Am modificat articolul ultima data pe: 25.09.20

 

Tehnologia evolueaza an de an si, datorita unor cercetatori de exceptie ce isi dedica munca pentru a experimenta diferite inovatii, apar noi concepte si mijloace pentru a imbunatati calitatea vietii. Unul dintre aceste concepte este si busola cuantica care, desi in acest moment nu are o utilizare de masa, va fi, in viitorul apropiat, o modalitate practica si cu o larga raspandire. 

 

GPS-ul este foarte raspandit la ora actuala, fiind o aplicatie ce se descarca gratuit pe telefonul mobil si care te ajuta sa te orientezi in spatiu, sa iti stii tot timpul locatia si sa poti ajunge oriunde iti doresti introducand adresa si sa poti fi reperat cu usurinta in caz de nevoie. Este o metoda simpla si practica pe care o poate utiliza oricine. Aceasta este partea pozitiva, doar ca in ultimii ani acest sistem care se bazeaza pe sateliti a devenit supraincarcat si este foarte vulnerabil la atacuri. 

Din acest motiv, o serie de cercetatori din mai multe tari au inceput sa gandeasca si solutii alternative la sistemele de navigare prin satelit, ajungand la busola cuantica ca o solutie viabila si de viitor.

 

Ce inseamna busola cuantica?

Busola cuantica este un dispozitiv cu ajutorul caruia se poate afla cu exactitate pozitionarea oriunde pe glob, folosind campurile magnetice ale Pamantului pentru acest lucru. Dispozitivul are in componenta lasere cu ajutorul carora se racesc atomii la temperaturi joase, masurand apoi proprietatile undelor cuantice, ce raspund la acceleratie. 

Reducand la un nivel cat mai simplu aceasta tehnologie, putem spune ca ea functioneaza prin racirea ionilor ce sunt capturati, reducand astfel efectul radiatiei externe, acestia ramanand sensibili doar la fluctuatiile electromagnetice ce sunt produse de Pamant. Fluctuatiile produse asupra particulelor pot fi masurate, astfel se va putea urmari cu precizie miscarea unui om sau a unui obiect, datorita ionilor captati. 

 

 

Poate nu este usor de inteles concepul care sta la baza acestor dispozitive pe care le dezvolta cercetatorii britanici, dar ceea ce trebuie sa stii este ca deja o echipa de ingineri de la Imperial College London a realizat un astfel de dispozitiv. Pe langa britanici, mai sunt si alte state interesate sa dezvolte o astfel de tehnologie, precum SUA, Japonia etc. 

Studierea mecanicii cuantice merita investitii, deoarece aceasta sta la baza legilor naturii, iar exploatand acest domeniu deja sunt multiple aplicatii si noi tehnologii care au dus la imbunatatirea vietii, precum: semiconductori, lasere, microprocesoare, energie nucleara, camere digitale etc. 

 

Ce avantaje are fata de un GPS?

GPS-ul actual se foloseste de sateliti pentru a determina pozitia si este foarte vulnerabil la atacuri din afara, fie datorate unor calamitati naturale sau interferentelor datorate conditiilor meteorologice, fie datorate unor atacuri teroriste. In plus, GPS-ul actual nu poate fi folosit sub apa. 

Aceste noi dispozitive, bazate pe reteaua de unde magnetice a Pamantului, vor putea fi folosite oriunde, fara a fi influentate, fie de conditiile atmosferice, fie de atacuri cibernetice, putand fi folosite cu succes si de submarine. Pozitionarea cu ajutorul unei busole cuantice este mult mai exacta decat cea actuala, la nivel de centimetri, fata de erorile actuale si de kilometri, si nu vor mai fi interferente climatice sau electronice care sa influenteze dispozitivele. 

Aceasta tehnologie noua, care nu are nevoie de o retea fizica precum stalpi radio sau de comunicatii, este de foarte mare interes pentru toate natiunile lumii, deoarece elimina limitarile sistemelor de navigatie actuale. 

Cel mai de interes este pentru armata ce se bazeaza pe submarine, ce ar putea naviga in secret si avand tot timpul o pozitie exacta, fara a mai fi necesar sa comunice cu lumea exterioara.

 

Ce dezavantaje sunt?

In prezent, fiind o tehnologie noua ce se dezvolta pe zi ce trece, o busola cuntica are dimensiuni mari, cu latura de aproximativ 1m, fiind utila doar pe navele comerciale sau pe submarine, pe trenuri sau alte vehicule unde dimensiunea acesteia nu este importanta, precizia sistemului de navigatie avand un rol decisiv. 

Un alt dezavantaj major in momentul actual este costul deosebit de ridicat al unui astfel de dispozitiv, mai ales ca GPS-ul se poate utiliza gratuit. Fiind un dispozitiv nou, de precizie, principalele obiective sunt obtinerea unui model cat mai mic, pentru a putea fi folosit si de catre o persoana, fara a tine cont de preturi, acesta fiind un obiectiv de care se vor preocupa cercetatorii in viitor. 

 

Ce se preconizeaza in viitor cu aceste dispozitive?

Avand in vedere ca, initial, GPS-ul a fost folosit doar de soldatii din armata, ajungand acum sa fie ceva comun, instalat pe orice telefon mobil, accesibil tuturor, se preconizeaza ca, in viitor, si busola cuantica va ajunga un dispozitiv de masa pe care sa il poti folosi pentru a te putea orienta in timpul calatoriilor tale.

In prezent, cercetatorii continua lucrul la aceste dispozitive pentru a le face mult mai mici, putand astfel sa fie utilizate de soldati. Este un drum lung de parcurs dar, dupa cum ne-am obisnuit in ultima perioada sa tinem pasul cu noile aparitii tehnologice si sa folosim gadgeturile ce apar frecvent, si in acest domeniu putem avea surprize legate de aparitia unei busole cuantice la dimensiuni mici si la un cost accesibil. 

 

 

Totodata cercetarorii mai intrevad si alte optiuni si beneficii ale utilizarii unui astfel de dispozitiv, precum cautarea undelor gravitationale. 

Utilizata la scara larga in viitor, cu aplicatii pentru civili disponibile pe smartphone-ul personal, cu ajutorul unei busole-cip cuantica se vor putea accesa hartile disponibile pe Google si va fi mult mai precis sistemul de navigare. 

Speram ca in curand busola cuantica, una dintre cele mai bune busole existente, sa fie disponibila pentru orice telefon mobil, pentru a putea beneficia de o pozitionare exacta si precisa, fara a mai conta conditiile meteorologice si fara a mai fi predispusi la atacuri cibernetice care sa deregleze sistemul de navigatie. Deoarece suntem dependenti din ce in ce mai puternic de sistemul de navigatie este binevenita o alternativa la sistemul actual, care devine suprasolicitat din cauza cresterii numarului de utilizatori. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments