Cel mai bun gratar

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Gratare – Opinii si recenzii in 2024

 

Pentru a prepara o masa sanatoasa, cu preparate din carne, ai nevoie de un gratar. Indiferent de tipul ales, pentru a nu fi dezamagit de achizitie, iti sugeram sa analizezi aceasta gama de produse si sa citesti ghidul de mai jos, inainte de a porni la cumparaturi. Totusi, in cazul in care timpul te preseaza si trebuie sa cumperi rapid, iti prezentam modelele ce ne-au atras atentia. Tefal OptiGrill+ GC706D34 este un gratar electric, dotat cu o suprafata de gatire de 20x30cm, cu capac termic, pentru a prepara alimentul pe ambele parti, in acelasi timp. Cele 6 programe standard si 5 niveluri de temperatura iti permite sa gatesti orice tip de carne, iar datorita indicatorului luminos, vei sti cand preparatul e facut. Curatarea aparatului se va face rapid, deoarece tavile sunt detasabile si exista un recipient de colectare a grasimii. Daca vrei un model pentru camping, iti propunem: Secvoia scv-007.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Tefal OptiGrill+ GC706D34
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Te ajuta sa prepari rapid carnea si legumele, deoarece este un model electric cu o putere de 2000W si capac cu suprafata termica, iar pentru a gati orice tip de carne, ai 5 niveluri de temperatura, 6 programe prestabilite, functie de dezghetare si senzor de gatire. Tavita de colectare a grasimii si placile termice detasabile fac ca produsul sa poata fi usor de spalat, iar suprafata termica are dimensiuni de 23x30cm, astfel ca vei putea prepara 4 portii, simultan.

Grill-ul nu are un sistem de oprire automata, de aceea trebuie sa fii atenta la indicatorul luminos, pentru a nu arde preparatul din interior.

Este un produs complex cu o multitudine de functii, ce iti permite sa prepari rapid carnea la gratar, chiar si daca stai la bloc.

A 2-A OPTIUNE!

Secvoia scv-007
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate fi manevrat usor, deoarece are manere in partile laterale si foloseste ca sursa de caldura carbunele, iar datorita picioarelor demontabile este usor de pus in portbagajul masinii, fiind un model potrivit pentru camping. Permite realizarea simultana a 10 portii de mancare, iar pentru a putea mentine jarul mai mult timp, are gauri laterale de aerisire.

Gratarul este din otel, de aceea e posibil ca suprafata sa nu se incalzeaza uniform, astfel ca va trebui sa intorci de mai multe ori carnea.

Acest gratar poate fi achizitionat la un pret avantajos si este indicat in timpul iesirilor la iarba verde, deoarece poate fi transportat usor si iti permite sa prepari mai multe portii, in acelasi timp.

A 3-a Optiune!

Landmann Dorado 31401
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un produs din fonta, pe care poti sa gatesti 10 portii simultan, ce foloseste carbuni, iar pentru a putea pregati corespunzator carnea, gratarul are o inaltime ajustabila si regulator de presiune, astfel incat sa modifici intensitatea caldurii. Are tavi, in partile laterale, pentru vase si ustensile, este prevazut cu un spatiu ce iti permite sa mentii mancarea calda, dar si cu o tava pentru colectarea cenusei.

Modelul nu este unul portabil, nefiind o alegere potrivita pentru cei care vor un gratar pe care sa il foloseasca la iarba verde.

Gratarul este destinat celor care obisnuiesc sa petreaca weekendul impreuna cu prietenii si prefera o masa sanatoasa cu friptura preparata la grill.

 

 

Pareri despre cele mai bune gratare

Te intrebi unde gasesti gratare la preturi bune? Inainte de a merge sa analizezi ofertele existente in magazinele clasice, te sfatuim sa verifici produsele existente in mediul online, deoarece s-ar putea sa gasesti mai rapid ceea ce cauti. Mai jos iti facem si cateva recomandari.

 

 

Gratar electric

 

Tefal OptiGrill+ GC706D34

 

Cu ajutorul acestui gratar electric Tefal Optigrill poti praji carnea pe ambele parti, deoarece capacul are suprafata termica si astfel procesul de gatire va dura mai putin. Pe de alta parte, tavile sunt detasabile, astfel ca la vei putea igieniza usor, in masina de spalat vase.

Produsul are putere de 2000W si 5 niveluri de gatire, de aceea vei prepara usor orice tip de carne, iar pentru o utilizare rapida, are si 6 programe prestabilite si functie de dezghetare. Fiind dotat cu senzor, grillul te atentioneaza cand carnea este corespunzator gatita, astfel ca o vei putea prepara corect, de fiecare data.

Suprafata de gatire are dimensiuni de 20x30cm, de aceea produsul nu este o alegere potrivita atunci cand ai multi invitati, deoarece procesul de gatire va dura mult timp. Acesta functioneaza pe baza de energie electrica, inaltimea suprafetei de gatit este ajustabila si are o tavita de scurgere a gasimii detasabila, astfel ca nu va trebui sa folosesti un vas separat pentru colectarea acesteia.

 

 

 

Hendi Contact grill profesional

 

Iata un gratar electric profesional ce poate fi folosit in interiorul locuintei, deoarece are dimensiuni de 29x37x21cm. Pe de alta parte, datorita suprafetei de gatit de doar 22x23cm, nu poti prepara mai mult de 4 portii la o singura utilizare.

Aceasta este realizata din fonta, cu invelis ceramic, de aceea preparatul se va gati uniform si igienizarea se va face usor. O suprafata este plata, iar cea de sus are striatii, si ambele sunt termice, astfel ca friptura se va gati pe ambele parti simultan.

Produsul are si un termostat reglabil ce permite ajustarea temperaturii intre 0-300 grade Celsius, pentru a putea stabili intensitatea caldurii, in functie de tipul de carne pe care il ai in interior. Grillul are si un recipient de colectare a grasimii si un indicator luminos de avertizare, de aceea vei sti cand friptura este gata. Pe langa aparatul electric, in pachetul de achizitie vei mai primi si o perie de sarma, cu ajutorul careia poti curata suprafetele de gatit.

 

 

 

 

Gratar de gradina

 

Secvoia scv-007

 

Facand parte din categoria produselor portabile, acest gratar metalic este alegerea potrivita, daca vrei sa mergi la picnic sau sa prepari o masa copioasa in gradina. Preparatul se va gati la foc mic, deoarece obiectul foloseste carbunele ca sursa de caldura.

Cuva este realizata din tabla groasa de 2mm, iar pentru o rezistenta sporita, articolul are ranforti cu dimensiuni de 12x3mm. Totusi, aceasta nu are gauri in partile laterale, pentru a forma tiraj, de aceea jarul nu se va mentine mult timp. Grilajul este realizat din bare de otel de 6mm, astfel ca se va incalzi rapid, insa exista posibilitatea ca acesta sa nu aiba o temperatura uniforma.

Pe suprafata grill-ului vei putea pregati 10 portii, deoarece masoara 53x37cm. De asemenea, pentru o manevrare usoara are manere, pe laterale, iar picioarele sunt demontabile, astfel ca va incapea chiar si in portbagajul masinii.

 

 

 

 

Gratar din fonta

 

Landmann Dorado 31401

 

Daca ai constat ca preparatele la grill se gatesc cel mai bine pe un gratar cu carbuni,  iti propunem acest model pentru gradina. Are o greutate de 31kg si dimensiuni de 33x109x56cm, insa poate fi mutat usor, datorita rotilor din partea de jos. Pe de alta parte, fiind un model realizat din fonta, preparatele se vor gati uniform desi se va incalzi mai greu.

Pentru a putea regla temperatura, produsul este prevazut cu reglator de presiune in capac, iar gratarul are inaltime ajustabila, astfel incat intensitatea caldurii sa poate fi modificata, in functie de tipul de carne care se afla pe grill. Datorita zonei mari de gatit (58x42cm) poti prepara aproximativ 10 portii simultan, astfel ca musafirii nu vor sta infometati.

Produsul are in partile laterale doua tavi pliabile, cu balamale, ce permit asezarea recipientelor cu mancare sau a ustensilelor, pentru a le avea mereu la indemana. De asemenea, acesta te poate ajuta sa mentii mancarea calda, deoarece are un raft pe care poti aseza recipientele cu preparate, iar datorita tavitei de colectare a cenusei, il vei curata usor.

 

 

 

 

Gratar pe gaz

 

Landmann Grillchef Rexon

 

Acest gratar de gradina te poate ajuta sa prepari carnea intr-un timp scurt, deoarece functioneaza pe gaz, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa astepti pana cand se face jarul, ci vei putea sa asezi preparatul imediat dupa aprindere. De asemenea, datorita faptului ca are o suprafata termica ce masoara 66×40.5cm, poti gati 12 portii de mancare la o singura utilizare.

Poti pregati 3 tipuri de carne in acelasi timp, deoarece are 3 arzatoare ce pot fi reglate la temperaturi diferite, iar capacul are termometru, astfel ca vei regla temperatura de gatire incat fiecare preparat sa fie bine facut. Focul nu se va stinge, chiar daca afara sufla vantul, deoarece are protectie impotriva acestuia.

De o parte si de alta a gratarului, ai doua tavite rabatabile pe care poti pune ustensilele si recipientele cu carne. De asemenea, capacul si suprafata de gatire sunt emailate, de aceea vei putea sa le cureti usor, fara a folosi perii sau bureti de sarma, iar tavita pentru scugere a grasimii te ajuta sa colectezi usor unsoarea.

 

 

 

 

Gratar din inox

 

BIM Gratar de gradina din inox

 

Daca vrei sa folosesti modalitatea clasica de preparare a carnii, utilizand lemnul sau carbunele, atunci acest gratar din inox s-ar putea sa fie ceea ce cauti. Materialul este sudat in argon, astfel ca nu se va deteriora rapid si va avea o rezistenta sporita.

Suprafata de gatit are dimensiuni de 60x40cm, de aceea vei putea prepara intr-un timp scurt o cantitate mare de carne, si este realizata din inox, motiv pentru care se va incalzi rapid. Produsul are o greutate de 13,35kg, este conceput pentru camping sau gradina si poate fi mutat usor, deoarece are manere, iar picioarele pot fi puse in cutie.

Pe de alta parte, pentru o stabilitate mai mare pe sol, picioarele sunt prinse cu patru bare din inox, de 8mm, de aceea nu exista riscul ca acesta sa se rastoarne. Gratarul este usor de folosit, deoarece nu are functii complexe si este rentabil din punctul de vedere al raportului calitate-pret.

 

 

 

 

Gratar cu afumatoare

 

VidaXL 40254

 

Iata un gratar cu afumatoare si capac ce iti permite sa gatesti mai multe tipuri de preparate cu carne, deoarece este prevazut cu rotisor, dar in acelasi timp are un spatiu special creat pentru a mentine mancarea calda, o perioada indelungata. Compartimentul cu foc produce fum, ce este distribuit uniform pe ambele spatii de gatit, insa pe de alta parte, acesta poate fi folosit si pentru a incalzi carnea deja preparata.

Deoarece mancarea va fi gatita la temperaturi joase, aceasta va fi mai gustoasa si mai suculenta, iar datorita indicatorului de temperatura, poti monitoriza intensitatea caldurii, astfel incat preparatul sa iasa cat mai gustos. Cele doua suprafete de gatit iti permit sa pregatesti o cantitate mare de carne, intr-un timp scurt.

Gratarul din partea de jos este util pentru a depozita lemnul, de aceea il poti avea la indemana, iar rafturile din partea laterala pot fi folosite pentru a stoca recipientele cu mancare sau ustensilele. Modelul este unul masiv, cu dimensiuni de 141x173x51, insa poate fi mutat usor, deoarece picioarele au roti, iar pentru a-l proteja impotriva intemperiilor, poti achizitiona separat o pelerina pe care o poti pune deasupra, atunci cand nu il folosesti.

 

 

 

 

Gratar cu carbuni

 

BIM Gratar de gradina pe carbuni

 

Iti prezentam acest gratar (la un pret bun), ce utilizeaza ca sursa de caldura lemnul sau carbunele, de aceea focul va fi mai mic, iar preparatele mai gustoase si mai suculente. Pe de alta parte, este usor de folosit, deoarece nu are functii speciale, iar suprafata de gatit de 60x40cm iti permite sa prepari mai multe portii simultan, astfel ca vei termina rapid.

Gratarul este realizat din otel si are picioarele demontabile si manere de o parte si de alta, de aceea este usor de transportat, putand fi folosit si la camping. Totusi, s-ar putea ca nu toata suprafata de gatire sa aiba aceeasi temperatura, astfel ca, pentru o preparare uniforma, va trebui sa verifici frecvent carnea.

Pentru o rezistenta sporita in timp, sudurile celor 26 de bare de otel sunt facute in argon. De asemenea, partile laterale au gauri pentru tiraj, astfel incat jarul sa se mentina cat mai mult, pentru a putea gati toata cantitatea de carne, fara a fi necesar sa faci din nou focul.

 

 

 

 

Gratar portabil

 

Kring Gratar

 

Obisnuiesti sa mergi frecvent in camping? Atunci acest gratar portabil din metal poate fi ceea ce cauti, deoarece se poate transporta usor. Produsul are o suprafata circulara, cu un diametru de 34.5cm, astfel ca poti prepara in jur de 8 portii simultan si, fiind realizat din otel acoperit cu zinc, are o rezistenta sporita in timp.

Carnea este acoperita cu un capac, iar pentru a putea controla procesul de gatire, acesta este prevazut cu trei orificii de patrundere a aerului. De asemenea, manerul din partea superioara iti permite sa il manevrezi, fara a te arde.

Pentru a avea tot ce iti este necesar la indemana, in partea de jos vei gasi si o tava pe care poti pune vasele sau ustensilele. Pe de alta parte, grilul foloseste ca sursa de incalzire carbunele sau lemnul, de aceea carnea se va gati incet si nu va deveni uscata.

 

 

 

Gratar traditional BBQDR01

 

Daca esti in cautare de gratare ieftine si bune, iti propunem un produs ce poate intra in aceasta categorie, apreciat de utilizatorii care prefera un model traditional, intrucat este realizat din fier si nu este prevazut cu dotari si functii complexe, de aceea poate fi utilizat usor. Cuva este adanca si iti permite sa pui o cantitate mare de carbune, iar grilajul poate fi pozitionat pe doua trepte, pentru a putea prepara corespunzator orice tip de carne.

Orificiile aflate in partile laterale ale cuvei ofera o ventilatie corespunzatoare, astfel ca jarul se va mentine mult timp. Grill-ul este unul portabil, pe care poti face aproximativ 8 portii, deoarece suprafata de gatit masoara 35x40x30cm. Fiind realizat din fier, gratarul este unul durabil in timp, insa este indicat sa il protejezi de umezeala, pentru ca din aceasta cauza poate rugini.

Acesta este portabil si nu necesita dezasamblare, putand fi pus chiar si in portbagajul masinii. De asemenea, cuva poate fi manevrata usor, deoarece are torti in lateral. Pe de alta parte, grilajul realizat din sarma de 6mm, are manere din lemn, astfel ca ii vei putea modifica pozitia, chiar si atunci cand este fierbinte.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pentru a putea gati carnea si legumele intr-un mod sanatos fara a le fierbe, ai nevoie de un grill. Producatorii unor astfel de produse pun la dispozitia utilizatorilor o gama variata, din acest motiv, inainte de a te decide asupra unui model, este indicat sa consulti cateva pareri despre cele mai bune gratare existente in mediul online. In continutul ghidului ai si cateva sfaturi, ce iti pot usura intregul proces de achizitie, de aceea te invitam sa citesti randurile de mai jos.

 

Tipologie: gratarele pot fi: de interior sau de gradina (camping).

Modelele de interior (de exemplu, acest gratar electric Tefal) nu necesita montaj si unele pot gati preparatul pe ambele parti, fara a fi necesar sa il intorci, intrucat sunt formate din plita si capac, cu suprafata termica. De asemenea, acestea permit reglarea temperaturii si pot avea moduri prestabilite de preparare a alimentelor. Totusi, nu sunt tocmai potrivite, daca vrei sa prepari o cantitate mai mare la o singura utilizare, deoarece in general suprafata de gatit are in jur de 30cm lungime.

Pe langa gratarul electric, mai poti gasi si grill-uri cu apa, preparatul facandu-se la abur, aceasta fiind o varianta potrivita, pentru cei care stau la bloc. Acestea au in general o forma rotunda si in vasul din partea de jos trebuie sa pui apa. Pe grill pozitionezi carnea, pe care o acoperi cu capacul vasului. Un astfel de produs, necesita mai multa indemanare in timpul utilizarii, deoarece trebuie sa intorci carnea, iar prepararea este mai dificila, pentru ca nu permite reglarea temperaturii.

Gratarele de gradina (camping) pot fi pozitionate oriunde, fara a fi necesar sa le pui in preajma unei prize. Acestea necesita asamblare si sunt mai greu de mutat, deoarece sunt mai voluminoase. Totusi, daca familia este numeroasa, ar fi indicat sa optezi pentru un gratar (ieftin si bun) de acest fel, deoarece poti prepara mai multe portii deodata. Carnea nu se gateste pe ambele parti simultan, deoarece capacul nu are suprafata termica, la fel ca la unele modele interioare.

 

Alimentare: se refera la sursa cu care este incalzita partea pe care asezi friptura sau legumele. In functie de combustibilul consumat, poti diferentia trei tipuri de gratare: electrice, pe gaz si pe lemne sau carbuni.

Grill-ul electric poate fi o varianta optima pentru cei care vor sa prepare alimentele in timp cat mai scurt, deoarece suprafata se incalzeste repede. Pe de alta parte, carnea este gatita uniform, pentru ca temperatura este aceeasi, indiferent de locul in care pozitionezi preparatul.

Cu toate astea, nu este o varianta potrivita, pentru cei care sunt in cautarea unui model pe care sa-l utilizeze la camping sau in natura.

Un gratar pe gaz necesita alimentarea cu butan sau propan si se numara printre cele mai moderne produse din aceasta categorie, de aceea pretul de achizitie poate fi mai mare comparativ cu modelele clasice, pe lemn sau carbuni.

 

 

De asemenea, acesta permite reglarea temperaturii de preparare, pentru fiecare arzator, astfel ca poti gati mai multe tipuri de alimente in acelasi timp. Pe de alta parte, avand in vedere ca suprafata se incalzeste rapid, poti incepe coacerea carnii, imediat dupa aprindere.

Produsele ce utilizeaza lemnul sau carbunele sunt mai economice si sunt considerate de multi cumparatori cele mai bune gratare, deoarece modul de gatire lent ofera preparatului un gust specific, iar cele mai apreciate sunt gratarele disc. Cu toate acestea, procesul se preparare a carnii dureaza mai mult, din cauza flacarii care se stabilizeaza greu, iar unii utilizatori pot fi deranjati de fumul inecacios din timpul prajirii.

 

Materialul: reprezinta un aspect important, pentru ca influenteaza randamentul si modul de utilizare al produsului. Cea mai mare importanta, trebuie sa o acorzi materialului din care este realizata plita, deoarece aceasta intra in contact direct cu friptura.

Daca vrei o varianta convenabila din punctul de vedere al pretului, poti opta pentru modelele din inox. Acestea sunt rezistente si usor de igienizat. Pe de alta parte, pentru a evita interactiunea alimentelor cu substantele toxice raspandite la temperaturi mari, acest tip de otel este inoxidabil. Cu toate acestea, materialul nu are proprietati conductoare prea bune, de aceea preparatul nu se va gati la fel, iar acest lucru poate fi un inconvenient.

Un gratar din fonta este durabil in timp, insa necesita o intretinere mai atenta, pentru a-si pastra calitatea. Cu toate ca se incalzeste mai greu, acesta raspandeste caldura mult timp dupa ce a fost indepartata sursa de ardere si asigura o gatire uniforma.

Pe de alta parte, dupa multiple utilizari, materialul devine non-aderent, deoarece particulele de grasime patrund in aliaj. De asemenea, produsul este mai greu de maneverat, pentru ca are o greutate mai mare, comparativ cu modelele mentionate mai sus.

Portabilitate: Grill-urile pot fi: fixe sau mobile

Cele fixe sunt o varianta potrivita pentru cei care stau la casa, deoarece necesita mai mult spatiu si au o suprafata de gatire potrivita pentru familii numeroase, putand prepara chiar si 12 portii odata. Din cauza dimensiunii, acestea sunt mai greu de manevrat, insa unele modele pot avea roti, astfel incat sa le poti pune la adapost dupa fiecare folosire.

Cele mobile pot fi gata montate, numai sa le pui in functiune (asa cum este si gratarul Tefal) sau pot necesita asamblare la fiecare utilizare. Acestea pot avea forma unui dreptunghi sau a unui cerc, insa pentru a fi mai usor de manevrat, suprafata de gatit este mica, de aceea prepararea unei cantitati mari de friptura iti va lua mai mult timp.

 

 

Functii si dotari: Acestea ajuta la prepararea mai usoara si mai rapida a carnii. Unele modele permit reglarea temperaturii, pentru fiecare suprafata in parte, ceea ce inseamna ca poti gati mai multe tipuri de carne, simultan.

Vei gasi si produse ce pot avea capac prevazut cu orificiu pentru evacuare a aerului, dar si spatii speciale unde poti pune ustensilele, tavile sau chiar vasele cu carne. De asemenea, unii considera ca cel mai bun gratar este acela care este dotat cu spatiu pentru afumare, deoarece fumul produs da un gust mai bun carnii.

Modelele electrice pot avea indicator luminos care atentioneaza cand suprafata a atins temperatura optima pentru utilizare. Pe de alta parte, unele pot indica si momentul in care s-a finalizat gatirea produsului astfel ca, nu va trebui sa stai cu ochii pe ceas, ca preparatul sa nu se arda.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum construiesc un gratar din caramida?

Daca stai la casa, un gratar in curte este util, deoarece te ajuta sa prepari o masa gustoasa si sanatoasa, intr-un timp scurt. Pentru a pustruitea con tu unul, ai nevoie de mortar (realizat din ciment si pietris),  caramida refractanta, grilaj pentru gratar si diverse ustensile (dalta, fierastrau, boloboc, ruleta, betoniera, mistrie, lopata si glaspapir).

Dupa realizarea fundatiei, pozitionezi caramizile pe lungime in forma de U si le lipesti cu mortar, lasand gauri de aerisire. O inaltime potrivita vei crea asezand 9-10 randuri de caramizi, iar pentru a-l putea construi drept este necesar, dupa fiecare rand pus, sa verifici cu bolobocul.

Spatiul in care pui grilajul se formeaza asezand pe lungime doua caramizi una langa alta pe o baza formata dintr-o singura caramida, iar latura ce ramane in afara poate sustine greutate grilajului. Dupa asezarea acestuia va trebui sa inalti constructia cu cateva randuri, pentru a forma un zid de protectie, ce impiedica stingerea focului.

 

 

De ce sunt utile foisoarele de gradina cu gratar, mai ales cand stai la casa?

In momentul in care ai un gratar in gradina, este indicat sa ai si un foisor, deoarece acesta tine adapost atunci cand afara bate vantul, poti lua masa in aer liber  sau poti prepara cina indiferent de conditiile meteorologice. De asemenea, in cazul in care ai un grill metalic, acesta este aparat de umezeala si rezista mai mult in timp.

 

Cum construiesc singur un foisor cu gratar?

Ca sa iti dam un exemplu practic si util, vom avea in vedere un foisor cu dimensiunile de 6x3x2.4m. Pentru acesta trebuie sa pozitionezi 10 stalpi din lemn in pamant, la o distanta de 150cm, respectiv 200cm si o adancime de 1m in forma dreptunghiulara, iar pentru fixare este indicat sa torni ciment in gauri.

Dupa instalarea stalpilor, fixeaza grinzile in partea de sus, apoi cate o barna cu o lungime de 130cm in mijlocul grinizilor aflate pe latime, pentru a sustine acoperisul. Dupa aceea, se fixeaza cei 11 capriori, cu o distanta de 57cm intre ei, astfel incat sa formezi un unghi de 45 grade, atunci cand se unesc barnele, aflate de o parte si de alta a foisorului.

Scandurile alese pentru acoperis trebuie sa fie late, iar pentru a oferi o sustinere sporita acoperisului si pentru siguranta este necesar sa realizezi si contrafise pe lateral. Urmatorul pas este acoperirea capriorilor cu tabla zincata sau scanduri mari din lemn, astfel incat sa nu ploua in interiorul foisorului.

 

Conteaza ce carbuni de gratar aleg?

Chiar daca ai achizitionat un gratar (la pret bun) ce foloseste carbuni, pentru a prepara o carne gustoasa, trebuie sa analizezi si materia de ardere. Cel mai indicat este sa folosesti carbunele din lemn, deoarece nu produce atat de mult fum si face alimentul sa devina suculent.

Bineinteles ca si acesta poate fi de mai multe tipuri: cel de esenta tare (stejarul) ofera o durata de ardere indelungata, de aceea este mai potrivit pentru preparatele din carne ce trebuie gatite la temperaturi scazute.

Pe de alta parte, un carbune din lemn de esenta moale (molid, brad) este indicat atunci cand vrei sa gatesti alimente semi-preparate, cum ar fi mici sau carnati, deoarece acestea necesita temperaturi inalte.

 

 

Cum curat un gratar de aragaz?

Pentru a mentine calitatea produsului este necesar sa igienizezi dupa fiecare utilizare, fiecare parte componenta, nu doar discul gratarului. Dupa indepartarea mizeriei, poti folosi un burete abraziv si detergent de vase.

Pe de alta parte, daca grasimea arsa este dificil de indepartat, sunt eficiente produsele destinate curatarii cuptoarelor. Tot ce trebuie sa faci este sa pulverizezi continut pe suprafata de gatit, iar dupa ce il lasi sa actioneze, atat cat este specificat de producator pe eticheta solutiei, cureti intreaga suprafata cu partea abraziva a buretelui (nu cu peria de sama) si apa fierbinte.

Daca vrei o varianta naturala, poti incerca cu o pasta formata din bicarbonat si lamaie sau amoniac lichid, insa acestea nu au o eficienta dovedita.

 

 

 

Pregatirea carnii de porc pentru gratar

 

Indiferent ca folosesti un gratar cu capac sau unul clasic pentru a gati o carne de porc gustoasa, trebuie sa respecti cativa pasi inainte de a pune friptura pe grill.

Daca alegi o ceafa, aceasta poate avea un gust bun chiar si atunci cand o asezonezi doar cu sare si piper, insa pentru un gust desavarsit iti propunem o reteta de carne de porc marinata.

Pentru gatire vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: carne de porc, ulei, ceafa, boia, o ceapa, catei de usturoi, pudra de chili, zeama de la o lamaie, cimbru si alte condimente dupa gust.

 

 

Prepararea marinatei si pregatirea carnii

Se taie ceapa si usturoiul si se pun intr-un blender. Peste acestea se adauga 2 linguri de ulei, zeama de la o lamaie, sare, piper, chili, boia dulce si se mixeaza puternic cateva secunde, pana vei obtine o pasta. Dupa aceea inlaturi grasimea si tai ceafa de porc in felii de cel putin 1,5cm, daca preferi bucati subtiri.

Pentru cei care prefera portionarea mai generoasa, pot taia la dimensiunea de 3cm, insa timpul de gatire va fi mai lung. Feliile de carne se ung pe ambele parti cu sare, piper si marinata preparata anterior si se lasa cel putin sase ore la rece, intr-un recipient inchis ermetic sau daca ai timp la dispozitie, o poti lasa peste noapte.

Carnea va deveni mai frageda, datorita sucului de lamaie din compozitia amestecului.

 

Prepararea carnii

Dupa aceea se scot feliile de carne si se inlatura surplusul de marinata cu un servetel. De asemenea, pentru ca friptura sa fie frageda, bucatile de ceafa nu trebuie sa fie reci, atunci cand le asezi pe gratar, astfel ca dupa ce le ungi cu ulei, este bine sa le tii 30 minute la temperatura camerei.

In momentul in care asezi carnea, jarul trebuie sa fie potolit, fara flacari, iar grill-ul incins si uns cu o bucatica de slanina sau un tampon imbibat in ulei. Preparatul se lasa 3-4 minute pe fiecare parte si se intoarce o singura data, cu un cleste fara a-l intepa, atunci cand observi ca se desprinde de pe gratar.

Bucatile prajite se asaza intr-un castron, iar apoi se acopera cu folie de aluminiu, timp de cinci minute. In aceasta perioada fibrele musculare se relaxeaza, iar gusturile se intrepatrund, obtinand astfel un gratar suculent si fraged.

 

 

Daca alegi sa prajesti carnea pe un grill de aragaz, acesta trebuie sa fie bine incins, fara ulei, iar cand vei aseza bucatile de ceafa, focul trebuie sa fie tare. Dupa ce le prajesti pe o parte, timp de 3 minute, le intorci si reduci intensitatea focului, lasandu-le sa se prajeasca pentru inca doua minute.

Dupa ce ai finalizat intregul proces de preparare, poti combina gratarul obtinut cu salata de legume, piure, cartofi la cuptor, mix de legume mexicane sau il poti servi simplu cu muraturi. Carnea va fi suculenta si frageda, iar pentru a impiedica intarirea, o poti aseza in preajma sursei de caldura, intr-un castron acoperit.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu