Ce trebuie sa stii despre legislatie in privinta armelor albe

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.23

 

Iti place sa faci plimbari cu cortul prin locuri mai putin umblate, sau mergi sa iti lucrezi terenul agricol care este mai departe de casa ta si, de obicei, ai la tine o maceta pe langa alte ustensile – iata cateva scenarii. Dar stii care sunt prevederile legale cu privire la portul armelor albe? Citeste acest articol pentru a te informa.

 

Sunt multe situatii in care poti sa ai asupra ta o arma alba, fara a avea intentia sa ranesti pe cineva: esti colectionar de cutite si vrei sa ii arati prietenului tau noua achizitie, practici arte martiale si mergi cu sabia la sala, mergi des pe munte, iar o maceta sau un cutit de supravietuire este foarte util, dar este legal sa faci acest lucru? Dupa cum spune legea, nu.

Dar sa vedem exact care sunt prevederile legale:

 

Ce sunt armele albe?

Conform definitei :”arma alba se numeste o arma destinata luptei corp la corp”. Totodata, in Romania, in Legea privind regimul armelor si munitiilor nr. 295 ce a aparut in 2004, a mai fost modificata in 2007 si in iulie 2011, republicata si completata in 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, pentru a fi in concordanta si cu prevederile internationale din acest domeniu, se face referire la:

Arma alba este un obiect “ce poate pune in pericol sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor” fiind utilizata pentru a lovi, taia sau impunge, si printre acestea se numara: baionete, sabii, florete, pumnale, cutite, sisuri, boxuri, arbalete, arcuri etc.

Astfel, vedem ca paleta de arme albe este destul de extinsa si in aceasta categorie intra si tot felul de instrumente pe care le folosesti in viata de zi cu zi, precum un cutit, sau la diverse sporturi: arcuri, floreta, sabie etc. 

Tot in lege mai este o portiune unde se descrie ce atribute trebuie sa aiba un instrument de taiat, ce este prevazut cu lama pentru a se incadra in sectiunea de arme albe:

Arme albe ce sunt prevazute cu lama – trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, precum: 

  1. a) lama fie este dintr-o sinura bucata cu tot cu maner, fie are un sistem cu ajutorul caruia devine corp comun cu manerul;
  2. b) are pe ambele laturi tais, si se intinde pe toata lungimea sa;
  3. c) sa aiba o lungime de peste 15 cm;
  4. d) latimea sa fie de 0,4 cm minim sau mai mare;
  5. e) “are un maner prevazut cu garda

In lege nu este foarte clar daca, pentru a fi considerata arma alba, un obiect cu lama trebuie sa indeplineasca toate criteriile cumulativ, sau sa aiba doar una dintre caracteristici. 

 

Cand ai voie sa le porti?

Tot in lege, la art. 370 este prevazut si “portul si folosirea fara drept de arme albe”, fiind mentionate si sanctiunile la care poti fi supus, in caz ca nu respecti aceste prevederi.

Asadar: “ (1) Portul, fara drept, in locurile publice a cutitului, pumnalului, sisului, boxului sau a altor asemenea obiecte periculoase se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile – amenda.

(2) Portul sau folosirea, fara drept, a obiectelor prevazute la aliniatul (1) in localul autoritatilor publice, institutiilor publice, institutiilor sau altor persoane de interes public, la intruniri publice ori in localuri de alegeri se pedepseste cu inchisoarea stricta de la un an la trei ani sau cu zile -amenda.”

In parte nu este recomandat sa ai asupra ta un obiect cu care poti rani grav pe cineva, mai ales atunci cand te afli in locuri publice. Cu siguranta nu vei fi amendat atunci cand iesi din magazin, daca tocmai ti-ai achizitionat un nou cutit sau alt obiect pentru diferite activitati. Si mai mult, atunci cand esti in vacante la munte, folosirea unei macete in scopul de a-ti curata terenul unde vrei sa campezi, pentru adunarea lemnelor de foc, pentru a construi un adapost, nu va fi pedepsita de lege.

 

Ai nevoie de permis?

Legea se refera mai mult la armele de foc pentru care poti sa obtii un permis de port arma de la organele abilitate, dar nici pe site-ul Politiei Romane, autoritate care se ocupa cu regelementarea acestor activitati nu este specificat in clar daca se poate procura un permis de port arma alba.

Cu siguranta cei care sunt colectionari de arme, cunoscuti si declarati la autoritatea de drept, pot sa obtina un astfel de permis care sa le ateste calitatea de colectionar. In caz ca practici anumite sporturi, precum artele martiale sau scrima, tir cu arcul sau arbaleta etc., si esti nevoit sa porti cu tine, de acasa la sala si invers, anumite arme, te vei putea legitima ca si membru al unui club, pentru a putea transporta obiectul de care ai nevoie.

In multe sporturi se folosesc obiecte care intra in categoria armelor albe precum sabie, floreta, arbaleta, arc, dar cu siguranta este permis sa le folosesti in locuri special amenajate: la sala de sport, la club, la poligon, sub indrumarea stricta a instructorului. 

De asemenea, daca esti un pasionat al plimbarilor pe munte si iti petreci vacantele prin paduri sau locuri mai putin umblate, un cutit de supravituire, o maceta, un topor, desi sunt considerate arme albe, atat timp cat nu pun in pericol viata si integritatea altor persoane, pot fi folosite, fiind instrumente de baza pentru a-ti asigura ceea ce ai nevoie pentru supravietuire.

Nu este indicat sa porti asupra ta arme albe, la centura, in cizme etc., dar daca vrei sa te protejezi poti sa o tii in masina, in torpedou, in portbagaj sau in rucsac. 

De unde pot sa cumpar arme albe?

Chiar daca portul armelor albe e reglementat legal si nu este voie sa le porti la tine in conditiile prezentate mai sus, poti foarte usor sa iti procuri o astfel de arma, fie direct din magazinele de specialitate, fie din mediul online.

La cumparare, nu ai nevoie de un permis special si, daca ai facut comanda online vei primi pachetul direct acasa. 

In concluzie, incearca sa nu ai la tine, mai ales la vedere, arme albe atunci cand esti in locuri publice si mai ales in institutii publice, unde legea prevede chiar o sanctiune mai grava, dar atat timp cat vei folosi acest tip de arme pe munte sau pentru diferite activitati gaspodaresti, pe post de unelte, nu vei avea nici o problema cu autoritatile. 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

percaioan

June 27, 2022 at 4:56 am

Ieri am fost agresat d un individ în ainte de a ajunge acasă am sunt la 112 de 2 ori și am înțeles de la poliție că individul este ești recent din pușcărie supenti va rog frumos daca îmi cumpăr acest apart Baston cu electrosoc si lanterna led pentru autoaparare negru, WS-809 cu sirena si husa cu prindere la curea Am nevoie de vreo autorizație de la poliție că sal folosesc dar în scopul de a mă apără ii nici un caz nu ok alte scopuri pentru că pină vine poliță nu știu cu va reacționa acest individ nici la tine in sat nu mai ești în siguranță ori cum mulțumesc lui Dumnezeu că nu am păți nimic eu fac naveta in fiecare dimineață și dacă iese cu ceva armă la min eu ce fac aștept un răspuns trebuie să mă apr într-un fel nu

Raspunde
Team SubClarDeLuna

July 4, 2022 at 12:51 pm

Buna Perca Ioan,

Nu suntem o firma specializata doar facem review-uri si oferim informatii relevante despre diverse produse.
Toate cunostintele sunt in articol. Daca nu ati gasit raspunsul puteti intreba intr-un magazin specializat cu astfel de produse.
In cel mai bun caz te rugam sa te adresezi autoritatilor competente.

Multa sanatate si toate cele bune!

Raspunde
Emanuel

March 28, 2022 at 3:57 pm

Dar un briceag de 14 cm de lung si cu latimea lamei mai mica de 0,4 cm e arma alba?

Raspunde
Team SubClarDeLuna

July 4, 2022 at 1:03 pm

Buna Emanuel,

Toate informatiile de care dispunem se gasesc deja in acest articol informativ.

Pentru mai multe detalii va rugam sa va adresati autoritatilor competente.

Numai bine!

Raspunde