Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.21

 

Pesterile au alimentat dintotdeauna o multime de legende. Curiozitatea oamenilor legata de pesteri este cel putin egala cu spaima pe care o starnesc acestea. Dar care sunt cele mai frumoase pesteri din Romania, cele pe care merita sa le vizitezi macar o data in viata?

 

Cand vine vorba de pesteri din Romania, oferta este destul de variata. Ba ne putem lauda si cu unele recorduri mondiale sau cel putin europene in aceasta privinta. Muntii Romaniei sunt bine “echipati” din acest punct de vedere, iar acest articol isi propune sa iti prezinte un top al celor mai spectaculoase grote.

 

Pestera Limanu

Pestera Limanu poate fi vizitata in muntii Dobrogei. Lungimea de 3.4 km nu este extraordinar de impresionanta, insa in jurul ei se tes o multime de legende. De pilda, se spune ca ea ar avea iesiri in Bulgaria si Turcia, pe care oamenii din vechime le foloseau ca sa fuga din calea invadatorilor si a cotropitorilor. 

Tot legat de aceste legende, se spune ca pestera ar fi plina de comori bine ascunse, care trebuie doar sa fie descoperite. Pana la gasirea acestora, iti confirmam ca exista o probabilitate mare sa te intalnesti in interior cu lilieci, serpi, testoase sau dihori. 

Pestera Vantului

Pe lista de pesteri de vizitat in Romania, Pestera Vantului ocupa un loc special, caci este cea mai mare din tara, cu o suprafata de nu mai putin de 52 km. Doar o mica parte dintre acestia sunt deschisi vizitelor publicului. Situata in muntii Piatra Craiului, ea are intrarea langa satul Suncuius. 

Numele sau provine de la curentii de aer puternici care suiera in interior. Oamenii de stiinta inca o studiaza si o exploreaza, caci exista destule taine care asteapta sa fie deslusite. 

 

Pestera Meziad

Pestera Meziad este amplasata in judetul Bihor si este descrisa ca fiind una dintre cele mai mari grote din Romania. Lungimea sa totala este de 4750 m, amplasati pe mai multe etaje. Interiorul poate fi vizitat ca parte a doua trasee turistice, punctul de pornire fiind Valea Iadului; unul dintre trasee are o lungime totala de 9 km.

Declarata monument al naturii, si pestera Meziad mentine inca viu interesul speologilor.

 

Pestera Ialomicioarei

Pestera Ialomicioara mai este cunoscuta si sub denumirea de Pestera Ialomitei, avand in vedere cursul de apa care a format-o. Situata la o altitudine mare, de 1600 m, ea adaposteste o bisericuta construita in secolul al XVI-lea, care a ars in repetate randuri si a tot fost reconstruita. Lungimea de 400 m pe care o are pestera este considerata mica, in comparatie cu altele, insa legendele tesute in jurul ei te vor face sa o provesti cu alti ochi. 

 

Pestera Cetatile Ponorului

Pestera Cetatile Ponorului este considerata cel mai grandios fenomen carstic din Romania, fie si numai pentru intrarea sa impunatoare, cu un diametru de peste 1 km. Lungimea sa totala este de 5 km, iar partea cea mai atractiva si mai spectaculoasa este reprezentata de cursurile de apa care apar si dispar neasteptat.

Strabaterea grotei nu e neaparat simpla, in unele zone fiind necesar echipament special. Se recomanda apelarea la ajutorul unui ghid pentru a fi mai in siguranta. 

 

Pestera Scarisoara

Propusa la preselectia pentru Cele 7 minuni ale lumii, pestera Scarisoara este situata la o altitudine de 1165 m si are o lungime de peste 700 m. Diferenta de nivel este de 105 m, un record pentru o formatiune de acest gen. 

Este unica pestera cu gheata din sud-vestul Europei si una dintre putinele pesteri de acest gen din lume. Ghetarul vechi de peste 3000 ani este cel mai mare bloc de gheata subteran; temperatura medie se mentine la 1 grad Celsius pe timp de vara si -7 grade Celsius pe timp de iarna. 

 

Pestera Ursilor

Aceasta pestera este celebra in Romania si in Europa pentru fosilele ursului de caverna gasite aici; specia este disparuta de peste 15.000 de ani asadar prezenta fosilelor este un eveniment arheologic care merita consemnat. 

Pestera este amenajata cu multa grija, pentru conservarea ramasitelor, si are 4 galerii principale: galeria Oaselor, Galeria Emil Racovita, galeria Lumanarilor si Galeria Stiintifica. Cea din urma le este accesibila exclusiv cercetatorilor. 

 

Pestera Ghetarul de la Focul Viu

O gasesti tot in judetul Bihor si se remarca printr-un fenomen natural simplu, dar spectaculos: in jurul pranzului, in zilele senine, razele soarelui cad pe ghetarul pesterii dintr-un unghi care face sa para ca acesta ar fi luat foc. Fotografiile nu reusesc sa imortalizeze suficient de bine imaginea, asadar e o idee buna sa vizitezi locul.

 

Pestera Muierii

Situata in judetul Gorj, Pestera Muierii este un loc fascinant pe de o parte datorita formatiunilor carstice spectaculoase (Valul Muierii, Cascadele Impietrite, Sala Turcului, Galeria Ursilor) si pe de alta parte pentru legendele tesute in jurul ei. 

Este prima pestera electrificata din Romania, lucrarea fiind realizata in 1963. Lungimea totala este de 7 km, interiorul fiind dispus pe 4 niveluri. In interior au fost descoperite numeroase schelete de animale, dar si craniul unei femei, vechi de 30.000 de ani.

Despre denumire, se spune ca pestera ar fi fost folosita ca ascunzatoare in timp de razboi, sau ca femeile ar fi venit sa toarca aici, datorita curentilor din pestera care le usurau munca. 

 

Pestera Huda lui Papara

Despre pestera Huda lui Papara se spune ca ar fi fost casa lui insusi Zalmoxis, zeul dacilor. Ea este cea mai lunga pestera, cu relieful cel mai denivelat, casa a celei mai mari colonii de lilieci din Europa. Prin ea curge cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit si cea mai mare cascada. O zona speciala in muntii Trascaului! 

Pestera Polovragi

Pestera Polovragi se afla in apropierea Pesterii Muierilor; galeriile sale se intind pe nu mai putin de 10 km, dar publicul are acces sa viziteze doar primii 800 m. Fiind situata la doar 670 m altitudine, ea este ventilata de curenti de aer cald si e plina de umezeala, ceea ce conduce la formarea de stalactite si stalagmite superbe. 

 

Pestera liliecilor

Pesterea Liliecilor este in apropiere de Moeciu, cu o lungime de doar 370 m, ea poate fi vizitata fara probleme; formatiunile calcaroase din interior si tavanul in culori diferite sunt elemente de atractie importante.

Nu recomandam explorarea de catre cei cu inima slaba si fobii, caci interiorul este populat de un numar mare de colonii de lilieci pe care lumina de la lanterna frontala le poate agita. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments