Ce trebuie sa stii despre perioada de prohibitie la pescuit

Am modificat articolul ultima data pe: 12.06.25

 

Cand vine vorba de pestii din Delta Dunarii, acestia trebuie capturati doar in anumite perioade ale anului, iar capturarea scrumbiei de mare este interzisa intre 26 martie – 04 aprilie. Ordinul de prohibitie este emis in urma unei analize meteorologice si este publicat in Monitorul oficial, iar pentru a nu fi sanctionat, trebuie sa il respecti.

 

Daca vrei sa afli cand se deschide pescuitul, cum procedezi cand mergi la pescuit la stiuca, care sunt regulile cand vine vorba de rechini in Marea Neagra, cum trebuie sa fie pescarul si delfinii, precum si multe alte detalii cu privire la prohibitie, citeste randurile de mai jos.

Ce este prohibitia si cine o stabileste?

Prohibitia la pescuit este de fapt o masura legislativa prin care se interzice importul, exportul, vanzarea sau capturarea pestilor intr-o anumita perioada de timp si intr-o anumita zona. Regulile sunt stabilite de catre Autoritatea Nationala pentru pescuit si acvacultura, tinand cont de modul in care se dezvolta anumite specii de pesti existenti in tara noastra si de schimbarile care au loc de la un an la altul la nivelul vegetatiei si al climei. 

Actul este publicat in Monitorul Oficial, la care poate avea acces orice persoana. In continutul acestui document, vei gasi informatii cu privire la ce este admis in timpul pescuitului la Marea Neagra si in celelalte ape importante ce se afla pe teritorul Romaniei sau la granita.

 

Cand este interzis pescuitul in anul 2025?

In ordinul publicat in anul 2025, vei gasi precizata cu exactitate care este perioada de prohibitie. Asadar, pentru o durata  de 60 de zile, in intervalul 4 aprilie – 2 iunie, nu ai voie sa pescuiesti, iar in apele ce constituie frontiera termenul se reduce la 45 de zile, intre 19 aprilie si 2 iunie. 

Daca vrei sa nu tii cont de perioada de prohibitie si sa practici aceasta activitate, te poti indrepta catre bazinele si lacurile private. Legislatia in forma in care este acum nu include masuri care sa oblige sistarea pescuitului sportiv in aceste tipuri de ape.

 

In functie de ce aspecte se stabileste perioada de prohibitie?

Regulile privind legea pescuitului sunt stabilite in urma unor cercetari ale unor centre specializate. De aceea, uneori nu putem merge unde am pescuit anii anteriori. Prognoza meteorologica pe urmatoarele trei luni este un factor hotarator, atunci cand se stabilesc regulile. 

Un alt indicativ care se urmareste este temperatura. Pentru a estima valoarea acesteia, se face o medie pe ultimii 5 ani. Apoi, se analizeaza rezultatul pentru a vedea daca acesta afecteaza dezvoltarea vietuitoarelor ce se afla in apa. De asemenea, se ia in calcul si cantitatea de precipitatii. In cazul in care se observa ca va fi o perioada secetoasa, calendarul pescarului se modifica, iar prohibitia este amanata pana cand nivelul apei atinge cotele normale.

Unde nu poti sa pescuiesti?

In timpul perioadei de prohibitie, anumite rauri sau lacuri sunt inchise pentru pescari. Printre acestea se numara si Prutul. Pe langa faptul ca este vizat cursul principal, sunt luati in calcul si afluentii, deoarece acestia pot fi inundati. 

Exista zone ale raului Prut in care este interzis pescuitul la stiuca sau orice alt tip, pe tot parcursul anului. Mai precis, din albia veche a raului ce porneste de la barajul nodului Stanca Costesti pana in albia noua si pe o distanta de 3000m in aval si 500m in amonte de la barajul ce se afla la Stanca Costesti. 

Daca te gandesti sa mergi la o partida de pescuit pe Dunare in perioada de prohibitie, evita Meleaua Sfantu Gheorghe pana in zona Ciotic, dar si sectorul de rau care delimiteaza granita cu Bulgaria. Acesta din urma este inchis pentru numai 45 de zile. 

Apele care constituie frontiera de stat sunt inchise pentru o perioada mai scurta de timp, adica 45 zile. Printre acestea se numara si Golful Musura, care se afla la granita cu Ucraina. Pescuitul in Delta este interzis pentru 60 de zile, incepand cu 4 aprilie, in zona Complexului Razim – Sinoe si a lacurilor litorale. 

 

Ce specii nu poti sa pescuiesti si cand?

Dupa ce ai gasit raspunsul la intrebarea ”unde pescuim?”, acum afla si ce specii nu ai voie sa capturezi in anumite perioade ale anului. Spre deosebire de anii trecuti, regulile de prohibitie la stiuca nu mai sunt atat de drastice, astfel ca poti captura acest peste pe tot parcursul anului, excluzand perioada 4-15 martie. 

Pescuitul la scrumbie pe Dunare are reguli clar stabilite. Asadar, timp de 10 zile, in perioada 24 martie – 2 aprilie, nu ai voie sa capturezi de la Marea Neagra pestii ce se afla pe sectorul de Dunare situat pana la Ceatal Chilia. In intervalul 29 aprilie -12 martie este interzis sa faci acest lucru de la Ceatal Chilia si pana in Vadul Oii, iar din acest punct si pana la Chiciu nu ai voie sa pescuiesti in perioada 9 aprilie – 23 aprilie. Intre 20 aprilie si 4 mai esti sanctionat daca capturezi scrumbie de Dunare din zona ce se afla intre Chiciu si Barajul Portile de Fier II. De asemenea, trebuie sa stii ca atunci cand prinzi in Delta Dunarii pesti si accidental ai o captura de ciprinide asiatice, cum ar fi sanger, novac sau cosac, aceasta se va retine, pentru a fi valorificata.

Prinderea unui rechin in Marea Neagra este permisa doar in intervalul 16 aprilie -14 octombrie. In restul timpului este admisa doar captura accidentala a acestei specii. Atunci cand te afli la pescuit de rechini in Marea Neagra trebuie sa prinzi doar masculi si sa eviti prinderea femelelor, deoarece poti fi sanctionat drastic, indiferent de perioada anului, daca incalci aceasta regula pe teritoriul rechinilor.

Ce nu ai voie sa capturezi in tot cursul anului? 

Pe langa toate aceste reguli stabilite pentru speciile de pesti din Marea Neagra, in legislatie este mentionata si interzisa in orice circumstanta capturarea delfinilor. De asemenea, pescuitul la pastrav de mare nu este admis indiferent de perioada anului. Daca vrei sa capturezi aceasta specie, dar nu sa o pastrezi, poti merge la o tura de pescuit pe Siret, mai precis in zona Tarnava Mare.

 

Cum trebuie sa procedezi daca vrei sa pescuiesti cand nu este prohibitie?

In perioada de prohibitie poti merge la pescuit de caras salbatic sau alte specii, insa trebuie sa iei in calcul si taxa pentru pescuit practicata de iazurile private. Ca sa poti captura cat mai mult, ar fi indicat sa ai cu tine cea mai buna lanseta, momeala potrivita si foarte multa rabdare. 

Cand perioada de prohibitie expira, poti merge la o partida de pescuit pe Olt sau poti sa capturezi chiar si pesti in Delta Dunarii. Pe langa aceste zone, poti organiza o iesire in aer liber impreuna cu prietenii, la mare, in timpul caruia sa practici pescuitul la Marea Neagra.

Daca preferi o clima mai racoroasa, opteaza pentru zone de munte, cum ar fi pescuitul la Colibita. Nu uita ca, daca pornesti spre zonele de agrement cu autoturismul personal, e vital sa ai in masina trusa de siguranta auto, compresor de aer profesional si poate chiar sezlong pentru pescuitul stationar, pe langa tot echipamentul pentru pescuit.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu