Cel mai bun telescop

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Telescoape – Opinii si Recenzii in 2024

 

Cand iti doresti un nou hobby si te decizi asupra unui telescop, dar nu stii care model ti-ar fi mai de ajutor, te vor ajuta cateva informatii, precum si recomandarile altor cumparatori, cu exemple precum pachetul Bresser Junior 70/900 EL + Microscop 40x – 1024x, destinat copiilor, care dispune de un obiectiv cu diametrul de 70 mm, care permite observarea corpurilor ceresti, avand o montura azimutala, manevrarea facandu-se manual. Setul dispune de doua oculare cu putere de marire de 6x si 10x, lentila Barlow de 1.6x putandu-se aseza intre ele. O alta optiune indragita de romani este Celestron RASA 11.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Bresser Junior 70/900 EL + Microscop 40x - 1024x
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pachetul acesta care include un instrument de observare a stelelor si un microscop este destinat copiilor cu varste peste 8 ani, fiind o colectie interesanta pentru un mic viitor cercetator sau orice micut care doreste sa exporeze lumea inconjuratoare, putandu-se face observatii atat noaptea (cer), cat si ziua (terestru), montura azimutala generand un obiect simplu de manipulat.

Din nefericire, nu exceleaza in ce priveste puterea de marire, asa ca nu se vor observa prea bine detaliile planetelor, ci doar conturul acestora, dupa cum declara unii cumparatori.

Reprezinta o alegere apreciata mai ales de copii, care se arata interesati de explorarea lumii macrocosmice si a celei microcosmice, de aceea se situeaza in topurile romanesti de vanzari.

A 2-A OPTIUNE!

Celestron RASA 11
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aceasta varianta profesionala utilizata pentru astrofotografie dispune de setari specializate si un sistem (RASA) produs special pentru imbunatatirea performantelor imagistice, ratia focala rapida neavand nevoie de expunere prelungita pentru a obtine imagini de o claritate inconfundabila si detalii topografice la nivel planetar, fiind incluse adaptoare menite a face montarea la camere foto DSLR sau CCD un proces facil.

Nu este recomandata intrebuintarii directe, cu ochiul liber, iar pretul foarte piperat va retrage orice astronom amator, el reflectand calitatea si abilitatile de care este capabil aparatul in mainile potrivite.

Luand in considerare caracteristicile mentionate, se deduce ca instrumentul acesta a fost conceput special pentru anumite categorii de utilizatori, fiind un articol de uz profesional.

A 3-a Optiune!

Celestron PowerSeeker 50 AZ
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru copii sau incepatori va fi util acest articol de tip refractor, care are o infatisare simplista, dar de efect, producand imagini panoramice multumitoare, care vor satisface curiozitatea celor mici, incluzand in pachet accesoriile necesare monitorizarii variatelor obiecte ceresti sau terestre, incluzand diferite oculare, cautator manual, suport si un trepied.

Nu are putere de marire reala mare, asa ca celor care deja au lucrat cu astfel de instrumente nu le va aduce niciun beneficiu in ce priveste invatarea sau observarea obiectelor ceresti indepartate.

Se remarca drept o optiune pentru incepatori si copii, dispunand de un cost de achizitie echilibrat, apreciat de majoritatea celor care doresc un astfel de aparat pentru prima oara.

 

 

Pareri despre cele mai bune telescoape

Gaseste telescopul dorit in vederea dezvoltarii hobby-ului tau, frunzarind prin aceasta scurta lista cu instrumente apreciate in tara noastra.

 

 

Telescop astronomic:

 

Bresser Junior 70/900 EL + Microscop 40x – 1024x

 

Pentru copii este foarte util acest set format dintr-un telescop, la pret bun, si un microscop, cele doua instrumente integrandu-i pe cei mici in lumea micro si macromoleculara. Ca si design, e vorba despre un obiect refractor, simplu de intretinut si folosit, cu montura azimutala, controlul acestuia facandu-se manual, cu ajutorul unui cautator descoperindu-se tinta observarii.

Are o apertura de 70 mm, medie, care permite vizualizarea obiectelor ceresti si a celor terestre, distanta focala fiind de 900 mm, raportul focal rezultat find f/12.9, asadar vorbim despre un sistem lent, unde campul vizual este mai ingust. I se potrivesc ocularele cu diametrul 1.25 inch, puterea teoretica de marire a acestui telescop astronomic fiind 140x. Asadar, vei putea urmari cel putin planetele Sistemului Solar.

Microscopul inclus are putere de marire 1024x, avand iluminare incidenta si incluzand oculare cu marire 10x si 16x. Pachetul prezinta accesorii pentru incepatori, telescopului nelipsindu-i un mic cautator (6×25) pentru identificarea mai usoara a obiectelor dorite.

 

 

 

 

Telescop expert:

 

Celestron RASA 11

 

Printre cele mai bune telescoape profesionale din comert se afla articolul acesta de la Celestron, care este de fapt un tub optic destinat intrebuintarii in astrofotografie. Ca atare, va fi compatibil cu montura camerelor DSLR si CCD, fiind livrat impreuna cu doua adaptoare (filet T si M48).

In ce priveste functiile sale, putem spune ca ofera imagini clare, fara aberatii cromatice si curbura a campului vizual, dispunand de un raport focal rapid, f/2.2, care creste considerabil capacitatile de marire a imaginii, diametrul obiectivului fiind de 279mm, in timp ce distanta focala se situeaza la 620 mm.

Acest telescop expert este capabil de obtinerea unui camp vizual foarte larg, fiind creat pentru producerea de imagini ale cosmosului. Designul RASA (Rowe-Ackermann Schmidt astrograph) nu este recomanda observarii directe, ci doar prin camera foto, asa ca va fi util doar profesionistilor de pe aceasta nisa de piata. Nu in ultimul rand, si pretul considerabil mai mare fata de optiunile de tip hobby va restrange numarul posibililor cumparatori interesati.

 

 

 

 

Telescop copii:

 

Celestron PowerSeeker 50 AZ

 

Daca esti in cautarea unui telescop copii pe care sa il faci cadou sau dispui de un buget redus, si totusi doresti sa observi mai indeaproape corpuri ceresti, pasari sau arbori, un model pentru incepatori precum acesta, de tip refractor, iti poate deslusi daca astronomia este un hobby pentru tine.

Datorita designului simplist, se foloseste usor, dovedindu-se solid si simplu de intretinut, montura fiind alt-azimutala, lipsita de probleme pentru utilizator, mentinand stabilitatea aparatului. Este capabil de o marire teoretica de 120x, prezentand suport pentru accesorii si trepied.

Cu un raport focal foarte mare si foarte lent, f/12, datorat distantei focale de 600 mm si a aperturii de 50 mm, vei avea la dispozitie imagini panoramice clare, reducandu-se aberatiile cromatice, desi marirea obiectelor aflate la distanta nu va fi foarte mare. In pachetul acestui telescop, ieftin si bun, se gasesc si un cautator manual 5x 24, precum si trei oculare de valori diferite (20 mm, 12mm, 4mm) pentru marirea obiectelor observate.

 

 

 

 

Telescop reflector:

 

Bresser 4850120

 

Cei care doresc un clasic telescop reflector, isi pot indrepta atentia spre acest produs de brand, de la Bresser, care dispune de o apertura mare, de 150 mm, ce permite identificarea si observarea atat a obiectelor din apropiere, cat si a celor din adancul spatiului, avand capacitatea de a capta un numar ridicat de fascicule luminoase.

Printre obiectivele cu care poti avea succes se numara nebuloasa Orion si resturile exploziei stelare vizibile in constelatia Taur, galaxia Whirlpool din zona Carului Mare si nebuloasa Bumpbell localizata in constelatia Vulpecula. Are o putere de marire 300x si o focalizare f/8, asadar e vorba despre un sistem lent, unde campul vizual este ingust, dar puterea de marire este relativ extinsa, distanta focala fiind de 1200mm iar diametrul lentilei de 150 mm.

In pachet vei gasi telescopul si un adaptor foto, precum si un cautator standard 6×30, pe care il poti folosi pentru a gasi mai usor obiectul ce se doreste a fi observat.

 

 

 

 

Telescop optic:

 

Bresser 4690910

 

Cu acest telescop optic de tip reflector vor iesi la observatii astronomii amatori cu ceva experienta, fiind util si celor care acum doresc sa faca primii pasi in aceasta lume, potrivit distribuitorului. Cu un obiectiv de 130 mm si o distanta focala de 650 mm, instrumentul are un raport focal de f/5, o valoare echilibrata, utila observarii obiectelor in camp deschis, dar si identificarii celor mult mai indepartate.

Montura ecuatoriala poate impune dificultati la fixare, dar ofera o pozitie adecvata astrofotografiei, trepiedul din aluminiu fiind de mare ajutor, mai ales avand in vedere conditiile slabe de lumina.

Pentru a bucura orice novice, pachetul contine acest telescop Newtonian, doua lentile Barlow, doua oculare (10mm si 25mm – valori standard utile pentru marirea obiectelor de pe cer sau terestre), un cautator 6 x 30, util in gasirea tintelor de vizualizat in mod manual si un filtru lunar, pentru observarea satelitului natural. Pentru ca nu include husa, poate fi dificil de transportat.

 

 

 

 

Telescop refractor:

 

Celestron Inspire 90AZS

 

Acest telescop refractor este unul destinat pasionatilor incepatori, fiind util atat observatiilor terestre, cat si celor astronomice. Provine de la un brand apreciat pe aceasta nisa de piata, reprezentand o alegere inspirata pentru un novice, dupa cum reiese din alte recenzii online.

Dispune de accesoriile necesare observarii Lunei, planetelor Sistemului Solar si clusterelor de stele sau chiar galaxiei Andromeda si a nebuloasei Orion. Se asambleaza fara dificultati, incluzand trepied, tavita pentru accesorii, oculare de 20 mm si 10 mm, cautator pentru o mai usoara identificare a obiectului destinat observarii si o lanterna LED rosu, care ajuta la manipularea sa in intuneric.

Are o montura azimutala, usor de intretinut, stabilizat si transportat, diametrul obiectivului fiind mediu, de 90 mm, iar distanta focala de 660 mm, raportul focal rezultat fiind f/7.3, ce denota un sistem lent, cu un camp vizual ingust, capabil de zoom. E apreciat atat pentru utilitatea sa drept telescop terestru, cat si pentru performantele multumitoare in astronomie.

 

 

 

 

Ocular telescop:

 

Bresser Plossl 10 mm 4920210

 

Cand esti in cautarea unor noi oculare telescop, trage un ochi peste modelul acesta de la Bresser, care mareste imaginea intre 13 – 213x, diametrul obiectivului fiind de 90 mm, iar distanta focala de 660 mm.

In consecinta, raportul focal se va situa la f/7.3, fiind vorba despre un accesoriu cu raport focal lent, unde campul vizual este caracterizat prin ingustete, dar puterea de zoom va fi mai mare, cel putin teoretic.

Imaginile rezultate sunt clare si lipsite de aberatii datorita straturilor antireflex care acopera cele patru lentile. Conexiunea spre telescop este de 31.7 mm, ocularul fiind compatibil cu o astfel de circumferinta.

 

 

 

 

 

Lentila telescop:

 

Celestron X-Cel LX 2x, 1.25 inch

 

Ai nevoie de niste lentile telescop noi? Modelul acesta Barlow mareste de doua ori imaginea, oferind claritate mai buna, fara a creste considerabil aspectul aberatiilor cromatice, deoarece se foloseste de trei lentile apocromate cu invelis antireflex multistrat. In vederea prinderii ocularelor de 1.25 inch, lentila este prevazuta cu un inel din alama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglinda telescop:

 

Bresser 4900900, 2 inch

 

Accesoriul acesta din aluminiu, de culoare alba, este util telescoapelor Bresser, putand fi utilizat impreuna cu oculare si alte accesorii cu circumferinta de 2 inch. Va permite utilizatorului sa observe corpuri ceresti, si nu numai, intr-o pozitie mai comoda, in special cand instrumentul este orientat catre zenit.

Cand se adauga unui telescop catadioptric sau refractor, reorienteaza imaginea in pozitia corecta pe linia sus-jos, aceasta nemai aparand rasturnata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Astronomii incepatori pot fi derutati de numeroasele optiuni care le sunt puse la dispozitie, existand o larga oferta de telescoape astronomice pe piata romaneasca, si nu numai.

Universul fascineaza lumea, si, pentru ca nu ai acces mereu la un planetariu, iti poti dori sa faci observatii in noptile frumoase si de unul singur, sau alaturi de alti pasionati, dar mai ales sa ai “scula” proprie pe care sa o mesteresti asa cum doresti.

Telescopul este un instrument optic care foloseste lentile si oglinzi pentru a aduce mai aproape obiectele de la distanta. Primul astfel de obiect practic a luat fiinta in secolul al 17-lea in Olanda, fiind intrebuintat si in astronomie, si in scop terestru.

In timp, tehnologia si modul de asamblare al produsului s-au modificat, aparand noi tipologii si optiuni, luand nastere o adevarata micropiata de produse de consum. In prezent, aceasta notiune desemneaza o variata lista de instrumente capabile sa detecteze regiuni ale spectrului electromagnetic, si nu numai.

 

 

In sens comercial, exista numeroase optiuni valabile, si nu doar pareri despre cele mai bune telescoape te vor ajuta sa faci prima achizitie de acest fel, ci si informatiile urmatoare.

 

Tipuri: Se observa prezenta a trei mari tipuri de instrumente, si anume refractor, reflector si catadioptric, ele deosebindu-se unele de celelalte prin configuratie si modalitatea de functionare.

Modelul refractor este cel mai comun intalnit, avand si un pret accesibil, fiind preferat deoarece nu necesita o mentenanta meticuloasa, lentilele neavand nevoie de igienizare sau calibrare. Reprezinta prima alegere a incepatorilor intr-ale Universului, caci permite vizualizarea planetelor si a Lunii, fiind util si cand vine vorba despre observatii terestre. Calitatea imaginii este satisfacatoare, contrastul color fiind bun, desi saturatia cromatica are de suferit. Un dezavantaj este greutatea ridicata, careia i se alatura un diametru mic al obiectivului.

Optiunea de tip reflector se dedica celor ce au deja la bord informatii esentiale legate de astronomie, folosindu-se de un mecanism complicat, dar avand o apertura mai mare, rezultand in observatii mai amanuntite si clare.

Multe modele de telescoape, la preturi bune, permit vizualizarea planetelor sistemului solar si a unor galaxii sau roiuri de stele din apropiere, greutatea minima fiind in avantajul cumparatorului. Printre punctele sale slabe se afla necesitatea curatarii si a intretinerii oglinzilor si un contrast slab al culorilor, comparativ cu modelul mai sus amintit.

Telescopul catadioptric foloseste tehnologia ambelor tipologii deja mentionate, avand drept punct slab un pret mai ridicat. Poate avea o apertura mare, asadar oferind imagini de calitate superioara. Doua modele cunoscute sunt Maksutov-Cassegrain si Schmidt-Cassegrain. Pentru amatori simpli, un astfel de articol poate sa nu merite investitia, caci nu va fi fructificata la adevarata valoare.

 

Apertura: Cunoscuta si drept diametrul obiectivului, va fi extinsa, medie si restransa. Este de preferat sa fie cat mai mare, pentru a capta cat mai multi fasciculi luminosi, deoarece in acest mod vei avea imagini mai clare, dar si costul de achizitie va creste considerabil.

Apertura mica se situeaza intre 50 – 70 mm, fiind indicata amatorilor, gasindu-se la telescoape, la un pret bun, refractoare.

Diametrul mediu are valori intre 70 si 100 mm, fiind adecvat pentru orice tip de utilizator.

Apertura mare, de 100 – 150 mm sau mai mult, permite observarea corpurilor ceresti mai putin luminoase, indepartate de Terra. Se gaseste la modelele mai costisitoare.

 

 

Focalizare: Imparte instrumentele in cele rapide si cele lente. Cand preferi un camp restrans de vizualizare, cu posibilitatea maririi, vei alege un sistem lent, dar daca esti adeptul unui camp vizual de ansamblu profund, reducandu-se timpul de expunere, te poti indrepta spre ofertele cu sistem rapid.

Aceasta caracteristica este notata cu f/x si reprezinta distanta focala dintre obiectiv si focar, sau punctul de formare a imaginii. Pentru un produs cu o distanta focala de 1000cm si un diametru de 200 mm, distanta focala va fi f/5. Sistemele lente sunt notate cu f/6 sau mai mult, iar cele rapide vor avea calificative mai mici.

 

Montura: Poate fi alt-azimutala, ecuatoriala sau GOTO. Reprezinta modul de manipulare si stabilizare a obiectului.

Varianta alt-azimutala e lipsita de costuri si simpla, fiind ideala pentru amatori. Se aseaza telescopul pe un trepied si apoi se invarte in directia dorita. Montura Dobson este cea mai cunoscuta din aceasta categorie.

Montura ecuatoriala este apreciata in imortalizarea cadrelor. Astfel de telescoape, ieftine si bune, necesita reglarea pozitiei dupa Steaua Polara, un proces care poate fi costisitor din punctul de vedere al timpului, aliniind axa orizontala cu cea a planetei noastre. Ajuta in vederea monitorizarii oricarui element ceresc dorit.

Montura GOTO este computerizata, putandu-se alatura instrumentelor cu alt tip de stabilizare si programeaza obiectul in vederea monitorizarii unei anumite tinte alese. Poate fi conectata la un calculator. Nu este necesara astronomilor amatori, de regula, dar le poate face viata mai usoara.

 

Accesorii: Includ cautatorul (luneta care ajuta la gasirea obiectelor pe cer) si ocularele (colectii de lentile care altereaza intr-un fel sau altul profunzimea campului vizual), putand adauga si lanterna rosie pozitionata pe cap, care sa ajute la mentinerea vizibilitatii in montare, dar care sa nu dilate pupila, permitand ochiului sa ramana obisnuit cu luminozitatea redusa, precum si un program pe telefonul mobil sau laptop care sa faca identificarea punctelor dorite a fi monitorizate mai usor.

 

 

Branduri: Printre numele vehiculate in topurile cu cel mai bun telescop se afla producatori precum Celestron, Sky-Watcher, Orion, Bresser, Meade si Svbony. Acestea prezinta oferte pentru publicul consumator in mai toate categoriile de pret, pornind de la optiunile minime, cu aperturi de pana la 70 mm (pentru a putea transporta obiectul), si pana la cele cu preturi moderate. Mai apoi, daca descoperi ca iti place astronomia, poti face o investitie in calitate.

Te lasam alaturi de aceste informatii in speranta ca iti vor fi utile in alegerea noului telescop pentru tine sau copilul tau, adaugand ca vei gasi optiuni variate si in ce priveste calitatea, si cand vine vorba de pret, in magazinele online.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Exista vreun telescop hd pentru telefon?

Astfel de add-onuri exista pe piata de profil din Romania, fiind considerate accesorii pentru observatii sau chiar microfotografie. Ajuta la observarea speciilor de pasari sau animale rare, putand fi obtinute imagini interesante pe telefon, care pot fi impartasite prietenilor sau chiar puse pe retele de socializare.

 

 

Desi nu putem spune ca este vorba despre un telescop expert, cel mai cunoscut model promovat drept HD este FotoScan, ce ofera marire 16x si are un diametru al lentilei de 52 mm, si un ocular de 20 mm.

Alte optiuni asemanatoare pot fi gasite pe website-uri internationale sau chiar romanesti de vanzari, preturile variind de la 100 ron, in medie, putand sari de 300 ron, in unele cazuri.

 

Care e cel mai mare telescop din lume?

Cel mai mare telescop astronomic profesional din lume se afla in Insulele Canare, mai precis pe La Palma. Constructia sa a durat sapte ani si a fost finantata in proportie de 90% de Institutul de Astrofizica din Canare, restul de 10 % fiind donat de catre Mexic si Universitatea din Florida. Observatiile stiintifice au debutat in 2009, si in prezent este activ.

Ca si tipologie, este vorba despre un telescop reflector optic, de 10.4 metri, care este folosit de oamenii de stiinta pentru explorarea spatiului.

 

 

De unde pot cumpara telescop astronomic second hand?

In magazinele online de vanzari si cumparari gasesti adesea modele de telescop pentru copii, la mana a doua, la preturi decente, media unui obiect pentru incepatori fiind de 250 – 300 de lei. Optiunile cu specificatii personalizabile si cu o putere mai mare de marire vor avea costuri mult mai ridicate, de aceea e bine sa analizezi ofertele inainte de a te avanta la prima care iti iese in cale.

Totodata, o alta optiune viabila este monitorizarea unui forum de specialitate, romanesc sau international, si acolo gasindu-se obiecte de acest fel, la preturi foarte bune. Tot acolo, poti descoperi alti pasionati si chiar afli noi informatii despre telescoape.

 

 

 

Ce poti face cu un telescop acasa

 

In timpul liber, te poti apuca de diferite hobby-uri, unul din ele fiind si observarea astronomica, pentru care iti va fi util un telescop. Merita sa faci o astfel de achizitie cand vei folosi articolul doar acasa?

Daca poti folosi si admira un telescop profesional cand te afli la un planetariu, acasa te poti bucura de un produs pentru amatori, care iti va da ocazia sa vezi si alte lumi din Univers, pornind cu planetele din Sistemul nostru Solar, si continuand cu galaxiile.

 

 

Planetele

Pentru orice astronom amator, observarea planetelor devine o activitate placuta si interesanta, care se poate transforma intr-un adevarat eveniment unde pot fi chemati prieteni cu aceeasi pasiune. Jupiter este vizibil mai usor prin intermediul unui obiectiv, in functie de puterea de marire a lentilei putandu-se observa chiar si Marea Pata Rosie sau benzile si satelitii sai naturali.

In cazul planetei Saturn pot fi vazute inelele si lunile sale, precum si diviziunile Cassini si Enke. Venus si Mercur se vad in faze, la fel ca si Luna, iar Marte este vizibil mai bine cand este in opozitie cu Pamantul, cu ajutorul unui dispozitiv cu o suprafata mai mare de captare a luminii observandu-se si polii si relieful sau. Cele mai indepartate planete (Pluto, Neptun, Uranus) sunt vizibile clar cu ajutorul unui telescop mai mare de 200 mm.

 

Soarele

Este vizibil daca sunt aplicate filtre de lumina alba sau prisma herschel, care fac vizibile furtunile solare, petele sau granulatia. Totodata, cand sunt eclipse de soare, acestea pot fi observate mai in amanunt.

 

Luna

E cel mai “vazut” obiect ceresc cu ajutorul telescopului. De acasa, daca pozitionezi aparatul in balcon sau in curte in directia satelitului, vei vedea craterele si relieful sau, cu un obiect ce dispune de puteri mari de marire avand acces chiar si la detaliile mici ale suprafetei lunare.

 

 

Alte obiecte ceresti

In functie de cat de performant este aparatul, pot fi observate galaxii, roiuri de stele sau nebuloase.

 

Observatii terestre

Telescopul este util si in monitorizarea speciilor de pasari, plante sau evenimentelor sportive, putand fi intrebuintat drept lentila de marire pentru telefotografie.

 

 

 

Bibliografie:

1) Intrebari frecvente – Telescop

2) Opticsandlab.com – Despre Orion skyquest xt8

3) Ce vezi printr-un telescop

4) newatlas.com

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu