Cea mai buna lanseta feeder – Recomandarile noastre pentru 2024
Daca iti doresti sa pescuiesti la feeder, trebuie ca pentru o astfel de activitate sa ai si o undita potrivita. Daca vrei sa o achizitionezi din online, lista cu produse populare de mai jos iti poate fi utila. In cazul in care nu ai timpul necesar pentru a o parcurge, trebuie sa stii ca prima pozitie e ocupata de WindBlade Black Fox. Aceasta lanseta este confectionata in proportie de 98% din carbon, are un cotor fabricat din pluta, o lungime de 3.6 metri si un numar de 3 tronsoane. Puterea de aruncare e cuprinsa intre 80 si 150 grame, iar actiunea e de varf. O alta optiune interesanta e Baitrunner Wind Blade PS-047, produsul de pe locul 2.
Contents
Tabel de comparatie
Este o undita de calitate, rezistenta si usoara, confectionata din carbon, cu maner fabricat din pluta, ceea ce iti va permite sa o folosesti fara prea mare efort. E facuta din trei tronsoane, atingand o lungime de 3.6 metri, are 3 varfuri si actiunea e cuprinsa intre 80 si 150 de grame.
Lungimea de 3.6 metri te poate incurca in anumite momente, in eventualitatea in care in zona in care pescuiesti sunt copaci.
Recomandam sa iei in calcul aceasta oferta, daca vrei sa pescuiesti la feeder cu o undita usoara si bine construita.
Model de lanseta pentru feeder, destinat pescarilor amatori si profesionisti, cu greutate redusa si sisteme auxiliare care sustin aruncarile bine directionate si utilizarea confortabila. Este livrata impreuna cu rulmenti, mulineta si o husa care permite transportul facil, protejand in acelasi timp produsul de zgarieturi.
La acest nivel de pret, desi ofera o calitate buna, este probabil mai putin impresionanta pentru pescarii exigenti, care cauta produse profesionale.
Este una dintre variantele care iti ofera un raport bun calitate-pret si o experienta placuta la pescuit, fara a-ti dezechilibra bugetul.
Lanseta pentru pescuit usor la feeder, confectionata dintr-un amestec de carbon si fibra de sticla si alcatuita din doua tronsoane si un varf (cel montat si un altul de rezerva sunt incluse in pret), cu actiune de varf, rapida, si putere de aruncare de maxim 40 de grame.
Nu e o lanseta pe care sa o folosesti in larg, pentru capturi cu gabarit mare, asa ca trebuie sa tii cont de acest aspect, pentru a nu fi dezamagit de achizitie.
Persoanele care pescuiesc de relaxare vor aprecia acest model, iar partea si mai buna e ca poate fi cumparat la un pret foarte convenabil.
Modele recomandate in 2024
WindBlade Black Fox
In anumite perioade poti gasi lansete feeder, ieftine si bune, asa cum e produsul despre care vorbim acum. Ea are o lungime de 3.6 metri, pentru a ajunge cu usurinta la capturi, iar aceasta e compusa din 3 segmente care se imbina intre ele. Ai totodata disponibile si 3 varfuri, pentru un pescuit cat mai variat.
In ceea ce priveste caracteristicile tehnice, e important de mentionat faptul ca are o putere de aruncare medie, cu actiune cuprinsa intre 80 si 150 grame. Undita aceasta e confectionata dintr-un material foarte rezistent, carbonul. E in acelasi timp si usoara, deoarece cantareste doar 243 de grame.
Va fi simplu de transportat, deoarece se strange atunci cand nu e folosita si va masura doar 137 cm. In plus, se livreaza si impreuna cu o husa speciala, ce te ajuta sa o protejezi atunci cand o transporti, dar si depozitezi. Este de culoare neagra, iar manerul e maro.
Baitrunner Wind Blade PS-047
Pentru pescarii care cauta o lanseta feeder universala, ce poate fi folosita la mai multe tipuri de peste, propunem de aceasta data un model accesibil la pret, dar de calitate buna, de la Baitrunner.
Cu o lungime de 270cm, o greutate de 380g si o echilibrare potrivita, lanseta este usor de folosit, chiar si de catre pescarii mai putin experimentati. Este prevazuta cu sistem Stroke, care te ajuta sa obtii aruncari lungi si bine directionate, prin desfasurarea uniforma a firului, si are un raport de recuperare de 4.9:1.
Manerul este schimbabil stanga/dreapta, rotorul este echilibrat precis pe calculator, iar sistemul AVS integrat reduce vibratiile resimtite de brat in timpul utilizarii. Este livrata impreuna cu mulineta DA 6000, prevazuta cu frana de atac, 8 rulmenti si husa pentru transport si protectie. Intreg pachetul este disponibil la un pret accesibil, potrivit pentru incepatori si cei care doar testeaza pescuitul la feeder.
Avantaje:
Lanseta pentru feeder, disponibila la un pret accesibil.
Livrata la pachet cu mulineta si rulmenti.
Include sistem automat de asezare uniforma a firului.
Are o greutate redusa si este usor de folosit.
Exteriorul este acoperit cu vopsea rezistenta la zgarieturi.
Dezavantaje:
Este un model de calitate buna, dar conceput pentru bugete reduse, mai putin potrivit pentru pescarii pretentiosi.
Baracuda Fun Picker
Lanseta feeder Baracuda a fost conceputa pentru pescuit fin la feeder, cu monturi mici, putand fi folosita pentru pescuit de pe mal, avand o lungime de 2,75m, pentru capturi de talie-mica medie (caras, crap etc.), insa exista pescari care au incercat-o si care sustin ca va face fata si la un “urias” de pana in 2kg, asa ca sigur vei avea parte de adrenalina si de distractie la drill.
Este conceputa din mixtura de carbon, cu 10 inele, are actiune de varf rapida si putere de aruncare de 15-40 de grame, asadar, daca prinzi ceva mai mare, trebuie sa te astepti ca se va inconvoia mai mult. De asemenea, tinand cont de lungimea sa, e bine sa te asiguri ca pescuiesti pe maluri curate, fara prea mult stufaris.
Lanseta feeder, ieftina si buna, e formata din doua tronsoane si un varf (un al doilea varf e inclus in pret), iar ceea ce apreciaza alti pescari e tocmai sensibilitatea sa: vei simti fiecare trasatura a pestelui. Mai trebuie zis ca greutatea e de 182 de grame, iar lungimea, in forma restransa, e de 140m.
Avantaje:
Conceputa pentru pescuit fin la feeder.
Are o sensibilitate inalta, ce iti permite sa simti fiecare miscare a capturii.
Are un pret foarte bun, excelent pentru pescarii amatori sau cei cu buget redus.
Include si garantie pentru 12 luni.
Dezavantaje:
Nu va face fata la capturi mari, in ape rapizi, asa ca e indicat sa cunosti exact ce poate face aceasta undita, inainte de a o cumpara si a fi dezamagit de ea.
Cum alegi o lanseta feeder buna
Ghidul cumparatorului
Pescuitul cu cosulet naditor sau pescuitul la feeder, cum se mai numeste, continua sa fie o metoda apreciata de catre multi impatimiti a acestui mod de petrecere a timpului liber, motiv pentru care exista o gama extinsa de accesorii cautate in acest scop si foarte multi utilizatori care se intreaba unde gasesc lansete feeder la preturi bune.
E cert ca fiecare producator iti spune din start care model e confectionat pentru match si care se utilizeaza pentru feeder, dar exista multiple caracteristici variabile, ce trebuie selectate si potrivite in functie de locul unde pescuiesti, de gabaritul pestilor si de preferintele personale.
Daca nu vrei ca optiunile sa-ti fie limitate de produsele prezente in magazine si daca locuiesti intr-un oras in care greu dai peste unul specializat, singura alternativa viabila e sa comanzi itemul online. Stim ca si cea mai buna lanseta feeder trebuie testata, sa vezi cu ii simti greutatea sau flexibilitatea la mana, dar daca tinem cont ca majoritatea site-urilor au politica de returnare, scapi usor si de aceasta grija.
In continuare, enumeram si descriem pe scurt cateva aspecte tehnice, care-ti vor face alegerea mai facila, in special daca esti incepator.
Conformatia: Indiferent ca vrei o lanseta feeder pentru pescuitul la Dunare, stationar sau in lacuri, mai intai trebuie sa decizi daca investesti intr-una articulata sau telescopica.
Lanseta articulata reprezinta clar optiunea mai ieftina, are in structura sa minim 2 segmente, maxim 4, care se imbina intre ele pe baza unor incheieturi mai mari sau mai mici, ce intra unele intr-altele. Acest desing face modelele respective mai grele, mai dificil de transportat si implicit problematic de manevrat de catre un pescar incepator(necesita forta la aruncare).
Ca performanta, putem spune ca se descurca optim in drill si au stabilitate in timp ce lansezi firul, dar sunt intotdeauna mai groase, mai robuste.
Variantele de lansete feeder telescopice sunt mai usoare si mai ergonomice, insa necesita si putina cheltuiala la cumparare. Nu sunt cu mult mai scumpe decat cele articulate, dar pentru un incepator investitia trebuie atent calculata. Le recomandam tocmai pentru ca pot avea lungimi diferite, fara greutate adaugata prin asamblare.
Datorita structurii telescopice, lanseta este mai subtire, mai usor de controlat si poate avea o flexibilitate avansata. E drept ca aceste alternative se pot defecta usor, daca nu sunt alese in functie de gabaritul pestelui vizat, dar daca respecti toate regulile de utilizare, vei fi si tu de acord cu cele mai multe pareri despre cele mai bune lansete feeder: cele telescopice sunt de preferat.
Actiunea si puterea: Aceste doua caracteristici tehnice sunt cel mai des alese necorespunzator de catre incepatori. De aceea, initial e posibil ca aruncarile sa se soldeze cu o rata mai mare de esec cand se folosesc lansete feeder, ieftine si bune, neadecvate tipului de pescuit.
Actiunea: poate fi de trei feluri: de varf, cu caracter progresiv sau de tip parabolic. Ca sa n-o confunzi cu alta caracteristica a lansetei, e de ajuns sa spunem ca ilustreaza modul in care se curbeaza axul in momentul in care greutatea pestelui actioneaza asupra sa. Ce e important aici? – Sa stii cum sa selectezi actiunea in functie de cat de mari vor fi pestii urmariti.
Pentru pestii micuti si mijlocii, trebuie sa alegi o piesa cu actiune de varf, caz in care lanseta se indoaie mai mult in ultima treime. Asta nu-ti permite sa prinzi niste specimene prea mari, care risca sa-ti rupa firul(intrucat acesta absoarbe presiunea greutatii), insa e ideala pentru precizia aruncarilor efectuate si pentru lansarea pe distante considerabile.
Majoritatea pescarilor amatori prefera lansetele cu actiune progresiva, iar motivul este simplu: pe masura ce forta cu care trage pestele creste, presiunea este mutata de la varful lansetei spre capatul opus. Asta iti permite sa prinzi pesti mari si sa beneficiezi in acelasi timp de control eficient la lansare. O recomandam ca solutie de mijloc, pentru cei care cauta o rata de succes mare.
Lanseta parabolica se va curba cu totul cand absoarbe presiunea greutatii unui specimen (ex. lanseta feeder Trabucco Inspiron Competition Still). Avantajul acesteia e ca are aproape risc minim de rupere a firului, iar pesteluii ii e imposibil sa scape din carlig, dar asta vine cu un pret pe care putini pescari l-ar plati: controlul este slab, aruncarile nu sunt precise, iar lansarea la distanta e problematica sau imposibila.
Puterea: nu trebuie confundata in niciun caz cu actiunea si spunem asta pentru ca unii incepatori mai au tendinta sa le incurce, mai ales pentru ca in descrierile produselor apare ca actiune si e redata printr-un anumit gramaj. Acest parametru se leaga strans de faptul ca o lanseta de feeder trebuie sa-ti lanseze un cosulet naditor, iar greutatea acestuia poate impune probleme de actiune si de precizie. In functie de ce numar de grame observi mentionat, atat de optim trebuie incarcat cosuletul respectiv. Din aceasta perspectiva exista lansete “light”, “medium”, heavy” si “extra heavy”.
Pentru momentele in care pescuiesti pe lac sau in rau cu un cosulet naditor de gramaj redus, alegi o piesa light(20 – 30g), precum o lanseta feeder Tubertini Light. Aceasta va corespunde cu una de actiune pe varf, intrucat iti permite sa lansezi greutati mici si sa prinzi pesti de talie redusa. De asemenea, multi pescari profesionisti le prefera in sezonul rece, pentru pesti fitosi.
Daca preferi o sensibilitate aparte in semnalizarea momentului cand pestele musca, atunci te sfatuim sa alegi varianta medium(40 – 50g). Se foloseste cand prinzi specimene de talie mica si medie, putand fi utila si in lacuri, si in rauri. Cosuletul naditor nu va avea nici de data asta o greutate prea mare.
Modelele heavy(60 – 70g), precum lanseta feeder Cormoran Bull Fighter, lanseaza cosulete de gramaj moderat si redus, insa promit stabilitate in drill cand se pune problema sa aduci la mal un peste mare. Nu sunt la fel de flexibile ca cele medium, iar din cauza asta firul se va rupe mai des, deci poti rata uneori prinnderea pestelui.
Gama extra heavy (100g)se recomanda numai cand urmaresti pesti de gabarit mare si in cazul in care pescuiesti in ape cu curenti puternici, un exemplu fiind lanseta feeder Daiwa Aqualite. Acum cosuletul naditor poate fi greu, iar asta iti permite si aruncarea pe distante mari, insa mare grija la tipul de struna ales, intrucat axul foarte rigid nu absoarbe prea bine socurile.
Lungimea: Ca piese de putere mica, se recomanda alegerea unor lansete de 2 – 3m lungime. Cele medium pot ajunde la 3.4 si chiar 4m, iar cele heavy si extra heavy au in jur de 4m. In acest calcul, e vital sa introducem si varful lansetei, care e o extensie foarte flexibila a acesteia(poate fi inclus din fabrica sau poate fi cumparat separat). In functie de vibratiile piesei respective, pescarul va simti imediat daca pestele a muscat carligul.
Portiunea ultra-flexibila va masura intre 30cm si 60cm pentru majoritatea lansetelor recomandate in pescuitul feeder. E indicat sa alegi un produs care se livreaza cu mai multe varfuri interschimbabile, pentru ca fiecare are sensibilitatea sa si trebuie adaptat situatiei.
Sensibilitatea: este strict o caracteristica a varfului lansetei, acesta putand fi realizat din fibra de carbon sau din fibra de sticla. Valorile sensibilitatii sunt redate in uncii(oz), 1 oz = 28.34g. Pentru fiecare varf, cifra specificata va reusi sa il indoaie pana intr-un unghi de 90 de grade. Pe cat de mica este greutatea necesara pentru a indoi astfel varful, pe atat de sensibil este acesta – practic se curbeaza usor si cand pesti foarte mici musca.
Regula generala e sa nu folosesti niciodata un varf foarte sensibil(exp: de 14g) pe o lanseta de putere mare(exp: putere 100g), pentru ca e foarte probabil sa se rupa. Din fericire, varfurile feeder oferite odata cu kitul de livrare al majoritatii lansetelor sunt adaptate in functie de puterea acestora. Te sfatuim sa consideri aceasta regula numai cand achizitionezi aceste componente separat, ca atunci cand alegi o lanseta feeder de pe OLX, la mana a doua.
Consideratii finale: Nu vei uita sa iei in calcul materialul de fabricatie, pentru care e recomandat in special fibra de carbon (existenta la lanseta feeder Drennan Acolyte Distance, de exemplu). Verifica in cate segmente e impartita piesa, cat cantareste in total si care e lungimea de transport, pentru a sti din start ce presupune deplasarea cu aceasta. Considera la fel de serios pescuitul in lac, pe cat o faci cu cel in rauri si nu uita sa potrivesti mereu actiunea si puterea lansetei in functie de specia de peste cautata.
Crapul este mai voluminos (in favoarea sa venind o lanseta feeder Preston Monster Carp sau o lanseta feeder Spro Petri Carp), platica sau carasul intra deja la pesti de talie medie, iar daca nu ti-e clar ce gabarit pot atinge diverse specii, consulta niste informatii de baza despre acestea(in tara noastra greutatile medii inregistrate pot diferi fata de cele valabile la nivel mondial). Daca vrei sa investesti in aceasta pasiune, aloca-i un buget ridicat si cumpara nu una, ci doua piese pentru feeder, pe care sa le alternezi in functie de necesitati.
Cele mai apreciate branduri producatoare sunt considerate: Spro, Baracuda, modele de lanseta feeder Shimano, Cormoran, Trabucco, Maver etc. Pentru pescarii care au citit tot articolul si pentru a sti unde gasesc lanseta feeder la un pret bun, prezentam o scurta selectie cu cele mai populare piese, conform vanzarilor.
Cum se foloseste o lanseta feeder
Pescuitul cu feeder inseamna, practic, ca atunci cand lansezi momeala, aceasta este insotita si de un sistem de dispersie a nadei. Se creeaza astfel o zona in apa – in jurul carligului tau – catre care pestii sunt atrasi din punct de vedere senzorial, momeala ta devenind, evident, mai vizibila si mai tentanta.
Alegerea feederului
Cunoscut si cu denumirea de naditor, feederul se selecteaza in functie de particularitatile locului in care urmeaza sa pescuiesti si de tipul de lanseta pe care o folosesti. In cazul apelor curgatoare, de exemplu, vei alege un naditor inchis, in asa fel incat continutul sa se disperseze treptat, in loc sa fie “spalat” deodata de miscarea apei. In apele statatoare, poti opta pentru feedere clasice, sub forma de arc, cu conditia de a alege o nada cu o densitate ridicata si o buna stabilitate in apa.
Cum stii ca a muscat pestele?
In cazul acestui stil de pescuit, exista riscul de a te lasa pacalit de multe ori, inainte de a invata cum “musca” pestele cu adevarat. In primul rand, valurile, vantul sau o broasca ratacita pot lovi momitorul aflat in apa si il pot deplasa, generand o miscare vizibila la varful lansetei. De asemenea, pestii de mici dimensiuni, care ciugulesc nada, pot misca un varf foarte sensibil.
Atunci cand adevarata ta captura a inhatat carligul cu momeala, vei observa ca varful lansetei are o miscare puternica si mai lunga. El nu “joaca” in sus si in jos, ci este efectiv “smuls”. Acesta este indiciul pe care il urmaresti, si momentul potrivit sa “intepi” si sa incepi drill-ul.
Cum pregatesti nada?
Acesta este primul lucru de care se apuca orice pescar experimentat, odata ajuns pe balta. Se recomanda mixarea amestecului uscat cu apa din acumularea sau raul in care pescuiesti, caci se considera ca imprima o “aroma” cunoscuta.
Intr-o prima faza, adaugi in vas o cantitate oarecare de nada si adaugi apa, putin cate putin, framantand cu o mana. Este foarte important sa nu adaugi prea multa apa, caci o nada prea moale va cadea imediat din naditor. Ulterior, poti oferi amestecului o pauza – in functie de ingrediente, nada ca absorbi apa adaugata si de va “umfla”, astfel ca poate fi necesar sa mai adaugi, la final, o cantitate mica de lichid pentru a obtine consistenta dorita. Poti folosi pauza pentru a intinde si echipa sculele de pescuit.
Daca din greseala ai adaugat prea multa apa, poti suplimenta cantitatea de nada.
Consistenta urmarita trebuie sa fie una lipicioasa: daca e sfaramicioasa, sau din contra, prea moale, vei pierde prea repede nada atractiva in apa.
Cum se incarca lanseta?
Tot pentru o buna rezistenta a nadei in momitor, este indicat ca inainte de a o pozitiona, sa o framanti in mana 1-2 minute; obtii astfel o consistenta uniforma, cleioasa, care se va dispersa treptat.
In cazul in care folosesti un naditor cu arc, e important sa modelezi atent si insistent pasta rezultata, in asa fel incat sa nu ramana goluri in interior. In caz contrar, in momentul lansarii, te poti trezi ca nada pur si simplu zboara prin aer din cazua fortelor exercitate.
Lasa un comentariu
0 Comentariu