Cea mai buna lanseta pentru pescuit la musca

Am modificat articolul ultima data pe: 19.05.24

Modele recomandate in 2024

 

 

Ron Thompson Fly Lite Combo

 

Cea mai buna lanseta pentru pescuit la musca de vanzare cu tot cu mulineta, fir si backing este considerata de multi profesionisti aceasta oferta de la Ron Thompson. Daca vrei sa fii gata de pescuit, atunci acest kit iti va fi chiar foarte util, mai ales cand nu ai de gand sa te complici cu calcule si sa cauti sa potrivesti diversi parametri de lucru intre ei.

Ca structura, piesa este formata din 4 segmente, realizate special pentru a rezista nu numai in ape dulci, ci si la mediul coroziv din apele sarate. Materialul este carbon compozit fabricat cu tehnologie japoneza, iar lungimea e una tocmai potrivita si pentru prinderea pestilor de talie medie, blancul avand 2.74m. Manerul facut din pluta promite o priza excelenta si determina confort la apucare. Clasa din care face parte este 5/6, demonstrand ca va suporta si pesti mai mari, cum ar fi crapi sau pastravi.

Totusi, avand o actiune de varf, adica rapida, aceasta lanseta te incurajeaza sa te gandesti in special la pesti mai micuti si foarte activi, facand din drill o emotie greu de egalat.

 

 

 

Savage Gear MPP Vertical TriggerSavage Gear MPP Vertical Trigger

 

Cormoran iti ofera in acest caz o lanseta pentru pescuit la musca ieftina si buna. Este structurata pe 3 tronsoane; astfel, lungimea totala a piesei e de 2.74m, exact cat declara unii specialisti in pescuitul la muscarit ca ar fi tocmai perfect. Cel mai lung segment are 95cm, deci setul se transporta chiar usor.

Cu o greutate de numai 120g, aceasta lanseta usurica va putea fi manevrata in aruncare chiar si cu o singura mana de catre cei mai iscusiti pescari. Pentru a stabili ce pesti poate prinde, e suficient sa spunem ca e integrata in clasa 6, care iti permite sa incerci si cu pastravi, si cu crapi mai micuti. Dat fiind ca actiunea este rapida, nu recomandam sa te aventurezi in ape cu pesti foarte grei, pentru ca risti sa deteriorezi blancul sau sa iti scape din carlig.

Totusi, ceea ce frapeaza pe multi utilizatori este rezistenta acestei piese usoare, dar explicatia este una fireasca: blancul este facut din compozit. Tehnologia Nano de fabricatie presupune ca particule de rasina umplu spatiile dintre fibrele de carbon. Astfel, lanseta este flexibila si nu cantareste mult, dar e rezistenta la drill problematic si ergonomica la lansari. In acest mod, aruncarile efectuate vor fi de-a dreptul lipsite de efort.

 

 

 

Ron Thompson Steelhead Nano Fly

 

Daca voiai de mult sa cumperi o lanseta pentru pescuit la musca clasa 4, adica facuta tocmai ca sa prinzi clean, atunci gasesti ce cautai la brandul Ron Thompson. Modelul este conceput din doua tronsoane ce totalizeaza asamblate o lungime de 2.60m. Va fi ceva mai dificil de transportat, intrucat lungimea de stocare e de 134cm, insa in rest nu ar trebui sa ai probleme.

Blancul e facut din carbon High Modulus cu o rezistenta ridicata la soc si indoire. Piesa mai include manerul din pluta si mandrina de aluminiu, fiind gata sa adaposteasca o mulineta pe masura. Fiind foarte usor, de numai 114g, itemul se manevreaza excelent si permite aruncari fara nici cel mai mic efort.

Cu o actiune de varf, acest produs e recomandat pentru pesti mici si uneori mijlocii. Se poate folosi si pentru clasa 5, desi nu foarte multi pescari cu experienta au incercat asta. Pretul pe care il consideram redus si garantia pe timp de 2 ani ne-au completat lista de motive pentru a o recomanda.

 

 

 

 

 

Cum aleg cele mai bune lansete pentru pescuit la musca

 

Daca urmaresti sa cumperi o lanseta de calitate, iar scopul e sa pescuiesti la musca, gama de reguli pe care trebuie sa le respecti cand alegi blancul va fi mai extinsa. In primul rand, ca sa o deosebesti de celelalte, e important sa stii ca pe aceasta mulineta se va monta sub maner, deci va avea si mandrina in pozitia corespunzatoare pe blanc. In al doilea, trebuie sa te gandesti cum obisnuiesti sa lansezi momeala, pentru ca daca o faci manuind undita cu o singura mana, ai nevoie de alt model decat daca executi aruncarile sustinute cu ambele maini. Ca acest intreg proces de selectie sa nu para foarte complicat potentialilor cumparatori si ca sa le aratam unde gasesc lanseta pentru pescuit la musca la un pret bun, propunem urmatorii parametri de diferentiere:

Clasa de incadrare: iti arata in principal cat de mari pot fi mustele utilizate, de unde deduci si cam ce pesti vei putea prinde(pesti mici=muste mici, pesti mari=muste mai mari). Categorisirea se face in clase principale, de la numarul 3 la 12, iar mai nou au aparut modele de blancuri care se pot folosi pentru doua clase de momeala(numerotate cu ambele). Mustele folosite vor trebui atasate pe carlige de diferite marimi, ceea ce inseamna ca si snurul de pescuit trebuie sa aiba anumite dimensiuni(ca sa reziste aruncarii). Iata cum se interpreteaza acesti parametri: o lanseta de clasa 3 va accepta carlige de marimile 8 -24 si va trebui imperecheata cu o mulineta numarul 3. In continuare, enumeram in paranteze marimile carligelor corespunzatoare pentru fiecare clasa: 4(10 – 26), 5(8-24), 6(6-20), 7(4-16), 8(1/0-12), 9(2/0-10), 10(3/0-8), 11(4/0-6), 12(6/0-4). Cum majoritatea pescarilor prefera sa foloseasca metoda muscaritului pentru clean, putem spune ca cea mai potrivita lanseta pentru pescuit la musca de clean va face parte din clasa 4. Pentru pastravi, se accepta blancuri din clasele 3, 4 si 5. Pentru crap se recomanda modele puternice, din clasele 6 si 7 sau chiar mai mari.

Dimensiunea si materialele: Cu cat mai extinsa este latimea apei in care pescuiesti, cu atat mai lunga poate fi lanseta. O dimensiune adecvata este de 2.7m, mai ales ca lansete mai mici nu sunt admise pentru prinderea pestilor mari. De ce? – Pentru ca lungimea blancului trebuie sa absoarba eficient toate vibratiile si socurile care apar in drill. In mare parte din cazuri, lansetele pentru muscarit sunt lungi, dar cele folosite pe rauri inguste au tendinta sa masoare intre 2 si 2.5m. Pentru ape vaste, intre 2.5m si 3m sunt dimesniunile ideale. Unii pescari vor prefera chiar si variante mai lungi de 3m.

Ai de ales intre fibra de carbon si fibra de sticla, acestea fiind materialele principale din care vor fi fabricate piesele. Pentru cei care doresc o alternativa moderata ca investitie, fibra de carbon e suficient de buna; pentru restul si in general in cazul profesionistilor, se prefera fibra de sticla. Orice piesa va avea intre 2 si 4 tronsoane, putand fi articulata sau telescopica. Ce-i drept, modelele telescopice pentru pescuitul la musca sunt intalnite mai rar, dar sunt mai usoare si mai ergonomice.

Actiunea: poate fi lenta, medie si rapida, si in functie de asta vei sti ce pesti poti prinde. Actiunea de varf(rapida) e recomandata pentru pestii micuti si vioi, deoarece permite drillul rapid. Cea moderata garanteaza pescuitul pestilor de talie medie, in timp ce actiunea parabolica(lenta – lanseta se curbeaza cu totul in drill) e utila pentru pestii voluminosi, pentru ca ii va obosi mai usor.

Toti pescarii iti vor oferi pareri despre cele mai bune lansete pentru pescuit la musca, dar cei care intr-adevar te vor ajuta iti vor spune si de unde sa procuri ieftin blancul. Noi consideram ca pe Internet gasesti niste oferte competitive si de aceea iti propunem spre exemplificare un top de produse.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu