Cascada Vanturatoarea: Drumetii si Legenda

Am modificat articolul ultima data pe: 12.06.25

 

Daca inca nu stii unde poti sa mergi in excursie anul acesta, te sfatuim sa alegi acest loc de poveste, de o frumusete desavarsita, si anume Cascada Vanturatoarea, avand si alte obiective prin preajma pe care le poti vizita.

 

Daca inca nu ai fost la Cascada Vanturatoarea, este timpul sa iti planifici o vacanta in aceasta zona de vis, incarcata de frumusete, unde te poti destinde impreuna cu familia si prietenii. In Romania ai foarte multe locuri pe care le poti vizita, cu diferite forme de relief, zone virgine, dar si foarte multe cascade si poti sa iti faci un traseu, pentru a vedea toate minunatiile create de natura dintr-o zona.

In acest articol ne vom referi la Cascada Vanturatoarea cu prezentare, cum ajungi, ce trasee ai, dar si ce mai poti vedea prin imprejurimi.

 

Unde este situata Cascada Vanturatoarea?

In Carpatii Meridionali, in Muntii Cernei, dai de un loc de poveste si anume Valea Cernei, unde au loc caderi de apa spectaculoase, si una dintre cele mai frumoase este si Cascada Vanturatoarea.

Este situata langa Baile Herculane, asa ca nu iti va fi greu sa gasesti cazare, fie la un hotel din zona, fie la pensiuni si poti sa stai mai multe zile pentru a putea vizita toate locurile. In plus, daca iti doresti sa mai vezi si alte cascade de o frumusete desavarsita, distanta Baile Herculane – cascada Bigar este de aproximativ 100 km, asa ca poti sa faci o excursie de o zi si in acesta zona. 

Cum ajungi la Cascada Vanturatoarea?

Pentru a ajunge la cascada, poti sa parcurgi o bucata din drum cu masina, pe ruta Herculane – Baia de Arama spre Targu Jiu, pe DN 67D, pana la km 11. La capatul lacului 7 Izvoare, poti sa iti lasi masina, la pod, iar apoi vei continua drumul pe jos.

Este o drumetie de aproximativ 30 de minute daca esti bine antrenat (1,5 km, cu o diferenta de nivel de aproximativ 300 m), cei neexperimentati fac in jur de o ora, urmarind traseul ce este marcat cu o cruce rosie. Este o parte ceva mai dificila, la inceput, unde ai de urcat o panta mai abrupta, circa 10 – 20 de minute. Dupa acest efort, peisajul se schimba si drumul coboara, iar poteca te va duce exact la buza cascadei. 

Nu trebuie sa te opresti aici, chiar merita sa mai depui ceva efort si sa ajungi la baza acesteia pentru a putea trece pe sub perdeaua de apa, o experienta unica, pe care te provocam sa o incerci.

Drumul in sine este foarte frumos, prin padure, de obicei fiind putina lume, peisaj salbatic, iar pe la jumatate ai si un punct de belvedere, care pur si simplu iti taie rasuflarea cu frumusetile care se deschid inaintea ochilor tai. La intoarcere nu ai alt drum, folosesti acelasi traseu cu cruce rosie. 

Cateva date generale despre cascada

Nu este foarte inalta, Cascada Vanturatoarea are o inaltime de 40 – 50 de metri, iar debitul este variabil in functie de sezon, mai puternic daca este sezon ploios, mai scazut pe timp de seceta. 

Ce este spectaculos la aceasta cascada este faptul ca buza de sus este iesita in afara, asa ca apa este practic aruncata de sus, pe un perete abrupt, iar caderea se datoreaza gravitatiei. Insasi numele de Cascada Vanturatoarea provine de la faptul ca apa pare, pur si simplu, vanturata, fiind o perdea fina, diafana. Panza de apa este fluturata de vant, iar soarele, in anumite momente ale zile, formeaza zeci de curcubee suprapuse, de o frumusete desavarsita.

Desi imaginile din timpul iernii sunt de asemenea remarcabile, cu forme diferite si foarte interesante, accesul in aceasta perioada este foarte dificil. 

Drumul pe la baza cascadei este foarte frumos, iar imaginile sunt unice.  Este o cascada ce poate fi vazuta din mai toate unghiurile posibile si, de fiecare data, vei avea ceva de remarcat. Apa este pulverizata, cazand ca o ploaie fina pana la 20 – 30 de m fata de baza. Din fata, privelistea se deschide precum un amfiteatru, cu o forma rotunjita unde cascada este solistul principal, ce isi desfasoara partitura.

O mare parte din traseele din aceasta zona, inclusiv cel spre Cascada Vanturatoarea, au fost facute de o echipa de nemti, care, pur si simplu, s-au indragostit de aceasta minunata regiune. Asa ca poti pleca linistit la drum, traseul este bine marcat, clar, usor de urmarit, iar zona este curata. 

Este frumoasa in orice anotimp, vara cascada iti ofera un dus natural chiar in mijlocul padurii, iar iarna are loc un fenomen uluitor, ce nu se mai intalneste, in locul in care cade apa se formeaza ca un cilindru din gheata care inglobeaza cascada.

O legenda din batrani spune ca la Cascada Vanturatoarea isi avea salasul un balaur cu 7 capete care se racorea sub perdeaua fina de apa, dupa ce isi potolea foamea cu una dintre fetele mandre din zona. 

 

Asa cum am mai mentionat, in Romania sunt foarte multe cascade si toate merita vazute. Chiar daca, ca si dimeniuni, nu pot fi comparate cu alte cascade din lume, ca frumusete unele sunt incluse in topuri, iar distanta Herculane – Cascada Bigar poate fi usor parcursa. Merita poate sa te deplasezi sa vezi si aceasta minunatia a naturii, fiind la aproximativ 2 ore cu masina.

Daca vrei sa faci un tur la mai multe cascade din Romania, poti sa mai incluzi si Cascada Cailor, Cascada Duruitoarea, cauta si Cascada Urlatoarea traseu si lista poate continua, fiind peste 25 de astfel de locuri. 

Nu uita cand pleci la drum sa te echipezi corespunzator, mai ales cand ai si un traseu prin padure, precum cel spre Cascada Vanturatoarea, cu bocanci, un mic rucsac in care sa ai o pelerina de ploaie, apa, ciocolata, o mica gustare si poti sa pui si un cutit de vanatoare, in caz de nevoie. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu