Cel mai bun binoclu

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Binocluri – Opinii si Recenzii in 2024

 

Binoclul e un instrument achizitionat adesea de catre cei care iubesc sa petreaca timpul in natura, care vor sa observe pasarile, animalele, ce se intampla pe mare sau prin diverse alte zone. E folosit totodata si la vanatoare, misiuni de cautare si multe altele. Daca vrei sa cumperi si tu un astfel de produs, o varianta apreciata in mediul online e Bresser Hunter 20 x 50. Acest binoclu e dotat cu un obiectiv cu diametru de 50 mm, are putere de marire 20x , camp vizual de 3.26 grade, intensitate luminoasa 6.25 si pupila de iesire de 2.5 metri. Campul vizual la 1000 de metri e de 57 metri, iar dimensiunile lui sunt de 165 x 197 x 62 mm. O alta varianta interesanta, ce ar putea fi o buna alternativa, e Yukon solaris 20 x 50 WP.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Bresser Hunter 20 x 50
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Avand un obiectiv cu diametru de 50 mm si oferind putere de marire 20x, acest binoclu te ajuta sa observi chiar si cele mai mici detalii, si pune la dispozitie un camp vizual la 1000 m de 57 metri si 3.26 grade. E rezistent la ploaie, deoarece e imbracat in armura de cauciuc.

Greutatea de 915 grame il face sa fie destul de obositor daca e nevoie sa fie folosit pentru o perioada de timp mai indelungata.

Daca vrei sa cumperi un binoclu de calitate decenta, la un pret accesibil, ia in calcul produsul acesta, cu obiectiv de 50 mm.

A 2-A OPTIUNE!

Yukon solaris 20x 50 WP
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Versiune de tip militar, conceputa in mod special pentru observarea detaliilor de la distante mai mari, acest model ofera factor de marire de 20X si prisma de tip porro care asigura o luminozitate mai buna decat alte variante. Este insotit de manualul de utilizare, cu instructiuni detaliate de folosire, pentru a permite exploatarea corecta a functiilor oferite.

Pupila de iesire de numai 2.5mm face ca acest binoclu sa fie mai putin potrivit pentru cei care doresc sa vada foarte bine in conditii de luminozitate redusa.

Reprezinta o solutie optima pentru cei care planuiesc sa aiba la indemana un dispozitiv eficient pentru analizarea obiectivelor aflate la distanta.

A 3-a Optiune!

Bigshot Night Vision
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Binoclul acesta e unul care te va ajuta sa poti observa foarte bine tintele dorite si pe timp de noapte, nu doar ziua, dandu-ti posibilitatea sa apropii imaginea de pana la 4 ori si avand un interval de detectie pe timp de noapte de pana la 300 metri. Pachetul contine o husa de protectie, dar si o curea.

Avand in vedere functiile prezente, este un accesoriu mai costisitor in comparatie cu celelalte variante plasate de noi in aceasta lista.

E o optiune pe care trebuie sa o iei in calcul daca vrei sa achizitionezi un binoclu performant, care sa fie dotat cu infrarosu.

 

 

Pareri despre cele mai bune binocluri

Exemple ale utilitatii tehnologiei moderne in activitatile care presupun prezenta in natura, aceste produse sunt putin mai greu de ales decat ai crede. De la versiuni simple, folosite ocazional in drumetii de munte, si pana la modele avansate, cu putere ridicata de marire si sisteme de protectie complexe, pentru a alege cel mai bun binoclu trebuie sa stii ce are piata de oferit.

Incepe procesul de cautare analizand, intr-o prima etapa, cateva variante de binocluri populare in randul cumparatorilor.

 

 

Binoclu

 

Bresser Hunter 20 x 50

 

Daca vrei sa cumperi un binoclu, la pret bun, pe care sa-l iei mereu cu tine atunci cand te plimbi prin natura, cand mergi la vanatoare sau cand pur si simplu vrei sa poti observa detalii aflate la o distanta mai mare, iti recomandam produsul acesta, care e un model dotat cu un obiectiv generos, de 50 mm si o pupila de iesire de 2.5 mm, pentru a avea parte de o calitate decenta a imaginilor. 

Acest instrument are un camp vizual la 1000 m de 57 de metri,  un camp vizual de 3.26 grade si o intensitate luminoasa de 6.35, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta. Puterea de marire e 20x, pentru a vedea cat mai bine tot ce te intereseaza, iar factorul de intunecare e de 31.6

Binoclul acesta e rezistent la stropire, fiind imbracat intr-o armura de cauciuc. Are dimensiuni de 165 x 197 x 62 mm si o greutate de 915 grame, ceea ce inseamna ca la o utilizare de lunga durata poate fi destul de obositor.

 

 

 

 

Binoclu militar

 

Yukon solaris 20 x 50 WP 

 

Daca te intereseaza un model de binoclu militar, rezistent la apa (waterproof cu IPX6) si cu slot care permite fixarea pe tripod, iti recomandam aceasta versiune Yukon, cu factor de marire de 20x si obiectiv cu diametrul de 50mm. Face parte din categoria optiunilor cu prisma porro, ceea ce inseamna ca este putin mai robust ca alte variante, dar si mai accesibil la pret.

Ofera un relief ochi de 10mm, deci este mai putin potrivit pentru cei care sunt nevoiti sa poarte ochelari. Pupila de iesire este de 2.5mm, caracteristica ce il integreaza in randul versiunilor indicate pentru situatii in care luminozitatea este buna sau foarte buna.

Campul vizual la 1000m este de 55m, fiind deci dedicat observarii detaliilor si mai putin acoperirii de suprafete mari. Impreuna cu binoclul vei primi, in pachetul de livrare, si manual cu instructiuni detaliate, care te ajuta sa folosesti toti parametrii adaptabili pentru a obtine cele mai bune rezultate.

 

 

 

 

Binoclu cu infrarosu:

 

Bigshot Night Vision

 

Binoclul acesta e alegerea persoanelor care vor sa investeasca intr-un model ceva mai calitativ. El e preferat mai ales pentru faptul ca e dotat cu iluminare infrarosu, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat si pentru a observa tintele dorite atunci cand afara e intuneric complet. 

Intervalul de detectare la care lucreaza acest model e de 250-300  de metri, iar datorita faptului ca are un zoom digital 4x, poti sa vezi totul foarte bine. E placut sa-l folosesti privind cu ambii ochi si il poti utiliza si pentru a inregistra video sau a fotografia ceea ce te intereseaza, imaginile fiind salvate pe un microSD. 

Binoclul este un model cu o constructie rezistenta. El are dimensiuni de 27 x 20 x 9 cm si cantareste doar 350 de grame. Este de culoare neagra si se livreaza impreuna cu o husa de protectie si curea pentru a-l agata de gat si a-l lua cu tine cat mai usor.

 

 

 

 

Binoclu profesional:

 

Pulsar Expert VMR 8×40

 

Rezistenta la socuri si vibratii, protectie superioara la umiditate, apa si ceata si corp acoperit partial cu cauciuc pentru aderenta optima, sunt doar cateva dintre avantajele pe care ti le ofera acest model de binoclu profesional de la Pulsar. Lucreaza cu un factor de marire de 8x, un diametru de 40mm al obiectivului si pupila de iesire de 5, parametri care ii asigura o vizibilitate buna si in conditii de lumina slaba.

Carcasa este confectionata din carbon, pentru rezistenta foarte buna cu greutate redusa si ofera un grad de protectie IPX67, care previne patrunderea particulelor fine de praf si a apei in interior. La distanta de 1000 de metri, campul vizual la care ai acces este de 140m, fiind o versiune care te ajuta sa cuprinzi cu privirea o suprafata destul de mare.

In ceea ce priveste focusarea, ai la dispozitie un sistem central, care ajusteaza rapid ambele dioptrii pana la +/-6, si de asemenea posibilitatea de gestionare individuala a ocularelor cu modificarea dioptriilor pana la +/-3. Lentilele sunt acoperite cu strat protector, care previne zgarieturile fine, si capace cu sistem de atasare permanenta, pentru a nu necesita atentie suplimentara la depozitare. In pachetul de livrare mai primesti snur, geanta, laveta, adaptor pentru trepied si manualul de utilizare.

 

 

 

 

Binoclu Night Vision:

 

Night Vision Yukon NVt 1×24

 

Pentru cei care pun pret pe mobilitate si doresc sa aiba mainile libere in timpul deplasarii, am inclus in lista de recomandari acest model de binoclu Night Vision, cu suport ce permite amplasarea pe cap. Este o varianta fara putere de marire, care permite miscarea rapida a privirii in spatiu, fiind mai putin sensibil la schimbarea de cadru ca versiunile cu zoom.

Ocularele sunt prevazute cu aparatori cu dublu rol, care previn captarea luminii din zonele periferice si afectarea imaginii si asigura anonimat complet utilizatorului. Face parte din categoria produselor de generatie 1 si pune la dispozitie obiectiv cu diametrul de 24mm si redare cu rezolutie de 36linii/mm (medie).

Este o versiune cu rezistenta buna la apa si alimentare pe baza de baterie CR123A, pe care o primesti in pachetul de livrare, impreuna cu sistemul care permite montarea pe cap, curea pentru sustinere de gat, laveta, geanta pentru depozitare si transport si ghid cu instructiuni.

 

 

 

 

Binoclu Nikon:

 

Nikon aculon a211 10x 50 Baa814sa

 

In cadrul activitatilor care implica o vizibilitate buna la distante mari, cu un camp larg de observare si luminozitate ridicata, iti recomandam sa folosesti un model similar acestui binoclu Nikon A211, cu factor de marire de 10X si obiective cu diametrul de 50mm. Pupila de iesire de 5 si luminozitatea relativa de 25 iti spun inca din primele randuri ale prezentarii tehnice ca ai de a face cu o varianta usor adaptabila perioadelor din zi in care lumina nu are o intensitate foarte buna.

include prisma de tip porro, cu design in V, robust si de incredere, si permite ajustarea distantei pupilare in intervalul 56 – 72mm, pentru a putea asigura formatul optim pentru ochi. Lentilele includ multistrat de protectie si ofera un unghi de vizualizare de 6.5grade cu un camp de 114m la distanta de 1000m.

Aceasta configuratie tehnica este recomandata pentru cei care doresc sa poata observa cu usurinta suprafete mai mari si este disponibila la un pret accesibil, ideal pentru amatorii de vanatoare si drumetii. Cantareste 900g, are o lungime de 179mm si latimea de 197mm si vine insotit de manualul de folosire cu toate detaliile de care ai nevoie pentru o utilizare eficienta.

 

 

 

 

Binoclu 10×50:

 

Bresser Hunter 10x 50 1151050

 

Ai nevoie de un model care sa iti ofere o combinatie echilibrata intre factorul de marire si campul vizual acoperit? Te sfatuim sa iei in considerare acest binoclu 10×50, de la Bresser, cu lentile din sticla BK-7, dublate cu strat antireflex, pentru o luminozitate cat mai buna a imaginii si culori vii si contrastante. iti pune la dispozitie o putere de marire de 10x, cu obiectiv cu diametrul de 50mm si pupila de iesire de 5mm, parametri care iti asigura o vizibilitate buna si la apus sau rasarit, ori in mijlocul padurii, in zone umbrite.

Sistemul de focalizare este unul de tip central, pentru manevrare rapida, iar prismele sunt de tip porro. se numara printre versiunile care iti ofera un camp vizual generos, de 119m la distanta de 1000m si este acoperit cu armura de cauciuc, care sustine rezistenta dispozitivului si ii confera in plus o aderenta mai buna in timpul folosirii. are doar 702g, fiind un model cu greutate medie, usor de transportat si folosit.

Cupele de cauciuc pot fi pliate, pentru a permite utilizarea confortabila si de catre persoanele care poarta ochelari si, pentru o folosire facila, vei primi alaturi de produs o geanta de nailon, capace de protectie pentru lentile, curea pentru transport si laveta de curatare.

 

 

 

 

Binoclu Bushnell:

 

Bushnell Perma Focus 12x 50

 

Recomandat atat pentru vanatoare si birdwatching, cat si pentru evenimente sportive, acest model este conceput in mod special pentru a surprinde usor obiectele si fiintele in miscare. Este o versiune cu structura tehnica care nu include sistem manual de focalizare, aceasta realizandu-se automat pentru o adaptare rapida la schimbarile de pozitie.

Include lentile cu sticla BK-7 si prisme cu design tip porro, usor de recunoscut prin designul in forma de V al ocularelor, elementele optice fiind acoperite pentru a reduce reflexia luminii si a oferi o calitate superioara a imaginii.

Acest binoclu Bushnell iti pune la dispozitie o putere de marire de 12x si obiectiv cu diametru de 50mm, care capteaza bine lumina si iti asigura un camp vizual de 88m la 1000m distanta. Designul implica de asemenea armura din cauciuc, care previne alunecarea, asigurand aderenta buna chiar si in utilizari de lunga durata, si oferind in acelasi timp protectie impotriva socurilor mecanice.

 

 

 

 

Binoclu cu termoviziune:

 

Pulsa accolade XQ38

 

Profesionistii care doresc sa isi completeze echipamentul doar cu cele mai bune dispozitive, vor aprecia cu siguranta acest binoclu cu termoviziune Pulsa accolade, care ofera o rezolutie  impresionanta a imaginii de 320 x 288pixeli, care te ajuta sa observi cu acuratete detaliile. Completand acest parametru, dispozitivul iti ofera in plus si detectie de pana la 1350m, optima pentru cei care au nevoie de vizualizare in infrarosu la distante mari.

Pentru a regla cu usurinta factorul de marire, ai la dispozitie zoom fin gradual, care te ajuta sa ajungi rapid la calitatea dorita a imaginii. Confortul folosirii este asigurat de distanta interpupilara reglabila si ecran aMOLED, care iti ofera stabiltate buna si o imagine de inalta calitate, indiferent de temperatura de afara, precipitatii sau ceata.

Printre functiile suplimentare oferite se numara telemetrul, care iti permite sa masori distanta exacta pana la obiective a caror inaltime o cunosti, si modul “Picture in picture” care asigura observarea detaliilor dintr-o anumita zona a imaginii, fara a o pierde nici o clipa pe cea de ansamblu.

 

 

 

 

Binoclu Bresser:

 

Bresser 8x 30 6001957

 

Pentru cei care cauta un model compact si robust, cu greutate redusa, potrivit pentru drumetii, catarari si alte activitati care implica deplasari de lunga durata sau cu grad crescut de dificultate, recomandam acest binoclu Bresser de 584g, comercializat impreuna cu geanta de protectie realizata din piele.

Pune la dispozitie sistem de focalizare central, cu distanta pupilara de 57 pana la 72mm, care iti permite sa il adaptezi usor la caracteristicile chipului tau. Este o versiune cu putere de marire 8x si un diametru al obiectivului de 30mm si iti asigura un camp vizual de 136m la distanta de 1000m.

Lentilele sunt acoperite cu multi strat antireflex pentru a asigura o luminozitate cat mai buna a imaginii, dispozitivul oferind o intensitate luminoasa de 14.06 cu factor de intunecare de 15.49. Are dimensiunile de 122 x 158 x 19mm si este acoperit cu strat din piele, pentru a preveni alunecarea din mana si asigurarea unei stabilitati cat mai bune, care sa nu afecteze calitatea observatiei.

 

 

 

 

 

 

Celestron Skymaster 71007 este un binoclu cu proprietati sporite, util in cadrul numeroaselor activitati desfasurate in exterior, potrivit inclusiv pentru uz astronomic. Ceea ce impresioneaza la acest model se refera la puterea de marire, de pana la 12 ori, ce permite vizualizarea clara a detaliilor.

In plus, diametrul obiectivului, de 60 mm, ofera un camp vizual extrem de mare. Dispozitivul este prevazut cu lentila de iesire de 5,3 mm, ce focalizeaza pana la 18 metri. Toate aceste caracteristici garanteaza o imagine extrem de clara, in culori bine definite. Elementele optice din sticla, acoperite cu strat anti-reflex, asigura o transmisie cat mai buna de lumina, pe toate suprafetele.

Acesta este un model waterproof, ce rezista foarte bine la apa iar corpul prevazut cu azot impiedica aparitia condensului. Cupele din cauciuc se regleaza usor prin rotire, oferind posibilitatea de utilizare si persoanelor care poarta ochelari. Cauciucul rezistent de la exterior prezinta rol de protectie impotriva socurilor. Raportul dintre calitate si pret al acestui model de la Celestron este excelent.

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Vrei sa cumperi un binoclu ieftin si bun si nu stii de unde sa incepi? Este adevarat ca parametrii tehnici pe care trebuie sa ii evaluezi te pot descuraja si iti pot consuma mult timp, daca nu stii exact ce inseamna si care sunt relevanti.

Rolul acestui ghid este acela de a te indruma catre cele mai importante informatii, pe care trebuie sa le evaluezi cand cauti un astfel de produs, de la puterea de marire si campul vizual si pana la tipul prismei, pupila de iesire si functiile suplimentare pe care e bine sa le ai in vedere.

 

 

Dimensiune: Aceste dispozitive sunt disponibile in mai multe variante de marime intre care alegerea se face in functie de tipul activitatii pentru care sunt folosite.

Cele mai bune binocluri pentru observarea vietatilor salbatice si pentru navigatie sunt cele ale caror lentile au dimensiunile de 8x 42 sau 10x 50. Acestea capteaza mai multa lumina si sunt mai eficiente in situatii cu vizibilitate redusa.

Ofera de asemenea imagini mai stabile si un camp vizual mai larg, caracteristici care le fac ideale pentru birdwatching. Greutatea si marimea fizica le transforma insa in optiuni incomode pentru drumetiile cu rucsacul.

Versiunile de marime mijlocie, cu lentile de 7x 35 sau 10x 32 sunt cele mai populare in randul celor care petrec mult timp in natura, practicand diverse sporturi sau urmarind animalele. Sunt preferate pentru imbinarea armonioasa intre o dimensiune ceva mai redusa si capacitate de captare a luminii peste nivelul mediu.

Modelele compacte, cu obiective dotate cu lentile de 8x 25 sau 10x 25 sunt variante usoare, de marime redusa, potrivite pentru calatoriile cu rucsacul, fiind usor de transportat, dar putin mai incomode daca sunt folosite pentru perioade lungi de timp.

 

Puterea de marire si diametrul lentilelor: Daca doresti sa achizitionezi un binoclu, la un pret bun, este bine sa stii ce inseamna cele doua cifre care insotesc denumirea fiecarui model din lista ta de optiuni.

Primul dintre ele iti indica puterea de marire, care poate ajunge pana la 160x in cazul versiunilor profesionale militare. Cele mai populare ofera insa un factor de 7 pana la 20x. Puterea de marire iti spune de cate ori mai mare vei vedea imaginea prin binoclu, in comparatie cu cea vizualizata cu ochiul liber. De exemplu, daca folosesti un dispozitiv de 10x 50 (putere de marire de 10x), pentru a te uita la o casa care in realitate se afla la un kilometru, o vei vedea ca si cum ar fi la 100m distanta.

Cu cat factorul de marire este mai mare, cu atat vei putea distinge mai multe detalii aflate la departare. Iti atragem insa atentia ca tot ce este peste 10x este sensibil la miscarile mainilor si mai putin potrivit pentru situatii in care nu poti asigura stabilitatea in timpul observarii.

Cel de-al doilea numar face referire la diametrul lentilelor pozitionate in capatul obiectivului care se afla cel mai departe de ochii tai, deci mai aproape de obiectul vizualizat. Aceasta caracteristica influenteaza cantitatea de lumina pe care o poate capta dispozitivul si implicit, cat de bine va functiona in conditii de vizibilitate redusa.

Impartind diametrul lentilelor la factorul de marire poti afla caracteristica pupilei de iesire care iti spune cat de luminos se va vedea un obiect studiat in lumina slaba. De exemplu, un model 7x 50 are o valoare de 7.1mm pentru acest indicator, recomandata pentru cei care cauta binocluri la preturi bune, pentru vedere de noapte. Tinand cont de faptul ca pupilele noastre se pot deschide, la intuneric,  pana la 7mm, tot ce este sub acest nivel limiteaza lumina disponibila ochilor.

Versiunile de 5 – 7mm sunt recomandate pentru apus, rasarit si zone cu vegetatie deasa, care impiedica patrunderea luminii, context in care si pupila umana se dilata mai putin. Pentru perioadele cu lumina foarte buna, acest indicator este mai putin important si te poti descurca si cu modele de 2 pana la 5mm. Daca ridici la patrat aceasta valoare, vei obtine luminozitate relativa a binoclului, pe care o vei gasi de asemenea in fisa cu detaliile tehnice si care iti ofera o modalitate in plus de evaluare a eficientei dispozitivului in conditii de obscuritate.

 

 

Confort si camp vizual: Unul dintre criteriile care influenteaza confortul oferit de binoclu in utilizare este distanta pe care o poti pastra intre ochi si dispozitiv, determinata de locul in care se formeaza imaginea, care variaza intre 5 si 23mm. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat vei folosi produsul mai confortabil, mai ales daca esti purtator de ochelari, situatie in care specialistii recomanda sa alegi un model ce poate fi tinut la o distanta de cel putin 15mm.

Campul vizual iti spune ce suprafata poti vedea prin lentile si este prezentat in centimetri sau feet. Daca cauti un binoclu de vanzare pentru urmarirea de pasari sau vanat, vei prefera cu siguranta un camp vizual mai mare pentru a le putea urmari usor in miscare. Tine insa cont de faptul ca acesta este de obicei invers proportional cu puterea de marire.

 

Tip de prisma si sistem de focusare: Prisma din interiorul dispozitivului are rolul de a asigura redarea imaginii in aceeasi pozitie ca cea reala si nu rasturnata. Ai posibilitatea de a alege intre versiuni de binocluri ieftine si bune, cu prisma porro, la un pret accesibil, dar mai greoaie si mai mari, sau optiuni roof, mai scumpe, compacte si usoare, recomandate pentru catarari si drumetii.

Modelele porro se recunosc usor prin forma de V a partii anterioare a ocularelor si ofera luminozitate mai buna si camp de observare mai extins, in timp ce variantele roof sunt cilindrice si au durabilitate superioara.

Pentru a focusa lentilele ai de regula la dispozitie un sistem central, sub forma unei rotite care gestioneaza ambele oculare. Este recomandat pentru vanatoare, observarea pasarilor si in general, situatii in care trebuie sa te adaptezi rapid. Daca porti ochelari cu factor de corectie diferit, iti va fi util un model cu optiune de reglare individuala a dioptriilor.

 

Protectie: Pentru ca lumina reflectata de suprafata lentilelor reduce gradul de vizibilitate asigurat de dispozitiv, numeroase pareri despre cele mai bune binocluri recomanda optiunile cu unul sau mai multe straturi de acoperire care reduc reflexia. Daca vrei sa folosesti acest instrument optic in siguranta, in drumetii, este de asemenea indicat sa cauti o versiune cu protectie la apa.

Iti atragem atentia ca modelele water-resistant sunt concepute pentru a face fata doar la umezeala si precipitatii usoare, in timp ce unele versiuni waterproof pot fi folosite si sub apa si nu permit nici patrunderea particulelor de praf si murdarie. Este important deci sa stii exact la ce se refera sintagma de “rezistenta la apa”.

Daca vrei sa cumperi un dispozitiv care sa nu faca condens la trecerea brusca de la cald la rece, cel mai bun binoclu pentru care poti opta este unul care include, in cilindrii optici, gaz inert in loc de aer.

 

Zoom si stabilizare: Esentiala pentru modelele cu factor ridicat de marire, situatii in care trebuie sa stai mult timp in aceeasi pozitie sau cand binoclul este supus miscarii (in barca sau masina), functia de stabilizare presupune folosirea unui sistem cu giroscop si prisma in lichid, pentru a oferi o imagine stabila.

Vei avea nevoie de ea si daca folosesti zoom-ul, pentru a compensa cresterea sensibilitatii imaginii la miscarile fine ale mainii. Zoom-ul te ajuta sa cresti temporar factorul de marire, reducand insa calitatea imaginii prin pierderea de luminozitate.

 

 

Binoclu cu infrarosu: Categorie distincta de produse optice, binoclurile cu infrarosu folosesc radiatiile emise de corpurile vii pentru a-ti oferi vizibilitate buna pe intuneric. Pentru a le alege corect trebuie insa sa stii care sunt criteriile suplimentare care le definesc calitatea.

Vei gasi in magazine modele de generatie 1, 2, 3 sau 4, cele de generatie 1 fiind mai ieftine si mai putin performante, iar cele de tip 4, cele mai bune variante ca durata de viata a bateriei, camp vizual si calitate a imaginii, dar si mai scumpe.

Importante mai sunt: gain-ul manual, care inseamna posibilitatea de a ajusta personal gradul de luminozitate al  imaginii, pentru a te adapta la conditiile de mediu, functia de inregistrare a imaginii captate si optiunile de conectivitate (port card microsD, cablu UsB).

Perioada de timp pentru care ii poti folosi fara griji depinde de sursa de alimentare, care poate fi acumulator integrat reincarcabil, cu durata de viata mai lunga, sau baterii care necesita inlocuire si care tin de regula mai putin.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

E rentabil sa cumpar un binoclu cu termoviziune second hand?

Pentru cei care spera ca vor gasi pe site-urile de produse second hand un binoclu bun si ieftin din categoria celor cu termoviziune, la preturi mult mai mici decat cele noi, avem vesti mai putin bune. Produsele din aceasta categorie apar cu o frecventa mai redusa decat alte electronice pe astfel de pagini, iar valoarea solicitata ofera foarte rar o economie mai mare de 10 – 15% fata de cea de pe piata.

Identificarea unui model care sa iti ofere rentabilitate este prin urmare putin mai dificila si necesita mai mult timp si atentie. Iti recomandam de asemenea sa verifici cu grija istoricul persoanei de la care cumperi, pentru ca aproape intotdeauna este vorba despre sume destul de mari pentru a fi precaut.

 

 

Gasesc sa cumpar online binoclu militar romanesc?

Desi ajungi putin mai greu la ele, decat la versiunile produse in alte tari, care beneficiaza de promovare mai puternica si apar cu o frecventa covarsitoare in primele pagini de cautari, vei gasi cu siguranta in magazinele online si modele de binoclu militar a caror productie a fost realizata in Romania.

Daca vrei sa achizitionezi o versiune noua si moderna, iti putem spune ca printre cele mai cunoscute se numara cele ale marcii IOR si ale firmei Delta Optical. Pasionatii de antichitati vor gasi cu mai multa usurinta versiuni clasice in oferta site-urilor second hand.

 

Care e cel mai puternic binoclu din lume?

Multe modele de binoclu sunt comercializate sub titulatura de “cel mai puternic binoclu din lume”, insa din punct de vedere tehnic, cea mai mare valoare a factorului de marire oferita de un produs existent pe piata este de 180x. Pe lista versiunilor care iti pune la dispozitie aceasta putere de marire sunt incluse ZJchao 20 – 180x 100, Bushnell 180x 100, Sakura 20 – 180x 100, Ipree 20 – 180x 100.

Acest coeficient de marire inseamna ca, la setarea maxima, vei vedea obiectele observate ca fiind de 180 de ori mai aproape. De exemplu, o masina aflata la 180m, care este aproape latimea unui stadion, va parea ca fiind la doar 1m, iar un avion aflat la 11000 de metri altitudine va fi vazut ca si cum ar fi la 60 de metri deasupra ta.

 

Exista binoclu astronomic?

Numeroase modele sunt comercializate sub aceasta denumire, de binoclu astronomic, dar nu exista insa diferente remarcabile intre versiunile terestre si cele folosite pentru vizualizarea stelelor si planetelor.

Iti putem spune insa ca este bine sa pui mai mult accent pe apertura pupilei si dimensiunea obiectivului, decat pe factorul de marire, pentru ca este important ca lumina sa fie captata cat mai bine. Daca optezi pentru variante cu putere de marire peste 8 – 10x, este bine sa achizitionezi si un tripod pentru a-ti asigura stabilitatea, accesoriu ce se va dovedi util pentru toti pasionatii de astronomie.

Tot in aceasta categorie, dar si intre versiunile standard, gasesti si modele de binoclu pentru copii, concepute special pentru a-i incuraja pe cei mici sa descopere natura si universul si ajutandu-i sa observe usor cele mai importante fenomene astronomice.

 

 

Cum aleg un trepied de binoclu?

Din fericire, pentru ca socketul pentru tripod are marimea standard de 1/4x20inch, nu este necesar sa cauti neaparat un model de tripod din gama aceluiasi producator, ceea ce face alegerea mult mai facila si optiunile mai numeroase.

Pentru ca dispozitivele optice difera insa ca forma, este important sa tii cont de tipul prismei si sa cauti o versiune conceputa fie pentru un  binoclu pentru distanta mare, cu constructie roof, fie pentru o varianta de tip porro.

Daca ai cumparat un model cu factor de marire redus, sub 12x, este posibil ca acesta sa nu includa elementele de fixare pe tripod, si atunci vei avea nevoie si de un adaptor. acesta din urma se selecteaza in functie de formatul binoclului si te va ajuta sa il folosesti intr-o pozitie fixa si stabila, pe tripod.

 

 

 

Cand e util un binoclu de noapte cu infrarosu si cum functioneaza

 

Daca esti pus frecvent in situatia de a te orienta pe intuneric, indiferent ca vorbim despre drumetii pe trasee de munte, vanatoare pe timp de noapte sau observarea vietatilor salbatice nocturne, cu siguranta ai nevoie de un binoclu infrarosu. Aceste dispozitive sunt concepute special pentru a asigura o vizibilitate buna in conditii de luminozitate redusa si sunt disponibile in versiuni handheld sau cu suport care permite purtarea pe cap, pentru a lasa mainile libere si a oferi mobilitate mai buna.

 

 

Infrarosu vs. night vision

Pentru ca de multe ori cele doua categorii de dispozitive sunt confundate, fiind trecute automat pe lista dispozitivelor optice nocturne, fara a diferentia functiile oferite, este bine sa stii in ce conditii ai nevoie de fiecare dintre ele, pentru a face o achizitie corecta.

Modelele din categoria night vision functioneaza pe sistemul transformarii luminii in impulsuri electrice, amplificarea acestora si reconversia in lumina cu intesitate mai ridicata. Acest proces permite redarea imaginii cu o claritate mai buna, dar, implica de asemenea si prezenta luminii naturale sau artificiale, oricat de slaba ar fi aceasta.

Pentru ca lucreaza prin amplificare, chiar si atunci cand folosesti un binoclu performant din aceasta categorie, nu vei vedea nimic in spatiile in care intunericul este deplin.

Spre deosebire de modelele night vision, versiunile cu infrarosu sau cu termoviziune folosesc radiatiile infrarosii emise de fiintele vii, masini si obiecte electrice, pentru a crea imaginea. Este motivul pentru care sunt foarte utile pentru militari, vanatori si orice persoana care se deplaseaza pe timp de noapte prin padure si doreste sa evite animalele salbatice.

Mai pot fi de asemenea utilizate de catre cercetatorii care studiaza comportamentul nocturn al pasarilor si animalelor. Pentru ca folosesc radiatiile din spectrul infrarosu, invizibile pentru ochiul uman, dar usor de detectat de catre aceste dispozitive, binoclurile IR functioneaza foarte bine chiar si atunci cand lumina nu este prezenta deloc, nici macar la intensitate redusa.

 

Mod de functionare

Procesul prin care intunericul se transforma, ca prin farmec, intr-o imagine vizibila ochiului, cu ajutorul unui binoclu cu termoviziune este destul de simplu. Radiatiile infrarosii sunt emise de corpurile vii si aparatele care produc caldura la diferita intensitati, in functie de nivelul termic. Acestea sunt focusate de lentilele ocularelor si transmise mai departe catre senzorul conceput special pentru a le capta si transforma in impulsuri electrice.

Deoarece ochiul uman nu poate percepe lungimile de unda de peste 700nm, radiatiile infrarosii sunt convertite din semnal electric, intr-un format usor sesizabil de ochiul uman – lumina vizibila. Pentru ca tu sa poti interpreta usor ceea ce vezi, intensitatea radiatiei captate va fi reprezentata in culori diferite: rosu intens pentru zonele cele mai calde, portocaliu si galben pentru cele medii, verde si albastru pentru cele reci.

 

 

Si la acest capitol modelele standard pentru vedere de noapte se diferentiaza de cele cu termoviziune, primele creand de regula o imagine in tonuri de verde si negru, pentru a profita de sensibilitatea mai ridicata a ochiului la aceasta culoare si a oferi o senzatie de confort pentru orele lungi de observatie.

Iti atragem atentia ca un model de binoclu cu infrarosu, ieftin sau scump, nu va functiona bine in situatii in care temperatura mediului este ridicata (fabrici, incaperi incalzite puternic, nopti caniculare de vara etc.), pentru ca nu reusesc sa faca diferenta clar intre caldura corpului si cea a aerului.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu