Saci de dormit – Opinii si Recenzii in 2025
Iubitorii de natura isi vor dori sa petreaca cat mai mult timp in aer liber, indiferent de conditiile meteo, astfel ca ar trebui sa aiba un echipament complet ce cuprinde si un sac de dormit. Daca abia acum ti-ai descoperit aceasta pasiune, probabil iti va fi foarte dificil sa alegi produsul potrivit tie, de aceea iti propunem un ghid complet de cumparare. Daca timpul te preseaza si nu reusesti sa parcurgi intregul text, iti prezentam un top al celor mai rentabile modele din mediul online. Modelul Hannah Bivak este un sac de drumetie ergonomic, in forma de mumie, dotat cu gluga si guler ajustabil in jurul gatului, astfel incat pierderea de caldura sa fie minima. Calitatile sale termoizolatoare sunt datorate umpluturii in 2 straturi cu Izotherm, astfel incat se poate folosi chiar si de-a lungul a trei sezoane. Cel de al doilea model propus de noi este Warmpeace Viking 600.
Tabel comparativ
Are o forma tip mumie si este potrivit pentru noptile petrecute afara din primavara pana in toamna, datorita umpluturii de Izotherm ce ofera proprietati ridicate de izolare termica, dar in acelasi timp asigura o uscare rapida. Modelul este rezistent la rupere, datorita exteriorului din nylonul, se adapteza conformatiei trupului si este usor de transportat, intrucat are o greutate 1750g.
Cine nu a mai folosit un astfel de produs, trebuie sa stie ca poate fi destul de stramt si incomod din cauza formei.
Acest sac de dormit te va ajuta sa-ti pastrezi in mod eficient temperatura corpului, oferindu-ti izolatia si caldura necesare, astfel incat noptile petrecute in natura sa fie in deplin confort.
Este potrivit pentru calatoriile tale, deoarece are izolatie din loft nylon si umplutura din puf de rata ce iti ofera confort termic ridicat la un minim de greutate de 1160 g. Acest model este unul superior, ce se poate utiliza la o temperatura de confort de -3 grade celsius, fiind dotat cu gluga, buzunar interior, iar fermoarul permite prinderea a doua produse, pentru a forma un sac dublu.
Pretul este destul de ridicat, fiind necesar sa aloci un buget generos pentru achizitionarea lui.
Produs din materiale calitative, de ultima generatie, ce ofera confort termic ridicat, acest sac de dormit este usor si ocupa un spatiu mic in bagajul tau.
Iata un model pentru juniori, realizat in totalitate din poliester ce ofera rezistenta, durabilitate si confort termic, fiind usor de transportat si de ingrijit chiar de catre cel mic. Poate fi utilizat timp de doua sezoane si are dimensiunea de 140cm, oferind suficient spatiu pentru un somn confortabil, iar datorita sacului de compresie se micsoreaza, astfel incat sa incapa usor in bagaj.
Daca inaltimea juniorului tau este mai mare de 140 cm, va trebui sa te orientezi spre un alt model.
Acesta sac de dormit pentru copii, durabil si ușor, este potrivit pentru drumetiile si activitatile outdoor petrecute alaturi de familie sau de prieteni.
Contents
Pareri despre cei mai buni saci de dormit
Cel mai bun sac de dormit pentru tine, proate fi achizitionat din magazinele de specialitate sau de pe internet. De aceea, pentru a a te ajuta sa simplifici cautarile, iti prezentam cateva modele, disponibile in magazinele online.
Sac de dormit
Hannah Bivak 300
Este un sac de dormit potrivit pentru 3 sezoane, cu forma anatomica de mumie, ce se va mula in jurul corpului tau, pentru a avea confortul termic necesar, chiar si la temperaturi mai reduse. Umplutura formata din 2 straturi cu izotherm asigura capacitate de izolare termica si o uscare rapida, in caz de nevoie. Nylonul din exterior ofera produsului rezistenta la rupere si la umiditate, de aceea te vei simiti confortabil in timpul noptii.
Acest sac de dormit se poate utiliza la temperatura de confort de 3 grade, cea extrema fiind de -18 grade si maxima de 13 grade. Are un fermoar care se deschide in 2 directii, pentru a putea controla temperatura aerului in interior, dotat cu sistem de autoblocare ce impiedica deschiderea accidentala.
Gluga este utila, deoarece poate fi ajustata, in functie de forma capului si astfel vei evita patrunderea aerului rece prin aceasta zona. Sacul are o greutate de 1750g si poate fi folosit de cei care au o inaltime maxima de 195cm, deci este indicat adultilor. Acesta are in interior un buzunar in care poti depozita lucruri de mici dimensiuni.
Easy Camp Orbit 200
Acest sac de dormit (la un pret bun) este un model realizat in intregime din poliester, ce poate fi utilizat de-a lungul a trei sezoane, deoarece temperatura de confort este de 4 grade, avand limita de -1 si temperatura maxima de 23 grade celsius. Datorita materialului, este usor de intretinut si de igienizat. Cu o forma tip mumie, sacul se muleaza pe corpul tau, asigurandu-ti confortul termic de care ai nevoie, dar in acelasi timp nu iti ofera multa libertate de miscare, in timpul somnului.
Dotat cu fermoar ce ofera posibilitatea de a se deschide atat pe interior, cat si pe exterior, vei putea regla caldura pe parcursul noptii, in caz ca ai nevoie. Totodata poti pozitiona fermoarul, astfel incat sa il unesti cu alt sac, atunci cand vrei sa dublezi dimensiunea.
Gluga poate fi ajustata dupa forma capului, pentru a-ti putea oferi confort termic inclusiv in aceasta zona. Sacul este dotat cu un buzunar mic pe interior ca sa poti depozita lucrurile mici si importante, ce nu pot ramane nesupravegheate in rucsac.
Sac de dormit iarna
Warmpeace Viking 600
Potrivit parerilor despre cei mai buni saci de dormit, acest model are calitati tehnice superioare, putand fi utilizat 3-4 sezoane, deoarece este foarte calduros, datorita izolatiei termice de tip loft nylon (folosit la shell) si a umpluturii din puf de rata. Pe de alta parte, combinatia de materiale din care este realizat iti permite sa il folosesti la temperatura de confort de -3 grade pana la extrema de -28grade.
Gluga este ajustabila, astfel incat sa reduca pierderea de caldura. Produsul este dotat cu fermoar de buna calitate ce are functia de autoblocare, astfel ca nu se va putea deschide accidental. Acesta ofera posibilitatea de a uni doi saci, daca vrei sa creezi un spatiu mai mare, iar la interior are un buzunar, unde vei putea depozita telefonul sau alte lucruri importante.
In pachetul de achizitie vei primi un sac de depozitare, dar si unul de compresie si vei putea micsora sacul la dimensiunea de 20x35cm, de aceea nu va ocupa mult loc in bagaj. Desi are proprietati termice superioare, totusi greutatea lui este de doar 1050-1160g , in functie de lungimea aleasa, astfel ca nu va fi greu de transportat in expeditiile lungi.
Robens Icefall I
Iata un sac de dormit (la pret bun) calduros, ce are forma de mumie si poate fi folosit 2-3 sezoane, asigurand confortul termic necesar in timpul activitatilor outdoor. Deoarece la interior umplutura este realizata din MicroThermo High Loft, acesta asigura o izolatie superioara, astfel incat temperatura de confort, ce poate fi atinsa este de 1 grad, in cazul femeilor.
La exterior este realizat din nylon, de aceea este rezistent in timp, la umezeala si la vant. Captuseala este realizata din poliester, astfel va fi usor de intretinut si se va usca rapid. Fiind format in totalitate din materiale sintetice, produsul poate fi depozitat in sacul de compresie, unde va ajunge la dimensiunile de 33x17cm si nu va ocupa spatiu in bagaj, iar datorita greutatii de 1120 g este usor de dus.
Fermoarul de tip YKK este rezistent si prevazut cu functie de autoblocare, prevenind astfel deschiderea pe timpul noptii. Pe de alta parte, datorita faptului ca poate fi utilizat in doua directii, ofera posibilitatea de a se putea regla temperatura din interior.
Sac de dormit pentru copii
Easy Camp Ellipse Junior
Iata un sac de dormit pentru copii, ce poate fi utilizat in drumetiile organizate impreuna cu familia pe parcursul a 2 sezoane. Este realizat in totalitate din poliester, astfel ca are rezistenta si durabilitate, dar in acelasi timp ofera caldura necesara la temperaturi scazute, fara a retine umezeala.
Modelul este unul spatios ce ofera utilizatorului confort chiar daca este departe de patul de acasa. De asemenea, fiiind dotat cu fermoar in 2 directii, cel mic va putea regla caldura din interior, astfel incat sa poata dormi la temperatura optima.
In pachetul de achizitie vei primi si un sac de compresie, in interiorul caruia il poti depozita, reducand dimensiunea la 39x19cm. Produsul are o greutate de 1200g si poate fi utilizat pentru o persoana de maxim 140cm inaltime. Culoarea albastra indica faptul ca ar putea fi potrivit pentru baieti, insa nu este exclus sa fie la fel de indragit si de fetele pasionate de activitati outdoor.
Sac de dormit bebe
Kidsdecor Balonase
Sacul de dormit pentru bebe este o optiune pentru parintii care isi doresc sa fie siguri ca bebelusul lor nu se va dezveli peste noapte. De aceea, el poate fi folosit in timpul deplasarilor pe care le faci alaturi de cel mic, deoarece in incapere temperaturile nu pot fi controlate de tine.
Modelul este potrivit pentru 12-24 luni si este confectionat 100% din bumbac, deci nu provoaca alergii sau disconfort celui mic. Vopselele utilizate au fost testate pentru a putea fi folosite in siguranta de catre copii, iar imprimeurile ofera un design foarte atragator.
Modalitatea de inchidere este de jos in sus cu fermoar si protectie in partea de sus, astfel incat sa nu poata fi descheiat de cel mic, iar pe umeri se inchide cu capse. Are partea de jos mai larga si mai rotunjita, pentru a putea oferi spatiu de miscare si lejeritate.
Sac de dormit dublu
Trespass Catnap
Modelul prezentat este un sac de dormit, ieftin si bun, indicat pentru barbatii carora le plac excursiile si activitatile din exterior, deoarece poate fi utilizat timp de 3 sezoane. Acesta ofera o temperatura de confort de 13 grade, una limita de -3, iar cea superioara de 22 grade.
Compozitia este din poliester atat la interior, cat si la exterior, fiind rezistent la umezeala, dar si calduros incat sa te simti confortabil in noptile petrecute in mijlocul naturii. Produsul are dimensiunea de 180×140 cm, iar tu vei incapea lejer alaturi de partenerul tau.
Incheierea se face din fermoar pe ambele parti, astfel incat fiecare sa isi poata regla temperatura in functie de propriile nevoi. La achizitionare vei primi un sac de depozitare ca sa il poti transporta cu usurinta, iar produsul are o greutate de 2500 gr. Totusi, fiind un model destul de voluminos, iti recomandam sa-l folosesti atunci cand il transporti cu masina.
Sac de dormit Trimm Balance
Trimm Balance
Sacul de dormit Trimm Balance este o optiune pentru pasionatii de calatorii montane pentru ca are forma de mumie si te ajuta sa iti pastrezi confortului termic. Este confectionat la exterior din Nylon DWR (Durable Water Repellent) si la interior din Nylon, de aceea este usor si nu se rupe repede modelul.
Captuseala este formata si din fibre spiralate din poliester cu 7 canale in interior. Aerul in interiorul acestora ofera proprietati izolatoare excelente, chiar si atunci cand nivelul de umiditate din aer este ridicat. De asemenea, au capacitate de absorbtie ridicata, si se usuca foarte repede, iar pe de alta parte nu provoaca reactii alergice.
Datorita proprietatilor elastice ale captuselii, capacitatea de compresie este de 40%. Sacul poate fi utilizat de persoanele care au cel mult 185cm, iar greutatea este de 1550g. De asemenea, acesta poate fi folosit in toate sezoanele si potrivit producatorului, temperatura de confort la care este recomandat este de -8 grade, iar cea limita de -25 grade.
Sac de dormit vara
Hannah Lodger 200
Fiind in forma dreptunghiulara, acesti saci de dormit (ieftini si buni) sunt recomandati pe parcursul a 2 sezoane, incepand de primavara tarziu pana toamna devreme. Datorita formei si posibilitatii de a-l desface ca o patura, produsul se poate folosi la cabana sau acasa.
Exteriorul este realizat din shell WR, material cu proprietati de respingere a apei, astfel incat umiditatea sa nu poata patrunde si sa poti pastra confortul termic. Interiorul este realizat tot din polyester, iar umplutura este compusa dintr-un strat de holofibre siliconizate, deci vei putea mentine caldura corpului, atat de necesara, pe parcursul noptii.
Temperatura de confort recomandata de producator este de 3 grade in cazul barbatilor si 8 grade in cazul femeilor, iar cea extrema este de -11 grade. Avand in vedere ca este un produs pentru anotimpurile calduroase, este bine sa verifici cu atentie ce temperaturi vor fi atunci cand pleci in drumetie. Inaltimea utilizatorului poate fi de maximum 195 cm, iar greutatea pe care va fi necesar sa o cari in bagaje va fi de 1600g, insa pe de alta parte, produsul are o dimensiune comprimata de 22×36 cm.
Sac de dormit Pinguin
Pinguin Spirit
Sacul de dormit Pinguin este o investitie, pentru pasionatii de munte si drumetii, deoarece poate fi utilizat pe parcursul celor 4 sezoane, la o temperatura de confort de -12 grade si maxima de -9 grade. Obiectul are o forma ergonomica, cu gluga, guler ajustabil si fermoar ce permite cuplarea unui alt sac de dormit.
Sistemul de inchidere are dublu sens de aceea vei putea regla temperatura din interior. Umplutura din BHB Micro inlocuieste puful de gasca si ofera rezistenta termica mare. Pe de alta parte, materialul este unul usor, respirabil si poate fi usor de comprimat.
Exteriorul din nylon si interiorul din poliester fac produsul sa fie foarte usor de intretinut, pentru ca se poate spala normal si se usca repede. In sacul de compresie, sacul se poate micsora cu pana la 40% si are greutatea de 1850-1950g (in functie de lungimea aleasa de 1.85 sau 1.95cm), astfel ca, poate fi greu de carat pe distante lungi.
Ghid de cumparare
Daca iti plac drumetiile cu cortul, de mai multe zile, ai nevoie de un echipament potrivit, dar si de un sac de dormit, potrivit nevoilor tale si adecvat sezonului in care calatoresti. Ca sa te ajutam sa hotarasti ce model ti se potriveste, vom detalia mai jos ce criterii sa urmaresti, pentru a face cea mai buna alegere.
Tipologia: Sacii de dormit pot fi de 2 tipuri: pentru drumetii si activitati outdoor si pentru bebelusi.
Modelele folosite in drumetii si activitati outdoor sunt realizate din materiale specifice, ce ofera o temperatura optima in interior, iar in exterior izolatie, rezistenta la umezeala si vant. Sunt create pentru a fi cat mai usoare, astfel incat in timpul drumetiei tale sa-ti poti doza efortul, si au un volum foarte mic, de aceea nu ocupa spatiu in bagaj.
Sacii de dormit pentru bebelusi sunt creati din materiale naturale, astfel incat sa fie confortabili. Au imprimeuri si culori vesele, pentru a fi pe placul prichindelului tau. Pot fi mai groase sau mai subtiri, in functie de sezonul in care ii vei folosi, si sunt variante ce pot inlocui plapuma atunci cand bebelusul nu sta invelit peste noapte.
Forma: Sacii de dormit pot fi de tip mumie, clasici, dreptunghiulari (tip plapuma) sau cu maini si picioare.
Varianta mumie este preferata impatimitilor de drumetii, deoarece este stransa pe picioare si mai lata in zona umerilor, terminandu-se cu gluga, astfel ca pastreaza temperatura corpului constanta, oferind confort termic in noptile geroase. Cu toate acestea, poate fi incomod sa-ti petreci intreaga noapte intr-un spatiu atat de restrans.
Varianta clasica urmareste forma corpului si ofera mai mult spatiu, fiind mai larga in partea de jos. Acest model poate fi potrivit celor ce calatoresc ocazional si isi doresc sa se bucure in deplin confort.
Modelele sub forma de plapuma au forma dreptunghiulara si pot fi folosite chiar si de doua persoane in acelasi timp. De asemenea, prin deschiderea fermoarului, se pot transforma chiar si intr-o plapuma, fiind potrivite in timpul verilor. Sacii sunt mai voluminosi, de aceea nu sunt o alegere inspirata atunci cand spatiul in bagaje e limitat sau cand mergi in excursie fara autoturism.
Variantele cu maini si picioare sunt modele inedite, special concepute pentru cei care doresc mai multa mobilitate. Pe de alta parte, acestea ofera temperatura optima chiar si cand te deplasezi sau stai in fund, nu doar in pozitie orizontala. Vei intalni modele potrivite si pentru bebelusul tau, ce pot oferi mai multa libertate de miscare in timpul noptii, comparativ cu celelalte forme prezentate.
Confortul termic: este foarte important atunci cand alegi sa-ti petreci noaptea sub cerul liber, indiferent ca mergi des la munte sau dai cate o raita pe la festivaluri. In functie de momentul expeditiei, vei alege caracteristicile termice de care ai nevoie. Astfel, poti gasi modele dedicate verii sau iernii, modele pentru multiple sezoane si pentru temperaturi extreme.
Temperatura de confort este aceea la care te simti in largul tau sa dormi intreaga noapte, fara sa te incalzesti sau fara sa iti fie frig.
Temperatura extrema indicata de producator este acea valoare sub care daca se coboara, nu iti vei mai pastra caldura corpului, astfel ca nu vei putea rezista o noapte intreaga in siguranta.
Temperatura maxima este aceea pana la care poti dormi fara a te supraincalzi.
Daca drumetiile tale se petrec doar pe perioada verii, atunci iti recomandam sa cauti un sac de dormit dedicat unui sezon, astfel ca va fi necesar sa alegi modelul care ofera confort termic la temperaturi pozitive. Tot pentru un sezon, sunt cele dedicate temperaturilor scazute din timpul iernii intre -15 si -25°C, destinate pasionatilor de drumetii, care vor sa petreaca timp in natura, chiar si la temperaturi reduse.
Pe piata exista modele pentru mai multe sezoane, acestea fiind in general indicate de producator in functie de zona de confort pe care o pot oferi. Modelele prezinta izolatie foarte buna si sunt realizate din materiale sintetice durabile. Sunt potrivite daca iti place sa mergi des in drumetii, desi ar putea initial sa fie o investitie mai mare pentru toata familia.
Cele pentru temperaturi extreme sunt create pentru curajosii care vor sa-si depaseasca limitele. Aceste modele performante ofera confort si izolatie termica superioara, chiar si la temperaturi foarte scazute, intre -30 si -45 grade.
Totusi, trebuie sa stii ca valorile prezentate sunt aplicabile in cazul persoanelor cu conditie fizica buna si un corp considerat sanatos. Acestea se pot schimba foarte mult in functie de propriul metabolism sau in functie de sex, pentru ca, in general, femeile si copiii sunt mai sensibili din acest punct de vedere.
Umplutura sacului de dormit: poate fi naturala sau sintetica si este importanta deoarece influenteaza nu doar confortul, dar si volumul si greutatea produsului.
Modelele cu umplutura sintetica au devenit in timp favorite, chiar daca pot fi mai grele comparativ cu cele realizate din puf natural, pentru ca sunt mai usor de uscat si intretinut.
Cele cu umplutura naturala au o greutate mai mica si ocupa putin spatiu in bagaje, fiind mai calduroase, mai lejere, dar sunt mai scumpe decat cele cu umplutura sintetica. Poti fi tentat sa achizitionezi acest produs, daca ai un bugetul generos, insa trebuie sa tii cont ca poate fi mai greu de ingrijit.
Greutatea: este foarte importanta, deoarece in timpul excursiilor fiecare gram in plus conteaza. Aceasta poate fi mica, medie sau mare.
Modelele mici si usoare (500-600g) sunt cele dedicate pasionatilor de expeditii. Acestia au nevoie de spatiu foarte bine organizat pentru a putea lua tot ceea ce e necesar in timpul calatoriei, iar sacul de dormit trebuie sa fie usor si sa ocupe putin loc in bagaj.
In general, greutatea medie a unui produs pentru adulti trebuie sa fie cam de 2 kg, iar pentru un copil de maxim 1 kg.
Modelele cu greutate ridicata pot fi cele pentru 2 persoane. Acestea sunt indicate atunci cand mare parte din traseu este realizat cu masina, pentru ca pe distante lungi poate fi foarte obositor sa cari un sac de dormit ce cantareste mult.
Intrebari frecvente
Este recomandat un sac de dormit din puf pentru persoanele alergice?
O reactie alergica este cauzata de o varietate de factori si de multe ori acarienii pot fi vinovati. Sacul de dormit din puf poate fi utilizat de catre persoanele alergice, atata timp cat acesta este tratat in asa fel incat sa nu fie un pericol pentru sanatate.
In acelasi timp si ingrijirea sacului de dormit are un rol foarte important, deoarece doar daca vei respecta indicatiile producatorului in interiorul lui nu se vor dezvolta acarieni ce iti pot provoca alergii.
Sacul din material sintetic poate dezvolta mult mai repede acarieni decat materialele naturale, cum ar fi: puful de rata sau gasca.
Ce dimensiuni trebuie sa aiba un sac de dormit dublu?
Un sac de dormit dublu trebuie sa ofere confort celor doi utilizatori, iar marimea acestuia se calculeaza in functie de dimensiunea partenerilor. Se ia in calcul utilizatorul cel mai inalt pentru a alege un model cu lungime potrivita sau mai mare.
Avand in vedere ca multe modele ofera aceasta optiune, iti spunem ca este foarte usor sa realizezi un sac dublu din doi saci de dormit, atata timp cat tii cont ca unul sa fie cu fermoar pe stanga, iar altul cu fermoar pe dreapta, astfel incat sa se potriveasca. Totusi, daca nu esti obisnuit sa dormi intr-un spatiu destul de restrans, este bine sa achizitionezi direct un model dublu in forma dreptunghiulara, care poate avea dimensiuni generoase (210×150 cm), astfel incat sa ofere suficient spatiu de miscare.
Iti amintim ca aceste modele sunt mult mai voluminoase, deci implicit ocupa mai mult loc in bagajul tau. Ele sunt indicate in deplasarile pe care le faci mai mult cu masina, astfel incat greutatea lor sa nu fie resimtita.
Este recomandat pentru bebelusi un sac de dormit cu picioare?
Un sac de dormit de bebelusi poate fi o optiune preferata de parinti, pentru a se asigura ca cei mici nu se vor dezveli pe timpul noptii. Acesta poate fi utilizat atat in timpul calatoriilor, unde doresti ca bebe sa se simta ca acasa, cat si pe parcursul noptii chiar in propria camera, pentru un somn odihnitor intr-un spatiu calduros.
Sunt realizate din materiale ce nu irita pielea bebelusului, astfel ca le poti da chiar peste body. Au imprimeuri atractive, chiar si cu personajele preferate de cel mic, astfel incat sa-si doreasca sa petreaca noaptea in ele.
Daca bebelusul tau isi schimba des pozitia pe parcursul noptii, atunci este indicat sa achizitionezi un sac de dormit care este prevazut cu picioruse, pentru a-i permite copilului sa se aseze intr-o pozitie comoda. Acesta are in partea de jos capse, deoarece poate fi necesar pe parcursul noptii sa schimbi scutecul.
Produsul, spre deosebire de cel conventional, permite copilului sa isi miste in voie corpul si sa doarma in pozitia preferata.
Cat costa, in general, un sac de dormit bun pentru iarna? Dar unul de vara?
Atunci cand pornesti in cautarea unui sac de dormit, trebuie sa-ti setezi bugetul, iar in functie de acest lucru, sa vezi ce optiuni iti ofera piata. Sacul de dormit pentru iarna are un pret diferit in functie de materialele folosite si de temperatura la care doresti sa il folosesti. Poti intalni modele cu umplutura sintetica care sunt confortabile, ajutand corpul sa-si mentina mare parte din caldura. Acestea se pot gasi la preturi mai mici, fiind cuprinse intre 300-500 lei.
Totodata pe piata se gasesc si modele ultratehnice, create special pentru pasionatii de calatorii, care imbina materiale inovative usoare, cu umplutura naturala, astfel incat sa ofere confort termic chiar si in conditii extreme, iar acestea pot ajunge chiar si la preturi de peste 1000 lei.
Sacul de dormit de vara este mai ieftin, datorita materialelor folosite, astfel ca poti gasi modele pentru orice buzunar, in functie de nevoi, existand si la preturi cuprinse intre 150 si 400 lei.
Cum stochezi si intretii sacul de dormit?
Dupa ce ai achizitionat saci de dormit la preturi bune, depinde doar de tine sa le pastrezi calitatile in timp. Indiferent de modelul pe care l-ai ales, el isi poate pastra proprietatile o perioada indelungata de timp sau se poate deteriora rapid, totul depinde de modul in care respecti instructiunile producatorului si de disciplina cu care faci acest lucru.
Folosirea sacului de dormit pe parcursul calatoriilor
Imediat dupa ce campezi, sacul de dormit trebuie scos din cel de comprimare, deoarece este necesar un anumit timp pentru decompresarea acestuia, astfel incat sa ajunga la volumul intial.
In momentul in care decizi sa intri in sacul de dormit, iti recomandam sa iti schimbi hainele, in cazul in care acestea sunt murdare din timpul calatoriei, astfel sacul va necesita mai putine igienizari, iar durata de viata va fi mai lunga.
Va trebui sa te imbraci adecvat, In functie de temperatura noptii si tipul sacului de dormit. De asemenea, poti folosi un liner, acesta va mari gradul de izolatie si te va ajuta sa pastrezi interiorul curat.
Desi un sac de dormit este prevazut la exterior cu un strat din material impermeabil si izolant, pentru a putea fi utilizat chiar si pe pamant, noi iti recomandam sa il amplasezi peste un izopren sau o saltea gonflabila, astfel vei oferi o izolatie mai puternica si produsul va fi protejat pentru un timp indelungat.
Avand in vedere ca umiditatea poate degrada rapid starea obiectului, este necesar sa il aeristesti de fiecare data, imediat dupa utilizare.
Depozitarea sacului de dormit
Produsul vine insotit deseori de un sac de compresie, care este recomandat a fi folosit pentru a micsora spatiul ocupat in bagaje. Acesta este utilizat doar in timpul deplasarilor, iar cand nu te afli in expedite este indicat sa fie pus la aer, cu partea interioara pe exterior, deoarece astfel vei scapa de mirosurile neplacute.
Depozitarea pe termen lung se face in sac de panza, de mari dimensiuni, agatat intr-un loc uscat si aerisit, pentru ca astfel este ferit de praf.
Igienizarea sacului de dormit
Spalarea lui se face cat mai rar posibil. Exteriorul se poate curata cu o carpa moale si apa calda, cand nu este foarte murdar. Dupa multe utilizari este indicata o igienizare completa, pentru a indeparta murdaria impregnata si a-i reda textura.
Este bine sa folosesti un detergent destinat echipamentului de munte sau unul normal, de rufe delicate, iar temperatura sa fie de maximum 30 grade. Trebuie spalat intr-o masina cu cuva mare, ce permite marirea volumului, si nu trebuie folosita centrifuga, deoarece risti ca umplutura termoizolanta sa se deterioreze. Cand sacul este ud se manevreaza cu grija, astfel incat sa nu se produca rupturi.
Uscarea se poate face in mod automat, acolo unde producatorul permite, sau la orizontala, ferit de surse de caldura sau raze solare. Se depoziteaza abia dupa ce produsul nu mai este ud. Totusi, pentru o intretinere maxima si de lunga durata, trebuie sa citesti specificatiile producatorului, astfel incat sa poti ingriji produsul in functie de indicatiile oferite pe eticheta.
Lasa un comentariu
0 Comentariu