Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Aflat in Muntii Retezat si avand o suprafata de 8.9 ha si o adancime de 15.5 metri, Lacul Bucura e cel mai mare lac glaciar din Romania. El este inclus adesea in traseele celor care vor sa faca drumetii la noi in tara: Lacul Bucura – Varful Bucura – Varful Retezat; Gura Zlata – La Pir – Lacul Zanoaga – Lacul Bucura; Campu lui Neag – Cabana Buta – Poiana Pelegii – Lacul Bucura.

 

Apartinand Carpatilor Meridionali, grupa Muntilor Retezat e localizata intre depresiunile Petrosani si Hateg. Cel mai inalt punct al ei este Varful Peleaga, cu 2509 metri. Pe suprafata lui se afla o multime de lacuri glaciare, cel mai mare fiind Bucura. Acesta din urma are o suprafata de 8.9 ha, o adancime maxima de 15.5 metri, o lungime a malului de 1.35 km si e cel mai mare lac din Romania din categoria celor glaciare.

Frumusetea acestei zone merita explorata, motiv pentru care, multe persoane ajung sa faca aici drumetii. Iti prezentam, mai departe, cateva trasee interesante.

 

1. Lacul Bucura – Varful Bucura – Varful Retezat

Daca urmezi aceasta ruta, vei avea ocazia de a te antrena destul de intens, deoarece dificultatea e una medie. Sunt cateva portiuni destul de grele, cu urcari abrupte, motiv pentru care trebuie sa ai putin antrenament pentru a ajunge cu bine la final.

Distanta pe care trebuie sa o parcurgi de la acest lac glaciar, pana in varf de munte e de aproape 4 km. Avand in vedere dificultatea, vei avea nevoie de aproximativ 3 ore pentru a termina drumetia. Se va urca pentru 580 metri si se va cobori pentru 180 metri. 

Pe timpul iernii e mai bine sa eviti astfel de trasee in Muntii Retezat, deoarece iti poti pune viata in pericol.

2. Cabana Gentiana – Valea Rea

Daca vrei sa faci drumetii scurte pentru a te relaxa sau daca vrei sa parcurgi trasee de tip circuit, prin Muntii Retezat, iti recomandam aceasta ruta. 

Se pleaca de la Cabana Gentiana si se merge pe poteci marcate, pentru 1.1 km, timp in care vei urca 30 metri si vei cobori 70 metri. Este un traseu usor, care se parcurge in aproximativ 30 de minute. 

 

3. Campu lui Neag – Cabana Buta – Poiana Pelegii – Lacul Bucura

Dificultatea acestui traseu este una medie, el fiind mai obositor pentru faptul ca e destul de lung, avand o distanta de 20.45 km. Iti va lua intre 6 si 10 ore sa il parcurgi, deci, il poti imparti chiar si in doua zile. 

Se pleaca de la Campul lui Neag, apoi se merge spre Cabana Cheile Butii. De aici, te indrepti spre Cabana Buta, apoi Saua Plaiul Mic, Poiana Pelegii si in final Lacul Bucura, cel mai mare lac din Romania (glaciar). 

Se urca pentru 1620 de metri si se coboara 420 de metri. Aceasta ruta poate fi facuta si pe timp de iarna, insa, e nevoie de experienta si echipamente potrivite. Daca vrei sa parcurgi o distanta ceva mai scurta, poti sa faci un traseu Poiana Pelegii – Lacul Bucura, pe care-l vei parcurge cam in 2 ore si jumatate. 

 

4. Lacul Gura Apelor – Refugiul Gugu – Varful Gugu

32.17 km e distanta acestui itinerariu de dificultate medie. El poate fi parcurs in totalitate intr-un interval de 8.5 – 10.5 ore, timp in care se urca pentru 1400 metri si se coboara pentru 1390 metri. 

Aceasta ruta te va incanta cu tot felul de peisaje superbe, pentru a te simti cat mai aproape de natura. Daca vrei, poti sa gasesti locuri in care sa montezi cortul de drumetie, pentru a poposi o perioada, deoarece e un traseu pe care e probabil sa intentionezi sa il faci in vreo doua zile.

 

5. Gura Zlata – La Pir – Lacul Zanoaga – Lacul Bucura

Daca vrei ca la finalul unui traseu de munte sa ajungi sa vezi unul dintre cele mai frumoase lacuri din Romania, iti recomandam aceasta ruta. 

Ea necesita parcurgerea unei distante de 17.01 km, care poate fi acoperita in totalitate in 6-10 ore. Daca ai conditia fizica necesara, o poti face intr-o singura zi, daca nu, in mai multe. In urcare vor fi 1970 metri, iar in coborare, 710 metri. 

Cea mai dificila portiune este intre La Pir si Lacul Bucura, aceasta fiind periculoasa mai ales pe timp de iarna. 

6. Cabana Pietrele (Retezat) – Lacul Gales – Varful Mare

Daca vrei sa mai vezi si alte lacuri glaciare din Romania, in afara de Bucura, pe care l-am tot amintit, ia in calcul parcurgerea acestui traseu. El este unul de dificultate medie, motiv pentru care, chiar daca are o distanta de doar 3.93 km, se parcurge in circa 3 ore. 580 de metri sunt in urcare si 180 de metri in coborare.

Pentru siguranta ta, evita portiunea dintre Lacul Gales si Varful Mare in perioada iernii, mai ales daca nu esti experimentat si nu ai echipamente cu adevarat potrivite. 

Aceste trasee iti stau la dispozitie, daca vrei sa faci drumetii mai scurte sau mai lungi. Pe toata durata lor, vei avea posibilitatea de a te bucura de frumusetea naturii, dar si de ce pot oferi Muntii Retezatului – obiective turistice impresionante – Cascada Stanisoara, Lacul Bucura, Lacul Gales, Gura Zlata, Cheile Scorotei, Parcul National Retezat, Cascada Lolaia, Pestera cu corali etc. Daca acesta nu se regasesc pe traseele specificate de noi si vrei sa le vizitezi, cauta rute care sa le cuprinda. 

Daca vrei sa vezi si cel mai adanc lac din Romania, de tip glaciar, acesta poate fi vizitat tot in aceasta zona, deoarece e vorba de Zanoaga Mare, ce are o adancime maxima de 29 metri. El are o suprafata de 6 hectare, se afla la o altitudine de1997 metri, are o lungime de 360 metri si o latime medie de 260 metri. 

Viziteaza Romania si bucurra-te de frumusetea ei, de tot ce poate oferi prin prezenta multitudinii de forme de relief pe care le are. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Defrisarea padurilor devine o problema din ce in ce mai intalnita in tara noastra, si nu numai, avand in vedere ca nu intotdeauna se apeleaza la replantarea unor noi puieti care sa continue ciclul cresterii si al protejarii, astfel incat exploatarea lemnului in astfel de conditii nu poate fi considerata sustenabila. Iata ce efecte poate avea aceasta actiune. 

 

Padurile sunt considerate plamanii planetei, fiind adevarate ecosisteme care sustin si afecteaza orice specie astfel incat, cand acestea dispar, vor avea un rol in ce priveste modul de viata al tuturor vietuitoarelor, putand declansa adevarate lanturi de evenimente cu rol negativ local, regional si chiar global. Defrisarea padurilor este o problema constanta in diferite tari, in principal din perspectiva actiunilor ilegale, desfasurate fara autorizatie, si a celor abuzive. 

 

Ce este defrisarea padurilor

Defrisarile se caracterizeaza prin taierea copacilor din paduri intregi in vederea modificarii scopului terenului (pentru pasunat, constructii, agricultura). Cu alte cuvinte, absolut toti copacii de pe o anumita suprafata sunt inlaturati, fara a fi obligatorie regenerarea lor, desi in unele cazuri este posibila reinnoirea generatiei de arbori prin reimpadurire cu puieti. Presupune scoaterea radacinilor si a arbustilor, lemnul urmand a fi valorificat. 

Se recurge la defrisari mai ales la tropice, acolo unde calitatea inconsistenta a solului duce la cautarea a noi terenuri pentru dezvoltarea agriculturii, in detrimentul padurilor. Cand este desfasurata irational, efectele sale vor include diferite dezechilibre in natura, de la seceta si pana la inundatii sau efect de sera. 

Din pacate, importanta padurilor nu este un punct de maxim interes in politica globala, majoritatea acestor spatii verzi fiind puse in pericol de taieri masive desfasurate in ultimii ani. In Africa, Indonezia, Thailanda, Sri Lanka, Malaezia, China si chiar Brazilia se pierd domenii intregi de padure, rata de reforestare fiind relativ scazuta in raport cu cat se recolteaza. 

Ce este padurea daca nu un intreg ecosistem format nu doar din arbori, ci si din vietuitoarele care salasluiesc acolo, oamenii depinzand de ele pentru oxigen si lemn, protejandu-i de diferite efecte climaterice? Pe langa asta, padurea este o adevarata sursa de inspiratie, de energie, materie si comunitate pentru oameni, modeland modurile in care evolueaza acestia si cum sunt influentati. 

Padurile virgine, precum cea mai mare padure din lume, cea Amazoniana, sunt adevarate ecosisteme unde natura se dezvolta intr-o forma pura, care nu necesita sau incurajeaza prezenta umana, unde natura isi urmeaza cursul in toate aspectele sale, lemnul fiind reciclat intr-un ciclu natural de hranire pentru alti arbori. 

Cauzele defrisarii

Despaduririle sunt cauzate de necesitatea lemnului ca materie prima, in primul rand. Alte posibile motive sunt intrebuintarea terenului in scopuri diferite de cel avut pana in prezent, in principal pentru terenuri agricole si constructii. Avand in vedere numarul crescut de oameni pe planeta, este cea mai importanta cauza pentru defrisare, unele studii, precum cel de la National Geografic, sustin ca in jur de 70% din portiunile de copaci taiati au lasat loc terenurilor pentru agricultura. 

Totodata, National Geografic avertizeaza ca, desi importanta padurii pentru ecosistem ramane la fel de pregnanta, doar 30% din suprafata uscata a planetei noastre mai este acoperita de vegetatie de acest fel. 

Alte portiuni de paduri taiate au fost efectuate pentru inlocuirea cu drumuri si cai ferate. 

Lemnul poate fi folosit drept combustibil ori pentru fructificare in alte moduri, in locul padurii putand fi dezvoltate mine. Uneori, defrisarea este o consecinta a incendiilor puse sau accidentale. 

In cazul in care supraexploatarea se pastreaza la aceleasi cote, NASA estimeaza ca padurile tropicale pot sa dispara in urmatorii 100 de ani. 

Efectele

Este evidenta importanta ecosistemelor de padure pentru buna convietuire si supravietuire dintre specii. Despadurirea este unul din factorii esentiali ai schimbarilor climatice, precum efectul de sera cu consecinte asupra nivelului de trai. Cand speciile de plante si animale dispar complet din circuitul natural sau cand copacii se rarefiaza foarte mult, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera creste deoarece nu mai este stocata in copaci (importanta dioxidului de carbon in fotosinteza plantelor este de crestere rapida a acestora prin acumularea sa si eliberarea de molecule de oxigen) si are loc efectul de sera, atmosfera fiind incalzita. 

In plus, copacii lasati sa putrezeasca vor elibera in atmosfera depozitele de carbon retinute, crescand cantitatea acestuia, fiind una din cauzele incalzirii globale. 

Lipsa unei paturi de padure va dezechilibra solul, care nu va mai putea acumula la fel de multa apa, crescand riscul inundatiilor si al alunecarilor de teren sau viiturilor in timpul sau in urma ploilor. 

Importanta oxigenului pentru intreaga planeta este incomensurabila, caci il folosim in respiratie, fara acesta neputand trai. 

Nu in ultimul rand, este estimat ca in padurea ecuatoriala nu au fost descoperite decat o fractiune din speciile de plante si animale existente, un motiv de continuare a cercetarilor si protejare a zonelor de acest tip. In mod similar, ecosistemul unei paduri de conifere poate fi analizat pe indelete in Europa si alte zone temperate, de pilda. 

 

Posibile solutii

Importanta copacilor pentru oameni este incontestabila, iar exploatarea padurilor nu poate fi oprita complet. Insa, pot fi urmate scheme pentru defrisare si implementate programe de reimpadurire pentru a mentine efectele negative la minimum. 

In primul rand, ar trebui stopata complet taierea pe suprafete mari – o padure defrisata pe suprafete ridicate este dificil de revalorificat in acelasi mod, avand nevoie de multi ani pentru a reproduce lemn matur. 

In al doilea rand, ar trebui sa fie sustinute programe de inlocuire a lemnului taiat cu lastari. 

Constientizarea este un alt aspect pe care pun accentul organizatii precum Global Forest Watch, care foloseste tehnologii prin satelit pentru a detecta si notifica respectivele comunitati atunci cand au loc defrisari in unele zone. 

Situatia din Romania

Inca din anii 1990, fondul forestier de paduri din Romania este in pericol, in special din cauza defrisarilor ilegale. Potrivit unui studiu desfasurat de WWF privitor la informatii despre padure, in jur de 60% din actiunile de taiere sunt legale, iar miile de metri cubi de busteni disparuti nu au justificare din partea autoritatilor locale. 

Cand te uiti pe harta judetelor cu paduri defrisate observi un trend ingrijorator, nu putine fiind cazurile in care autoritatile pot sa supraestimeze varsta arborilor din fondul forestier zonal, astfel incat acestia sa poata fi retezati. 

Daca tii la sanatatea ta si la aerul curat si ai dori sa mergi cu cortul si in viitor, este important sa te implici in actiunile de educare, conservare si ecologizare caci poluarea padurilor ramane o problema, atat la nivel individual, cat si din perspectiva lucrarilor miniere. Pentru ca este necesara o reforma a fondului forestier si mai multa transparenta cand vine vorba despre defrisarea padurilor, mentine-te informat si atrage atentia autoritatilor, acolo unde este nevoie, existand si site-uri (Inspectorul Padurii Ro) unde poti apela pentru a semnala posibile ilegalitati in exploatarea forestiera. 

 

Aici citesti mai multe despre volumul de lemn exploatat pana in 2018.

 

Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Campingul Malul Marii, din Corbu, este situat aproape de plaja si are amenajate toalete comune. Campingul din Mamaia sau cel din statiunea Navodari, numite La butoaie si Lebada, dispun si de spatii de cazare individuale, dotate cu baie proprie, insa trebuie sa iti asiguri mancarea. Pentru cei care nu cauta un camping in Constanta, ci prefera muntele, o optiune ar fi Natura Parc. Acesta este situat în judetul Covasna si are o zona de agrement bine dezvoltata, astfel ca vei avea ce face chiar daca nu vrei sa explorezi muntii. 

 

Alte optiuni mai gasesti si pe harta cu campinguri din Romania sau in articolul de mai jos, iar la final alegerea iti apartine.

 

Camping Pirivoli La Mal

Daca te-ai gandit sa te duci cu cortul la mare, acesta este un camping in Navodari ce ofera spatii atat pentru corturi, cat si pentru rulote. Tarifele variaza in functie de sezon, in lunile iunie si septembrie preturile sunt mai scazute. Chiar daca mergi cu cortul, vei avea conditii decente, deoarece ai acces la plaja privata, exista loc de joaca pentru copii, teren de volei si chiar si internet gratuit. In preajma vei avea un loc de facut gratar si punct sanitar, iar spatiul este pazit.

Colonia Butoaie

Cei care vor sa petreaca concediul intr-un loc unic, pot merge la Butoaie, in Navodari. Acesta ofera locuri de cazare intr-un butoi din stejar. Interiorul este amenajat simplu, iar distanta pana la plaja este de doar 50m. Daca alegi sa faci plaja in incinta campingului, ai la dispozitie gratuit cate 2 sezlonguri pentru fiecare unitate de cazare. In camping ai loc de joaca, spatiu pentru gratar, hamac, iar baia este comuna.

Camping Lebada

Un alt loc in care te poti caza la cort sau rulota, dar dispune si de unitati de tip bungalow, este campingul Lebada, din Navodari. Preturile incep de la 30 lei, dar pot ajunge si la 120 lei, in spatiile cu baie proprie si apa curenta. Acesta se afla foarte aproape de plaja Navodari, de aceea este o alegere optima pentru familiile care au copii. Pentru un plus de confort, ai toalete si dusuri comune, iar spatiul este racodat la reteaua electrica.

Camping Malul Marii

Un loc de cazare amenajat, cu dotari premium este si campingul din Corbu, Malul Marii. Acesta se afla foarte aproape de plaja, de aceea este o optiune pentru familiile care au copii. Pe langa toalete moderne, spatiul este iluminat pe timpul noptii, are curent electric, loc de luat masa si spatiu pentru gratar. Tariful de cazare pe plaja Corbu variaza intre 10 si 30 lei, pe noapte. 

Camping Holiday GPM

Un alt camping la Marea Neagra este Camping Holiday GPM, situat in apropiere de plaja. In interior ai o multime de facilitati, cum ar fi: loc de joaca pentru copii, acces la masina de spalat sau internet. Masa o poti asigura la restaurantul de acolo, iar in cazul in care nu vrei sa stai cu cortul, ci cauti conditii mai bune, in acest camping din Mamaia Nord ai si casute sau vile din lemn. Preturile in sezonul estival incep de la 11 lei si pot ajunge chiar si la 600 de lei, in cazul unui apartament cu 4 locuri.

Camping Natura Parc

Acesta este unul din acele campinguri din Romania ce s-a dezvoltat si ofera o multitudine de servicii, astfel incat sa ai o sedere placuta. In interior, gasesti teren de fotbal, de minifotbal si de tenis, dar si piscina, pinball, golf sau teren pentru volei pe plaja. Pe langa zona de camping si cea de facut gratar, mai gasesti si loc de joaca pentru copii, bungalow, terase si restaurante. 

Ai o zona de camping de rulote si de spatii in care poti sa campezi cu cortul. In cazul in care nu ai echipamentul la tine, poti inchiria chiar de acolo tot ceea ce ai nevoie. In timpul vacantei poti vizita si orasele ce se afla in muntii din Romania, mai precis din zona Brasovului, deoarece spatiul se afla in localitatea Chichis, judetul Covasna. 

Camping Piatra Singuratica

Sunt anumite locuri din Romania in care poti petrece o vacanta cu bani putini, iar ca sa nu mai analizezi harta Carpatiilor Orientali si sa le cauti, iti propunem chiar noi unul. Campingul Piatra Singuratica s-ar putea sa fie pe placul celor care vor sa exploreze muntii din Romania. Se afla la o altitudine de 1.500m, iar accesul se face pe jos pornind din Balan. Nu este o locatie amenajata, insa ofera o priveliste de invidiat.

Camping Intre Lumi

Daca te gandesti sa petreci un concediu unic, departe de agitatia orasului intr-un loc cat mai aproape de natura, cu bani putini, inchiriaza o autorulota de la Camper Romania si du-te la campingul Intre doua lumi. Este situat in satul Traisteni, din valea Doftanei, in orasul Sinaia. Chiar daca spatiul nu este amenajat, este una din acele zone din Romania care ofera o vedere panoramica si dispune de apa curenta, energie electrica, si grupuri sanitare comune, astfel ca ai strictul necesar la dispozitie.

Camping S

Acest camping de la Costinesti se afla la o distanta de 1,8 km de Obelisc. Ofera posibilitatea de cazare la cort sau la autorulota, iar contra cost poti beneficia de conectivitate la internet. Dispune si de loc de cazare amenajat, in cazul in care vrei sa ai mai multe facilitati. Este un camping pe litoral ce nu are restaurant, insa este prevazut cu toalete si dusuri comune, iar pretul este unul accesibil. 

Campare Balea Lac

Celor carora concediul de neuitat se petrece cu harta cu muntii Romaniei in mana explorand natura, le recomandam campingul de la Balea Lac. Este situat exact in preajma lacului la o altitudine de 2040m in muntii Fagaras. Accesul se face pe timpul verii cu masina, iar iarna se poate ajunge aici folosind telegondola.

Chiar daca spatiului este amenajat si are doar un restaurant, iti ofera posibilitatea sa faci o multime de trasee montane, astfel ca vei putea cunoaste muntii Romaniei pe harta si in realitate. Peisajele te vor surprinde placut, iar aerul curat te vor ajuta sa te relaxezi.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Drumetiile sunt interesante si distractive pentru ca ajungi sa experimentezi cu tot felul de lucruri in natura, sa traiesti neingradit de tehnologie si sa absorbi beneficiile razelor solare. Totodata, ai in vedere ca in camping vei beneficia doar de necesitatile minime si va trebui sa lasi deoparte anumite conveniente zilnice, asadar iti vor fi de folos cateva mici sfaturi si secrete in ce priveste elementele de care nu te poti lipsi. 

 

Cand esti in natura ai timp sa te bucuri de ea si sa uiti de grijile cotidiene, avand ocazia sa te energizezi si sa obtii o perspectiva diferita asupra vietii. Pentru a face lucrurile mai usoare, vor fi necesare anumite obiecte de care sa nu te lipsesti, iar din acest articol vei afla ce nu ar trebui sa iti dispara din kit pentru a te bucura cu adevarat de natura pe indelete. 

 

Sacul de dormit

Poti face ca acesta sa te ajute si mai mult in noptile reci, atunci cand nici cel mai calduros echipament nu va fi suficient. Pentru a-ti da un imbold si a te simti usor mai confortabil, iti poti pune hainele uscate inauntru, astfel avand la dispozitie o noua “captuseala” care sa iti tina de cald. Si le poti pune la picioare, unde iti vor tine membrele calde si vor mentine caldura necesara corpului pe timpul odihnei. 

Nu uita sa iti usuci sacul de dormit atunci cand nu il folosesti. Pentru a te bucura de un produs mai rezistent in timp, care nici nu aduce cu sine mirosuri neplacute, aeriseste-l si lasa-l sa se usuce pret de doua – trei zile dupa ce il folosesti, fara a-l lasa in dreptul luminii solare directe sau in ploaie si umiditate crescuta. Sacii umezi atrag mucegaiul si bacteriile, si nici nu isi mai fac treaba cand vine vorba de mentinerea caldurii. 

Mentine sacul curat prin folosirea unei huse interioare, pe care o poti spala mai usor si care te va asigura ca hainele curate in care te schimbi pentru a dormi nu vor fi murdarite. Dupa o zi in drumetie, hainele ti se vor murdari si mizeria poate ajunge in sac, iar igienizarea acestuia este mult mai dificila. 

Pastreaza-ti rucsacul uscat

Cand vremea este imprevizibila, singurul lucru care te poate ajuta este un rucsac de drumetie impermeabil. Dar si acesta va deveni vulnerabil in fata unei ploi mocanesti, in special in zona fermoarului, acolo unde apa poate patrunde. Pentru a te asigura ca schimburile sunt in siguranta, introdu-le intr-o punga impermeabila sau chiar un sac de gunoi, unde vor fi in siguranta daca il inchizi bine. Ia si unul de schimb pentru hainele ude, pentru a nu-ti murdari si cortul sau sacul de dormit. 

 

Echipamentul tehnic

Desi inainte de prima drumetie poate parea exagerat, este compus din piese create special pentru astfel de activitati, care rezista la vant, intrebuintari frecvente, ploaie sau modificari de temperatura. In general, pentru un city break sau o plimbare in zone populate, nu ai nevoie decat de o geaca subtire, din material de tip polar (fleece) si o incaltaminte rezistenta la uzura. Dar cand mergi la munte sau pe trasee mai dificile, lucrurile se vor schimba, in special in sezonul rece. 

 

Cum alegi imbracamintea

In cazul obiectelor destinate drumetiilor, vorbim despre cele waterproof si cele water resistant. Primele determina imbracaminti care sunt impermeabile si cele din urma determina produsele rezistente la apa pentru anumite perioade de timp. In mod similar exista si optiuni windproof si wind resistant, adica impermeabile la vant, prin care nu vei simti deloc aerul rece, si cele care rezista pentru o anumita perioada sau in vanturi puternice, dar nu le anuleaza complet. 

Printre cele mai utile tipuri de materiale pentru drumetii este GoreTex, care imbina rezistenta la vant si cea la ploaie, existand si alte tipuri de membrane si materiale patentate care indeplinesc acelasi rol. 

Si pentru imbracamintea de dedesubtul gecii este important sa stii denumirile si ceea ce face fiecare. Astfel, ai de ales intre echipamente din fleece, softshell sau hardshell, care pot exista si sub forma captuselii gecilor. Acestea sunt responsabile cu confortul termic si se gasesc pe etichetele majoritatii imbracamintii de drumetie. 

Fleece e cunoscut si sub denumirea de polar si se foloseste cel mai des, existand in special pe jachete, fulare, caciuli ori hanorace si pantaloni. 

Optiunile softshell rezista la apa si vant, dar si controleaza bine temperatura, fiind utile in drumetiile din sezoanele intermediare. 

Pentru situatiile critice in ce priveste conditiile de temperatura, frigul, ploaia si vantul, hardshell va fi un cuvant pe care il vei cauta pe eticheta. Este mai putin voluminos decat celelalte, dar are o membrana rezistenta la apa si vant, desi e usor incomod dupa cateva ore. 

 

Straturile de baza

Pe sub geci poti folosi colanti, maleta ori tricouri care sa iti tina de cald, de regula, acestea fiind din fleece ori alt material sintetic sau din lana merinos. Este de evitat bumbacul la drumetii lungi deoarece poate retine umezeala si crea disconfort. 

 

Alegerea pantofilor potriviti

In cazul drumetiilor prin oras sunt suficienti adidasii de alergare masculini sau pentru femei, care detin o talpa din spuma, care este mai usoara si comoda, si care nu te oboseste, iar in cazul unor temperaturi scazute si a drumurilor mai dificile vor fi mai de folos ghetele pentru trekking. 

 

Ce sa nu iti lipseasca intr-o drumetie

 

In general, ar trebui sa ai la tine:

O jacheta fleece

Un strat de baza format din colanti si tricou cu maneci lungi sau o maleta din materiale respirabile

Pantaloni pentru trekking, care rezista la vant si apa

Ghete rezistente pentru sezon

Hiking.

Pantofii de alergare, in cazul unei drumetii prin oras

O jacheta rezistenta la ploaie

O jacheta groasa, cu captuseala (pentru sezonul rece, in drumetii cu vant si temperaturi schimbatoare)

Sosete tehnice – groase si respirabile

Hanorac/haina cu membrana GoreTex.

Avand in vedere ca majoritatea pieselor de echipament reprezinta investitii, e necesar sa ai grija ce cumperi pentru a nu te trezi cu un produs inconfortabil sau ineficient in raport cu conditiile in care il vei folosi. Membranele rezistente la ploaie si frig, precum cele GoreTex, dubleaza pretul produsului, insa te vei alege cu unul, in esenta, rezistent in timp, la uzura, de care te poti bucura pentru urmatorii 4 – 5 ani. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Cand te-ai obisnuit cu vacante confortabile, pe pat moale si in incaperi comode, de unde nu se aud zgomotele de afara, prima vacanta la cort, fie ca e in natura sau la un festival, poate deveni un soc pentru tine. Iata cateva sfaturi ce te pot ajuta sa te simti bine si sa protejezi natura, in acelasi timp. 

 

Daca majoritatea celor pasionati de scurte drumetii prefera sa doarma la cabane si sa petreaca ziua pe afara, asta nu inseamna ca nu exista si cei pentru care cortul reprezinta un vis demn de indeplinit. Pentru a nu te alege cu o prima experienta neplacuta de acest fel, este necesar sa ai cateva lucruri in vedere. Daca iei deciziile corecte dinainte de a porni intr-o aventura, te vei distra si relaxa mai bine. 

 

Ia cortul adecvat calatoriei

Cand cumperi primul tau cort, este necesar sa ai in vedere cateva lucruri, in afara pretului. Printre acestea se afla sezonul in care il vei folosi, dimensiunile, confortul si greutatea dispozitivului. Oricand este de folos un produs impermeabil, insa cel pentru iarna va avea o captuseala mai groasa si materialul va apara impotriva vantului puternic si a temperaturilor reci, in timp ce unul pentru vara va dispune de aerisire in zona fermoarului si nu va fi la fel de gros, permitand aerului sa circule si sa pastreze racoarea. 

E important sa alegi un cort si in functie de numarul de persoane care il vor folosi. Se recomanda ca pentru doua persoane sa se ia un produs promovat pentru trei oameni, pentru a exista putin loc si pentru rucsace si schimburi, de exemplu. 

Te poate ajuta si sa stii cum se monteaza articolul, existand unele pentru care trebuie sa construiesti, sa bati piloni, unele se arunca si se umfla singure, altele se umfla manual. In functie de locul in care mergi, spatiul care iti este pus la dispozitie poate fi limitat (in special la festivaluri), asa ca ai si acest aspect in vedere cand faci o achizitie. 

Sacul te poate salva

In urma unei drumetii lungi, in special in conditii nu tocmai favorabile, sacul de dormit va parea mai confortabil chiar decat un pat. Este necesar sa il alegi bine, mai ales daca doresti sa mergi des la munte si sa il folosesti, doar nu-l vei lua pentru o singura vacanta. 

Poti alege intre saci de un sezon, pentru vara, buni la temperaturi de peste 1.6 grade Celsius, modele pentru trei sezoane, care rezista la temperaturi intre -12 si 1.6 grade Celsius si cele de iarna, cele mai calduroase dintre toate. 

 

Ramai la curent cu starea vremii

E mereu util sa fii in tema cu conditiile in care vei iesi la drumetie, si nu numai, asa ca nu uita sa verifici ce spun paginile web specializate si meteorologii in acest sens. Cea mai mare problema pe care o poti intampina este frigul extrem, un adevarat dusman pentru cei care nu doar pornesc in drumetii, ci si dorm in cort peste noapte, in special in sezoanele intermediare si in cel rece. In acest caz, hainele luate trebuie sa fie calitative si calduroase. 

Daca exista sanse de ploaie, nu uita de pelerina, cel mai simplu accesoriu pentru kitul tau de vacante la munte. E mai usor de stocat decat o umbrela si nu iti folosesti mainile pentru a te proteja de stropi. 

 

Montarea cortului in locurile potrivite

Este important sa stii cum si unde sa asezi “casa” ta pentru o noapte sau doua, pentru a nu te trezi ca zbori cu tot cu ea sau ca ai tai colegi “de suferinta” se rostogolesc peste tine. Incearca sa gasesti un teren plat, dar indepartat de orice zona periculoasa, de copaci care stau sa cada ori sunt uscati si nici prea in apropierea unei surse de apa. 

Daca nu gasesti un sol perfect plat, incearca sa faci ca inclinatia sa fie de-a lungul, pentru a avea capul mai sus decat picioarele. Indeparteaza ce impedimente gasesti in respectivul spatiu (pietre, crengi) pentru ca nu te vor lasa sa dormi. 

 

Igiena fiecarei persoane e de preferat

Cand imparti cortul cu o alta persoana, va va fi amandurora mai usor daca veti urma un set de reguli ce implica igiena personala. In cazul in care nu ai acces la o sursa de apa unde sa te poti spala, macar in zonele cheie, unde se resimt mai mult mirosurile, ia cu tine servetele umede care vor indeplini acest rol, macar provizoriu. 

 

Nu uita sa faci curat dupa tine

Natura este pretioasa, motiv pentru care ar trebui sa fie protejata. Tot ce ai luat cu tine in ghiozdan la urcare va incapea inapoi in acesta, cu putina straduinta. Nu uita de pungile sau sacii de gunoi, in care vei pune resturile alimentare si ambalajele sau alte lucruri de care nu mai ai nevoie urmand ca, atunci cand gasesti un cos, sa le arunci. Nu lasa gunoaie in urma ta. 

Unde poti campa

 

Campingul turistic

Aici ai, de regula, o zona special amenajata in care sa lasi masina si un cort (modele comparate de noi aici), urmand sa platesti o taxa modica. Avantajul este ca, de multe ori, te poti bucura de dusuri sau toalete ori chiar restaurante si magazine in apropiere. Iar masina poate fi parcata si ea aproape. 

 

Campingul la festivaluri

Facilitatile pot fi limitate comparativ cu camparea in zone turistice, dar exista toalete si dusuri. Masina se va situa mai departe, insa, iar zonele nu sunt foarte bine delimitate. Cortul ar trebui sa fie de dimensiuni reduse si nu foarte scump, in cazul in care se intampla un accident. Pe deasupra, nici nu va fi folosit pentru mai mult de 3 – 4 nopti, asa ca nu e nevoie de un cort mare si dificil de montat. 

 

Camping in natura

Cand preferi sa mergi intr-o aventura, e necesar sa te informezi cu privire la posibilitatea montarii unui cort, caci in unele locuri nu este posibil sau permis sa campezi. Poti lua amenda, si pui in pericol si o arie protejata cu animale si plante. In cazul in care gasesti o astfel de destinatie, nu uita sa iei un cort mai usor si scheletul echipamentului esential pe care il poti duce cu tine fara a obosi prea repede. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Cand te pregatesti sa mergi munte sau la mare si vrei sa ai libertate deplina, nu vei putea renunta la un cort adecvat ocaziei si sezonului, si e necesar sa cunosti cate ceva despre aceste produse inainte de a face o alegere finala, mai ales cand esti calator amator. 

 

Natura incanta prin oportunitatile sale in orice sezon, oferind nenumarate destinatii ce abia asteapta sa fie descoperite de aventurieri. Insa nu poti merge intr-o vacanta in “libertatea” spatiului verde fara a fi echipat eficient si corespunzator. Cand iti plac drumetiile si excursiile, stii deja spre ce sa te indrepti si pui pe primul loc, sau dai o importanta deosebita, cortului. Iata cateva lucruri despre aceasta piesa de rezistenta din echipamentul oricarui calator. 

 

Forma cortului de drumetii

Exista doua optiuni pentru drumetii care se folosec in mod uzual, acestea fiind cea sub forma de dom (cupola) si cea ce seamana cu un A. 

Optiunile care emuleaza un dom au o forma rotunda si ofera cel mai mare volum posibil, devenind comode si spatioase. In plus, majoritatea modelelor stau ridicate fara a fi folosite multe franghii, asa ca se monteaza mai repede, chiar si pe suprafete inghetate sau cu pietre. Dezavantajul cel mai mare al unui astfel de produs este greutatea ridicata. 

Cortul sub forma de A are un spatiu mai limitat si nu sta singur, avand nevoie de o multitudine de sfori si piloni. In consecinta, va necesita mai mult timp pentru a fi montat. Spre deosebire de optiunile de tip dom, e mai usor si rezista mai bine in fata vanturilor. 

 

Corturi “de sezon”?

Pentru a te bucura de calatoria ta cat mai mult si a te simti confortabil in perioadele de repaus, ai nevoie de un cort care sa te protejeze de temperaturi si fortele atmosferice. Exista, in general, doua tipuri din acest punct de veere, si anume cele pentru trei sezoane si cele pentru patru sezoane. 

Prima optiune are doi pereti textili si o plasa din mesh care mentin interiorul racoros si uscat, precum si ventilat. Se descurca in aproape orice climat, dar mai putin in anotimpul rece, pentru care nu e facut, neprotejand impotriva crivatului. Devine ideal pentru drumetii in sezoanele mai calde. 

A doua varianta are avantajul de a proteja impotriva vanturilor reci si a zapezii deoarece foloseste mai putin mesh si are suporturi mai rezistente, care ajuta la montarea rapida. Si fermoarul e mai puternic, pentru a proteja impotriva conditiilor negative de temperatura, devenind un refugiu pentru calatori. 

 

Dimensiunile sunt importante

Cand ai multe lucruri cu tine sau cand doresti niscaiva spatiu in cort, sau daca il imparti cu cineva, trebuie sa ai grija si la dimensiuni. De regula, e recomandat unul de doua sau trei persoane cand e folosit de una sau maximum doua, pentru a exista suficient spatiu in interior si pentru a avea loc si pentru rucsaci si haine. 

Cand alegi un articol de 4 sau 5 persoane, ai in vedere ca acesta va fi mai greu de carat, acest tip de produs fiind destinat mai mult campingului langa masina sau la mare, si mai putin drumetiilor la munte. 

 

Cum te protejezi de ploaie sau soare

Unele modele sunt prevazute cu prelata pentru protectie in caz de ploaie sau soare excesiv, pentru ca in interior utilizatorii sa aiba confort, dar exista chiar si modele cu veranda, un spatiu aditional care poate fi inchis cu ajutorul fermoarului pe timp de noapte. 

Acestea din urma se folosesc, in general, in campingul amenajat in zone turistice sau la mare, unde nimeni nu se grabeste si poti sta mai mult timp, fara a trebui sa strangi si sa refaci cortul. 

 

Ai grija la descrierea produsului

Impermeabilitatea este o functie esentiala de care ar trebui sa dispuna un cort de camping bun. Cand esti in drumetie, este posibil ca vremea sa se schimbe odata cu urcarea in altitudine, de exemplu, sau cand stai mai multe zile. 

In descrierea cortului ar trebui sa existe informatii referitoare la rezistenta materialului in fata stropilor, acestea fiind cuprinse in datele despre folia exterioara si cea de sol. Cu cat numarul in mm este mai mare, cu atat mai protejat vei fi de ploaie. 

 

Cat de greu sa fie cortul

Cand iti alegi echipamentul in magazine, da atentie si greutatii acestuia, mai ales cand il iei pentru drumetii la munte. Desi poate parea sigur sa il iei pe cel mai usor, acesta nu te va asigura ca vei avea o calatorie placuta, ba dimpotriva, caci modelele usoare pot duce la o durabilitate scazuta. 

In schimb, versiunile mai robuste din punctul de vedere al greutatii rezista mai bine in fata intemperiilor si a uzurii. 

Cum sa montezi cortul

O excursie buna se cunoaste dupa tot felul de detalii care pentru un incepator pot parea lipsite de importanta. Daca iti pui “casa” pe un spatiu denivelat, plin de roci sau in imediata apropiere a unui rau, de exemplu, te vei trezi ca te doare spatele, ca nu ai dormit bine si ca ai auzit incontinuu sunetele ciudate ale apei involburate. Iar daca te stabilesti in panta, te poti trezi ca aluneci la vale. 

Alege, in schimb, o suprafata cat mai plata si curata, fara crengi sau pietre ori musuroaie, si cat mai uscata, pentru a nu se pastra rece. Evita zonele inclinate, pe unde se scurge apa sau unde exista pericolul caderii unor pietre ori ramuri de copaci. Pamantul ar trebui sa fie ferm, dar nu foarte uscat sau dur, pentru ca tarusii sa poata fi infipti bine. 

Monteaza cortul cu usa in partea opusa vantului si/sau ploii sau ninsorii, avand grija sa iei niste pietre si sa le pui in jurul materialului inferior, pentru ca vantul sa nu ajunga pe dedesubt. 

 

Gandeste-te la destinatie

Daca iei pentru prima oara un cort si ai deja in minte destinatia, investigheaza pentru a sti care model de cort este mai potrivit. Unele sunt mai bune pentru mare, altele pentru camping pe perioade mai lungi, ori pentru munte si drumetii. 

Pentru mare poti alege unul de dimensiuni robuste, unde sa ai spatiu, caci sansele sunt ca vei sta acolo cel putin doua sau trei nopti, si vei avea nevoie de aerisire. Culorile ar trebui sa fie deschise, pentru a nu atrage razele solare, si un umbrar pentru protectie ar fi de folos. 

Pentru munte e mai practic un cort mic si relativ usor, dar impermeabil si rezistent la vant. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Desi nu este cel mai popular mod de a vizita tara noastra, sau chiar intreaga lume, nu putini sunt cei care iau cortul si se apuca de drumetii in timpul liber. Primele experiente pot fi traumatizante daca nu ai in vedere cateva informatii esentiale confortului si bunastarii tale fizice si mentale din timpul drumetiei sau vacantei, si multe lucruri le inveti pe drum. Iata cateva care iti pot fi de ajutor. 

 

Cand ai la dispozitie cortul calitativ si un sac de dormit pe dimensiuunile tale, adecvat anotimpului, poti avea parte de momente frumoase in natura, fie ca este vorba despre munte sau mare. E necesar, totusi, sa inveti cum sa iti impachetezi lucrurile, sa decizi care iti sunt cu adevarat necesare si care nu iti sunt de trebuinta. Tot tu iti vei multumi cand nu te va durea spatele de la carat. Iata cateva lucruri pe care le vei invata pe propria piele, daca nu tii cont de ele dupa ce citesti aceste randuri. 

Cortul de calitate este necesar unei calatorii placute, acesta trebuind sa te protejeze de vant si de umezeala, sa mentina confortul termic, pe cat posibil, si sa fie impermeabil. Cu cat este mai simplu de aranjat, cu atat mai bine va fi pentru tine, in special cand se lasa seara si inca nu ai ajuns la locul de campare. 

Marimea sacului de dormit conteaza, chiar si cativa centimetri putand duce la un somn nelinistit si la frig. Cu cat dimensiunile sale sunt mai mari, cu atat mai mult spatiu va trebui incalzit. Cauta produse cat mai apropiate de inaltimea ta si cu o captuseala calduroasa, in special cand mergi pe munte in sezoane intermediare. 

 

Curatenia

Dupa o excursie la mare, asteapta-te sa nu scapi de nisipul din cort nici la un an dupa aceea. Amintirile, in acest caz, se pastreaza. 

Vei invata inca de la prima excursie ca e dificil sa pastrezi curatenia in cort, caci la marginea acestuia se vor aduna hainele de schimb, cele din care te-ai schimbat, geanta cu mancare, sticla de apa, mancarea, papucii ori chiar izoprenul sau patura. Dar te poti mobiliza repede pentru a readuce ordinea in viata ta. 

 

Privelistea

O experienta inedita, care te va marca, este faptul ca, atunci cand deschizi usa cortului dinauntru noaptea, poti observa stelele si Calea Lactee in modul cel mai clar posibil, in special cand esti la munte sau intr-o zona in care nu exista poluare luminoasa. 

Cand iei o saltea care se umfla singura, la final mai sufla de cateva ori in ea pentru a fi confortabila in adevaratul sens al cuvantului. O saltea autogonflabila ultra-usoara te va ajuta mai mult decat un izopren, avand dimensiuni mai restranse cand nu e folosita si fiind mai usor de depozitat. 

 

La munte

Cand mergi pe un traseu montan de hiking, ar trebui sa nu iei cu tine decat strictul necesar, incluzand un cort usor, de pana la 2.5 – 3 kg. Altfel, iti va fi foarte dificil dupa cateva ore sa mergi fara sa obosesti. 

Lanterna frontala nu ar trebui uitata niciodata cand mergi cu cortul, fie ca esti la munte sau la mare. Te va scapa din tot felul de situatii, ajutandu-te sa vezi noaptea, in orice conditii. Si iti lasa mainile libere. Nu uita nici de bateriile de rezerva pentru ea, caci o poti uita aprinsa oricand in rucsac, si te trezesti ca se opreste cand ti-e lumea mai draga. 

Cand ajungi cu masina pana la locul de campare, ia cu tine o patura impermeabila sau o folie groasa pe care sa o asezi jos, sub cort, astfel incat sa mai stratifici denivelarile, pentru a nu se simti foarte tare cand dormi. 

Mancarea si alte obiecte cu miros puternic, precum cele igienice, se pun seara departe de cort, eventual intr-un copac, pentru ca animalele padurii sa nu ajunga la ele. 

 

Precautii

Cortul ud nu trebuie lasat impachetat asa pentru mai mult de cateva ore, deoarece poate mucegai. Cat de repede poti, desfa-l si lasa-l sa se usuce in mod natural. 

Pentru montarea cortului pe nisip ai nevoie de cuie speciale, cele de munte pot iesi mai repede dintr-o astfel de suprafata. 

Hartia igienica nu ar trebui uitata niciodata. Pune-o in bagaj si nu o lasa folosita in natura, putandu-te intrebuinta de un sac de gunoi sau de foc pentru a scapa de ea. 

Nu folosi corturi formate din mai multe parti. Daca nu se inchide etans, te poti trezi cu serpi, soareci ori insecte care iti vor transforma o vacanta intr-un cosmar. 

 

Somnul

Incearca sa dormi noaptea. In urma depunerii de efort fizic ai nevoie de odihna, in special cand a doua zi o vei lua de la capat cu traseul. 

Daca dormi pana mai tarziu sau petreci timp in jurul cortului dimineata, in special vara, la mare, ai grija sa il montezi intr-o zona umbroasa in prima parte a zilei, altfel inauntru se va face foarte cald. 

Nu uita ca, pe langa corturi de drumetie, sa ai la indemana oricand chibrituri sau o bricheta. Poate oricand aparea o problema sau poti avea nevoie de o sursa de foc pentru cafeaua de dimineata ori pentru incalzirea apei pentru supa la plic. 

Cand mergi pentru prima data intr-un loc de camping, incearca sa pui cortul pe lumina, pentru a vedea mai bine locul si a sti cum sa te pozitionezi. 

In serile pe care le petreci in fata focului de tabara sau vrei sa stai de vorba cu colegii de drumetie, nu uita niste spirale anti-tantari, usoare si deloc costisitoare, care va vor proteja. 

Cand mergi la munte, nu uita de hamac, daca stai mai mult, pe care il poti lega de doi copaci si unde te poti relaxa citind o carte, de exemplu. 

Pastreaza distanta de minimum 3 metri intre corturi, pentru a nu auzi tot felul de sunete de la colegi. 

Ziua poti aerisi cortul prin deschiderea gurilor de aerisire, avand grija sa lasi plasele, totusi, pentru ca insectele sa nu poata intra. 

Cand cumperi cortul, asigura-te ca il poti monta si demonta intr-un timp scurt, de regula pana la 15 minute pentru unul de camping si in 5 minute pentru cel de hiking. 

Adauga in rucsac cateva pungute cu fructe deshidratate si nuci sau alune, ori batoane energizante, care iti ofera un plus de energie pe ultimii kilometri pana la locul de campare. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Vacanta este mereu un prilej de relaxare si de comuniune cu mediul inconjurator, in special cand alegi sa stai in natura. Cum in special in sezonul estival poti iesi cu cortul si strabate munti sau plaje intregi, ti-ar fi utile cateva informatii aditionale, care sa te ajute sa impachetezi ce ai nevoie pentru o astfel de aventura.

 

In fiecare an iti propui sa iesi pentru cateva zile in natura, fara a te ingrijora cu privire la masina, cazare sau societate. Pentru a realiza acest vis, ai nevoie, totusi, de echipamentul potrivit, si nu de prea multe lucruri pe care le impachetezi si le cari dupa tine, dar nu le folosesti. Spre a te bucura de vacanta ideala la cort, nu uita sa iei cu tine urmatoarele.

 

Cortul

Este evident ca vei avea nevoie de un loc in care sa te adapostesti pentru a putea dormi in voie si a te simti confortabil seara. Fie ca mergi la munte sau la mare, acesta va deveni “gazda” ta, asa ca e important sa il alegi pe cel de dimensiunile adecvate numarului de persoane. 

Investeste intr-un articol dintr-un material impermeabil, deoarece nu stii peste ce vreme dai, si rezistent, in acest sens ajutandu-te si de comentariile altor cumparatori, atunci cand cumperi echipamentele necesare din magazinele online. Nu ai vrea un obiect care se rupe la primele utilizari, ci unul care sa te serveasca pentru mai multe sezoane. 

In ce priveste dimensiunile, ai in vedere numarul de persoane ce vor folosi obiectul, si de cate lucruri cari dupa tine. In general, cand doua persoane vor dormi inauntru, este recomandata achizitia unui model destinat pentru trei oameni, pentru a avea loc de miscare si depozitare in siguranta. 

De regula, este indicat sa il pozitionezi aproape de o sursa de apa, pe un teren neted, departe de zone unde ar putea cadea bolovani si de copaci, caci in cazul unei furtuni nu ai vrea sa te trezesti cu un trunchi de copac peste cort, nu-i asa? 

Ustensile pentru gatit

Avand in vedere ca nu poti cara dupa tine caserole intregi de mancare, e necesar sa improvizezi si sa iti dramuiesti spatiul de care dispui cu mici vase, cana, tacamuri, un arzator si o mica butelie, precum si macar o oala in care sa poti incalzi sau gati ceva. 

Printre alimentele pe care le poti lua deoarece nu ocupa mult loc se afla supele la plic, conserve pe care le poti incalzi la un foc mic direct in recipientul metalic, nucile, alunele, batoanele proteice, fulgii de cartofi sau cafeaua instant ori macinata. 

 

Salteaua si sacul de dormit

Sunt si ele importante, deoarece iti vor facilita confortul necesar pe timp de noapte, in interiorul cortului. Salteaua ar trebui sa fie auto-gonflabila, moale si subtire, pentru a o putea cara si pentru a amortiza orice denivelari mai exista in sol. 

Sacul de dormit trebuie luat dupa specificatiile vremii, daca este vara vei lua unul mai subtire si care iti lasa pielea sa respire, in timp ce iarna va fi util unul mai gros, care insuleaza caldura, si te poti ajuta si de o patura subtire pe care o pui inauntru sau, daca este foarte frig, si cateva haine de schimb. Poti cumpara o pernuta pentru camping sau poti apela la o fata de perna in care bagi niste haine ori poti dormi cu capul chiar pe hainele de schimb, pur si simplu. 

 

Lanterna

Iti este indispensabila deoarece vei petrece noaptea in natura si vei avea nevoie de o sursa stabila de lumina. Focul de tabara e suficient pentru primele ore, dar nu te va ajuta sa “gasesti un tufis” cand te cheama natura, spre exemplu, sau cand te trezesti foarte dimineata si vrei sa pornesti la drum. 

Si nu te poti baza nici pe Luna, chiar daca te uiti in calendar si aceasta este plina deoarece, daca e innorat, lumina sa va fi obturata. Lanterna poate fi ajutata si de cateva baterii de schimb, daca stai mai mult in “salbaticie”. 

 

Hidratarea

Ai la tine recipiente reutilizabile pentru lichide si apa, in special pentru ca vei fi activ si vei desfasura tot felul de actiuni care te vor obosi. E dificil sa iei cu tine multe sticle de apa, asa ca incearca sa gasesti surse potabile precum izvoare pe aproape de unde vei campa. 

 

Schimburi de haine

Chiar daca prognoza meteo este una favorabila, nu poti renunta la un schimb de haine cu maneca lunga, pentru care iti vei multumi daca dai peste perioade in care bate vantul foarte tare sau daca transpiri si temperaturile de afara sunt scazute (toamna sau primavara devreme, ori chiar iarna, daca esti curajos sa stai la cort). Hainele care se poarta in straturi sunt cele mai bune, deoarece le poti imbraca si dezbraca pe parcurs. 

Ai grija si la incaltari, nu ti-ai dori sa porti niste ghete pentru prima oara cand stii ca vei merge pe teren accidentat pentru ore bune. Pentru drumetii, e important sa ai sustinere in zona gleznelor. 

Rucsacul

Trebuie sa fie incapator, dar nu deranjant, din material impermeabil si rezistent. Nu uita de o harta a zonei in care te afli, un cutit, in cazul in care ai nevoie de o ustensila buna la toate, si niste medicamente, daca te alegi cu o durere de cap sau stomac, spre exemplu. Adauga si medicamentatia necesara persoanelor care te insotesc, daca aceasta e necesara. 

Pentru a nu scormoni printre lucrurile dinauntru, iti sugeram sa pui deasupra ceea ce vei folosi mai intai, de-a lungul zilei. 

 

Echipamentul de ploaie

Poate fi necesar, in special cand ai in plan o calatorie mai lunga sau o vacanta in natura indepartata de alte vestigii ale civilizatiei. O pelerina si, eventual, niste pantaloni impermeabili, nu vor ocupa mult spatiu in rucsac si te pot ajuta sa te mentii cat de cat uscat. 

 

Articole de toaleta

Periuta de dinti, pasta de dinti, sapun, prosop si servetele nu ar trebui sa iti lipseasca din kit, ideal fiind sa ai la dispozitie si o crema de protectie solara cu SPF inalt, indiferent ca destinatia e muntele sau marea. 

Nu va lipsi nici hartia igienica, de care vor avea nevoie toti membrii “expeditiei” de vacanta. Desi sunt lucruri minore, care par sa nu conteze comparativ cu cel mai bun cort pentru sezon, iti vor mari confortul cand te astepti mai putin. 

 

Bani cash

Sunt oricand utili, in special cand apare o problema sau cand gasesti un butic cu suveniruri de unde ai dori sa iti iei ceva. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Corturi – Opinii si Recenzii in 2021

 

Folosite ca adapost inca din cele mai vechi timpuri, corturile sunt astazi asociate mai mult cu relaxarea, drumetiile la munte, pescuitul, vacantele si evenimentele speciale. Confectionate in forme variate, mai mici sau mai mari, si din ce in ce mai usor de folosit, aceste produse sunt optiunea ideala daca vrei sa amenajezi temporar un spatiu in care sa te poti retrage pentru odihna sau un pahar de suc la umbra. Pentru cuplurile pasionate de drumetii, care cauta un cort potrivit, recomandam Hannah Sett 2 Verde, un model usor de transportat si instalat, cu rezistenta buna la apa, ventilatie eficienta si o structura care asigura confortul departe de casa. Vrei o varianta in care sa incapa toata familia? Incearca Hannah Tribe 4, cu format tunel si spatiu generos.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Hannah Sett 2 Verde
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un model conceput pentru drumetii, cu pereti din doua foi de poliester, cu impermeabilitate ridicata si forma de cupola, care protejeaza mai bine impotriva curentilor de aer si a precipitatiilor. Structura sa include doua compartimente, pune la dispozitie spatiu confortabil pentru doua persoane si este prevazuta cu sistem de montaj pe baza de bete din aluminiu si cuie.

Din cauza dimensiunilor relativ reduse, este o versiune mai putin potrivita pentru familiile cu copii.

Cort compact, cu greutate medie si format usor de depozitat si transportat, recomandat pentru calatoriile care implica necesitatea de cazare temporara in aer liber.

A 2-A OPTIUNE!

Hannah Tribe 4
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o versiune potrivita pentru familiile de 4 pana la 5 persoane sau iesirile in grup, usor de instalat si folosit, cu antreu si dormitor, inaltime de 170cm si doua intrari. Pune la dispozitie patru ferestre pentru ventilatie eficienta, strat exterior, dublu, din poliester, cu rezistenta buna la precipitatii, si bete flexibile din fibra de sticla, folosite pentru a crea formatul de tunel, cu spatiu generos si confortabil.

Fiind un model de dimensiuni ceva mai mari, este recomandat mai mult pentru camping, decat pentru drumetii cu rucsacul.

Cort spatios pentru 4 pana la 5 persoane, cu antreu ce poate fi prelungit cu terasa.

A 3-a Optiune!

Pavilion de gradina EGO-Rot
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Optiune potrivita pentru cei care doresc sa isi amenajeze gradina cu un cort de tip pavilion cu spatiu pentru servirea mesei, clipele de relaxare si intalnirile cu prietenii. Este o versiune pentru pana la 10 persoane, cu sistem de fixare in sol, cu carlige, panza exterioara din poliester rezistent si pereti cu fermoar, care se pot strange usor.

Nu ofera sustinere stabila pe timp de furtuna sau cand sunt curenti puternici de aer.

Model ideal pentru completarea designului spatiului verde, usor de montat si folosit, potrivit pentru petreceri si evenimente de familie derulate in aer liber.

 

 

Pareri despre cele mai bune corturi

Cauti un cort ieftin si bun si nu prea stii de unde sa incepi? Intainte de a porni la pas prin magazinele de specialitate, profita de informatiile oferite de cele mai populare produse disponibile online si afla clar ce caracteristici sunt potrivite pentru tine.

 

 

Cort 2 persoane

 

Hannah Sett 2 Verde

 

Iti recomandam acest cort de 2 persoane, daca esti in cautarea unui model pentru trekking, care imbina in mod echilibrat confortul cu eficienta. Are design de tip cupola, care ofera rezistenta sporita la vant si ploaie, si este confectionat din doua folii de poliester, cu podea din nailon. Structura include trei orificii de ventilatie, care reduc riscul de condens si permite instalarea rapida si facila.

Contine doua compartimente, un antreu cu spatiu pentru bagaje, suplimentat cu buzunare potrivite pentru organizarea obiectelor de care ai nevoie, si se monteaza in modul clasic, cu bete de cort din aluminiu, cuie, chingi si catarame. Este deci o varianta rezistenta, potrivita pentru drumetiile de munte.

In varianta instalata, are inaltimea de 110cm si acopera suprafata de 150 x 300m, iar in formatul strans, reprezinta un bagaj de 16 x 45cm, cu greutatea de 3.6kg. Face parte din categoria modelelor all seasons, cu impermeabilitate ridicata (10.000 in cazul podelei si 4.000 pentru panza exterioara).

 

 

 

 

Cort 4 persoane

 

Hannah Tribe 4

 

Vrei un cort pentru intreaga familie, care sa iti ofere confort si siguranta, fara a-ti epuiza bugetul de vacanta? Incearca modelul Hannah Tribe 4, din colectia Comfort Family. Iti pune la dispozitie un spatiu interior de 220 x 260 x 160cm si o suprafata utila de aproximativ 6mp, in care incap confortabil 4 – 5 persoane si bagajele de rigoare.

Exteriorul este confectionat din doua straturi de poliester, cu impermeabilitate 3.000, iar betele sunt realizate din fibra de sticla, oferindu-ti rezistenta necesara unei montari sigure si suficienta flexibilitate pentru un model cu format tunel.

Pentru a asigura o buna circulatie a aerului si a preveni condensul, structura este prevazuta cu patru ferestre de aerisire, pe care le poti regla usor din interior. Este un cort de 4 persoane, pentru trei sezoane, are doua intrari, pentru acces cat mai facil, si inaltimea de 170cm, care inseamna ca te poti deplasa usor prin el.

 

 

 

 

Cort gradina

 

Pavilion de gradina EGO-Rot 

 

Pentru cei care doresc sa amenajeze in gradina un spatiu placut si protejat de lumina directa a soarelui, am inclus in lista de propuneri acest model Ego, cu format dreptunghiular si material de culoare visinie. Este o versiune confectionata din poliester rezistent, cu picioare care permit amplasarea libera pe suprafete cimentate sau fixarea direct in sol, in zonele cu pamant si iarba.

Are dimensiunile de 400 x 300cm, suprafata potrivita pentru a putea gazdui lejer pana la 10 persoane si inaltimea de 295cm. Il poti folosi cu toti peretii lasati, daca vrei sa ai la dispozitie un cadru mai intim, sau cu una, doua, trei sau toate patru laturile ridicate si prinse de stalpii de sustinere. Lateralele se deschid si se inchid usor cu fermoar.

Iti atragem atentia ca acest cort de gradina nu este o varianta construita pentru a face fata la conditii extreme.Nu te baza deci pe protectia lui cand se anunta vant intens sau averse puternice de ploaie si incearca sa il strangi din timp daca exista riscul de vreme rea. Pentru a-i prelungi cat mai mult durata de viata, depoziteaza-l la interior pe timp de iarna.

 

 

 

 

Cort copii

 

Teepee Montessori Jungle 4 

 

Vrei sa ii faci copilului o surpriza si cauti un cadou potrivit pentru ziua lui? Iti propunem un cort in stil indian, cu detalii imprimate vesele si animale din plus asortate, care sa ii inveselasca ziua. Este un model care nu necesita agatare, de sine statator, realizat pe structura de rezistenta din lemn, care ii confera un aspect realist.

Panza este confectionata din bumbac in combinatie cu material sintetic, pentru rezistenta mai buna, si poate fi scoasa de pe structura si curatata usor prin spalare in masina. Pachetul include in plus o saltea in aceleasi culori placute, cu o fata din bumbac 100% si una din polar, care ii asigura o suprafata moale si confortabila pe care sa stea. Are 8cm grosime si umplutura hipoalergenica si antiaglomeranta care ii ofera o structura uniforma pentru mult timp.

Este un cort pentru copii, lavabil, potrivit pentru baietii si fetitele cu varsta de peste 1 an, care le ofera un spatiu placut pentru citit, jucat sau dormit, stimuland creativitatea si imaginatia.

 

 

 

 

Cort pavilion

 

VidaXL Baldachin Alb 4 x 3m

 

Daca doresti sa creezi in curtea casei tale o zona protejata, ziua de razele solare si seara de insecte, poti alege un cort, la pret bun, cum este acest model de la VidaXL, de tip baldachin. Este o versiune cu dimensiunile de 4 x 3m si inaltimea de 2.7m, cu acoperis ventilat si cadru confectionat din otel vopsit electrostatic, pentru rezistenta buna la coroziune.

Il poti utiliza ca parasolar, fara peretii textili montati, atunci cand doresti doar un acoperis care sa iti ofera umbra. Lateralele se monteaza usor si se inchid cu fermoare, creand un spatiu intim, ferit de privirile vecinilor si de tantarii enervanti.

Materialul este confectionat din poliester dublat cu poliamida si iti ofera rezistenta buna la actiunea razelor UV. Nu necesita instrumente speciale pentru montaj si este ideal pentru petrecerile aniversare in familie si gratarele de weekend, putand fi folosit in acelasi timp si ca stand la targurile in aer liber.

 

 

 

 

Cort camping

 

Hannah Sett 3

 

Iti place sa iei rucsacul in spate si sa pleci la drum pentru zile intregi? Indiferent daca intentionezi sa iei calea muntilor sau sa te opresti intr-o zona de camping amenajata, ti-ar putea fi de folos acest cort de 3 persoane, in cazul in care iei cu tine si cativa prieteni. Este o varianta cu structura de dom, cu inaltime redusa, dar suprafata orizontala generoasa si o greutate confortabila, cand vine vorba de transport (aproximativ 4.2kg).

Exteriorul este confectionat din doua foi de poliester, cea exterioara asigurandu-ti protectie la averse de ploaie de pana la 4.000mmc/mp. Podeaua este realizata din nailon si face fata la o coloana de apa de 10.000mmc/mp, iar betele sunt din duraluminiu, pentru o stabilitate cat mai buna pe orice suprafata, chiar si pe vreme neprietenoasa.

Include trei orificii pentru aerisire, iar antreul este prevazut cu podea pentru a proteja bagajele. In formatul strans are 18 x 45cm, fiind usor de transportant si facil de montat.

 

 

 

Robens Starlight 2

 

Robens Starlight 2 este un cort de 2 persoane din categoria modelelor tehnice, concepute pentru cei care calatoresc mult si sunt expusi la o varietate de conditii meteo si suprafete de teren. Are o greutate de doar 2.4kg, avantajata de folosirea betelor din aluminiu anodizat, care scad semnificativ din gramele pachetului integral.

Structura este de tip tunel, cu bete preatasabile pe laterale, care ofera spatiu suplimentar la cap si picioare. Include trei orificii de aerisire, paracord pentru uscat hainele umede, suporturi pentru lanterna si plasa pentru tantari. Batul principal este conceput cu unghiuri preformate, care te ajuta sa obtii cat mai mult spatiu util.

Materialul exterior este un poliester rezistent la uzura intensiva si agatare, tratat ignifug, cu pelicula suplimentara de PU, care asigura impermabilitate de 5.000mmc/mp si protectie UV. Podeaua este din poliester, cu impermabilitate 10.000mmc/mp, iar intregul cort iti asigura rezistenta buna la vant de pana la max 160km/h. In formatul compact ocupa un spatiu de 17 x 50cm.

 

 

 

 

Cort pescuit

 

Baracuda HYT075

 

Planuiesti o iesire la balta si nu ai inca un cort de pescuit potrivit? Arunca o privire acestui model conceput pentru doua persoane si pentru tot timpul de asteptare, de care ai nevoie pentru a face o captura pe masura asteptarilor tale. Cortul este prevazut cu usa cu geam transparent, usor de montat si desfacut, si structura care permite ridicarea completa a unei laterale.

Are o inaltime de 135cm si o suprafata de 280 x 310cm, iar exteriorul este confectionat din nailon, cu rezistenta la apa de 5.000mmc/mp, folia pentru sol fiind realizata din PE.

Structura este de tip schelet, cu mufe PTFE, usor de montat, iar pachetul de livrare include cuiele pentru fixare pe sol si husa de transport. Iti atragem insa atentia ca este un model cu greutate ceva mai mare decat alte versiuni (6.75kg), deci va fi putin mai dificil de transportat manual pe distante mari.

 

 

 

 

Cort evenimente

 

VidaXL Pavilion de petrecere 10 x 5m

 

Pentru firmele care organizeaza petreceri de dimensiuni mici si medii, posibilitatea amenajarii unui spatiu placut, in aer liber, este esentiala. Atat pentru ei, cat si pentru persoanele care doresc sa poata aduna prietenii si familia in gradina, la aniversari sau reuniuni, recomandam acest cort pentru evenimente, cu suprafata de 50mp, care poate gazdui confortabil pana la 20 de persoane.

Poate fi folosit atat sub forma simpla, de copertina, cu rol de terasa, cat si cu peretii montati, care includ ferestre din plastic transparent ce asigura o luminozitate buna in interior. Structura este rezistenta, din metal, si se monteaza usor, acoperisul este confectionat din polipropilena cu densitatea de 180g/mp, iar peretii din polipropilena de 160g/mp.

Ofera protectie impotriva ploii si vantului, insa rezistenta la curenti puternici de aer depinde de cat de bine este ancorat pe sol. Este un produs de uz profesional, care poate fi folosit insa si in gradinile personale ce ofera suficient spatiu pentru montaj.  

 

 

 

 

Cort plaja

 

NOVOKIDS™ KIDSTARZ

 

Vrei sa fii sigur ca cei mici au un loc protejat in care sa se poata juca, atunci cand mergi la plaja? Incearca aceasta versiune de cort cu protectie UV50 si material impermeabil, confectionat special pentru a-ti feri pe copii de efectul radiatiilor, praf, vant si ploaie.

Face parte din categoria modelelor de corturi ieftine si bune de tip pop-up, care se monteaza si se strang in cateva secunde, si cantareste doar 900g, ceea ce inseamna ca il poti lua oriunde, fara a-ti incarca prea mult bagajele. Structura include doua ferestre si aerisire, care asigura circulatia aerului si o temperatura confortabila in interior.

Ofera o suprafata de joaca, acoperita, de 90 x 100cm si o inaltime de 150cm, mai mult decat suficienta pentru cei mici. Are format tip dom, buzunare laterale exterioare pentru depozitarea jucariilor si este livrat impreuna cu geanta de transport. Se poate folosi atat la plaja, cat si in gradina sau in parc.

 

 

 

 

Cort 3 persoane

 

Pinguin Aero 3

 

Confectionat din nailon cu rezistenta ridicata la rupere, impermeabilitate de 4.000mm, asigurata de stratul superior din PU, si protectie UV, acest cort pliabil, cu greutate redusa (3kg), face parte din categoria modelelor tehnice. Este asadar o versiune recomandata pentru drumetii, trekking si camping, oferind stabilitate buna pe sol si rezistenta la conditii meteo dificile.

Podeaua este realizata din nailon, cu cusaturi lipite, pentru izolare eficienta, si rezista la o coloana de apa de 10.000mm. Betele sunt confectionate din duraluminiu, iar sistemul de ancorare este prevazut cu cleme Nexus de armatura si orificii intarite, pentru rezistenta mai buna la curentii de aer.

Este un model pentru doua persoane, cu doua antree si doua intrari, si ocupa o suprafata de 200 x 160cm. In format strans are dimensiunile de 45 x 15cm, fiind usor de depozitat si transportat. Este livrat impreuna cu 13 cuie pentru ancorare si husa necesara pentru transport.

 

 

 

 

Cort 1 persoana

 

Robens Arrow Head 1 

 

Daca esti la inceput in ceea ce priveste drumetiile si vrei sa cumperi un produs de calitate buna, dar nu esti pregatit sa investesti prea multi bani, iti recomandam sa alegi un cort de 1 persoana din categoria entry-level, cum este acest model din gama Route a marcii Robens.

Este o versiune cu structura de tip tunel, intrare laterala, doua orificii de ventilatie, pentru a reduce condensul si a asigura confort interior optim, si spatiu suficient pentru depozitarea bagajelor. Ofera rezistenta buna la rafale de vant cu viteza de pana la 165km/h.

Foaia exterioara este confectionata din poliester rezistent la uzura, tratat ignifug si acoperit cu PU pentru a-ti oferi impermeabilitate de 3000mm/cmp, iar podeaua este din poliester Taffeta, cu rezistenta la apa de 6000mm/cmp. Pe interior s-a folosit poliester respirabil, care asigura o circulatie eficienta a aerului, iar betele scheletului sunt din aluminiu anodizat, un material rezistent si usor. Cortul cantareste 1.5kg si se strange intr-un pachet de 48 x 13cm.

 

 

 

 

Cort auto

 

Garaj auto demontabil tip cort

 

Ai nevoie de un spatiu in care sa iti depozitezi autoturismul, vehiculele agricole sau diverse obiecte pentru care nu mai ai loc in casa? Poti opta pentru o varianta de tip cort cum este acest garaj auto demontabil confectionat din prelata.

Structura de rezistenta este realizata din teava de otel, cu tratament anticoroziv, iar ancorarea se face pe sol, cu 4 ancore de cate 38cm lungime. Exteriorul este acoperit cu prelata realizata din trei straturi laminate, de densitate ridicata, care impiedica patrunderea apei, prafului si vantului. Pentru a rezista cat mai bine in timp, prelata este protejata cu strat dual anti UV.

Poate fi cel mai bun cort pentru persoanele care au nevoie de un spatiu protejat, care sa nu necesita fundatie si timp indelungat de construire, si poate fi folosit in gradina, la plaja sau in fata casei, ca terasa. Are format dreptunghic, cu latimea de 370cm si lungimea de 610cm, iar inchiderea se realizeaza cu fermoar.

 

 

 

 

Foaie de cort

 

Silverline Foaie impermeabila de cort 

 

Oferind o adaptabilitate ridicata la diverse situatii care necesita crearea unui adapost, foaia de cort este un produs pe care este bine sa il ai la indemana. Poate fi utilizata atat pentru a crea un spatiu suplimentar pentru depozitarea bagajelor, fie pentru a dubla exteriorul unui cort al carui material lasa apa sa intre.

Aceasta varianta de la Silverline are dimensiunile de 4 x 5m si poate fi utilizata eficient pe un cort de 4 persoane sau chiar si pe modele de 6. Este impermeabila si ofera rezistenta ridicata la rupere, plus tratament anti UV care creste durata de viata, reducand efectele expunerii la radiatiile solare.

 

 

 

 

 

Cort nunta

 

EGO Carport Profesional

 

Asigurand o suprafata utila de 72mp, in care poti organiza confortabil pana la 40 de persoane, acest model de cort este cu siguranta o versiune profesionala, destinata organizatorilor de evenimente.

Are format clasic, cu acoperis in A, similar unui cort militar, cu structura din tuburi de otel acoperite cu pulbere pentru protectie anticoroziune. Exteriorul este confectionat din polietilena de culoare alba, cu densitate de 200g/mc, structura incluzand 12 ferestre laterale, care se pot detasa individual, oferind posibilitatea adaptarii formatului la cerintele evenimentului.

Poti utiliza doar acoperisul, eliminand toti peretii, poti folosi cortul inchis integral, sau intr-o varianta intermediara. Inaltimea zonei de intrare este de 4.5m, iar interiorul disponibil are lungimea de 12m si latimea de 6m. Designul include intrari de tip roll-on, amenajate pe peretele anterior si pe lateral. Iti atragem insa atentia ca este un produs destul de greu (133kg), care are nevoie de un mijloc de transport pe masura.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Daca ai inceput deja sa cauti un cort, la un pret bun, indiferent de scopul folosirii, stii deja cat de multe modele exista pe piata si cat de dificil poate fi sa le evaluezi. Dimensiuni, materiale, forma, mod de fixare, greutate, rezistenta – sunt doar cateva criterii pe care trebuie sa le iei in calcul pentru a lua decizia corecta.

Foloseste acest ghid pentru a identifica mai usor beneficiile cele mai importante pe care produsul cumparat trebuie sa ti le ofere, tinand cont de modul de utilizare si scopul pentru care il achizitionezi.

 

 

Contextul de folosire: In functie de scopul pentru care il vei intrebuinta, poti alege un cort de gradina sau pentru evenimente speciale, o varianta pentru camping, drumetii sau pescuit, modele pentru rulota, pentru plaja ori versiuni pentru copii.

Atat produsele concepute pentru a gazdui nunti, botezuri, petreceri aniversare si cocktailuri business, cat si modelele de cort pentru gradina, ceva mai mici ca dimensiune, sunt modele cu structura care permite persoanelor sa stea sau sa circule, fara dificultate, in picioare. Acestea au intotdeauna o inaltime de minim 2.5 – 3m, ajungand pana la 6 – 7m in zona varfului. In acest caz, dintre criteriile de evaluare va intra in lista de prioritati aspectul, stilul si potrivirea cu evenimentul pentru care produsul este necesar.

Modelele pentru camping, drumetii si pescuit, care presupun petrecerea unui timp mai indelungat in natura, sunt gandite in principal pentru a oferi un loc confortabil si protejat pentru dormit. Toate iau in considerare o perioada mai lunga de prezenta in aer liber, rezistenta si instalarea facila fiind doua caracteristici importante. Cele dedicate drumetiilor si pescuitului sunt mai mici si mai durabile, pentru a putea fi carate usor si a face fata unor conditii meteo mai aspre.

Versiunile pentru camping sunt ceva mai mari, structurate pentru a oferi mai mult confort si spatiu, cu inaltime care permite deplasarea prin interior in pozitie verticala sau aproape drept si diverse despartitoare si anexe. Pentru ca o data cu dimensiunea creste insa si suprafata opusa vantului, nu sunt cele mai bune corturi pentru zone dificile, cu curenti de aer puternici sau risc de furtuna. De asemenea, sunt si ceva mai grele, gandite de altfel pentru cei care se deplaseaza cu masina.

Produsele destinate rulotelor sunt destul de simple si se fixeaza folosind un perete al acestora si inca doi sau trei stalpi de sustinere, in functie de marime. Cel mai adesea sunt destul de inalte, dreptunghiulare si includ pereti din material, cu geamuri, care creeaza o zona de tip terasa sau hol, in prelungirea autovehicului. Este important sa fie usor de montat pe modelul de rulota pe care il detii.

Daca planuiesti sa mergi la mare si vrei sa fii sigur ca ai unde sa te ascunzi de soare, iti recomandam sa cauti printre variantele pentru plaja. Aceste corturi au o latura libera, care iti permite sa te expui la soare, asigurand in acelasi timp o zona umbrita, care sa protejeze fata si capul si in care sa te poti retrage integral daca doresti.

Tot in aceasta zona se incadreaza si modelele de cort pentru copii, care sunt fie versiuni care se instaleaza in casa, fie modele pe care le poti aseza in curte sau variante care permit ambele utilizari. Corturile pentru cei mici se evidentiaza prin culorile atragatoare, imprimeuri vesele si au adesea forma tipic indian, cu varf si cinci sau sase puncte de sustinere pe sol.

 

Rezistenta la apa si razele ultraviolete: Pe lista criteriilor care iti asigura confortul si siguranta in interiorul unui cort, indiferent ca vorbim despre modele pentru petreceri sau versiuni pentru drumetie, se afla in primul rand impermeabilitatea si rezistenta la actiunea razelor ultraviolete.

Cea din urma caracteristica iti garanteaza protectia in timpul zilelor toride de vara si contribuie de multe ori si la mentinerea unei temperaturi mai reduse in interior. Impermeabilitatea se masoara in milimetri de apa pe centimetru patrat si este bine sa aiba o valoare de minim 3.000 pentru folia exterioara si cel putin 6.000 pentru podea.

 

 

Material panza: Numeroase pareri despre cele mai bune corturi recomanda versiunile clasice, confectionate din panza densa de bumbac, in genul celor militare. Este un material solid, rezistent, care permite aerului sa circule suficient de bine incat sa nu produca condens in interiorul cortului.

Daca iti pui intrebari in legatura cu impermeabilitatea, iti putem spune ca o data ce panza incepe sa fie expusa la umezeala si vant, firele devin suficient de compacte incat sa reziste la apa, chiar si in punctele mici in care au fot realizate cusaturi.

Aceste modele au insa nevoie de o perioada de folosire pentru a ajunge la impermeabilitate optima si sunt ceva mai grele. Daca cauti o versiune care sa fie gata de utilizare de indata ce este scoasa din pachet, iti propunem un model din bumbac cu strat superior de PVC. Iti atragem insa atentia ca acest strat suplimentar face dificila trecerea aerulu,  predispunand la condens, deci cauta un cort cu ventilatie potrivita.

O alta solutie este sa incerci o varianta din policoton, amestec de bumbac si poliester care imbina avantajele ambelor materiale. Iti ofera deci o greutate mai redusa, rezistenta buna la umiditate si majoritatea sunt tratate cu substante chimice care asigura impermeabilitatea. Pe lista de corturi la preturi bune se mai afla si modelele din poliester, care asigura o respirabilitate buna, greutate redusa, ideala pentru drumetii si sunt in plus, disponibile la costuri accesibile.

Nailonul este de asemenea o optiune tehnica ofertanta, cu caracteristici similare poliesterului si o greutate mai mica decat acesta. Pentru ca fibrele de nailon singure nu asigura nivelul de rezistenta necesar, aceste corturi sunt tratate adesea cu silicon, poliuretan sau strat acrilic.

Materialul asigura protectie foarte buna impotriva precipitatiilor, dar este mai sensibil la actiunea razelor solare, deteriorandu-se in timp din cauza expunerii. Deci evita acest tip de produs daca vrei sa cumperi un cort pentru plaja sau pe care sa il pastrezi intreaga vara in gradina.

 

Tipuri de bete/stalpi de cort:  Rezistenta cortului este data in mare parte de calitatea betelor folosite pentru a-i da forma. Cele mai populare variante sunt cele confectionate din fibra de sticla, folosite in principal la modelele a caror forma este definita in linii curbe (dom, geodezic, tip tunel etc.). Sunt accesibile la pret si ofera rezistenta buna si flexibilitate ridicata.

Stalpii din otel sunt preferati pentru corturile dreptunghiulare. Reprezinta o alternativa cu greutate mai mare, si sunt de asemenea predispusi la rugina, motiv pentru care sunt adesea acoperiti cu vopsea. Structura lor este destul de rezistenta, insa daca sunt indoiti, nu vor mai avea aceeasi forta de sustinere, desi pot fi indreptati la loc fara a se rupe. Ii vei intalni adesea la modelele de cort pavilion si la versiunile pentru rulote.

Daca vrei sa cumperi un cort pentru drumetii si cauti o versiune care sa adauge cat mai putina greutate bagajului, iti recomandam modelele cu bete din aluminiu, rezistente, usoare si flexibile, utilizabile si pentru structurile care implica linii curbe. Raportul ideal de greutate si rezistenta ti-l asigura variantele din fibra de carbon. Aceste produse sunt insa ceva mai scumpe, fiind incadrate de regula in gamele premium.

 

Capacitatea: Este important, atunci cand cauti un cort de camping sau pentru drumetii, sa stii cat mai exact cate persoane ar trebui sa incapa in el. In general, vei gasi modele concepute sa gazduiasca de la 1 si pana la 12 persoane, cele mai mari fiind fie versiuni modulare, cu segmente multiple fixate in jurul aceluiasi spatiu de legatura, fie modele stil militar – asa numitul cort tip A.

Daca in situatia in care calatoresti cu masina, iti permiti sa duci cu tine o versiune mai incapatoare decat numarul de persoane care se vor caza, atunci cand urci pe munte cu rucsacul in spate, este bine sa nu iei kilograme in plus, deci alege cu atentie.

 

 

In cazul modelelor pentru evenimente, vei gasi in general dimensiunile (latime x lungime) in specificatiile tehnice si doar la unele modele si numarul de persoane pe care il pot include, acesta depinzand si de modul de asezare a meselor.

De exemplu, pentru o petrecere tip cocktail, cu 100 de persoane, 10 mese de cocktail, ring de dans, bufet si bar, specialistii estimeaza un spatiu de minim 12 x 10m.

 

 

 

Intrebari frecvente                       

 

Este sigur sa utilizezi un incalzitor de cort?

Majoritatea modelelor de incalzitoare destinate folosirii in corturi, in perioadele reci ale anului, sunt sigure, atat timp cat sunt utilizate conform instructiunilor si achizitionate de la producatori de incredere si cu experienta in domeniu.

 

 

Cel mai important aspect in folosirea versiunilor alimentate cu gaz este utilizarea doar in variante de cort a caror structura include aerisire, pentru a evita riscul acumularii de gaze toxice. De asemenea, este esential sa se evita folosirea de improvizatii.

 

Gasesc online cort de rulota? Trebuie cumparat second hand?

Nu este nevoie sa achizitionezi un astfel de cort din magazinele second hand, decat daca vrei sa faci economie. Gasesti destul de usor modele pe lista de produse a shop-urilor online care comercializeaza rulote si accesorii pentru rulote, in optiuni de diverse dimensiuni si formate – de la structuri care iti creeaza un mic hol in fata intrarii si pana la cele care sunt la fel de lungi ca rulota si iti pun la dispozitie o terasa incapatoare.

 

 

 

Ce dimensiuni are o saltea pentru cort?

Din pacate aceasta categorie de produse este mai putin standardizata decat ai crede, ceea ce face ca modelele de saltea pentru cort sa fie destul de dificil de potrivit. De la versiuni inguste si lungi, de 185 x 55cm sau cu latime medie, de 70 – 80cm, si pana la variante care pot gazdui confortabil 2 sau 3 persoane, de peste 200cm latime, oferta este foarte diversa.

Cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont cand o alegi sunt: inaltimea ta, latimea si lungime cortului si greutatea pe care esti dispus sa o cari in plus in rucsac.

 

 

 

Cum montam, folosim si intretinem cortul de drumetie

 

Spre deosebire de un cort de joaca, montat in gradina sau in casa, modelele de drumetie necesita o atentie mai mare in ceea ce priveste fixarea pe sol si intretinerea, pentru a asigura o stabilitate suficient de buna pe vreme rea.

 

 

Montajul rapid

Pentru ca totul sa mearga repede si usor, este important sa asezi pe suprafata pe care vei monta cortul, un strat de polietilena sau un material textil dens, care sa previna punctionarea accidentala a panzei.

Scoate toate elementele din setul de instalare, astfel incat sa nu fie nevoie sa le despachetezi pe rand si incepe montajul prin introducerea betelor prin orificiile create special pentru ele. Fixeaza bine zonele de imbinare, astfel incat sa obtii deja forma finala a cortului.

Daca ai cumparat un cort Quechua, Robens, Baracuda sau alta marca de renume, cu siguranta ai in pachet si tarusi sau cuie de fixare. Infinge-le in sol si fixeaza-le bine cu ajutorul unui ciocan sau cu o piatra, pentru a asigura rezistenta la vant si stabilitatea. In cazul in care panza nu iti asigura impermeabilitate foarte buna, adauga o folie waterproof pentru a proteja interiorul.

 

Folosirea corecta

Spatiul interior este adesea limitat, deci alege cu grija obiectele pe care le aduci inauntru. Impacheteaza atent sau lasa la exterior, obiectele ascutite (gratar, tacamuri etc.) care ar putea punctiona prelata. Poti lasa in antreu rucsacul cu haine si mancare, dar va trebui sa aduci imbracamintea inauntru, daca incepe sa ploua si aceasta zona nu are podea.

Pentru a preveni aducerea de mizerie in interior, este bine sa nu treci incaltat de antreu. Nu lasa servetelele si ambalajele de produse alimentare sa se adune prin cort si pregateste un sac de gunoi pentru a le arunca rapid.

Cu cat cortul este mai mare, cu atat este nevoie de reguli mai clare de folosire. De exemplu, intr-un cort de 6 persoane se va face dezordine mai repede decat intr-un ul de 1 sau 2 persoane, iar hainele si sacii de dormiti lasati in dezordine pot strica intreaga experienta.

 

Intretinerea cortului

Indiferent daca ai un cort Husky sau un model no name cumparat de la magazinul din cartier, pentru a-l folosi cat mai mult si in conditii cat mai bune, trebuie sa il intretii cu grija.

Cei mai periculosi factori, care pot deteriora acest tip de produs, sunt umezeala si obiectele ascutite. Nu strange niciodata cortul ud, imediat dupa ce a plouat, decat daca nu ai de ales si usuca-l cu prima ocazie. Daca ai folosit o prelata impermeabila suplimentara, este probabil cea mai uda, deci ambaleaz-o separat.

 

 

Impacheteaza cu grija panza, pentru a evita cutele adanci si a reusi sa o inserezi inapoi in husa.

Numara de fiecare data betele si tarusii, pentru a fi sigur ca nu a ramas vreunul infipt in pamant.

Depoziteaza cortul uscat intr-un loc bine aerisit, lipsit de umezeala si fara expunere directa la razele UV.