Romania e o tara foarte bogata cand vine vorba de lanturi muntoase. Sunt o multime de locuri pe care le poti vizita, care te pot relaxa si antrena cu tot felul de peisaje si trasee – Muntii Ciucas, Caraiman, Rodnei, Bucegi, Bihor sunt doar o parte din ele. Vei putea sa faci drumetii aici, dar si sa te bucuri de diverse de obiective turistice pe care le vei intalni.
Daca vrei sa faci trasee montane usoare sau mai dificile, Romania e o tara care iti pune la dispozitie tot ce vrei din acest punct de vedere. Iti prezentam, in continuare, o serie de munti, trasee si obiective turistice interesante.
1. Muntii Ciucas
Aflat in Carpatii Orientali, mai exact in cei de Curbura, Masivul Ciucas e un lant muntos alcatuit din doua culmi – Ciucas-Bratocea (SV-NE) si Gropsoarele-Zaganu (NV-SE). Cel mai inalt varf al acestei insiruiri este Ciucas, care are o inaltime de 1954 metri. Mai sunt si altele destul de inalte, printre care amintim – Gropsoarele, cu 1883 metri sau Tigaile Mari, cu 1844 metri.
Acesta ar putea fi locul ideal unde sa iti petreci iarna sau vara la munte, avand ocazia de a vizita o rezervatie naturala ce cuprinde o multime de plante deosebite (rogoz verde, ienupar, afin), animale salbatice (ras, cerb, pisica salbatica, capra neagra), dar si pasari (acvila de munte, privighetoarea, scatiul).
Daca te astepti sa poti sa faci drumetii in aceste destinatii de munte din Romania, un astfel de itinerar, marcat cu banda galbena, este Cheia – Muntele Rosu – Cabana Ciucas. El se face in maxim 3 ore si jumatate si e cel mai circulat din aceasta zona.
Un alt traseu in Ciucas e Cheia – Culmea Zaganului. Vei avea de urcat cam 7 km si ai nevoie de o conditie fizica buna, deoarece spre final totul devine destul de abrupt. Acest drum se face in cel mult 4 ore.
Merita sa vizitezi astfel de locuri frumoase la munte, pentru a face miscare, dar si pentru a te conecta cu natura.
2. Muntii Piatra Craiului
Unii dintre cei mai frumosi munti din Romania, acestia sunt. Ei sunt localizati in Carpatii Orientali, sunt formati din roci cristaline, au o clima medie ce se invarte in jurul valorii de 0 grade Celsius si o flora si fauna bogata, cu plante precum Garofita Pietrei Craiului, floarea de colt, ghintura galbena si animale ca mistretul, ursul carpatin, capra neagra, veverita sau capriorul.
Daca esti in cautarea unor trasee montane usoare pe care sa le poti face aici, iti recomandam itinerarii ca Fantana lui Botorog – Prapastiile Zarnestilor – Cheia Pisicii – La Tabelele – Sat Pestera, Dealul Muntelui si inapoi Fantana lui Botorog. Durata rutei e de aproape 6 ore. Nu e dificila, ci are pante domoale si se merge mult pe drum forestier. Peisajele sunt de vis.
Alte trasee din Predeal sau din aceasta zona sunt: Predeal, Cioplea – Cabana Susai (1-1.5 ore), Poiana Brasov – Prapastia Lupului – Valea Lunga – Poiana Cerbului – Piscul Lung – Poiana Cristianului (2 ore) sau Predeal – Clabucetul Taurului – Azuga (3.5 ore).
Daca esti in cautarea unor idei de weekend in Romania, drumetiile la munte ar putea fi foarte interesante.
3. Muntii Rodnei
In nordul Carpatilor Orientali, se afla Muntii Rodnei. Ei sunt cel mai greu de parcurs din aceasta grupa a Carpatilor. Cel mai inalt varf de munte de aici este Pietrosu, care are o inaltime maxima de 2303 metri.
Aceasta intindere de stanci are numeroase pesteri, printre cele mai populare fiind: Izvorul Tausoarelor, Maglei, Grota Zanelor, Jgheabul lui Zalion, Valea Vaserului sau Izvorul Albastru al Izei.
Totodata, aici te poti bucura si de o multime de Rezervatii Naturale, in care poti admira peisaje de vis, plante si animale deosebite: Parcul National Muntii Rodnei, Rezervatia Pietrosu Mare, Rezervatia Piatra rea Sau “Ineu-Lala”.
Daca te intereseaza muntii Rodnei pentru trasee, cele mai interesante itinerarii sunt: Valea Rebrei – Izvorul Gusatu – Saua Zanelor (2 ore); Borsa – Valea Pietroasa – Piciorul Mosului – Statia Meteo Iezerul Pietrosului – Varful Pietrosul Rodnei (5-6 ore); Pasul Setref – Varful Muncelul Raios – Poiana Batranei – Tarnita la Cruce – Varful Galatului – Saua Gargalau – Tarnita Putredu – Saua cu Lac – Pasul Rotunda (26 ore, se recomanda parcurgerea in 2-3 etape).
Daca vrei sa parcurgi o distanta mai mica, ruta cea mai scurta ar putea fi Saua cu Lac – Lacul Lala Mare si Prelucile Gajei. O vei face in aproximativ 1 ora si 30 de minute.
4. Muntii Bucegi
Acesti munti apartin Carpatilor Meridionali si au o suprafata de aproximativ 300 km2. Ei au o forma de potcoava, cu deschiderea spre sud, si o inaltime maxima de 2505 metri, data de Varful Omu.
Pe suprafata acestor forme de relief poti vizita numeroase atractii turistice (Sinaia, Busteni, Bran, Cascada Caraiman Rezervatia Cheile Orzei, Parcul National Bucegi etc.).
Daca vrei sa te plimbi si sa explorezi, poti sa parcurgi trasee in Bucegi si imprejurimi:
– Traseu Cascada Urlatoarea
Acesta poate fi facut in tot timpul anului si are o dificultate usoara. Se parcurge in aproximativ o ora. Se pleaca din Busteni si se ajunge la Cascada Urlatoare. E o distanta de 3.69 km.
– Trasee montane Sinaia
Daca te afli in apropiere de Sinaia si vrei sa faci drumetii, in functie de antrenamentul pe care il ai si de timp, poti incerca rute ca: Sinaia – Saua Varfului cu Dor – Cabana Padina (14.15 km, 4.5-5.5 ore); Sinaia (Cota 1400) – Poiana Stanii (3.33 km, 1-1.5 ore) sau Sinaia – Piscul Cainelui (7.3 km, 3.5 ore).
– Trasee montane Brasov
Daca punctul de plecare pentru tine e acest oras, atunci interesante ar putea fi urmatoarele rute: Brasov – Valea Larga Mare – Dambul Morii (2.6 km, 1-1.15 ore); Brasov – Piscul Lung, Culmea Crucuru (4.9 km, 2.5 ore) sau Brasov – Kermen – Poiana Ruia – Cabana Postavaru (9.8 km, 5 ore).
– Traseu Babele – Crucea Caraiman
Aceasta ruta e una usoara, daca vrei sa o parcurgi. Se porneste de pe Platoul Bucegi, de la Babele si se ajunge la Crucea Eroilor Neamului, de pe caraiman, la o altitudine de 2284 metri.
5. Muntii Bihor
Grupa montana care apartine Muntilor Apuseni, Muntii Bihorului fac parte din Carpatii Occidentali. Ei sunt delimitati la nord de Muntii Vladeasa, la nord-est de Muntii Gilaului, la este de Muntele Mare, la sud-est de Muntii Metaliferi si Gaina, la vest de Muntii Codru-Moma si la nord-vest de Depresiunea Beius.
In cazul acestor muntii din Romania, cel mai inalt punct este Varful Bihorului, care are 1849 metri. Daca ajungi in aceasta zona, poti vizita Lacul Varasoaia, Cetatile Ponorului, Cascada Dracoaia, Pestera Coiba Mare, Groapa Ruginoasa, Pestera Cetatea Radesei etc.
Acum, vrem sa iti spunem cateva trasee in Apuseni, in cazul in care vrei sa faci drumetii in aceasta zona: Valea Ariesul Mare – Cascada Patrahaitesti – sat Arieseni (10.73 km, 4.5 ore), Complex turistic Padis – Cabana Cetatile Ponorului (4.82 km, 2 ore); sat Arieseni – sat Fata Lapusului, Valea Garda Seaca – Pestera Ghetarului Scarisoara (6.81 km, 3.5 ore).
Daca urmezi aceste trasee, dar si altele, o sa te bucuri de zone montane din Romania absolut superbe.
6. Muntii Trascaului
Acesti munti apartin Carpatilor Occidentali, ei fiind o grupa a Muntilor Apuseni. Nu sunt foarte inalti, avand cel mai mare pisc de 1369 metri, Dambau, si daca ii alegi pentru drumetii, te poti bucura de trasee montane usoare.
Sunt deosebiti prin faptul ca ofera o peisagistica speciala, pentru ca pe relieful lor sunt prezente roci sedimentare, magmatice si metamorfice. Ei sunt populati de vai, culmi, platouri, vai prapastioase, depresiuni, catune pitoresti, o multime de chei (Galditei, Rametului, Turzii, Cetii), masive calcaroase (Piatra Cetii, Coltii Trascaului, Bedeleu, Ciumerna) si defilee (Iara, Aries, Hasdate).
Muntii Romaniei sunt bogati cand vorbim de trasee pentru drumetii. Acestia te intampina cu itinerarii precum: Centrul de Informare Turistica Rimetea – Fanatu Mare – Coltii Trascaului (3.2 km, 2 ore); Coltesti – Cetatea Trascaului (2.04 km, 1 ora); Varful Dambau – Varful Paraginoasa – La Darbinas (9.09 km; 4 ore).
Aceste drumetii montane te pot ajuta sa te deconectezi de stresul zilnic si sa te bucuri de frumusetea naturii.
7. Transfagarasan
Daca vrei sa admiri unul dintre cele mai frumoase peisaje din Romania, iti recomandam sa mergi pe Transfagarasan. Pe langa faptul ca te poti bucura sa vezi si sa circuli pe celebra sosea, poti sa faci si drumetii interesante.
Aceasta cale rutiera incepe din judetul Arges, langa Pitesti, si se termina pe DN1, la intersectia dintre Sibiu si Brasov. Reprezinta unul dintre cele mai frumoase trasee turistice auto din Romania si leaga Muntenia cu Transilvania. Nu e deschis mereu circulatiei, ci doar in perioada 30 iunie – 1 noiembrie.
Daca ai cautat unde sa mergi la munte in Romania si ai ales zona ce cuprinde si Transfagarasanul, iata cateva trasee interesante: Transfagarasan – Canionul Valea lui Stan – Transfagarasan – 9 km, 6.5 ore); Cabana Balea Cascada – Curmatura Balei – Transfagarasan (7.2 km, 4.5 ore), Cartisoara – Cabana Vama Cucului – Cabana Balea Cascada (12.10 km, 5 ore).
O alta cale de rulare similara e si Transraraul, cu harta interesanta si zone pe care merita sa le vizitezi.
8. Muntii Macinului
Pe intinderea Podisului Dobrogei, se afla locuri faine in Romania, iar aici ne referim la Muntii Macinului. Acestia au o fauna bogata, pe suprafata lor avand posibilitatea sa intalnesti: capriorul, mistretul, viezurele, pisica salbatica, soarecele de misuna, popandaul etc. Flora e si ea demna de apreciat, cu plante rare nu doar in tara la noi, ci chiar si in Europa: lusca, merinana, saschiu, lipicioasa, sincerica, piciorul cocosului etc.
In Muntii Macinului vei gasi unele dintre cele mai mici varfuri din Romania, inaltimea maxima fiind de 467 metri – Varful Greci. Aceasta zona e populata cu rezervatii naturale care iti vor oferi peisaje superbe din Romania – Padurea Valea Fagilor, Dealul Bujoarele, Capul Dolosman si Parcul National Muntii Macinului.
Daca ceea ce te intereseaza sunt trasee in Macin, pentru drumetii, iata cateva rute recomandate si nu foarte greu de parcurs: Macin – Varful Sulucu Mare – Varful Caramalau – Macin (14.02 km, 5.5 ore); Macin – Varful Caramalau – Jijila (7.35 km, 3 ore); Greci – Valea Racova – Nifon (11.42 km, 4 ore).
9. Muntii Fagarasului
In Carpatii Meridionali se afla Muntii Fagarasi, renumiti mai ales pentru faptul ca detin cel mai inalt varf din Romania, Moldovanu – 2544 metri. Aceste zone muntoase sunt acoperite de plante si copaci care le fac sa fie o adevarata oaza de liniste, relaxare si frumos – fagi, plopi tremuratori, mesteceni, salcii, brazi, muri, afini, ienuperi, merisori, clopozii pitici, panselute de munte, garofite de munte etc.
Aceasta zona, pe langa faptul ca are cel mai inalt varf din Carpati, detine si numeroase lacuri – Avrig, Urlea, Buda, Doamnei, Balea, Capra, Gemenu de Sus si de Jos, Scarisoara, Zarna, Mioarelor etc.
Toate varfurile acestor formatiuni sunt inalte, inaltimea pornind de la 2410 metri (Paltinu) si oprindu-se la 2544 metri (Moldoveanu), motiv pentru care nu e de mirare ca Fagaras e considerat a fi cel mai inalt munte din Romania.
Daca vrei sa faci aici drumetii, iata cateva trasee in Fagaras care e posibil sa iti surada: Lacul Capra – Refugiul Balea – Refugiul Caltun (7.40 km, 4 ore); Cabana Balea Cascada – Valea Balea – Lacul Balea – 5.30 km, 3 ore); Cabana Barcaciu – Culmea Scarisoara – Saua Scarii (5.7 km, 2.5 ore).
Acestea sunt unele dintre cele mai simple trasee din mediul montan al Muntiilor Fagaras, dar, daca vrei aventuri mai solicitante, le vei gasi cu usurinta.
10. Muntii Ceahlau
Aflati in Carpatii Orientali, pe teritoriul judetului Neamt, Muntii Ceahlaului sunt adesea vizitati de catre turistii care cauta cele mai frumoase trasee montane sau care vor sa se relaxeze cateva zile la munte. Renumite in aceasta zona sunt urmatoarele obiective turistice: Lacul Bicaz, Statiunea Durau, Parcul National Ceahlau, Varful Toaca (1904 metri) si Varful Ocolasul Mare (1907), acesta din urma fiind si cel mai inalt.
Daca te intereseaza o drumetie pe munte, poti sa gasesti atat trasee pe Ceahlau cu dificultate medie, cat si ridicata. De exemplu, in prima categorie ar putea fi: Cabana Izvorul Muntelui – Stanca Dochiei – Cabana Dochia (5.71 kml 4 ore); Statiunea Durau – Varful Toaca – Cabana Dochia (7.28 km, 3.5 ore) sau Satul Neagra – Ocolasul Mic – Cabana Dochia (13.25 km; 6.5 ore).
In a doua categorie vorbim de trasee montane ceva mai dificile, precum Varful Toaca – Cascada Duruitoarea – Parcul National Ceahlau (13.48 km, 5.5 ore).
Daca ajungi in aceste zone sau daca faci tot felul de trasee in Busteni, Harghita, Giumalau, Penteleu si asa mai departe, nu uita sa fii pregatit/a corespunzator si sa ai la tine echipament de munte adecvat, pentru a ajunge cu bine la destinatie.