Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.21

 

Multe persoane pasionate de drumetii vor sa mearga macar o data pe cel mai inalt varf al Romaniei, Moldoveanu. Acesta se afla in Muntii Fagarasi si pentru a ajunge la el poti sa urmezi o serie de trasee precum: Baraj Valsan – Varful Picuiata – Varful Moldoveanu; Varful Vistea Mare – Varful Moldoveanu; Stana lui Burnei – Valea Rea; Iezerul Moldoveanului – Portita Vistei – Refugiul Vistei – Varful Moldoveanu.

 

Daca vrei sa urci pe cel mai inalt munte din Romania, trebuie sa mergi in Muntii Fagarasi, mai exact pe Varful Moldoveanu, care are o inaltime de 2544 de metri. El este inconjurat de alte varfuri inalte, de peste 2400 metri, motiv pentru care, nu il poti vedea de la prea mare distanta. E vizibil doar de pe creasta Fagarasului.

In cazul in care esti montaniard si vrei sa ajungi prin drumetii pe acest munte, atunci iti vom sugera in cele ce urmeaza cateva trasee interesante pentru a ajunge pe cel mai inalt varf din Romania sau prin preajma lui.

 

Stana din Valea Rea – Caldarea Vaii Rele – Iezerul Triunghiular – Portita Vistei – Varful Visea Mare – Varful Moldoveanu

Daca vrei sa mergi pe Moldoveanu, acesta e considerat a fi cel mai scurt traseu. Nu e unul potrivit pentru incepatori, deoarece are portiuni mai dificile. 

Prima parte a traseului este marcata cu triunghi rosu si se parcurge in aproximativ 3 ore. Pornesti de la Stana din Valea Rea, Fagaras, unde vei putea observa in partea stanga Cascada Mare a Vaii Rele, apoi urci spre Caldarea Vaii Rele, pe o poteca de pamant, apoi pe un drum pietruit. In aproximativ 30 de minute vei ajunge la Lacul Iezerul Triunghiular, un lac glaciar. Poti sa te opresti aici pentru a te odihni putin si pentru a admira peisajul. 

In continuare, faci spre dreapta si mergi inainte, circa 30 de minute, pana la Refugiul Vistea, apoi La Portita Vistei. 

A doua parte a traseului spre Vf, Moldoveanu e marcata cu banda rosie si se parcurge in circa 30 de minute. Se urca pe o portiune destul de abrupta si dificila, pe Varful Vistea Mare, apoi, urmeaza o bucata de drum prevazuta cu lanturi, pentru a-ti fi de ajutor la urcat, si pentru a ajunge in siguranta la punctul final al traseului. 

Pentru a cobori, poti sa urmezi acelasi itinerar si vei ajunge inapoi la Stana din Valea Rea in circa 2 ore. 

Chiar daca nu e pentru incepatori, acesta e considerat a fi si cel mai usor traseu spre Moldoveanu, deoarece se poate parcurge intr-o singura zi. 

Lacul Balea – Saua Capra – Lacul Capra – La trei pasi de moarte – Portita Arpasului – Lacul Podul Giurgiului – Saua Podragului – Varful Vistea Mare – Varful Moldoveanu

Acest Traseu Balea Lac – Moldoveanu este cel mai popular, cu toate ca e foarte lung si trebuie facut in doua zile, deoarece vei avea nevoie de aproximativ 14 ore pentru a-l parcurge dus-intors si este destul de greu si obositor. 

Inceputul itinerariului, pana la Saua Capra, este marcat cu triunghi albastru. Este o portiune simpla, care nu te surprinde neplacut. 

Urmeaza traseul pana la Varful Vistea Mare, care e marcat cu dunga rosie. Aici, poti intampina dificultati in zona “La trei pasi de moarte”, deoarece e o portiune foarte dificila, ce necesita antrenament, echilibru si echipamente de calitate, deoarece e cu lanturi si cabluri. Apoi, o alta portiune mai dificila o reprezinta o coborare foarte abrupta, plina de pietre si stanci.

Ultima parte a traseului, pana la Varful Moldoveanu e marcata cu punct rosu. Aici marea provocare e faptul ca exista o trecere sub care ai o prapastie de vreo 2000 metri. In final, vei ajunge la capatul itinerariului fericita/a ca ai mers pe cele mai inalte varfuri din Romania, insa, vei fi destul de lipsit/a de energie.

Daca vrei sa faci acest traseu in doua zile, ia-ti la tine toate cele necesare pentru asta. Ar fi pacat sa treci in fuga pe langa Lacul Podragu sau alte lacuri si obiective si sa nu te opresti pentru a le admira.

Valea Valsanului – Saua Scarisora – Varful Galbena – Lacul Galbean – Varful Rosu – Vf. Moldoveanu

Pentru a ajunge pe cei mai inalti munti din Romania poti sa urmezi si acest traseu. El e unul destul de lung, avand circa 35 de km si se parcurge in 12-16 ore, deci, ai nevoie de mai mult de o zi pentru a-l face, deoarece altfel de imposibil. 

Nu e un traseu traseu Vf. Moldoveanu foarte simplu (niciunul nu e astfel cand vorbim de cel mai inalt munte din Romania), insa, nici nu va impune dificultati extrem de mari. 

De la Valea Valsanului, se urca destul de usor pana pe muntele Tuica, apoi, pe o panta lina se coboara spre Saua Scarisoara. De aici deja vei putea observa frumusetea Varfului Moldoveanu. 

In continuare, mergi spre Varful Galbena, unde vei ajunge la o altitudine de 2400 metri si vei trece si pe langa lacul cu acelasi nume, pe care-l vei observa in partea dreapta. 

Mai departe, pentru a ajunge la Moldoveanu, vei avea de facut o serie de urcari, unele mai abrupte, altele mai line. 

 

Sunt multe trasee in Muntii Fagaras care te pot duce pe Varful Moldoveanu. Daca acestea iti par a fi prea dificile pentru tine, poti alege sa te antrenezi pe alte variante mai simple, care te duc pe Varful Capra, Paltinu, Rosu, Dara, Lespezi etc. Poti sa incepi prin a face initial doar o parte din traseu, apoi sa cresti treptat, pe masura ce revii. Solutii vei gasi cu siguranta, dar nu uita ca atunci cand vorbim de Varful Moldoveanu, traseu foarte usor nu exista. 

Si daca tot discutam de drumetii, nu uita ca pentru o experienta cu adevarat placuta ai nevoie de echipamente adecvate. Neaparat un windbreaker, dar si imbracaminte suficient de groasa (in functie de sezon si de temperaturile pe anumite portiuni), incaltaminte confortabila si sigura, un sac de dormit care sa-ti fie comod, bete de trekking si tot ce consideri ca ti-ar mai putea fi de ajutor nu doar pentru confort, ci si pentru siguranta.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments