, toate elemente care permit si unui incepator utilizare facila.

Dispozitivul cantareste 8.16 Kg, avand si un trepied inclus, acesta fiind facut din otel rezistent. Primesti soft si manual de utilizare, iar alimentarea sistemului computerizat se face cu baterii AA.

 

Avantaje:

Recomandat pentru intermediari, deoarece e un telescop catadioptric.

Foarte performant si bun pentru observatiile deepsky, prin prisma aperturii extinse si a unui raport focal lent.

Are grosisment impresionant, adica putere de marire teoretica de pana la 300x.

Permite memorarea intr-o baza de date a corpurilor ceresti urmarite, prin montura computerizata altazimutala.

 

Dezavantaje:

Costurile de achizitie sunt adecvate pentru caracteristicile si performantele demonstrate.

 

 

Cum alegi un telescop bun

 

Ghidul cumparatorului

Daca vei arunca o privire pe cea mai accesibila sursa de informatii privind alegerea unui telescop, iti vei da seama, dupa doar cateva randuri citite, ca problema este una foarte complexa si nu o poti aborda in nici un caz cu simplitate. Pe langa toate detaliile tehnice si explicatiile din domeniul opticii ce trebuie intelese si aprofundate, ai de comparat o serie de parametri numerici care te bulverseaza total, daca nu ti-ai fixat o serie de cunostinte specifice pentru un astronom amator.

Nu intotdeauna ai nevoie de un model profesional, caci se mai poate ivi si situatia cand cauti un telescop de jucarie, sperand ca daca il faci cadou, vei stimula astfel interesul pentru stiinta al celor mici. Deciziile pripite trebuie evitate, iar achizitia dintr-un magazin conventional este exclusa, atunci cand piesa pe care vrei s-o cumperi trebuie sa fie mai mult decat o jucarie, cum afli si cand cauti informatii despre telescop pe Wikipedia.

Te sfatuim sa o comanzi de pe Internet, unde gasesc telescoape la un pret bun multi pasionati de observatii astronomice, orientandu-te catre un site specializat. Iata, pe scurt, cam ce aspecte de selectie va trebui sa calculezi cand te uiti dupa un telescop pe Altex, de pilda.

 

 

Configuratia la nivel optic: poate fi repartizata in trei modele principale disponibile in comert: telescop refractor, telescop reflector(reflector newtonian) si telescop catadioptric. Cele mai intalnite piese, uneori frecvent recomandate pentru astronomii amatori, sunt modelele refractoare, din trei motive simple: se obtine un contrast foarte bun pentru imaginile vizualizate, alinierea lentilelor se pastreaza aproape intacta, fara a necesita recalibrare periodica sau curatare in interior, iar observatiile ce pot fi facute cu ajutorul acestui model vor fi nu numai astronomice, dar si terestre. Dezavantajele unor astfel de modele folosite si ca telescop pentru copii includ o aberatie cromatica mai mare(culorile sunt percepute alterat), greutate considerabila si o apertura ceva mai restransa decat in cazul celorlalte variante.

Daca vrei sa optezi pentru o solutie mai ieftina decat tot restul telescoapelor de pe piata si sa ai parte de portabilitate extinsa, alegi unul din gama reflector (precum cele de la Telescop Expert). Principalul avantaj al acestui tip de telescop optic este faptul ca iti permite sa avansezi de la stadiul de amator in domeniul observatiilor astronomice sau terestre, garantand vedere deepsky, adica iti permite ca vezi roiuri si galaxii destul de indepartate, nebuloase si tot felul de corpuri , iar asta cu detalii din cele mai fine, caci apertura unor telescoape astronomice are diametru mare si asigura claritate excelenta. Dezavantajul la aceste piese este fenomenul de obstructie centrala, care scade vizibil din contrastul imaginilor. In plus, oglinzile interne isi pot pierde alinierea, iar daca nu stii cum sa il demontezi pentru curatare si recalibrare oglinda de telescop, va trebui sa apelezi la ajutorul unui specialist.

Astronomii care doresc sa faca observatiile cele mai precise, dar sunt gata sa investeasca mai mult in achizitionarea unui model de calitate, nu se vor multumi decat cu un telescop profesional. Asadar ei sunt sfatuiti sa aleaga un model catadioptric. Exista doua configuratii celebre pentru acest tip de piesa: Schmidt-Cassegrain si Maksutov-Cassegrain. Pe scurt, ce te intereseaza sa stii aici este faptul ca aranjamentul catadioptric elimina mult dintre dezavantajele celorlalte doua configuratii, caracterizandu-se ca un hibrid miraculos. Intr-adevar, te costa mai mult, insa e si unul dintre cele mai performante la ora actuala, gasindu-se modele de telescop pe eMag si in alte magazine online de profil.

 

Apertura: se mai numeste si diametru al obiectivului. Poti avea trei tipuri de apertura: restransa, medie si extinsa. Cu cat este mai mare aceasta, cu atat mai bine se vor vedea imaginile preluate de telescop, indiferent de capacitatea de marire. La un telescop terestru, poti accepta si o apertura de 50 – 70mm, unde chiar diametrul obiectivului este de 5 sau 7cm.

Pentru un telescop astronomic, recomandam dimensiuni mai mari de 70mm(marime la care poti observa comete). Daca vrei sa observi si corpuri ceresti indepartate(deepsky), si nu numai planete din sistemul nostru solar, ai nevoie de o apertura mai mare de 100 – 150mm. Aceasta valoare iti reda cu claritate in principal stele care au o magnitudine evaluata la 12.5(adica o stralucire moderata). Daca dublezi dimensiunea aperturii, poti vizualiza stele cu stralucire mai mica, evaluate la magnitudine de 14, potrivit informatiilor despre telescop astronomic pe forum sau portaluri cu recenzii.

Ca sa iti poti face o idee mai concreta, ia in considerare faptul ca cea mai palida stea se evalueaza cu magnitudinea 28, iar cea mai stralucitoare cu 1. Ca un argument in plus pentru o apertura cat mai extinsa, mentionam ca si rezolutia creste odata cu apertura. Nu trebuie sa interpretezi rezolutia in astronomie ca pe cea din fotografie, pentru ca o rezolutie foarte buna posibila prin telescop te ajuta sa determini care stea se afla mai aproape si care mai departe, chiar daca aparent sunt la fel de mari si par foarte apropiate una de cealalta.

 

 

Raportul focal: separa telescoape, ieftine si bune, in modele rapide si lente. Daca vrei sa cuprinzi mai multa profunzime de camp vizual, insa esti gata sa sacrifici din puterea de marire, alegi o piesa caracterizata ca sistem rapid. In schimb, cand preferi campuri mai inguste si posibilitati de marire extinse, alegi un sistem lent, avand grija la descrierile de telescop de pe OLX, daca preferi sa cumperi de acolo. Indicele se calculeaza ca raport intre distanta focala, ca valoare in milimetri, si valoarea aperturii, exprimata tot in milimetri.

Distanta focala este cea dintre obiectiv si focar(punctul in care se formeaza imaginea ce trece prin obiectiv). Daca ai un obiectiv cu apertura de 200mm si o distanta focala de 1000mm, obtii un raport focal cu valoarea 5. Pentru a sti ca este vorba despre acest parametru, producatorii ti-l arata notat sub forma f/5. Tot ce e mai mic de f/6 e sistem rapid, iar ce trece de aceasta valoare e sistem lent. Telescoapele catoptrice se considera ca au , de regula, raporturi focale mari.

 

Montura telescopului: se imparte in urmatoarele tipologii: alt-azimutala, furca ecuatoriala si GOTO. Cand cumperi un model terestru sau chiar unul astronomic, dar nu vrei sa-l folosesti pentru astrofotografie, te poti orienta catre montura alt-azimutala, regula demonstrata de cele mai generale pareri despre cele mai bune telescoape.

O varianta a acesteia este montura de tip Dobson, iar avantajul principal este ca manevrarea telescopului se va face cu usurinta si baza este stabila, dar usoara. Aici deplasezi obiectivul pe verticala si pe orizontala, dar nu poti compensa pentru miscarea de rotatie a Terrei, deci nu ai posibilitatea de a face fotografii cu timpi mari de expunere.

Atunci cand vrei sa investesti si in astrofotografie, trebuie sa alegi montura ecuatoriala, pentru ca iti permite sa preiei imagini cu timp mare de expunere si sa indrepti telescopul spre aproximativ orice punct de pe cer. Totusi, nu o recomandam pentru cei care fac mai mult observatii terestre si mentionam ca se monteaza destul de greu, deoarece telescopul necesita aliniere polara.

Vrei sa poti programa montura sa-ti urmareasca anumite corpuri ceresti, pana la un numar de mii sau chiar zeci de mii? – In acest caz alegi varianta GOTO, care e de fapt fie una alt-azimutala, fie ecuatoriala, numai ca include o functie computerizata si de aceea poate fi programata astfel. Sistemul de control electronic integrat directioneaza automat telescopul catre steaua sau corpul pe care il selectezi dintr-o baza de date. Unele variante iti permit conexiunea la computer, pentru a facilita acest proces.

 

Accesoriile: cele mai notabile sunt cautatorul si ocularele. Daca vrei sa poti localiza mai facil anumite stele sau corpuri, te orientezi sa cumperi un telescop care are atasata o luneta speciala – cautatorul. Pentru incepatori sau pentru cei care nu isi permit o montura GOTO, cautatorul este esential in gasirea obiectelor pe care utilizatorul doreste sa le studieze. La fel de mult conteaza ocularele, deoarece acestea pot modifica profunzimea de camp. La fel ca la un microscop, ocularul este lentila cea mai apropiata de ochiul observatorului si cu cat ai mai multe oculare de dimensiuni diferite, cu atat mai versatil devine telescopul.

 

 

Brandul si costurile: Daca vrei sa duci mai departe la un nivel avansat pasiunea pentru astronomie, iti sugeram sa cauti de vanzare un telescop, ieftin si bun, apartinand unui producator cu renume mondial in acest domeniu: Celestron, Orion, Bresser sau Meade. Nu trebuie sa lasi diverse strategii de marketing sa te impresioneze, de exemplu cand ti se explica o putere de marire foarte mare, pentru ca, inainte de orice alt avantaj, trebuie sa consideri calitatea instrumentului vizat si scopul pentru care ai decis sa il cumperi.

Daca doresti sa faci observatii astronomice de calitate, pregateste-te sa investesti ceva fonduri, iar in ceea ce priveste astrofotografia, acest hobby se numara printre cele mai costisitoare in general. Pentru un nivel de incepator, cumpara un telescop la pret moderat, caci nu e recomandat sa il alegi pe cel mai ieftin.

 

Pasionatii care doresc sa se orienteze unde gasesc telescoape la preturi bune le vor cumpara online, prin comanda de pe internet, indiferent ca e vorba despre un model pentru amatori, avansati sau de o piesa adecvata pentru copii. Pentru cei care nu au inca o idee clara formata, atasam o lista, incluzand cateva oferte interesante si foarte accesibile ca pret, mai prietenoase din punct de vedere economic si decat telescoape astronomice second hand.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu