Cea mai buna lanterna

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Cea mai buna lanterna  – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Chiar daca alegerea unei lanterne nu pare un lucru complicat, este necesar sa cunosti cateva aspecte esentiale, pentru a putea face diferenta dintre un model profesional si unul de o calitate indoielnica. In randurile de mai jos vei gasi un ghid util, care include si un top de produse rentabile, ce pot fi cumparate de pe internet. Pni Adventure F420 este un dispozitiv electronic cu un fascicul mare si luminos, care iti permite sa vizualizezi la o distanta de 400m. Lumina provine de la un bec LED, iar sursa de energie de la un acumulator ce ofera o autonomie de 6h, si in timpul functionarii poti regla intensitatea luminii in functie de cum ai nevoie. Acesta poate functiona fara probleme si in conditii de umiditate sau praf, deoarece carcasa este realizata dintr-un aliaj de aluminiu si are standarul de protectie IPX4, iar datorita dimensiunii de 235mm si a greutatii reduse, lanterna poate fi manevrata cu usurinta. Daca vrei un set care sa includa si accesorii, poti alege: Bailong XM-LT6.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Pni Adventure F420
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Are un fascicul larg si luminos, cu o raza de actiune de 400m, iar datorita greutatii si a dimensiunii reduse, nu va ocupa mult spatiu in bagajul tau. Standardul de protectie IPX4 si carcasa din aliaj de aluminiu ofera o rezistenta sporita lanternei, becul LED ofera o lumina puternica a carui intensitate poate fi reglata, iar sursa de energie provine de la un acumulator reincarcabil.

Obiectul nu poate fi utilizat sub apa, deoarece nu rezista la scufundari.

Reprezinta o alegere potrivita, pentru cei care vor un produs care sa fie rezistent la factorii de mediu si sa aiba o raza de actiune extinsa.

A 2-A OPTIUNE!

Bailong XM-LT6
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Vei putea sa luminezi intens la o distanta de pana la 300m chiar si atunci cand afara ploua moderat, potrivit standardului IPX4, iar datorita materialului din aluminiu, este rezistenta la socuri. Produsul vine insotit de o multime de accesorii, ce formeaza un intreg set, foloseste un acumulator cu o autonomie de 2 ore, un bec LED cu o putere de 10W si poate fi maneverat cu usurinta, deoarece are o dimensiune de 245mm si o greutate de 340g.

Costul intregului set este mare, insa acesta se justifica datorita numarului de accesorii pe care le primesti in momentul cumpararii.

Produsul este unul rezistent, usor de manevrat, care vine impreuna cu o multime de accesorii mentite sa sporeasca utilitate, de aceea este indicat pentru camping sau mers la vanatoare.

A 3-a Optiune!

ElectroAZ™ Lanterna frontala LANT-3XT6 CREE
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Produs din gama optiunilor frontale, aceasta lanterna iti pune la dispozitie trei led-uri cu patru moduri de lucru, sistem de prindere elastic, care se adapteaza usor, si posibilitatea de modificare a unghiului de expunere. Este o varianta reincarcabila, cu incarcator potrivit inclus in pachet si acopera o distanta de pana la 300 – 400m.

Pentru ca este prevazuta doar cu IPX4 trebuie ferita de cantitatile mari de apa, pentru a proteja componentele electronice.

Model conceput pentru cei care au nevoie de lumina in timp ce lucreaza sau se deplaseaza pe terenuri dificile, cu intensitate ridicata si raza buna de acoperire.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Pni Adventure F420

 

Aceasta lanterna poate fi de un real ajutor, daca obisnuiesti sa mergi frecvent la camping si sa ramai peste noapte, deoarece are o raza de actiune de 400m, astfel ca vei putea vizualiza orice pericol, chiar si la distanta. Lanterna LED cu acumulator cantareste 230g si are o dimensiune de 250mm, de aceea incape cu usurinta in bagajul de calatorie, pentru a-l avea in permanenta la tine.

Lanterna cu raza lunga iti permite sa reglezi intensitatea luminii si este prevazuta cu un bec LED, de 1000lm, care are o durata de viata de 50.000 ore. Aliajul din aluminiu si standardul de protectie IPX4, fac ca acesta sa fie rezistent la socuri si sa poata functiona si in conditii de umiditate sau praf, fara a se defecta.

Lanterna foloseste ca sursa de energie un acumulator, care se poate incarca prin intermediul unui cablu USB. De asemenea, in momentul achizitiei vei mai primi si un snur cu ajutorul caruia vei putea agata lanterna cu acumulator de gat, pentru a nu il pierde in timpul calatoriei.

 

Avantaje

Raza de actiune este de 400m, de aceea vei putea vedea ce se intampla in departare.

Intensitatea luminozitatii poate fi reglata in functie de necesitati.

Lanterna functioneaza pe baza de acumulator reincarcabil.

Produsul are o greutate si o dimensiune redusa, de aceea poate fi transportat cu usurinta.

 

Dezavantaje

Lanterna nu poate fi folosita si pentru a lumina o zona subacvatica, deoarece nu rezista la scufundari.

 

 

 

Bailong XM-LT6

 

Produsul se adreseaza celor care merg frecvent la vanatoare, deoarece are un flux luminos de 1000 lumeni si poate lumina pana la cel mult 300m departare, astfel ca vei putea vedea cu usurinta, ceea ce se intampla in zare. Alimentarea acestuia se realizeaza cu ajutorul unui acumulator reincarcabil, care ofera o autonomie de 2h (potrivit celor spuse de producator), iar sursa de lumina provine de la un bec de tip LED, cu o putere de 10w.

Lanterna de vanatoare are un grad de impermeabilitate, evidentiat cu ajutorul standardului IPX4, de aceea poate fi utilizata in timpul unor ploi moderate, timp de aproximativ 10 minute. Pe de alta parte, lanterna eMag este realizata din aluminiu anodizat, rezistent la socuri, astfel ca nu se va intampla nimic in cazul in care o scapi pe o suprafata dura. Obiectul are o dimensiune de 245mm, ceea ce inseamna ca este usor de manevrat.

Chiar daca pretul de achizitie ti se pare mare, trebuie sa stii ca acesta se justifica, datorita faptului ca, pe langa dispozitivul de iluminat, vei mai primi in momentul achizitiei doua tipuri de incarcatoare (pentru priza si masina), doua acumulatoare pentru lanterna LED reincarcabila, un suport de prindere, un intrerupator pe fir si 3 filtre de culoare.Toate aceste accesorii sunt ambalate intr-o cutie cu un design placut, de aceea poti face cadou intregul set, unei persoane dragi.

 

Avantaje

Este un produs ce poate fi folosit in timpul unei ploi moderate, deoarece are standardul de protectie IPX4

In momentul achizitiei vei primi si o multime de accesorii, care sporesc utilitatea produsului.

Lanterna este realizata din aluminiu anodizat, de aceea este rezistenta la socuri.

Obiectul poate lumina intens la o distanta de 250-300m, de aceea poti vedea ceea ce se intampla la distanta, chiar si in conditii de bezna totala.

 

Dezavantaje

Pretul produsului este mare, de aceea nu este o varianta optima, pentru cei care au un buget restrans.

 

 

 

 

 

Lanterna frontala

 

ElectroAZ™ Lanterna frontala LANT-3XT6 CREE

 

Te pregatesti sa pleci la munte cu cortul sau ai nevoie din diferite motive de o lanterna frontala de incredere, care sa iti ofere si vizibilitate si maini libere? Incearca acest model rezistent, confectionat din aluminiu si plastic, ideal pentru camping, vanatoare, pescuit, salvamont, alpinisti si mecanici auto.

Sistemul de prindere include benzi elastice, usor de adaptat la circumferinta capului, care asigura stabilitatea in timpul folosirii. Lanterna permite ajustarea la 90o, pentru orientarea confortabila a fascicului pe directia de mers sau asupra zonei de lucru. Pune la dispozitie lumina rece, potrivita pentru observarea facila a detaliilor, cu intensitate de 6500lm, si asigura o distanta de acoperire de pana la 300 – 400m.

Este prevazuta cu trei led-uri si patru moduri de iluminare, usor de gestionat prin intermediul butonului de On/Off integrat in design. Este o versiune reincarcabila, dotata cu doi acumulatori si livrata impreuna cu incarcatorul necesar pentru conectare la priza.

 

 

 

 

 

LED LENSER MH10 

 

Cauti un model frontal din categoria premium? Incearca modelul MH10, lanterna Led Lenser cu cel mai bun raport intre putere si greutate dintre toate produsele seriei MH. Ofera o intensitate luminoasa de pana la 600lm, cu trei trepte de reglare (600lm, 250lm, 10lm) usor de schimbat din butonul de On/Off si acopera o distanta de pana la 150m.

Daca te intrebi ce se afla la baza pretului destul de mare, iti vom spune pentru inceput ca este un model reincarcabil (cablu USB inclus in pachet) cu autonomiesemnificativa: 10 ore pentru intensitatea maxima, 10ore la 250lm si pana la 120h la 10lm. In al doilea rand este un model foarte usor, cantarind 158g cu tot cu acumulatorul.

Include led rosu de semnalizare in zona din spate a benziide fixare, pentru ca cei care vin dupa tine sa vada unde esti, si doua filtre, rosu si verde, pentru vizibilitate mai buna in lumina redusa. Este prevazut, in plus, cu sistem avansat de zoom care iti permite sa gestionezi diametrul fasciculului de lumina prin simpla rotire a ramei lanternei. Permite ajustarea unghiului reflectorului, pentru orientarea precisa pe obiectiv sau traseu, si include indicator de alimentare, care iti spune cata baterie ai la dispozitie si cum merge procesul de incarcare.

 

 

 

 

 

Lanterna cu electrosoc

 

Mapi HW-1108 

 

Pentru persoanele care locuiesc in cartiere slab luminate sau se intorc tarziu acasa de la munca, am inclus in lista de propuneri, modelul Mapi HW-1108, o lanterna cu electrosoc foarte utila in situatiile periculoase. Pune la dispozitie o structura robusta din aluminiu, cu protectie IP65, ceea ce inseamna ca este rezistenta la apa si praf.

Lanterna degaja o lumina calda, cu intensitate de 180lm si trei faze usor de alternat. Este o varianta cu acumulator, cu alimentare la priza si autonomie de pana la 10 ore. Are diametrul de 4.8cm si lungimea de 24.5cm, deci nu este tocmai un accesoriu mic si discret.

Iti ofera insa electrosoc cu 10.000kV, care te poate proteja de persoane si animale agresive si se foloseste foarte usor, ambele functii fiind activate cu ajutorul celor doua butoane prezente pe corpul aparatului. A fost testata la caderi repetate de la inaltimea de 1m, deci nu va pati nimic daca o scapi accidental din mana, si este dotata cu suport metalic pentru purtare la curea.

 

 

 

 

 

Lanterna profesionala

 

Olight V9 M3XS-UT

 

Vanatorii experimentati vor aprecia cu siguranta caracteristicile tehnice oferite de acest model de lanterna profesionala de la Olight. Pune la dispozitie o intensitate luminoasa de pana la 1200lm, cu patru faze si stroboscop, usor de gestionat cu ajutorul butonului lateral sau al tubului prelungitor pentru arma, inclus in pachet.

Ofera o raza de actiune de 1000m, printre cele mai mari in categoria produselor de vanatoare, in acest moment, si o autonomie energetica de pana la 360de ore la 3lm (12h la 80lm si 1h la 1200lm). Alimentarea cu energie este asigurata de doi acumulatori de 3600mAh – printre cele mai ridicate capacitati disponibile, pentru care producatorul include in setul de livrare incarcator Olight Omnidock si adaptor.

Lanterna este prevazuta cu protectie IPX8, care inseamna ca nu este afectata de imersia in apa, si este livrata impreuna cu prindere cu magneti, pentru fixare pe teava armei, si garnituri suplimentare care asigura rezistenta la apa. Vei mai primi de asemenea si un filtru verde, plus manual cu detalii de utilizare.

 

 

 

 

 

Lanterna vanatoare

 

LED XML-T6R

 

Daca ai nevoie de o lanterna de vanatoare si cauti un model de calitate, care sa poata fi insa achizitionat la un pret rezonabil, s-ar putea sa iti placa acest set. Include toate accesoriile de care ai nevoie pentru adaptare la arma – intrerupator pe fir si suport pentru prindere de arma, plus trei filtre (rosu, verde, galben) usor de schimbat.

Iti ofera o intensitate luminoasa de 1200lm, cu o distanta maxima de acoperire de pana la 400m, la flux luminos concentrat si in conditii de intuneric deplin. Este alimentata de doi acumulatori Li-ion 18650 de 4200mAh, iar pachetul de livrare include incarcator, plus un adaptor pentru priza standard si inca unul pentru priza auto. Poti deci alimenta dispozitivul oricand doresti.

Butonul de pornire/oprire este situat in partea din spate a corpului lanternei. Are lungimea de 24.5cm si diametrul capului de 56.5cm, si poate fi livrata in cutie de tip cadou, daca vrei sa faci cuiva o surpriza placuta.

 

 

 

 

 

 

Lanterna Varta

 

Varta 18701

 

Pentru persoanele neindemanatice, care obisnuiesc sa scape lucrurile din mana, recomandam ca varianta aceasta lanterna Varta, confectionata dintr-un aliaj rezistent de aluminiu si titan, testat pentru caderi de la inaltimea de 9m. Este un model destul de slim pentru a-l purta in poseta sau a-l pastra in sertar, cu lungime de 16.4cm si diametrul de 3.9cm, si cantareste doar 139g.

Sursa de lumina este de tip led, de 1W si degaja 170lm, acoperind o distanta de pana la 160m. Face parte dintre versiunile alimentate cu ajutorul bateriilor de unica folosinta, functionand cu doua de tip AA, care ii ofera o autonomie de pana la 45 de ore.

Este o varianta de mana, cu intrerupator clasic, tip buton, pozitionat in capatul lanternei. Cele doua extremitati sunt acoperite cu cauciuc, cu rol de amortizare. Clasa de siguranta in care este integrat produsul este IPX4, care ii ofera suficienta protectie pentru a face fata stropilor care ajung ocazional pe carcasa.

 

 

 

 

 

 

Lanterna bicicleta

 

Boruit 5104

 

Cauti o lanterna pentru bicicleta? De ce sa te limitezi la o singura functie, cand poti avea un model care poate fi utilizat si ca varianta de mana. Incearca Bourit 5104, cu carcasa cilindrica, rezistenta, din aluminiu, si suport pentru fixare pe ghidon. Este o varianta de uz general care poate fi folosita in camping, drumetii, pescuit, vanatoare, circuitele ciclistice si pescuit, precum si ca lanterna tactica.

Pentru alimentare poti folosi bateria AA sau R6, care este inclusa in pachetul de livrare, sau un acumulator compatibil, pe care va trebui sa il cumperi separat. Sursa de lumina este un bec de tip led de 5W, cu flux luminos de 350lm si raza de actiune de pana la 80m.

Testele indica o autonomie energetica de pana la 8h, iar activarea sursei de lumina se face prin intermediul unui intrerupator clasic, de tip buton. Designul include de asemenea si clip care permite agatarea la curea. Rezista la caderi de la inaltime de 1.5m si face fata bine la intemperii, desi nu este prevazuta cu protectie speciala la apa, deci fereste-o de contactul cu lichidele.

 

 

 

 

Lanterna Nitecore

 

Nitecore MH40GTR

 

Cu intensitate luminoasa de pana la 1200lm si o raza de actiune de 1004m, vei realiza inca de la inceput ca aceasta lanterna Nitecore este o versiune din categoria produselor militare si tactice. Intra in gama modelelor reincarcabile, fiind prevazuta cu doi acumulatori de 2600mAh, pentru care producatorul include in setul de livrare si incarcatorul necesar, dotat cu circuit inteligent care detecteaza voltajul.

Ofera o autonomie cuprinsa intre 2h (1200lm) si 140h (15lm), patru trepte de luminozitate usor de gestionat si trei moduri speciale de functionare: vanatoare si cautare, forte de ordine si respectiv, drumetii si trekking. Accesul la aceste setari se realizeaza prin rotirea simpla a capului lanternei.

Designul include in plus orificii pentru racirea rapida a sistemului, striatii pe suprafata exterioara, care impiedica alunecarea si clema, care permite prinderea la curea. Intrerupatorul este de tip clasic, cu forma de buton, si se afla in coada lanternei.

 

 

 

 

 

Cum alegi o lanterna buna

 

Ghidul cumparatorului

Pentru multe persoane, alegerea unei lanterne poate parea un demers foarte facil, insa de cele mai multe ori, utilizatorii au tendinta sa aleaga destul de gresit, pentru ca nu oricine cunoaste toate detaliile necesare separarii modelelor performante, de cele de o calitate indoielnica. Astfel, multi cumparatori risca sa beneficieze de produse cu functionalitate limitata sau de modele de lanterna profesionala inadecvate sarcinii pentru care au fost achizitionate.

Ba chiar mai mult, alimentarea cu energie se poate dovedi problematica, dispozitivul defectandu-se sau devenind ineficient. De aceea, special pentru cei care doresc sa stie care sunt cele mai bune lanterne de pe piata, am alcatuit un scurt ghid de prezentare a aspectelor majore ce trebuie luate in calcul, atunci cand se doreste cumpararea unui aparat corespunzator cerintelor personale, chiar si cand e vorba despre o lanterna cu electrosoc.

 

 

Sursa de iluminare: constituie unul dintre aspectele cele mai notabile pentru o lanterna puternica. In functie de becul incorporat, se deosebesc mai multe tipologii: cele cu bec conventional, lanterne cu led si modelele cu bec halogen si leduri. Intr-o categorie cu functionalitate sporita mai pot fi incorporate si dispoztiviele de tip lanterna cu laser. Prima varianta constituie cea mai veche optiune cunoscuta si include un bec clasic de mici dimensiuni, incandescent, ce utilizeaza un filament in tub vidat de sticla. Durata de viata a acestor becuri este cea mai scurta, deoarece caldura produce lumina, insa deterioreaza filamentul in timp. Pentru o lanterna cu LED, lumina se produce cu ajutorul unor diode emitatoare de lumina, drept pentru care aceasta sursa este mai rezistenta si mai economica din punct de vedere energetic. Nu in ultimul rand, lampile cu halogen degaja o cantitate de caldura cu 30% mai mica decat cele incandescente obisnuite, randamentul este cu mult imbunatatit, insa balonul poate atinge temperaturi de pana la 300 grade Celsius.

 

Perioada de autonomie: se afla si in interdependenta cu sursa de alimentare. Lanternele conventionale sunt alimentate pe baza de baterii de tip R20, LR20 sau AA, insa consumul energetic poate fi destul de crescut, necesitand frecvent schimbarea acestora, in functie si de utilizari. Lanterna cu LED permite alimentarea pe baza de baterii AA si AAA, insa poate utiliza si incarcarea la priza ca sursa alternativa de energie. Multe modele de lanterne, ieftine si bune, pot fi cuplate la reteaua electrica, in timp ce o functie de semnalizare va instiinteaza cand procesul de incarcare a fost finalizat. Dispozitivul cu lampa halogen va fi aproape intotdeauna o lanterna reincarcabila. Perioada de autonomie pentru aceste modele de lanterne, la preturi bune, este de pana la 8 ore sau chiar mai mult, insa necesita incarcare periodica de durata(10-12 ore), pentru a mentine acumulatorul in stare optima de functionare.

 

Scopul: reprezinta un factor decisiv in alegerea unui model performant de lanterna, ieftina si buna. In functie de dimensiuni, functionalitate si de intensitatea luminii emise, pe piata se intalnesc mai multe produse, dupa cum urmeaza: cele conventionale( de buzunar, breloc, casnice), cele semi-profesionale(lanterne frontale/camping, outdoor, lanterna pentru bicicleta) si lanterne profesionale(pentru operatiuni speciale, subacvatice, de vanatoare, paza/securitate, tactice/militare, medicale, lanterna UV).

Puterea de iluminare sau nivelul fluxului luminos se masoara in lumeni si este direct proportionala cu nivelul de energie consumat, insa diferit pentru fiecare sursa. Astfel, becurile cu incandescenta dintr-o lanterna camping consuma cel mai mult pentru un randament mediu, fiind intrecute de lanterna LED puternica si de lampile cu halogeni, care consuma putin si ofera cantitati mai bune de lumeni. Cu cat mai mare este numarul de lumeni mentionat, cu atat mai puternica va fi lumina emisa de lanterna, la un pret bun. Modelele care manifesta portabilitate mare sunt si cele mai mici ca dimensiuni(lanterne de cap, de vanatoare, pentru scufundari etc).

 

Standardul IPX: este un sistem international de clasificare a dispozitivelor in functie de gradul de impermeabilitate. Pentru cei interesati de o lanterna subacvatica sau pur si simplu care doresc sa nu-si faca griji in privinta imunitatii la precipitatii a produsului ales, aceasta coordonata va conta indeajuns de mult. Se cunosc noua standarde specifice, dupa cum urmeaza: IPX0 – fara protectie, IPX1, IPX2 si IPX4 – rezistent la ploi moderate pentru o perioada de maxim 10 minute (lanterna Foton Super Z059 are IPX4), IPX3 – rezista timp de 5 minute la un debit de 10l/min aplicat cu presiunea de 80-100kPa(kilopascal), IPX5 si IPX6  – rezista la jet puternic proiectat cu presiune timp de 3 minute(12.5l.min cu 30kPa si 100l/min cu 100kPa), IPX7 – protejat la scufundarea in apa pentru aproximativ 30 min la o adancime de 1m (ca lanterna Olight S10R) si IPX8 – posibilitati extinse de scufundare, in functie de parametrii specificati de producator(durata/adancime), de exemplu lanterna Police MS700.

 

Functionalitatea: include mai multe aspecte secundare. Unul foarte important este optiunea cu fascicol de lumina amplificat. Daca vreti sa stiti care este cea mai buna lanterna laser, e suficient sa aflati ca aceasta va fi foarte utila pentru vanatoare sau ca lanterna tactica/militara. Mai intalnim aceasta functie si la o lanterna breloc, dispozitiv care a devenit foarte popular in mediul academic, dupa introducerea videoproiectoarelor ca instrumentar didactic, permitand sublinierea unor aspecte prin utilizarea direct pe proiectie. Totodata, pentru cele mai multe lanterne profesionale de vanatoare se cauta optiunea cu radiatie IR(infrarosu), foarte utila pe timp de noapte, insa numai in tandem cu un dispozitiv de vedere night vision. In plus, asigurati-va ca verificati raza maxima de actiune a produsului si in ce faze este acesta capabil sa lumineze cand cautati lanterna frontala la Dedeman, sau de orice alt tip.

 

Brandul: a inceput sa fie un aspect din ce in ce mai discutat, mai ales in lumea celor pasionati de diverse domenii in care o lanterna este indispensabila.  Spre exemplu, daca vreti sa alegeti intr-adevar cea mai buna lanterna pentru vanatoare, scufundari sau camping, cu siguranta veti auzi mentionate nume ca: Maglite, Nightcore, Olight, Lenser sau Petzl. Preturile pot varia de la un producator la altul si in functie de performante. Cele mai ieftine sunt modelele de lanterna Varta conventionale, insa ofera si un randament moderat. Daca aveti nevoie de caracteristici specifice, nu ezitati sa investiti ceva mai mult in dispozitivul potrivit, dupa cum veti observa din pareri despre cele mai bune lanterne.

Asadar, acum ai la dispozitie toate argumentele si sfaturile necesare pentru a gasi un produs de calitate. Daca te intrebi unde gasesc cele mai bune lanterne profesionale ceilalti utilizatori, iti recomandam sa o comanzi pe a ta de pe internet. Oferta din magazine este una limitata, iar produsele brandurilor cu adevarat recunoscute la nivel mondial pot fi mai usor gasite online. In plus, chiar si preturile sunt mai mici pe internet, iar calitatea si garantia raman aceleasi. In cazul in care nu te multumeste achizitia facuta, poti returna sau substitui lanterna Maglite, de pilda, conform conditiilor de cumparare disponibile.

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum functioneaza o lanterna cu dinam?

Daca vrei sa cumperi o versiune care nu are nevoie de baterii sau alimentare de la reteaua electrica, cea mai buna lanterna pentru tine va fi un model dinam. Aceste versiuni folosesc forta musculara a utilizatorului, pentru a obtine energia necesara aprinderii ledului, sunt ecologice si nu depind de accesul la un magazin sau la o priza.

Lanternele cu dinam pot fi pornite prin rotirea sau apasarea repetata a unui maner sau prin scuturarea corpului dispozitivului, pe lungime. Miscarea se transmite unui magnet din interior, care creeaza curent electric in combinatie cu un fir de cupru, ce asigura transmiterea acestuia catre led.

 

 

Cum recunosc o lanterna cu raza lunga in functie de specificatiile tehnice?

Raza lanternei se masoara in metri si indica distanta la care lumina isi pierde intensitatea, ajungand pana la cea a razelor emise de luna plina. In specificatiile tehnice este indicata pentru fiecare treapta de intensitate disponibila, cea mai mare valoare fiind disponibila pentru faza de intensitate maxima si punct concentrat.

Din punct de vedere tehnic, o lanterna de cap sau de mana se considera versiune cu raza lunga de actiune, daca ofera acoperire de minim 300 – 400m. Cele mai puternice sunt cele din categoria versiunilor profesionale folosite de vanatori, salvamontisti, alpinisti si fortele de ordine care ajung pana la 1000 – 1200m.

 

 

Ce branduri produc lanterne profesionale? Gasesc pe piata din Romania?

Persoanele interesate de performanta si calitate vor incepe cu siguranta prin a cauta in ofertele brandurilor de modele profesionale.

O lanterna Olight, SureFire, BriteLight, Streamlight, Fenix, NiteCore, EcoGear, NightSearcher sau RacLite se va remarca prin autonomia mai mare a sistemului de alimentare cu energie, o intensitate luminoasa ridicata, raza de actiune peste medie si alte caracteristici care justifica preturile semnificativ mai ridicate.

Majoritatea dintre ele sunt disponibile si in Romania, in magazinele traditionale sau virtuale, si pot fi achizitionate destul de usor.

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Ghid de cumparare

 

O lanterna este in esenta o lumina electrica portabila ce foloseste ca sursa un bulb incandescent sau un LED. Este formata cel mai adesea din sursa d elumina, un reflector, o carcasa transparenta in partea frontala si mata in zona dedicata bateriilor si sistemului electric. Insa oferta prezenta in magazine include mult mai mult decat atat.

Acest ghid are scopul de a te ajuta sa identifici caracterisiticile esentiale care definesc cele mai bune lanterne si sa alegi corect un produs potrivit pentru tine.

 

Sursa de energie: In ceea ce priveste sursa de alimentare cu energie, ai la dispozitie trei categorii de produse.

Cele mai populare sunt lanternele cu baterii de unica folosinta, care pot fi AA sau AAA – ieftine si usor de gasit, dar cu o durata de viata mai redusa, sau pe baza de litiu litiu – CR123A ori 18650, versiuni mai scumpe, dar mai rezistente la temperaturi reduse si cu numar mai mare de ore de folosire. Iti recomandam aceasta optiune daca ai nevoie de lanterna ocazional si pentru actiuni de scurta durata.

A doua varianta este cea a acumulatorilor reincarcabili, care iti ofera mai multe ore de functionare la o incarcare si este ideala pentru cei care au nevoie frecvent de o astfel de sursa de lumina si pentru perioade mai lungi de timp. Daca pleci insa in inima muntilor si stii ca nu vei avea acces la o sursa de curent pentru cateva zile, este mai bine sa apelezi la un model cu baterii de schimb.

O solutie mai eficienta pentru calatoriile lungi, in zone izolate, sunt modelele de lanterne ieftine si bune, cu dinam. Aceste versiuni nu au nevoie de baterii sau prize, pentru ca includ un sistem care permite crearea de energie prin diverse miscari realizate de utilizator (rotire, apasare, scuturare).

Indiferent de modul de alimentare, este bine sa stii la ce durata de functionare te poti astepta si sa testezi produsul pentru a vedea daca lumina scade treptat, o data cu energia din baterie, sau isi mentine intensitatea si apoi se stinge brusc.

 

Intensitatea luminii: Modelele comerciale pun la dispozitie o intensitate luminoasa cuprinsa intre 10 si 3500lumeni. Variantele de 10 – 20lm sunt adesea cele de tip breloc, potrivite pentru sarcini care implica o zona mica de acoperire, cum ar fi gasirea cheilor, descuierea usii etc.

Cele mai populare sunt dispozitivele care genereaza intre 20 si 150lm, utile pentru a putea vedea prin casa cand se intrerupe curentul si pentru activitati precum plimbarea cainelui la ore tarzii.

Pentru a putea si efectua diverse sarcini prin locuinta si pentru camping si autoaparare, iti recomandam o lanterna, la un pret bun, care genereaza intre 200 si 500lm. Modelele ceva mai puternice, de 600 pana la 1000lm, sunt preferate de pescari, vanatori, speologi, cei care pleaca in drumetie pe munte etc.

Peste acest nivel vorbim deja despre variante pentru domenii speciale, cum sunt cautarile de persoane sau zonele industriale in care se lucreaza si pe timp de noapte.

 

Durabilitate: Daca vrei sa cumperi o lanterna pentru munca sau deplasari la munte, este bine sa cauti un model rezistent. Cele mai bune sunt cele realizate din aluminiu si grafit si versiunile confectionate dintr-o singura bucata compacta de aluminiu.

Cauta de asemenea un produs pe care se specifica faptul ca este rezistent la socuri mecanice, waterproof (nu water resistant) si cu protectie la scapari accidentale repetate. Rezistenta la apa este indicata prin standardul IPX. Astfel, versiunile obisnuite sunt clasificate drept IPX4, ceea ce inseamna ca nu se strica daca sunt expuse la picaturi de apa care se arunca asupra lanternei din toate partile.

Cele mai performante sunt IPX7 si rezista la submersia in apa, pana la o adancime de 1m, pentru cel mult 30 minute. Numeroase pareri despre cele mai bune lanterne recomanda pentru vanatoare, pescuit si folosire in conditii dificile, versiunile IPX8, care pot functiona si dupa ce au stat in apa 3 – 4ore si sunt concepute pentru a fi utilizate si de catre scafandri.

 

Mod de sustinere: Din acest punct de vedere alegerea este destul de simpla. Daca mergi pe bicicleta, vei alege cu siguranta un model care se monteaza pe structura acesteia pentru a avea mainile libere.

Pe acelasi principiu te vei orienta si catre versiunile care se fixeaza pe cap si care sunt esentiale pentru drumul prin padure pe timp de noapte si orice meserie care presupune lucrul in conditii de luminozitate redusa, de la miner, la politist si speolog. Pentru restul contextelor de folosire, o lanterna ieftina si buna, care se tine in mana este adesea suficienta

Pentru ca suntem la categoria usurinta in folosire, este bine sa evaluezi cu atentie si sistemul de aprindere/inchidere si de gestionare a modurilor de iluminare. Cele de tip buton, care se apasa sau se trag, pot fi actionate foarte usor cu o singura mana, in timp ce modelele care necesita rotirea ramei fixate in jurul reflectorului, implica utilizarea ambelor maini.

 

Distanta de acoperire: Acest criteriu depinde intensitatea luminii oferita de sursa, diametrul fascicolului si calitatea reflectorului. Criteriul indica, in metri, distanta la care lumina unei lanterne cu baterii noi, fixata la intensitate maxima si camp minim, ajunge la nivelul degajat de luna plina.

Pentru a te descurca bine atat in oras, cat si la munte, este bine sa ai la indemana un model de lanterna, la pret bun, care sa iti ofere o raza de actiune de cel putin 100 – 150m de metri.

 

5 situatii in care e utila o lanterna frontala cu acumulator

 

Daca te bate gandul sa cumperi o lanterna reincarcabila si nu stii daca sa optezi pentru un model de mana sau cu fixare pe cap, este bine sa iei in considerare cateva situatii in care cea din urma se dovedeste extrem de utila.

 

Camping si drumetii

Locurile in care decizi sa iti stabilesti tabara, in timpul traseelor prin munti, pot fi periculoase pe timp de noapte. De la sticle sau conserve taioase, lasate aiurea, sau denivelari ale terenului care nu iti sunt familiare, si pana la animale salbatice, riscul de a te rani este mai mare decat ai crede.

Daca ai nevoie sa folosesti toaleta sau sa cauti ceva in masina ori in rucsacul lasat afara, cel mai simplu mod de a face lumina este sa utilizezi o lanterna de tip frontal, care iti lasa mainile libere.

 

Penele de curent

Intreruperile de curent pot fi extrem de plictisitoare si daca este vorba despre ore intregi pana la momentul revenirii luminii, te vei bucura sa iti poti vedea de treburile tale, cu ajutorul unei lanterne care iti lasa mainile libere.

 

Plimbarea catelului pe timp de seara

Daca locuiesti intr-o zona in care reteaua stradala nu functioneaza cum trebuie sau nu este prezenta, iti va fi destul de greu sa iti scoti cainele la plimbarea de seara, tinand cu o mana lesa si cu cealalta lanterna. Este important sa vezi atat pe unde mergi, cat si ce sau cine se afla in apropiere, pentru a evita pericolele si accidentele, deci opteaza pentru o lumina cu fixare pe cap.

 

Gatitul in gradina

Daca ti s-a intamplat vreodata sa te apuce seara facand un gratar, stii cat de mult conteaza sa ai pe cineva langa tine care iti tine lumina, cat timp tu invarti fleicile sau le pui in farfurie. In cazul in care toata lumea este insa ocupata sau esti singur, poti oricand apela la o lanterna care se fixeaza frontal.

 

Trail running

Spre deosebire de persoanele care alearga prin oras sau pe stadion, pe piste special amenajate, alegatorii de trail ataca trasee care nu beneficiaza de lumina artificiala. O lanterna de mana, tinuta mereu in fata, strica dinamica corpului si oboseste alergatorul. Este motivul pentru care cea mai buna solutie este si in acest caz un model frontal.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

Lasa un comentariu

0 Comentariu