Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.21

 

Muntii Piatra Craiului sunt strabatuti adesea de catre persoanele care vor sa mearga in drumetii. Nu e foarte simplu sa ajungi pe creasta lor, deoarece e o portiune mai dificila si trebuie sa ai experienta, dar daca nu te incumeti sa ajungi sus pe creste, poti sa parcurgi variante mai usoare din preajma lor: Curmatura Foii – Valea Dambovitei, Casa Folea – Prapastiile Zarnestilor, Cabana Plaiul Foii – Zarnesti etc. 

 

Aflat pe teritoriul judetelor Brasov si Arges, Masivul Piatra Craiului e unul ce are o suprafata de aproximativ 200 km2 si e format predominant din roci calcaroase. Varful La Om este cel mai inalt pisc al sau, iar frumusetea ii este data de specii unice de flora si fauna

Daca te intereseaza sa faci trasee in Piatra Craiului, pentru a te bucura de frumusetea acestei zone, iata care sunt cele mai recomandate variante:

 

Zarnesti – Brana Caprelor – Zarnesti (traseu 1)

Traseul acesta e unul complet, dus-intors, care te va ajuta sa vezi o multime de locuri frumoase din Muntii Piatra Craiului. El presupune parcurgerea unei distante de 20.50 km si are o dificultate medie. Ai grija sa il studiezi bine inainte, deoarece nu e foarte clar marcat. 

Iti va lua in jur de 13 ore pentru a parcurge intreaga distanta, motiv pentru care, iti recomandam sa il imparti in cel putin doua zile. 

Acest traseu presupune ajungerea in urmatoarele puncte: Zarnesti – Coltul Chiliilor – Refugiul Diana – Brana Caprelor – Saua Padinei Inchise – Cabana Curmatura – Prapastiile Zarnestiului – Fantana lui Botorog – Cabana Gura Raului si inapoi in Zarnesti. 

Cel mai bine e sa parcurgi astfel de trasee Piatra Craiului cand vremea de afara e frumoasa, pentru a nu fi totul mult mai dificil. Tine cont de faptul ca in timpul iernii, portiunea dintre Refugiul Diana si Cabana Curmatura este inaccesibila. 

Cabana Plaiul Foii – La Lanturi – Saua Grindului (traseu 2)

Lungimea acestui itinerar nu e foarte mare, deoarece discutam de o distanta de doar 6.30km. Dar, avand in vedere faptul ca vorbim de trasee Piatra Craiului, nimic nu poate fi foarte simplu, iar distanta se va parcurge in aproximativ 5 ore. 

Se porneste de la Cabana Plaiul Foii, care se afla la o altitudine de 849 metri, se merge spre Refugiul Spirlea, care e la o inaltime de 1440 metri si apoi spre Lanturi si pe Saua Grindului. Aceasta din urma se afla la o altitudine de 2195 metri, deci, vei ajunge destul de sus. 

Informeaza-te bine inainte, vezi cum e vremea la Plaiul Foii, dar si in alte locuri de pe traseu, inainte de a te porni de acasa, si tine cont de faptul ca bucata dintre Refugiul Spirlea si Saua Grindului nu poate fi strabatuta pe timp de iarna.

 

Cabana Curmatura – Varful Piatra Mica – Poiana Zanoaga – Stana Zanoaga (traseu 3)

Chiar si astfel de trasee Piatra Craiului ar putea fi dificile, chiar daca acesta are o lungime de numai 3.10 km. Pentru a-ti da seama de faptul ca nu e chiar atat de usor, te informam ca il vei face in aproximativ 3 ore. Are portiuni destul de solicitante, motiv pentru care trebuie sa fii bine echipat/a si antrenat/a.

Se porneste acest traseu la Cabana Curmatura, se merge spre Saua Crapaturii, unde vei fi la o altitudine de 1580 metri, apoi pe Varful Piatra Mica, la 1816 metri. In final, vei ajunge la Poiana Zanoaga si apoi la stana cu acelasi nume.

 

Cabana Plaiul Foii – Umerii Pietrei Craiului – Cabana Plaiul Foii (traseu 4)

Nici acesta nu se incardeaza in categoria trasee montane usoare, dar nici nu e un itinerar foarte greu. Vei pleca in aceasta drumetie din Rezervatia Piatra Craiului de la Cabana Plaiul Foii. De acolo, vei trece pe langa Cabana 7 Crai si te vei indrepta spre Refugiul Spirlea. In acest punct, te poti aproviziona cu apa, pentru a-ti ajunge in restul calatoriei. 

Dupa 30 de minute de la Refugiul Spirlea, vei ajunge la o intersectie (Zaplaz si Refugiul Grind 2), iar de acolo trebuie sa mergi, urmand indicatoarele, spre Umerii Pietrei Craiului. Nu vei ajunge pe creasta Piatra Craiului, dar o poti admira de la distanta. Incepi apoi sa cobori, pe la Saua Tamasel, prin poiana cu acelasi nume, iar indicatoarele te vor ajuta sa te intorci in punctul de plecare. 

Valea Barsa Mare – Refugiul Diana (traseu 5)

Daca vrei sa urmezi un traseu ceva mai scurt, prin Piatra Craiului, o varianta buna ar fi acest itinerar. Are o lungime de 2.9 km, dificultate medie si o durata de 2 ore si 15 minute.

Plecarea se face de pe Valea Barsa Mare, apoi se merge prin Poiana Valea Ursilor, unde se urca neintrerupt, apoi spre Poiana Curmatura Prapastiilor si la final Refugiul Diana. 

 

Dambul Morii – Cabana Piatra Mare – Varful Piatra Mare (traseu 6)

Aceasta drumetie prin Muntii Piatra Mare e una de dificultate medie, cei 8.70 km putand fi parcursi in aproximativ 4 ore si 30 de minute. 

De la Dambul Morii, se merge spre Canionul 7 Scari, se trece cu ajutorul unui pod apa Sipoaiei, apoi, prin padure, prin vai, serpentine si culmi, se ajunge la Poiana Baciului. De aici, se merge spre Cabana Piatra Mare, iar de acolo pe varful cu acelasi nume.

Te vei putea bucura de frumusetea acestei zone, deoarece traseul nu e foarte dificil, iar natura te indeamna sa te mai opresti din cand in cand si sa o admiri. 

 

Alege sa urmezi traseul care iti place cel mai mult si pe care-l consideri mai potrivit pentru tine, indiferent ca vei ajunge la Vârful La Om, Munții Piatra Craiului, Cabana Curmatura, Cheile Zarnesti sau alte zone. Important e sa faci miscare si sa te bucuri de natura. 

Si inainte de a pleca la drum, pe langa faptul ca te informezi foarte bine si cauti detalii cu privire la traseu, vreme etc., nu uita ca foarte important este sa fii si echipat/a corespunzator.  O pelerina de ploaie, de exemplu, ti-ar putea face viata mult mai usoara daca vreme nu e tocmai buna.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments