Cel mai bun fir de pescuit japonez

Am modificat articolul ultima data pe: 15.07.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Daiwa TD Super Soft

 

Daiwa TD Super Soft este un fir de tip monofilament, ideal pentru pescuitul stationar si foarte apreciat in randul pescarilor activi, care obisnuiesc sa petreaca o mare parte din timp pe malul lacului, datorita senzivitatii, rezistentei la nod si intindere foarte bune, dar si multumita supletii extrem de ridicate.

Dincolo de structura soft a produsului si trainicia superioara la nod si uzura, acesta se bucura de o culoare transparenta, oferind un camuflaj perfect. Mai mult decat atat, firul are un diametru de 0.20 mm si suporta pesti cu gabarit mare, mai excat de pana la 4.9 kg, ceea ce inseamna ca poate fi folosit pentru prinderea rapitorilor cu greutate obisnuita (stiuca, biban).

Desi este un fir de tip monofilament, coeficientul de intindere este mic, ceea ce inseamna ca permite intepaturi rapide si sigure chiar si la distante mari, rezistenta mecanica a acestuia fiind una foarte buna in momentul prinderii pestilor. Pretul la care se comercializeaza este foarte avantajos.

 

 

 

 

 

Daiwa Infinity Sensor

 

Daiwa Infinity Sensor este un fir de pescuit japonez, destinat prinderii crapului, performantele ridicate pe care acesta il ofera datorandu-se combinatiei armonioase intre flexibilitate si rezistenta la frecare, de unde si durabilitatea mare in timp.

De culoare maro, ofera o vizibilitate pronuntata in orice conditii meteorologice, integrandu-se perfect in mediul ambiant. Are un diametru de 0.31 mm si o rezistenta de 7.5 kg, prin urmare este capabil sa sustina si o prada cu gabarit mai mare.

Nu in ultimul rand, desi este un fir de tip monofilament, acesta se bucura de o senzitivitate ridicata, asa ca permite un raspuns excelent la semnalizare, deci si o intepare ferma si rapida. Produsul este destinat pescuitului stationar si se lauda cu un pret foarte bun, deci daca iti doresti un model cu o fiabilitate optima, flexibil si foarte rezistent la nod si abraziune, Daiwa Infinity Sensor s-ar putea sa fie exact ceea ce cauti.

 

 

 

 

 

Okuma Match King

 

Okuma Match King este ceea ce utilizatorii numesc “un fir de pescuit japonez, ieftin si bun”. Inscriindu-se in categoria modelelor monofilament, acesta are o grosime de 0.12 mm si o rezistenta de 1.2 kg, fapt care-l recomanda pentru prinderea pestilor mici, precum: heringul, pastravul, platica, carasul etc.

Are o culoare maro inchis, motiv pentru care este foarte vizibil atat pe timpul zilei, cat si in conditii de luminozitate slaba, iar datorita elasticitatii controlate si memoriei reduse, acesta transmite foarte bine vibratiile si intepaturile, sporind sansele reusitei partidei de pescuit.

Mai mult decat atat, firul prezinta proprietati foarte bune de scufundare, deci se bucura de o plutire si o miscare naturala in apa, motiv pentru care este recomandat mai ales pentru pescuitul la match, desi va oferi performante optime si in cazul in care preferi o alta tehnica. Avand in vedere toate aceste caracteristici, produsul este apreciat la scara larga de catre pescarii amatori si cei profesionisti.

 

 

 

 

 

Cum aleg cele mai bune fire de pescuit japoneze

 

Cunoscute pentru calitatile lor speciale, mai exact pentru supletea ridicata si rezistenta de care dau dovada in momentul prinderii pestilor, firele de pescuit japoneze au devenit foarte populare in randul utilizatorilor amatori si profesionisti deopotriva. Stim insa ca a gasi un produs care sa-ti satisfaca intocmai asteptarile nu este deloc o sarcina usoara, drept care am incropit un mic ghid pentru a te ajuta sa alegi cel mai bun fir de pescuit japonez, tinand cont doar de cativa pasi simpli.

Inainte de a folosi produsul in ape curgatoare, statatoare, canale, iazuri etc., se recomanda sa fii familiarizat cu tipologia firelor de pescuit japoneze. Cele mai cunoscute variante sunt: monofilament (alcatuit dintr-un singur fir), multifilament (fir textil) si fluorocarbon.

Primul, numit si nylon, este cel mai des intrebuintat, avand in vedere ca se comercializeaza la un pret redus, in mai multe dimensiuni, are o elasticitate mare, ceea ce-l face un bun amortizor al socurilor, si un grad de vizibilitate redus(riscul ca pestele sa il observe este scazut). In ciuda acestor aspecte, ar fi bine sa-l eviti atunci cand pescuiesti la distante mari, deoarece elasticitatea crescuta, in acest caz, va crea probleme la inregistrarea muscaturii si va intarzia intepatura pestelui.

Firul textil este preferat in pescuitul la crap si chiar la rapitori, acesta prezentand avantaje greu de ignorat: are o rezistenta la uzura de aproximativ 3 ori mai mare decat nylonul; durata de viata ridicata (poate fi schimbat la cativa ani); are o intindere foarte mica (max. 5% spre deosebire de modelele mono care pot avea o elongatie de 30%), fapt care se traduce printr-un contact instantaneu cu pestele la intepare chiar si la distante foarte mari. In ceea ce priveste minusurile, mentionam: uzarea prematura a inelelor lansetei si rigiditatea firului care face ca socul sa fie preluat brutal de catre undita.

Fluorocarbonul este apreciat, mai inainte de toate, datorita gradului de vizibilitate redus, fiind aproape insesizabil de catre peste, si, mai apoi, multumita rigiditatii mari (reducerea substantiala a ruperilor) si posibilitatii de scufundare la o adancime generoasa . Fiind foarte putin flexibil insa, lansarea va fi una dificila.

Diametrul si rezistenta constituie impreuna alti parametri importanti, mai ales ca numeroase pareri despre cele mai bune fire japoneze recomanda orientarea catre modelele mai groase, deoarece acestea promit o durabilitate mare-n timp. In plus, acesti indici specificati in milimetri si kilograme iti ofera informatii legate de tipul pestelui pe care-l poti prinde.

De pilda, modelele cu o grosime de 0.45 – 1 mm si cu o rezistenta de minim 30 de kg sunt ideale pentru capturarea somnului, in timp ce firele pentru prinderea crapului au un diametru de 0.25 – 0.30 mm si o rezistenta ce poate ajunge pana la 15 – 30 kg. Daca optezi pentru stiuca, un produs care suporta o greutate de 1 – 1.5 kg si care are o grosime de 0.20 – 0.30 mm este suficient.

Nu in ultimul rand, culoarea firului de pescuit este deosebit de importanta, caci nimeni nu-si doreste o linie facil de detectat de catre pesti. Asadar, pentru a obtine performantele optime, iti recomandam sa te orientezi catre cateva sortimente ce vor avea prioritate.

Despre cele rosii, studiile au demonstrat ca acestea isi pierd nuanta sub apa, devenind negre, fapt care le face greu de sesizat de catre prada, dar simplu de urmarit deasupra apei de catre pescari.

Firele verzi au o capacitate foarte buna de camuflaj odata scufundate, indiferent de culoarea apei sau tipul de lumina.

Modelele transparente – sunt potrivite pentru toate tipurile de apa, fiind relativ invizibile sub apa, de unde si garantia unui numar mai mare de capturi. Nu se vad insa la suprafata, asa ca-ti va fi mai greu sa observi cand trage pestele.

Pentru o gama larga de modele la costuri avantajoase (ai de ales intre o serie de producatori de seama precum: Toray, Meiho, Okuma, Daiwa etc.), iti recomandam sa comanzi produsul preferat direct de pe Internet, locul unde gasesc fir de pescuit japonez, la un pret bun, toti cei interesati.

Lasa un comentariu

0 Comentariu