Ce trebuie sa stii despre traseul Jepii Mici

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Traseul Jepii Mici e localizat in Muntii Bucegi. Porneste din Busteni si se termina la Cabana Babele. Are o lungime de 5 km, dureaza in jur 4-5 ore si poate fi parcurs in lunile iunie-octombrie, doar atunci cand vremea este buna, deoarece e de dificultate mare. 

 

Multe din persoanele care adora sa faca drumetii, merg pe trasul Jepii Mari. Unde este acesta, cat este de dificil, in cat timp se parcurge si alte astfel de detalii, vei afla in cele ce urmeaza.

 

Traseu Jepii Mici – localizare si puncte de reper

Muntii in care se gaseste acest traseu sunt Bucegii. Mai exact, inceputul traseului este la capatul strazii Telecabinei din Busteni, la 2 km de gara, daca vii cu trenul. Daca vii cu masina personala, poti sa iti lasi autoturismul in parcarea de la telecabina. 

Mai departe, principalele puncte de reper sunt: Cabana Caraiman (2025 m) si Cabana Babele (2206 m).

Traseu Jepii Mici – distanta, durata si dificultate

Itinerariul pe care il ai de parcurs se intinde pe o distanta de 5 km. Ea poate fi strabatuta de obicei in 4-5 ore. E vorba de un traseu ce are marcaj cu crucea albastra, fiind de dificultate mare. 

Cand vorbim de Jepii Mici, dificultate vei vedea din primele sute de metri, deoarece se merge pe poteci abrupte, inguste, unde terenul este accidentat. Trebuie sa fii foarte bine pregatit/a, deoarece e posibil sa ai nevoie pe anumite portiuni de tot felul de echipamente de fixare. 

Trebuie sa te inarmezi cu timp, rabdare si multa atentie, pentru a parcurge acest traseu, mai ales daca nu esti o persoana cu experienta in astfel de situatii. 

Avand in vedere gradul de dificultate al traseului, el trebuie parcurs doar atunci cand vremea este frumoasa, vara. Nu e un itinerar pe care sa-l faci cand ploua sau cand e zapada. 

 

Traseu Jepii Mici – Echipamente

Daca vrei sa parcurgi acest traseu pe care vei ajunge in final la Cabana Babele, ai nevoie de o serie de echipamente care sa iti usureze drumul, sa te ajute sa il parcurgi mai simplu si mai ales in siguranta. 

Daca mai faci drumetii, probabil stii ce anume e necesar, insa, vrem sa iti mai amintim de o serie de lucruri musai necesare:

  • incaltaminte de calitate, mai exact bocanci speciali pentru drumetii montane;
  • haine suficient de groase, deoarece la altitudinea de peste 2000 metri va fi frig;
  • bete de trekking, pentru zonele mai dificile de pe traseu;
  • 2 litri de apa.

 

Traseu Jepii Mici – obiective turistice

Parcurgand acest traseu vei avea sansa de a poposi, daca iti doresti, la o serie de obiective turistice celebre la noi in tara:

  • Babele

Babele reprezinta o formatiune de roci, in forma de ciuperca, ce apartine Muntilor Bucegi. Se afla la o altitudine de 2092 metri si se afla in apropierea cabanei cu acelasi nume, care reprezinta si punctul de oprire al traseului despre care vorbim acum. Pentru a te intoarce de aici inapoi in Bucegi, poti folosi si telecabina Babele

  • Sfinxul

In judetul Dambovita, pe platoul Muntillor Bucegi, se afla megalitul antropomorf numit Sfinxul. El a primit acest nume deoarece are asemanarea cu un cap uman, iar forma sa a fost data de eroziunile produse de vant de-a lungul anilor.

Daca nu vrei sa mergi Babele si Sfinxul – traseu pe jos, atunci poti sa alegi sa iei telecabina de la Busteni la Cabana Babele. De acolo mergi cel mult 10 minute si ajungi. 

  • Cascada Caraiman

Pe traseu Busteni-Babele ai ocazia de a trece si prin apropierea acestei cascade. Ea se afla pe Valea Jepilor, la o altitudine de aproximativ 1700 metri. Este un monument natural foarte placut, caderea de ape fiind spectaculoasa. Poti sa observi aceasta cascada si cand esti in telecabina.

  • Crucea Eroilor 

Un monument istoric ce atrage foarte multi turisti de-a lungul anului este Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial. Ea se afla in judetul Prahova, in muntii Bucegi, in apropiere de varful Caraiman. Are o inaltime de aproximativ 40 de metri, e realizata din otel si a fost construita intre 1924 si 1928. A fost restaurata de atunci de doua ori, intre 1965 si 1967 si 2017-2020. 

Legenda spune ca decizia construirii acestei cruci ii apartine Reginei Maria, care intr-o seara a visat Muntii Bucegi stropiti cu sangele eroilor. Se pare insa ca in realitate, initiativa a venit din partea localnicilor din Busteni.

Alte trasee interesante in zona Jepii Mici

Daca ajungi prin muntii Bucegi, mai sunt si alte itinerarii interesante pe care le poti face:

  • Traseu Busteni – Cascada Urlatoare

Daca vrei sa te relaxezi pe un drum simplu de parcurs, iti recomandam acest itinerar care are 3.59 km. El nu e foarte dificil de parcurs, deoarece e destul de drept si ca timp iti va lua in jur de o ora. 

  • Traseu Babele – Piatra Arsa – Piciorul Pietrei Arse – Stana Regala – Castelul Peles – Sinaia

Acesta e un drum ceva mai lung, dar nu foarte greu. Se face in cel mult patru ore si ai de parcurs in jur de 14 km. 

  • Traseu Babele – Crucea Caraiman – Saua Sugarilor

Dificultatea acestui itinerar e una medie, asadar, trebuie sa ai putina experienta pentru a nu ti se parea extrem de dificil. Se parcurge o distanta de 6.76 km, in aproximativ 2 ore si 15 minute. 

 

Sunt o multime de trasee pe care le poti urma, unele mai lungi, altele mai scurte. Jepii Mici se poate face intr-o singura zi, deci, nu va fi necesar sa il imparti in doua zile, eventual sa stai la un cort de 2 persoane sau la un alt loc de cazare. Insa, sunt altele mai lungi, mai solicitante, care sunt recomandate pe mai multe zile. 

Pregateste-te cu grija pentru orice drumetie pe munte si fii cat mai responsabil/a si atent/a.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu