Cea mai buna mulineta – Recomandarile noastre pentru 2024
Pentru orice pescar este dificil sa aleaga o mulineta fara o documentare prealabila, asa ca iti punem la dispozitie ghidul de mai jos. Daca vrei sa faci o achizitie rapida, iata care sunt propunerile noastre. Okuma Longbow Baitfeeder 60 este un produs special pentru crap, cu ajutorul caruia poti lansa in larg, deoarece are o capacitate a tamburului de maximum 270m. Realizat din materiale rezistente printre care aluminiu si grafit si cu rulmenti din otel este un model durabil. Raportul de recuperare este de 4.5:1 suficient cat sa faca fata si pentru capturile mari, iar functia antiretur ajuta pescarul, cand gabaritul pestelui este unul mare. Daca produsul nu e ceea ce cauti, avem si o a doua optiune: Okuma Semper A 460.
Contents
Tabel de comparatie
Este o mulineta potrivita pentru pescuitul stationar, iar datorita faptului ca are 5+1 rulmenti poate sustine o greutate mare deoarece este facuta din materiale rezistente ce nu se vor deteriora dupa cateva utilizari si este indicata pentru a captura rapitori. Poate fi folosita pentru lansari in departare, deoarece are un tambur incapator, iar manerul din lemn impiedica alunecarea.
Nu poate fi folosit pentru alte tehnici de pescuit, ci doar pentru cel stationar, deci nu este un model universal.
Mulineta se numara printre variantele propuse de noi, deoarece este rezistenta, are un tambur incapator si poate fi folosita pentru capturarea pestilor de marime medie sau mare.
Este un produs usor si frumos, cu sistem free spool reglabil prin ajustarea franei, cu functionare uniforma si lina, ideala pentru pescuitul stationar. Greutatea redusa, materialele de buna calitate, garantia si manevrabilitatea o recomanda pentru pasionati si pentru amatori.
Iti recomandam sa evaluezi obiectiv raportul dintre grosimea firului si cantitatea de fir infasurata, pentru o eficienta maxima.
Este una dintre cele mai interesante alegeri pe care le poate face orice pescar, raportul avantajos intre pret si calitate fiind doar unul dintre argumentele care pledeaza in favoarea acestei alegeri.
Este o mulineta usoara, facuta din aluminiu si grafit ce are inclus in pachet un tambur suplimentar si poate fi folosita pentru lansarile la distanta medie, iar datorita faptului ca este de tip baitrunner poate fi utilizata pentru a prinde pesti rapitori. Are un raport de recuperare de 5:1 si este dotata cu functia antiretur, de aceea ai mult control in timpul folosirii.
Tamburul are o capacitate de maximum 180m, astfel ca mulineta nu este indicata pentru lansarile la o distanta mare.
Este una din cele mai bune alegeri pentru pescari amatori, care vor sa pescuiasca cat mai aproape de mal si cauta un model rezistent.
Modele recomandate in 2024
Daca pescuiesti frecvent crap sau somon, cu siguranta vei aprecia acest produs de tip baitrunner, deoarece are un schimbator ce face firul sa se miste liber si sa atraga pestele. Este indicata pentru pescuitul stationar.
Are un tambur supradimensionat, prevazut cu 5+1 rulmenti ce asigura un control optim si poate sustine o greutate mare, chiar si in cazul unei capturi mari sau in timpul drillului. Structura este din aluminiu, iar carcasa este din grafit, de aceea este rezistenta in timp, chiar daca o utilizezi frecvent.
Mulineta este prevazuta cu sistem de blocare ce impiedica firul sa se rasuceasca mai mult decat e nevoie, iar datorita sistemului antirasucire, guta nu se va incalci. Capacitatea tamburului este una generoasa, deoarece poate infasura 120m de fir cu grosimea de 0.5mm si 270m de fir cu grosimea de 0.35mm. Manerele sunt din lemn, ca sa ai o prindere sigura, iar in pachetul de achizitie mai ai inclus si un tambur de rezerva.
Avantaje:
Este potrivita pentru a captura pesti rapitori, deoarece poate fi folosit firul gros.
Este facuta din aluminiu si grafit, de aceea va rezista in timp.
Ai inclus in pachet un al doilea tambur, pentru o utilizare indelungata.
Are 5+1 rulmenti, astfel ca va rezista si in timpul drillului.
Dezavantaje:
Este un model conceput doar pentru pescuitul stationar.
Okuma Semper A 460
Pescarii interesati de mulinete Okuma la un pret bun sunt invitati sa verifice pe larg capabilitatile acestui produs conceput in principal pentru pescuitul stationar. E ideala in spinning pe distante moderate, intrucat prezinta tambur interschimbabil(de rezerva) si va avea capacitate de infasurare variabila. La fir de 0.35mm se pot infasura 270m, iar pentru grosimi mai mari, de 0.40mm sau 0.50mm se accepta cam 210 – 130m.
Daca suporta o asemenea grosime si greutate, e logic ca iti va permite sa prinzi pesti de gabarit mare, dar pentru asta va trebui sa ai si ceva mai multa experienta ca pescar. Mulineta spinning are corpul realizat din grafit, fiind intr-adevar usoara si facil de manevrat. Manivela si tamburul din aluminiu anodizat vor avea o durata de viata excelenta, asigurand folosire sigura si o structura robusta.
Rezerva este facuta tot din grafit, pentru situatiile cand ai nevoie de aruncari pe distantel mai mari. Frana e plasata pe spate si are constructie multidisc, iar functia antirevers este prezenta la mulineta de somn si pesti rapitori. Cateva sisteme de protectie, pentru drill uniform si infasurare fara incalcire sunt detectabile. Mecanismul cu 3+1 rulmenti asigura o capacitate de recuperare moderata, de 4.5:1.
Avantaje:
Una dintre cele mai ieftine mulinete de la Okuma.
Accepta fir de grosimi mari, deci te ajuta sa prinzi pesti voluminosi si chiar rapitori.
Se livreaza cu un tambur suplimentar, avand functionalitate extinsa.
E facuta din materiale foarte bune, grafit si aluminiu anodizat(mai rezistent decat cel conventional).
Dezavantaje:
Fiind mai mult conceputa pentru pescuitul stationar, nu permite foarte eficient abordarea altor strategii.
Wind Blade J3 50FR 9+1
Iata o mulineta ce poate fi alegerea potrivita pentru cei care obisnuiesc sa prinda pesti de marime mica sau medie, deoarece are un tambur cu capacitatea de cel mult 180m de fir, cu grosimea de 0.35mm. Este realizata din aluminiu si grafit, materiale durabile ce nu se deterioreaza in timp, iar in pachet ai inclus si un tambur de rezerva, de aceea nu va trebui sa faci o cheltuiala suplimentara.
Mulineta este de tip baitrunner, deci poate fi utilizata si pentru pescuitul crapului. Are functia antiretur, de aceea nu se va putea invarti in sens invers si astfel vei avea mai mult control, chiar si in timpul drilului.
Produsul este unul dintre cele mai usoare existente pe piata, deoarece cantareste doar 350g. Sistemul de franare se afla in fata, iar timpul de recuperare este de 5:1, de aceea este potrivita pentru pescuitul la distante medii.
Avantaje:
Este un model usor, ce cantareste doar 350g, deci nu iti va ingreuna lanseta.
Datorita materialelor rezistente, nu se va deteriora dupa cateva utilizari.
In pret ai inclus si un al doilea tambur de rezerva.
Mulineta poate fi folosita pentru a captura pesti rapitori, deoarece este de tip baitrunner.
Dezavantaje:
Capacitatea tamburului este de doar 180m, deci nu poti arunca la distante mari.
Lineaeffe Free Carp 60
Lineaeffe Free Carp 60 este o mulineta special conceputa pentru pescarii incepatori ce vor sa isi incerce norocul la pescuit de crapi fara a face o investitie substantiala. Este un model sigur si puternic, usor de manevrat.
Corpul mulinetei, tamburul principal si manerul sunt confectionate din grafit, avand o greutate de 463g. Manerul este detasabil si poate fi prins pe ambele parti dupa cum iti este mai comod de utilizat. Capacitatea tamburului este de 150 m pentru fir de 0,45 mm, de 120 de m pentru 0,5mm si de 80 de m pentru fir de 0,6 mm. Frana este micrometrica situata in partea din fata. Anti-reversul este infinit si are sistem anti-rasucire.
Rotorul este echilibrat si in plus prezinta un sistem anti-vibratii. Exemplul de mulinete de crap are un numar de 2+1 rulmenti si un raport de recuperare de 5,2:1. Este recomandata pentru pescuitul stationar. Ai o garantie de 24 de luni.
Avantaje:
Este confectionata din grafit in intregime, fiind rezistenta si usoara.
Prezinta sistem anti-vibratie, pentru a proteja firul cand este intins.
Are o structura puternica si rezistenta.
Manerul poate fi pus si pe partea stanga si pe dreapta.
Dezavantaje:
La achizitie, nu primesti si tambur de rezerva, astfel ca, in timp, vei fi nevoit sa faci o achizitie suplimentara.
Cum alegi o mulineta buna
Ghidul cumparatorului
Atunci cand planuiesti sa abordezi o noua activitate pentru timpul liber si ai ales pescuitul in acest scop, exista o sumedenie de informatii cu care trebuie sa te familiarizezi, inainte de a face urmatorul pas. pentru un pescar ce se respecta, echipamentul conteaza foarte mult, caci chiar daca esti incepator, nu poti merge intr-o asemenea aventura cu accesorii de calitate indoielnica. Pe langa tija lansetei, mulineta este una dintre partile esentiale, asupra careia trebuie sa te documentezi temeinic, astfel incat sa alegi un model adecvat pentru planurile tale.
La fel cum profesionistii stiu cel mai bine sa deosebeasca un produs de altul, si un incepator poate ajunge sa stapaneasca bine aceste notiuni, insa mai intai e important sa cumpere o mulineta Daiwa, de exemplu, pe masura capacitatilor sale, urmand ulterior sa investeasca mai multi bani in achizitionarea de ustensile, pe masura ce avanseaza ca abilitati.
Pentru a te ajuta sa deosebesti intre diverse tipuri de oferte si pentru a-ti arata unde gasesc mulinete la un pret bun multi pescari cu experienta, am alcatuit acest ghid de cumparaturi, care iti va explica, in cateva paragrafe simple, ce caracteristici si criterii sa urmaresti cand te pregatesti sa investesti in aceasta pasiune. Iata ce trebuie verificat prealabil cumpararii unei mulinete Shimano:
Tipul de pescuit si nivelul de experienta: exista doua modele mai populare de pescuit: mulinete pentru pescuitul cu musca si mulinete spinning. Intrucat un amator nu va incepe niciodata sa invete meserie cu prima varianta, vom analiza mai pe larg piesele pentru spinning, care se impart in: mulinete spincasting, mulinete baitcasting si mulinete long cast.
Varianta spincast – este cea mai recomandata pentru incepatori. Acest model de mulinete ieftine se monteaza sub corpul lansetei si include un mosor inchis(closed face), care va avea un spatiu limitat pentru infasurarea firului. Aceste caracteristici permit pescuirea pestilor de dimensiuni mici si medii. De asemeni, distantele de actiune sunt reduse, iar acuratetea la aruncare va fi una scazuta pentru mulinete Spro accesibile, de pilda.
Varianta baitcast – reprezinta cea mai recomandata solutie propusa profesionistilor. Mulineta casting de acest tip este si cea mai solid construita, pentru ca e facuta special sa asigure tractiune si forta la greutati mari(pesti voluminosi). Piesa se monteaza deasupra tijei lansetei, suporta fir gros si nada mai grea, ceea ce ii confera o foarte mare precizie la aruncare.
In aceasta categorie profesionala incadram si mai noul model de mulineta baitrunner, brevetat de marca Shimano, care a fost creat special pentru pescuitul de crap. Toate modelele baitrunner (ca si unele mulinete FL de acest fel) au o piesa suplimentara(un schimbator) care permite firului sa se comporte foarte liber in apa, astfel incat sa fie urmarit de peste, iar nada va fi prinsa si dusa la distante mai mari; ulterior comutatorul este din nou activat si se poate incepe procesul de drill.
Varianta longcast – este un model intermediar intre cele doua si are meritul ca permite infasurarea unui fir de lungime considerabila, datorita designului cu carcasa neacoperita(open face). Toate componentele unei mulinete Hakuyo de acest tip sunt indeajuns de solide pentru a permite sustinerea unor greutati destul de mari, iar acuratetea la aruncare va fi una moderata, ca si in cazul unor mulinete Fox EOS 12000 FS, cu tambur long-cast.
Iti recomandam aceasta solutie in situatiile in care ai avansat de la stadiul de incepator si cand pescuiesti in ape limpezi, unde pestii ar putea fi deranjati de prezenta barcii la o distanta mai mica de 20 – 25m.
In concluzie pentru acest criteriu de selectie, iti recomandam sa te informezi corect si despre ce tip de lanseta vei alege, pentru ca aceasta piesa si mulineta se cumpara separat, insa trebuie sa existe o compatibilitate excelenta intre ambele componente, astfel incat sa iti permita cel mai optim randament.
Schema cinematica a mulinetei: ofera o noua clasificare, impartind produsele in mulinete cu tambur rotativ si cu tambur fix. Atunci cand practici mai mult pescuitul cu musca, dar si cel de tip stationar, va trebui sa te orientezi sa cumperi un model rotativ. Daca folosesti musca, mulineta aleasa trebuie sa aiba manivela direct situata pe tambur.
Cei care pescuiesc stationar vor alege o piesa cu multiplicator. Aceasta componenta iti permite sa rotesti o singura data manivela, insa tamburul sa execute cateva rotatii pentru aceasta. Cu alte cuvinte, firul se infasoara mult mai rapid in circumstantele respective. Pentru pescuirea cu naluci si chiar si in regim stationar pe distante mici, se recomanda mulinete, ieftine si bune, al caror tambur este fix. De multe ori acesta va include o frana de tambur.
Conformatia: o mulineta este formata conventional din: corp, care adaposteste un ansamblu de tip coroana-pinion, piese de tip bucsa sau rulment si o frana pentru manivela. Partea externa este protejata de o carcasa, prezinta manivela, rola de ghidaj pentru fir si tamburul.
Corpul va fi fabricat din patru tipuri de materiale principale: plastic, carbon, aluminiu sau compozit. Cand te intrebi care este cea mai buna mulineta pentru somn sau crap, ai nevoie de un model cat mai usor, deci vei alege varianta din carbon si de preferinta de conformatie baitrunner. Daca vrei sa beneficiezi de cea mai buna rezistenta si durabilitate, pentru a sustine fire si naluci grele, corpul mulinetei trebuie sa fie neaparat metalic, de preferinta din aluminiu.
Marimea tamburului va determina grosimea si lungimea firului ce va putea fi infasurat. Din moment ce gasesti recomandate dimensiunile limita la fiecare produs prezentat (mai putin, poate, cand cauti sa cumperi mulineta pe OLX), noi iti putem spune cam ce tip de fir se potriveste in functie de specia de peste pe care intentionezi sa o prinzi. De pilda, la pescuit de clean vei merge cu tambur mic, intrucat iti trebuie fir subtire, pana in 0.15mm, iar la pescuitul la match (de finete) vei folosi o mulineta match micuta cu tambur mare unde are loc un fir de pana la 100 m de grosime maxima 0.16-0.20 mm.
Daca e sa prinzi bibani, salai sau stiuci, creste putin grosimea firului, pana la 0.25mm(cu un minim de 0.17mm), iar tamburul va avea dimensiuni moderate. Pentru pesti mari si grei, se cauta tambur supradimensionat si in genere mulinete mari. La somn firul va fi gros de 0.30mm, ca sa poata suporta naluci mai grele.
Rotatiile tamburului iti arata cam care este raportul de recuperare, adica daca firul este reinfasurat rapid sau incet. Cel mai mare raport pentru recuperare il vor avea piesele cu tambur rotativ, dupa cum deja am stabilit. Casa vezi de cate ori se invarte rotorul la un singur tur de manivela, primesti ca indice o cifra de 3:1 sau 4:1. In aceste cazuri, tamburul se invarte de 3 ori la o singura rotatie de manivela si de respectiv 4 ori.
Daca pescuiesti pe distante scurte si trebuie sa recuperezi rapid firul, iti trebuie o cifra mare, in jur de 6:1. Pentru distante moderate si viteza de infasurare alternativa(la pesti rapitori) vei avea nevoie de 4:1. Tot pentru rapitori, dar la viteze mici, un raport de 3:1 va fi suficient.
Activitatea abordata: Daca preferi sa prinzi pesti rapitori, conformatia mulinetei trebuie sa fie usoara, incluzand un tambur mic si prevazuta cu un numar mare de rulmenti.
Daca te pasioneaza pescuitul stationar, atunci vei cauta mulinete care au bucse in loc de rulmenti sau au o structura hibrida(adica mixta, si cu rulmenti, si cu bucsa). Multe pareri despre cele mai bune mulinete pentru pescuitul stationar declara ca se foloseste cel mai inspirat fir de 0.30mm – 0.35mm, un tambur cu diametrul de 40mm – 50mm si o lungime de fir cuprinsa in intervalul 100 – 150m.
Cand te intereseaza pescuitul pestilor mari, noi iti vom sugera sa alegi piese cu frana pe fir; totusi, in acest caz ai nevoie si de multa dexteritate, si de experienta in pescuit, intrucat cei de gabarit mare se pot smuci brusc, determinand accidente la intepare.
Pentru pescuit cu musca, carcasa si componentele sunt importante, caci trebuie sa aiba joc minim, deci piesele vor fi metalice. In acest caz, mulineta nu este esentiala la recuperarea firului, ci doar pentru a-l pastra corect infasurat.
Functii: cele esentiale pentru o mulineta de spinning ieftina si buna sunt frana si functia antiretur. Pentru frana se va cauta mereu una cu reglaj micrometric, ca sa se poata evita riscul de rupere a firului. Totodata, aceasta optiune va asigura o derulare uniforma, cu unele mici exceptii, mai ales cand este setata la randament maxim.
Totusi, mai ales cand ai de-a face cu pesti voluminosi, expertii nu-ti vor recomanda sa tii frana astfel calibrata. Poti alege intre mulinetele cu frana in fata sau in spate. Intrucat au niste componente mai mari si ofera mai multa durabilitate in timp, franele pe fata sunt cele mai apreciate.
La incepatori si pentru pesti de dimensiuni reduse, recomandam totusi frane pe spate, caci asigura un mai bun control in timpul drilului. Ambele sisteme de franare permit demontarea tamburului si inlocuirea cu altul de dimensiuni mai mici, in functie de necesitatile pescarului.
Antiretur este o optiune obligatorie pentru cea mai buna mulineta din comert, iar asta pentru ca limiteaza invartirea in sens invers a manivelei, oferind cel mai bun control in timpul drillului. Cel mai eficient sistem antiretur este cel care nu permite nici macar cel mai mic joc de manivela.
Intretinere: Aceasta se va face prin demontarea periodica si prin ungerea mulinetei cu vaselina, pentru ca angrenajul intern trebuie sa fie mereu corect lubrifiat. La fiecare reconditionare, e important sa degresezi prealabil toate componentele, inainte de a le relubrifia.
Ca mentenanta, atat piesele interne pe care apasa cel mai mult forta rezultata din drill, cat si frana, constituie cei mai solicitati itemi. Daca acestia se deterioreaza prematur, nu mai ai ce face cu mulineta. Solutiile speciale pot fi cumparate separat sau multe oferte ti le furnizeaza ca bonus, la achizitionarea de mulinete Shakespeare, de pilda.
Producatorul: Iata cam care sunt cele mai apreciate nume de catre pescarii de la noi: Shimano, Okuma, Daiwa, Cormoran, Dam, PENN sau Pflueger. Daca te interesezi unde gasesc mulinete la preturi bune profesionistii, oricare dintre aceste firme iti asigura cel putin o oferta pe care sa n-o poti refuza. Gasesti absolut orice tipologie la fiecare brand, iar pentru a-ti da seama de ratingul online, poti consulta si cateva forumuri cu discutii in acest sens, inainte sa finalizezi achizitia unei mulinete Tica, de pilda.
Ca sa obtii cele mai avantajoase preturi, iti sugeram sa faci comanda de pe Internet pentru mulineta dorita. Magazinele de vanatoare si pescuit impun costuri ceva mai ridicate la cumparare, dar tine cont ca modelele oferite sunt aceleasi si au si certificate pentru originalitate. Convinge-te de aceste argumente, consultand topul urmator, in care am adunat cele mai bune mulinete de cumparat online in prezent.
Cum se foloseste o mulineta
Dupa ce ti-ai cumparat o mulineta noua, conteaza si cum o utilizezi, astfel incat sa te bucuri cat mai mult timp de performantele pe care le poate oferi la pescuit. Utilizatorii cu experienta vor sti deja cum sa efectueze procedee simple, de mentenanta si intrebuintare corecta, insa daca esti incepator, poti primi cateva sfaturi scurte in cele ce urmeaza:
Pregatirile premergatoare aliemntarii cu filament
E clar ca atunci cand inserezi firul de pescuit pe tamburul mulinetei, nu ai sa il intinzi prin casa si nici nu vei sta sa infasori manual 300m de filament; asa ca, incepe prin a alege un produs cu o lungime adecvata tipului de pescuit pe care il abordezi – fie folosesti un singur fir vechi intreg, fie unul complet nou, fara sa apelezi la tot felul de improvizatii neinspirate.
Incepe prin a plasa rola cumparata intr-un vas care contine apa calda. Folosind acest truc scapi de siliconul in exces de pe fir. Securizati pe fundul recipientului rola, astfel incat sa nu pluteasca la suprafata apei.
Asezarea firului pe tambur
Filamentul va fi trecut prin inelul de pe talonul lansetei si legat direct pe tambur. Unii pescari securizeaza nodul cu putina banda izolatoare. Ca sa obtii o infasurare mai stransa, poti tensiona firul, trecandu-l printr-un burete umed, imediat inainte ca acesta sa ajunga pe tambur. Cu manerul lansetei sprijinit intr-o pozitie stabila, incepe sa actionezi manivela cu cealalta mana, invartind tamburul la o viteza constanta, moderata.
Unii pescari obisnuiesc sa deruleze intai firul pe tambur, apoi scot piesa respectiva si o pun abia atunci intr-un recIpient cu apa. Parerile sunt impartite deocamdata, considerandu-se ca inca nu exista o singura metoda de a realiza respectivul procedeu.
Menajul angrenajului
E necesar si util sa cureti periodic mulineta folosita, dar si sa o lubrifiezi in mod corespunzator. Daca vrei sa-i prelungesti durata de viata, ideal e sa folosesti de fiecare data un produs de calitate, care se afla in garantie si a fost depozitat corect. Cu uleiuri speciale vei unge rulmentii – asta din cauza temperaturilor mari ce apar in momentul frecarii.
Mai poti apela si la diverse unsori, insa cu acestea vei lubrifia celelalte piese componente ale mulientei. Interirul necesita intrebuintarea unui sortiment sintetic de vaselina, care va contine derivati din ulei siliconic si teflon(microparticule). Lista substantelor recomandate o gasesti online sau chiar in instructiunile furnizorului.
Instrumente necesare
Ca sa poti demonta mulineta, vei avea nevoie de surubelnite compatibile si de chei potrivite. O penseta poate face minuni, mai ales cand trebuie sa scoti sau sa adaugi componente foarte mici. Tot obiectul trebuie dezasamblat, degresat piesa cu piesa si curatat, urmand apoi gresat si remontat. Pe masa de lucru trebuie sa ai o sursa de lumina puternica sau chiar o lupa cu LED-uri.
Mentenanta – cand si cum o faci?
Acest procedeu variaza in functie de cat de frecvent vei folosi mulineta. O curatare completa de rutina este obligatorie la fiecare 2 ani. Recomandam sa aloci minim 3 ore acestui demers, ca sa nu omiti nimic. La demontare, pastreaza o schita de asamblare la indemana si izoleaza toate micile parti componente pe diverse grupuri – ce e specific rotorului separat de tambur sau componentele manivelei diferentiate de cele ale corpului mulinetei.
Marci populare:
Fara o mulineta potrivita, sunt mari sanse nu doar sa nu aduci captura la mal, ba chiar sa iti si distrugi lanseta. Variatele piese existente in magazinele de specialitate sunt construite tocmai pentru a servi tipului de pescuit pe care il practici si speciei de peste pe care vrei sa-l prinzi, asa ca e lesne de inteles cat de mult iti va usura munca. E important nu doar sa cunosti ce cumperi, dar si care sunt producatorii in care poti avea incredere. De regula, acestia sunt laudati de membrii comunitatilor de pescari, iar Okuma, Daiwa si DAM sunt mereu pomeniti. Afla mai multe despre producatori, in randurile de mai jos.
Brandul e parte a companiei OKUMA FISHING TACKLE CO., LTD, fiind prezent pe piata inca din anul 1986. Originile sunt taiwaneze, insa calitatea promisa si livrata a produselor ce ies din fabricile detinute de corporatie au depasit granitele tarii, iar acum pot fi cumparate aproape pe tot globul.
Asa se face ca in trei decenii de la aparitie, a juns unul din liderii internationali de pe piata echipamentelor pentru pescuit. Marca e trecuta pe o gama bogata de lansete si mulinete, fiecare piesa fiind facuta pentru a se adapta la toate conditiile intalnite in apele dulci si sarate, deopotriva.
Dezvoltarea brandului a fost posibila mai ales prin intermediul atitudinii producatorului fata de nevoile consumatorilor. Scopul companiei e acela de-a face ca fiecare achizitie sa fie o experienta in sine, livrand, pe langa produse, si motivatie, energie si, mai ales, entuziasm. Cum fac asta? Oferind mereu materiale imbunatatite, un design dinamic si inovand in permanenta tehnologiile ce stau la baza oricarei lansete.
Aceasta misiune e usor de demonstrat, dovada stand chiar numeroasele premii pe care producatorul le-a primit de-a lungul timpului, din partea oficialilor taiwanezi si pentru anumite produse inovatoare lansate.
Daiwa a aparut pe piata in anul 1958, rivalizand in prezent la titlul de cel mai influent producator de piese pentru pescuit, la nivel global. Functionand dupa aceeasi rigiditate japoneza recunoscuta, brandul si-a facut rapid un nume, iar asta s-a datorat mai ales inovatiilor pe care le-a adus si care au transformat modul in care se raportau oamenii la pescuit.
In 1965, lanseaza prima mulineta cu bobina prinsa in afara tamburului (ofera pescarului un mai bun control asupra unditei si capturii). In anii urmatori, experimenteaza cu materialele folosite in constructia lansetei, cautand sa fie cat mai rezistenta si mai usoara: mai intai, foloseste fibra de carbon, apoi dezvolta un material cu totul nou, Zaion. Inoveaza si pe segmentul mulinetelor, scotand o serie de piese rezistente la apa si praf.
Noul slogan al companiei este “Feel Alive”, lansat in 2009. Acesta reuseste sa descrie perfect misiunea companiei, aceea de-a crea o intreaga experienta pentru pescar, in care accentul cade tocmai pe bucuria resimtita in timpul pescuitului in natura.
Viziunea producatorului pentru viitor e cat se poate de ambitioasa: realizarea celor mai avansate si performante echipamente de pescuit de pe intreg globul. Privind la inovatiile facute de cand e prezent pe piata, nu putem sa nu ii dam crezare.
DAM se afla in fruntea comertului european cu echipamente de pescuit, fiind unul dintre cele mai vechi branduri de pe piata. Ofera o varietate completa de produse, nu doar lansete (mulinete feeder, lansete bolognese, de muscarit, pentru rapitor) si mulinete (pentru crap, rapitor, muscarit, pescuit marin), dar si carlige, naluci, momeli si alte accesorii.
Gama comercializata cuprinde si articole sportive, necesare in cadrul unei sesiuni de pescuit, precum piese de imbracaminte si incaltaminte, corturi, huse, genti si altele asemenea.
E un brand cu traditie, inceput in 1875, de catre fratii Oskar si Fritz Ziegenspeck. Abia in 1902 inregistreaza marca, care capata denumirea de “Producatorii Germani de Echipamente de Pescuit”, iar asa cum iti poti da seama, DAM sunt initialele numelui, in limba germana.
Incepe sa exporte in tari europene, in 1909 fiind prezent in Marea Britanie, Franta si Rusia, iar mai apoi se extinde spre Statele Unite si Japonia. “Boom-ul” afacerii a avut loc odata cu lansarea liniei de mulinete rapid de invartit “Quick”, iar astfel de inovatii continua sa apara in urmatorii ani de existenta. Alte inovatii care au consacrat brandul sunt prima linie de fire sintetice (DAMYL), lansetele telescopice din carbon, mici si portabile (AIRWAY).
Lasa un comentariu
1 Comentariu
March 21, 2022 at 8:56 pm
……sant incepator,72 ani……?am cuparat o mulineta marca Sougayilang 360..Nu stiuu nimic in ale pescuitului,Nu stiu de unde sa incep.am cumparat carti….
numai bine
Raspunde