Cea mai buna camera cu termoviziune – Recomandarile noastre pentru 2024
Contents
Modele recomandate in 2024
Pulsar Core XQ50
Cea mai buna camera cu termoviziune pentru vanatoare poate fi considerata Pulsar Core XQ50. Oferind 7 palete de culori la alegere, fie monocrome (“hot white” sau “hot black”), fie diferite nuante cu care poti subliniia zonele fierbinti, respectiv pe cele reci, aceasta iti permite sa identifici prada mult mai usor. In plus, dispune de 384 x 288 pixeli, fapt care se traduce printr-o calitate superioara a imaginii termice.
Un avantaj in identificarea tintei il constituie, de asemenea, telemetrul stadiametric inclus, care permite masurarea distantei obiectelor de inalta inaltime (caprioara 1.7 m; porc mistret 0.7 m; iepure de camp 0.3m), fapt care ajuta foarte mult la acuratetea informatiilor primite. Distanta minima de observare este de 7 m.
Sugereaza 3 moduri de calibrare pentru vanatoare: silentios (“M”), automat (“A”) si semiautomat (“H”), iar multumita ecranului OLED, imaginea ramane aceeasi indiferent de temperatura (-25°C – +50°C). Camera poate fi folosita in orice conditii meteo, avand carcasa din fibra de sticla.
Avantaje:
Permite 3 moduri de operare (“City”, “Forest”, “Identification”), oferind imagini precise in orice conditii.
Este dotat cu telecomandar wireless, pentru operare usoara.
Are detector cu rezolutie de 384 x 288 px, garantand imagini de calitate superioara.
Isi mareste timpul de operare, folosind un set de baterii sau o sursa de alimentare externa.
Dezavantaje:
Temperatura de operare nu este foarte extinsa (- 20 pana la 50°C).
Pulsar Quantum XQ38
Printre cele mai bune camere cu termoviziune se numara si Pulsar Quantum XQ38. Special conceputa pentru padurari si vanatori, piesa se bucura de o rezolutie de 384 x 288 pixeli si de o frecventa ridicata (50 Hz), ceea ce inseamna ca este capabila sa faca inspectii in infrarosu rapid si eficient chiar si in timpul miscarilor, oferind o precizie optima. Temperatura de operare variaza de la -25 pana la +50°C.
Alte caracteristici care impresioneaza consta in cele 3 moduri de operare: “City” (contrast inalt), “Forest” (contrast scazut) si “Identification” (redare imbunatita de detalii a obiectelor fierbinti); in cele 3 optiuni de calibrare pentru vanatoare: silentios, automat si semiautomat, in functie de calitatea imaginii obtinute, dar si in telemetrul stadiametric incorporat, care iti ofera posibilitatea de a sti cu ce animal ai de-a face.
Aparatul este usor de utilizat, multumita telecomenzii wireless (pornire/oprire; calibrare; zoom digital), si necesita un timp foarte scurt de pornire (2 secunde).
Avantaje:
Rezista la impact, umezeala si praf, avand carcasa din fibra de sticla.
Da dovada de o precizie optima, multumita telemetrului stadiametric incorporate si rezolutiei mari.
Ofera 7 palete de culori la alegere, pentru o vizualizare imbunatatita.
Datorita ecranului OLED, imaginea ramane nealterata, indiferent de conditiile de temperatura.
Dezavantaje:
Nu poate masura alte marimi fizice in afara de temperatura.
Flir Scout PS 24
Nu este lesne sa gasesti o camera cu termoviziune ieftina si buna, motiv pentru care ne-am decis sa-ti atragem atentia asupra acestui produs. Usor si compact, este dispozitivul ideal pentru vanatori, padurari, sportivi sau, pur si simplu, iubitorii de natura, intrucat poate detecta inclusiv silueta unui om de la o distanta de 320 m si o masina de la cativa kilometri departare, motiv pentru care este recomandat mai ales activitatilor de paza si protectie.
Prezinta o rezolutie de 240 x 180 pixeli, iar imaginile surprinse se bucura de aceeasi claritate atat in conditii meteorologice nefaste (praf, ceata, fum, ploaie), cat si pe timpul noptii, cand se presupune ca vizibilitatea este una redusa. Cadrele sunt oferite, bineinteles, pe baza caldurii, temperatura de operare variind intre -20 si +50°C.
Un avantaj major consta in faptul ca poate oferi un focus automat, ceea ce inseamna ca imaginile surprinse vor fi clare si precise, indiferent daca planul este apropiat sau indepartat.
Avantaje:
Este rezistenta la intemperii si la apa (sumersibila), durand bine-n timp.
Datorita focusului automat, ofera masuratori de inalta calitate.
Ofera imagini clare atat pe vreme urata, cat si pe timp de noapte.
Este potrivita pentru utilizare de durata – 5 ore.
Dezavantaje:
Nu poate trimite date wireless, necesare atunci cand ai nevoie de intariri.
Seek Thermal RT-ABAX
Seel Thermal RT-ABAX este o camera cu termoviziune pe care multi si-o doresc, insa putini si-o permit, avand in vedere pretul piperat la care poate fi achizitionata. Avand o rezolutie de 240 x 320 pixeli si laudandu-se cu o temperatura de detectie care porneste de la -40°C si ajunge pana la valori de +330°C, aparatul ofera intepretari de incredere, fiind potrivit pentru programele industriale de mentenanta predictiva, unde masuratorile precise si usoarele modificari de temperatura joaca un rol vital.
Este dotat cu un LED foarte puternic, de 300 de lumeni, si dispune de o camera ce percepe caldura unui obiect pana la o distanta de 275 de m, fiind potrivit pentru investigatii, cercetari ascunse, dar si pentru analiza profesionala in termografia industriala si de constructii.
Are o carcasa robusta, cauciucata si controale intuitive si este echipat cu un slot card MicroSD, fapt care-ti permite sa inregistrezi imaginile pe un PC si sa le vizualizezi mai tarziu.
Avantaje:
Se bucura de o autonomie mare – peste 10 ore.
Temperatura de detectie este extinsa (-40°C – +330°C), oferind imagini foarte clare si precise.
Dispune de slot pentru card MicroSD, asa ca vei putea viziona imaginile si mai tarziu.
Rezista bine la uzura, multumita carcasei robuste si cauciucate.
Dezavantaje:
Pretul este piperat.
Seek Thermal CompactXR
Iata o camera cu termoviziune la un pret bun, de care nu vei fi dezamagit! Recomandata atat electricienilor, cat si vanatorilor, pentru a inspecta terenul, sau persoanelor ce doresc sa maximizeze securitatea casei, detectand orice intrus, aceasta este dotata cu un senzor termic de 206 x 156 pixeli si este in stare sa identifice caldura prin pereti, frunzis si chiar in intuneric total.
Pe scurt, ofera imagini clare si pline de detalii, astfel incat arareori vei fi pus in pericol. Temperatura de operare este extinsa (-40°C si pana la +330°C), distanta de vizualizare maxima suportata fiind de 600 de m.
Este foarte potrivita pentru utilizarea la interior, deoarece este capabila sa indice mai ales pierderi de energie, de aer sau pericole electrice, motiv pentru care poate fi folosita atat pentru termografie industriala profesionala, cat si pentru constructii in ceea ce priveste inspectiile de tensiune.Functioneaza pe dispozitivele cu sistem de operare Android 4.3+ si suport USB OTG.
Avantaje:
Poate fi folosita in mai multe domenii: electric, vanat, securitate etc.
Senzorul termic (206 x 156 px) si temperatura de detectie extinsa imbina functionalitatea cu un pret rezonabil.
Poate sesiza prezenta cuiva chiar si prin pereti.
Are o greutate redusa (14 g), beneficiind de portabilitate crescuta.
Dezavantaje:
Nu este compatibila cu toate dispozitivele mobile.
Cum alegi o camera cu termoviziune buna
Ghidul cumparatorului
Camerele de termoviziune pot fi utilizate pentru o serie de activitati, de la inspectia termica a cladirilor si pana la mentenanta predictiva la aplicatii militare sau la paza si securitate. Cu alte cuvinte, sunt niste dispozitive special concepute pentru auditorii energetici, inginerii termotehniceni si electriceni, insa pot fi la fel de bine folosite de catre vanatori sau padurari. Totusi, indiferent daca suntem incepatori sau avem experienta in domeniu, trebuie sa tinem cont de o serie de parametrii de selectie pentru a avea garantia ca alegem ce e mai bun, mai ales ca pe piata exista numeroase modele, multe provenite de la producatori cunoscuti precum: FLUKE, FLIR, TESTO etc.
Drept urmare, prin acest ghid, dorim sa te ajutam sa gasesti produsul care se pliaza cel mai bine pe necesitatile propii, dar si sa-ti raspundem la intrebarea care probabil iti sta pe buze, si anume: “Unde gasesc camera cu termoviziune la un pret bun?”.
Tipologia: Imparte dispozitivele in doua mari categorii: cu racire si fara.
Numeroase pareri despre cele mai bune camere cu termoviziune recomanda optarea pentru cele din prima categorie, deoarece racirea este necesara pentru buna functionare a semiconductoarelor din dotare. In ceea ce priveste temperaturile standard de operare, mentionam ca acestea variaza de la 4k la putin sub temperatura camerei, dar asta depinde de ce tehnologie incorporeaza detectorul. Spre exemplu, modelele moderne sunt capabile sa lucreze in gama 60k pana la 100k.
Dispozitivele fara racire pot incorpora fie un senzor care raspunde la temperatura ambientala, fie unul stabilizat la o valoare apropiata de cea a incaperii, acest lucru datorandu-se elementelor de control a temperaturii. Cu alte cuvinte, senzorul inclus lucreaza prin schimbarea rezistentei, tensiunii sau curentului la incalzirea cu ajutorul radiatiilor infrarosii.
Rezolutia: Este urmatoarea caracteristica importanta de care trebuie sa tii cont, aceasta fiind prezentata in pixeli fie sub forma unei functii (ex. 640 x 480), fie a unui numar (ex. 76800). Pentru documentarea amanuntita a zonelor cu probleme si pentru actiuni ulterioare de depanare, iti sugeram sa alegi intotdeauna un model cu o rezolutie cat mai mare, caci calitatea imaginii termice si a datelor continute depinde, in mod direct, de aceasta.
De pilda, un model de 320 x 240 pixeli va genera imagini in infrarosu fara erori, insa daca cerintele tale de masurare sunt mai putin stricte, adica nu achizitionezi un astfel de dispozitiv pentru programele industriale de mentenanta predictiva, o camera cu termoviziune de 160 x 120 pixeli se va dovedi a fi suficienta.
Temperatura de operare: Este unul dintre cei mai buni indicatori ai functionalitatii aparatului, in sensul ca un interval termic mai mare in care poate fi folosit dispozitivul garanteaza automat o imagine clara, indiferent de numarul de grade indicat de termometru. De pilda, modelele profesionale prezinta optiuni de temperaturi inalte extinse de pana la 550°C sau chiar 1200°C, fiind totodata foarte eficiente si la valori scazute (ex. -40°C), in timp ce dispozitivele obisnuite prezinta o temperatura de functionare de la -20/18°C pana la +50°C.
Precizia: Un dispozitiv bun masoara cu exactitate diferentele de temperatura inregistrata, iar pentru a avea garantia ca acesta iti ofera posibilitatea de a le vizualiza pana si pe cele mai mici, trebuie sa tii cont de precizia pe care aparatul o ofera. Aceasta nu trebuie sa depaseasca ±2% sau inregistrarea diferentei de temperatura la sol va avea de suferit.
Focalizarea: Avand in vedere ca rolul acesteia este de a te ajuta sa identifici elementul supus scanarii din campul vizual, trebuie sa ii acorzi o importanta deosebita sau diagnosticarea va fi una dificila, respectiv cu probleme. In alta ordine de idei, de preferat ar fi ca dispozitivul achizitionat sa iti ofere imagini focalizate automat, mai exact clare si precise, a tintelor atat din plan apropiat, cat si din plan indepartat. Pentru accesibilitate si comoditate insa, poti selecta optiunea fara incadrare.
Afisarea imaginii: Pentru imbunatatirea detaliilor imaginii termice nu este suficient ca aparatul sa beneficieze doar de optiuni de afisare ca MSX sau IR, ci este necesar ca, pe langa cadrele termice, sa poata furniza si fotografii in spectru vizibil, corespunzatoare celor dintai, fapt care nu poate reprezenta decat un plus, deoarece iti va fi mai usor sa identifici problema astfel si sa precizezi locatia exacta. Pe scurt, este recomandat sa fie dotate cu optiunea PIP (picture in picture).
Capacitatea de masurare: In functie de aceasta caracteristica, aparatele cu termoviziune pot fi impartite in doua categorii: modele care masoara temperatura si dispozitive care, pe langa acest aspect, pot masura si alte marimi fizice ca, de pilda, umiditatea, curentul, tensiunea etc. Ei bine, in cazul in care bugetul iti permite, iar tu intentionezi sa folosesti camera pentru analiza profesionala in termografia industriala si de constructii, iti recomandam sa te bazezi intotdeauna pe ultimul model.
Capacitatea de stocare a fotografiilor si formatul de salvare: De regula, imaginile vin stocate fie pe memoria interna a dispozitivului, fie pe anumite carduri SD, iar indicat este ca acestea sa fie cat mai generoase. Totodata, se recomanda ca, pentru vizonarea facila a cadrelor surprinse, camera de termoviziune sa poata produce mai multe tipuri de formate ca, spre exemplu, BMP, JPEG sau IS2.
Functiile suplimentare: Nu sunt nici ele de neglijat, caci, de cele mai multe ori, se dovedesc a fi foarte utile atunci cand doresti sa obtii o diagnosticare termica optima. Ca atare, pentru iluminarea si izolarea obiectului vizat, este necesar ca dispozitivul sa fie echipat cu un indicator laser si o laterna, in timp ce, pentru retinerea anumitor detalii ale imaginilor, o optiune care face posibila inregistrarea vocala este de dorit.
Software-ul: joaca un rol important in procesarea datelor si generarea raporturilor, motiv pentru care mai bine ai alege o camera cu termoviziune prevazuta cu asa ceva. Acesta permite transferul imaginilor din dispozitiv direct pe calculator, ceea ce inseamna ca specialistii pot efectua functii de analiza si ajustari la parametrii radiometrici, daca situatia o cere, intrucat paletele de culori contribuile la usurarea vizionarii cadrelor de catre client.
Conexiunea: Daca doresti sa impartasesti informatiile termografice si cu alte persoane, ideal ar fi ca produsul proaspat achizitionat sa poata fi conectat prin Wi-Fi la diverse dispozitive. Pe scurt, in acest mod, vei putea transmite in timp real informatiile pe teren, lucru foarte util, spre exemplu, in operatiunile de salvare care implica cladiri pline de fum.
In inchiere, pentru promotii, reduceri si posibilitatea de a beneficia de transport gratuit, iti sugeram sa comanzi produsul din mediul online, caci nu exista raspuns mai bun la intrebarea “Unde gasesc camere cu termoviziune la preturi bune?” decat Internetul.
Lasa un comentariu
0 Comentariu