Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Romania e o tara foarte bogata cand vine vorba de lanturi muntoase. Sunt o multime de locuri pe care le poti vizita, care te pot relaxa si antrena cu tot felul de peisaje si trasee – Muntii Ciucas, Caraiman, Rodnei, Bucegi, Bihor sunt doar o parte din ele. Vei putea sa faci drumetii aici, dar si sa te bucuri de diverse de obiective turistice pe care le vei intalni. 

 

Daca vrei sa faci trasee montane usoare sau mai dificile, Romania e o tara care iti pune la dispozitie tot ce vrei din acest punct de vedere. Iti prezentam, in continuare, o serie de munti, trasee si obiective turistice interesante. 

 

1. Muntii Ciucas

Aflat in Carpatii Orientali, mai exact in cei de Curbura, Masivul Ciucas e un lant muntos alcatuit din doua culmi – Ciucas-Bratocea (SV-NE) si Gropsoarele-Zaganu (NV-SE). Cel mai inalt varf al acestei insiruiri este Ciucas, care are o inaltime de 1954 metri. Mai sunt si altele destul de inalte, printre care amintim – Gropsoarele, cu 1883 metri sau Tigaile Mari, cu 1844 metri. 

Acesta ar putea fi locul ideal unde sa iti petreci iarna sau vara la munte, avand ocazia de a vizita o rezervatie naturala ce cuprinde o multime de plante deosebite (rogoz verde, ienupar, afin), animale salbatice (ras, cerb, pisica salbatica, capra neagra), dar si pasari (acvila de munte, privighetoarea, scatiul). 

Daca te astepti sa poti sa faci drumetii in aceste destinatii de munte din Romania, un astfel de itinerar, marcat cu banda galbena, este Cheia – Muntele Rosu – Cabana Ciucas. El se face in maxim 3 ore si jumatate si e cel mai circulat din aceasta zona. 

Un alt traseu in Ciucas e Cheia – Culmea Zaganului. Vei avea de urcat cam 7 km si ai nevoie de o conditie fizica buna, deoarece spre final totul devine destul de abrupt. Acest drum se face in cel mult 4 ore. 

Merita sa vizitezi astfel de locuri frumoase la munte, pentru a face miscare, dar si pentru a te conecta cu natura.

2. Muntii Piatra Craiului 

Unii dintre cei mai frumosi munti din Romania, acestia sunt. Ei sunt localizati in Carpatii Orientali, sunt formati din roci cristaline, au o clima medie ce se invarte in jurul valorii de 0 grade Celsius si o flora si fauna bogata, cu plante precum Garofita Pietrei Craiului, floarea de colt, ghintura galbena si animale ca mistretul, ursul carpatin, capra neagra, veverita sau capriorul. 

Daca esti in cautarea unor trasee montane usoare pe care sa le poti face aici, iti recomandam itinerarii ca Fantana lui Botorog – Prapastiile Zarnestilor – Cheia Pisicii – La Tabelele – Sat Pestera, Dealul Muntelui si inapoi Fantana lui Botorog. Durata rutei e de aproape 6 ore. Nu e dificila, ci are pante domoale si se merge mult pe drum forestier. Peisajele sunt de vis.

Alte trasee din Predeal sau din aceasta zona sunt: Predeal, Cioplea – Cabana Susai (1-1.5 ore), Poiana Brasov – Prapastia Lupului – Valea Lunga – Poiana Cerbului – Piscul Lung – Poiana Cristianului (2 ore) sau Predeal – Clabucetul Taurului – Azuga (3.5 ore).

Daca esti in cautarea unor idei de weekend in Romania, drumetiile la munte ar putea fi foarte interesante. 

3. Muntii Rodnei

In nordul Carpatilor Orientali, se afla Muntii Rodnei. Ei sunt cel mai greu de parcurs din aceasta grupa a Carpatilor. Cel mai inalt varf de munte de aici este Pietrosu, care are o inaltime maxima de 2303 metri. 

Aceasta intindere de stanci are numeroase pesteri, printre cele mai populare fiind: Izvorul Tausoarelor, Maglei, Grota Zanelor, Jgheabul lui Zalion, Valea Vaserului sau Izvorul Albastru al Izei. 

Totodata, aici te poti bucura si de o multime de Rezervatii Naturale, in care poti admira peisaje de vis, plante si animale deosebite: Parcul National Muntii Rodnei, Rezervatia Pietrosu Mare, Rezervatia Piatra rea Sau “Ineu-Lala”. 

Daca te intereseaza muntii Rodnei pentru trasee, cele mai interesante itinerarii sunt: Valea Rebrei – Izvorul Gusatu – Saua Zanelor (2 ore); Borsa – Valea Pietroasa – Piciorul Mosului – Statia Meteo Iezerul Pietrosului – Varful Pietrosul Rodnei (5-6 ore); Pasul Setref – Varful Muncelul Raios – Poiana Batranei – Tarnita la Cruce – Varful Galatului – Saua Gargalau – Tarnita Putredu – Saua cu Lac – Pasul Rotunda (26 ore, se recomanda parcurgerea in 2-3 etape). 

Daca vrei sa parcurgi o distanta mai mica, ruta cea mai scurta ar putea fi Saua cu Lac – Lacul Lala Mare si Prelucile Gajei. O vei face in aproximativ 1 ora si 30 de minute.

4. Muntii Bucegi

Acesti munti apartin Carpatilor Meridionali si au o suprafata de aproximativ 300 km2. Ei au o forma de potcoava, cu deschiderea spre sud, si o inaltime maxima de 2505 metri, data de Varful Omu. 

Pe suprafata acestor forme de relief poti vizita numeroase atractii turistice (Sinaia, Busteni, Bran, Cascada Caraiman Rezervatia Cheile Orzei, Parcul National Bucegi etc.). 

Daca vrei sa te plimbi si sa explorezi, poti sa parcurgi trasee in Bucegi si imprejurimi:

 – Traseu Cascada Urlatoarea

Acesta poate fi facut in tot timpul anului si are o dificultate usoara. Se parcurge in aproximativ o ora. Se pleaca din Busteni si se ajunge la Cascada Urlatoare. E o distanta de 3.69 km.

 – Trasee montane Sinaia

Daca te afli in apropiere de Sinaia si vrei sa faci drumetii, in functie de antrenamentul pe care il ai si de timp, poti incerca rute ca: Sinaia – Saua Varfului cu Dor – Cabana Padina (14.15 km, 4.5-5.5 ore); Sinaia (Cota 1400) – Poiana Stanii (3.33 km, 1-1.5 ore) sau Sinaia – Piscul Cainelui (7.3 km, 3.5 ore).

 – Trasee montane Brasov

Daca punctul de plecare pentru tine e acest oras, atunci interesante ar putea fi urmatoarele rute: Brasov – Valea Larga Mare – Dambul Morii (2.6 km, 1-1.15 ore); Brasov – Piscul Lung, Culmea Crucuru (4.9 km, 2.5 ore) sau Brasov – Kermen – Poiana Ruia – Cabana Postavaru (9.8 km, 5 ore).

 – Traseu Babele – Crucea Caraiman

Aceasta ruta e una usoara, daca vrei sa o parcurgi. Se porneste de pe Platoul Bucegi, de la Babele si se ajunge la Crucea Eroilor Neamului, de pe caraiman, la o altitudine de 2284 metri. 

5. Muntii Bihor

Grupa montana care apartine Muntilor Apuseni, Muntii Bihorului fac parte din Carpatii Occidentali. Ei sunt delimitati la nord de Muntii Vladeasa, la nord-est de Muntii Gilaului, la este de Muntele Mare, la sud-est de Muntii Metaliferi si Gaina, la vest de Muntii Codru-Moma si la nord-vest de Depresiunea Beius. 

In cazul acestor muntii din Romania, cel mai inalt punct este Varful Bihorului, care are 1849 metri. Daca ajungi in aceasta zona, poti vizita Lacul Varasoaia, Cetatile Ponorului, Cascada Dracoaia, Pestera Coiba Mare, Groapa Ruginoasa, Pestera Cetatea Radesei etc. 

Acum, vrem sa iti spunem cateva trasee in Apuseni, in cazul in care vrei sa faci drumetii in aceasta zona: Valea Ariesul Mare – Cascada Patrahaitesti – sat Arieseni (10.73 km, 4.5 ore), Complex turistic Padis – Cabana Cetatile Ponorului (4.82 km, 2 ore); sat Arieseni – sat Fata Lapusului, Valea Garda Seaca – Pestera Ghetarului Scarisoara (6.81 km, 3.5 ore).

Daca urmezi aceste trasee, dar si altele, o sa te bucuri de zone montane din Romania absolut superbe.

6. Muntii Trascaului

Acesti munti apartin Carpatilor Occidentali, ei fiind o grupa a Muntilor Apuseni. Nu sunt foarte inalti, avand cel mai mare pisc de 1369 metri, Dambau, si daca ii alegi pentru drumetii, te poti bucura de trasee montane usoare. 

Sunt deosebiti prin faptul ca ofera o peisagistica speciala, pentru ca pe relieful lor sunt prezente roci sedimentare, magmatice si metamorfice. Ei sunt populati de vai, culmi, platouri, vai prapastioase, depresiuni, catune pitoresti, o multime de chei (Galditei, Rametului, Turzii, Cetii), masive calcaroase (Piatra Cetii, Coltii Trascaului, Bedeleu, Ciumerna) si defilee (Iara, Aries, Hasdate). 

Muntii Romaniei sunt bogati cand vorbim de trasee pentru drumetii. Acestia te intampina cu itinerarii precum: Centrul de Informare Turistica Rimetea – Fanatu Mare – Coltii Trascaului (3.2 km, 2 ore); Coltesti – Cetatea Trascaului (2.04 km, 1 ora); Varful Dambau – Varful Paraginoasa – La Darbinas (9.09 km; 4 ore). 

Aceste drumetii montane te pot ajuta sa te deconectezi de stresul zilnic si sa te bucuri de frumusetea naturii. 

7. Transfagarasan

Daca vrei sa admiri unul dintre cele mai frumoase peisaje din Romania, iti recomandam sa mergi pe Transfagarasan. Pe langa faptul ca te poti bucura sa vezi si sa circuli pe celebra sosea, poti sa faci si drumetii interesante. 

Aceasta cale rutiera incepe din judetul Arges, langa Pitesti, si se termina pe DN1, la intersectia dintre Sibiu si Brasov. Reprezinta unul dintre cele mai frumoase trasee turistice auto din Romania si leaga Muntenia cu Transilvania. Nu e deschis mereu circulatiei, ci doar in perioada 30 iunie – 1 noiembrie. 

Daca ai cautat unde sa mergi la munte in Romania si ai ales zona ce cuprinde si Transfagarasanul, iata cateva trasee interesante: Transfagarasan – Canionul Valea lui Stan – Transfagarasan – 9 km, 6.5 ore); Cabana Balea Cascada – Curmatura Balei – Transfagarasan (7.2 km, 4.5 ore), Cartisoara – Cabana Vama Cucului – Cabana Balea Cascada (12.10 km, 5 ore). 

O alta cale de rulare similara e si Transraraul, cu harta interesanta si zone pe care merita sa le vizitezi. 

8. Muntii Macinului

Pe intinderea Podisului Dobrogei, se afla locuri faine in Romania, iar aici ne referim la Muntii Macinului. Acestia au o fauna bogata, pe suprafata lor avand posibilitatea sa intalnesti: capriorul, mistretul, viezurele, pisica salbatica, soarecele de misuna, popandaul etc. Flora e si ea demna de apreciat, cu plante rare nu doar in tara la noi, ci chiar si in Europa: lusca, merinana, saschiu, lipicioasa, sincerica, piciorul cocosului etc. 

In Muntii Macinului vei gasi unele dintre cele mai mici varfuri din Romania, inaltimea maxima fiind de 467 metri – Varful Greci. Aceasta zona e populata cu rezervatii naturale care iti vor oferi peisaje superbe din Romania – Padurea Valea Fagilor, Dealul Bujoarele, Capul Dolosman si Parcul National Muntii Macinului. 

Daca ceea ce te intereseaza sunt trasee in Macin, pentru drumetii, iata cateva rute recomandate si nu foarte greu de parcurs: Macin – Varful Sulucu Mare – Varful Caramalau – Macin (14.02 km, 5.5 ore); Macin – Varful Caramalau – Jijila (7.35 km, 3 ore); Greci – Valea Racova – Nifon (11.42 km, 4 ore).

9. Muntii Fagarasului

In Carpatii Meridionali se afla Muntii Fagarasi, renumiti mai ales pentru faptul ca detin cel mai inalt varf din Romania, Moldovanu – 2544 metri. Aceste zone muntoase sunt acoperite de plante si copaci care le fac sa fie o adevarata oaza de liniste, relaxare si frumos – fagi, plopi tremuratori, mesteceni, salcii, brazi, muri, afini, ienuperi, merisori, clopozii pitici, panselute de munte, garofite de munte etc. 

Aceasta zona, pe langa faptul ca are cel mai inalt varf din Carpati, detine si numeroase lacuri – Avrig, Urlea, Buda, Doamnei, Balea, Capra, Gemenu de Sus si de Jos, Scarisoara, Zarna, Mioarelor etc. 

Toate varfurile acestor formatiuni sunt inalte, inaltimea pornind de la 2410 metri (Paltinu) si oprindu-se la 2544 metri (Moldoveanu), motiv pentru care nu e de mirare ca Fagaras e considerat a fi cel mai inalt munte din Romania.

Daca vrei sa faci aici drumetii, iata cateva trasee in Fagaras care e posibil sa iti surada: Lacul Capra – Refugiul Balea – Refugiul Caltun (7.40 km, 4 ore); Cabana Balea Cascada – Valea Balea – Lacul Balea – 5.30 km, 3 ore); Cabana Barcaciu – Culmea Scarisoara – Saua Scarii (5.7 km, 2.5 ore).

Acestea sunt unele dintre cele mai simple trasee din mediul montan al Muntiilor Fagaras, dar, daca vrei aventuri mai solicitante, le vei gasi cu usurinta.

10. Muntii Ceahlau

Aflati in Carpatii Orientali, pe teritoriul judetului Neamt, Muntii Ceahlaului sunt adesea vizitati de catre turistii care cauta cele mai frumoase trasee montane sau care vor sa se relaxeze cateva zile la munte. Renumite in aceasta zona sunt urmatoarele obiective turistice: Lacul Bicaz, Statiunea Durau, Parcul National Ceahlau, Varful Toaca (1904 metri) si Varful Ocolasul Mare (1907), acesta din urma fiind si cel mai inalt.

Daca te intereseaza o drumetie pe munte, poti sa gasesti atat trasee pe Ceahlau cu dificultate medie, cat si ridicata. De exemplu, in prima categorie ar putea fi: Cabana Izvorul Muntelui – Stanca Dochiei – Cabana Dochia (5.71 kml 4 ore); Statiunea Durau – Varful Toaca – Cabana Dochia (7.28 km, 3.5 ore) sau Satul Neagra – Ocolasul Mic – Cabana Dochia (13.25 km; 6.5 ore). 

In a doua categorie vorbim de trasee montane ceva mai dificile, precum Varful Toaca – Cascada Duruitoarea – Parcul National Ceahlau (13.48 km, 5.5 ore). 

Daca ajungi in aceste zone sau daca faci tot felul de trasee in Busteni, Harghita, Giumalau, Penteleu si asa mai departe, nu uita sa fii pregatit/a corespunzator si sa ai la tine echipament de munte adecvat, pentru a ajunge cu bine la destinatie.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Printre minunatele locatii din tara noastra se afla lacul Balea, pe care il poti vizita indiferent de anotimp, avand o frumusete aparte. Exista diferite trasee pe care le poti urma, cel mai important fiind, bineinteles, Transfagarasan. Iata cateva exemple care sa te ghideze in urmatoarea ta calatorie. 

 

Lacul Balea e una din minunile naturale autohtone si o destinatie turistica populara, fiind un lac glaciar care s-a format intr-un cerc glaciar, avand o forma deosebita si fiind inconjurat de peisaje frumoase cu piscuri de munte. 

Situat la 2034 metri altitudine, Balea lac se gaseste, ca si locatie, in Sibiu, Muntii Fagaras. Inca din 1932 a fost declarat rezervatie naturala alaturi de 180 de hectare imprejmuitoare, prezentand o mica oaza de relaxare si aer curat. 

 

Cate ceva despre Balea 

Iti mai spunem ca Balea lac este unul din cele cinci lacuri din tara noastra pe care nu ar trebui sa le eviti, alaturi de lacurile Bucura, Vidraru, Rosu si Sfanta Ana. Frumusetea sa transcede timpul si anotimpul, fiind la fel de inspirational si vara, si iarna, in 2006 fiind ales drept locatie pentru hotelul de gheata de la Balea lac, aceasta constructie fiind prima de acest fel in Europa de Est, folosindu-se chiar gheata lacului pentru blocurile de iglu. Peisajele deosebite facute de fotografi si turisti imbie, parca, la vizitare si petrecerea timpului liber intr-un cadru feeric. 

Cand si cum poti vizita Balea lac

Cand este vreme calda si conditiile meteo permit, se poate ajunge la Balea lac cu masina personala, existand sus cabana Balea lac unde poti sa innoptezi, daca iti rezervi loc din timp, caci, avand in vedere popularitatea locatiei, este posibil sa nu gasesti liber cand ajungi sus. 

Pe perioada iernii se poate ajunge acolo numai cu telecabina Balea lac disponibila la cabana Balea cascada, situata in apropierea acelui punct de interes turistic. Bineinteles, vei plati un tarif pentru urcare si coborare. 

 

Ce poti vizita

In fiecare an, din 2006, se amenajeaza pe perioada de iarna, in lunile ianuarie – martie, un hotel de gheata Balea lac, nelipsind o biserica de gheata, zidurile constructiilor fiind faurite chiar din bucati de apa inghetata din lac. In special in toiul iernii, cand la munte este totul alb, nins iar temperaturile foarte reci, vei putea sa te bucuri de o priveliste deosebita si sa experimentezi cu o noapte de cazare in iglu, la -20 de grade Celsius. Poti servi masa la restaurantul de gheata de la Balea lac iarna sau il poti doar vizita. Daca nu ai masina, poti lua un autobuz din Sibiu spre Balea lac, de exemplu. 

Si, daca ai facut efortul de a ajunge pana aici, de ce sa nu vizitezi si Balea cascada, care se afla la 4 km distanta, intre cele doua existand legatura facuta cu telecabina? Aceasta are o cadere mare de apa si un aspect deosebit, in orice anotimp, intretinand o vegetatie variata si diferite vietuitoare. Mentionam jnepenii, bujorii de munte, pajistile de omag, salcia, ferigile, muschiul si rogozul, flamanzica, iarba rosioara, floarea de colt, ochii soricelului si afinele de munte. 

 

Trasee montane care trec prin Balea lac

Poate cel mai spectaculos si des urmat dintre trasee este Balea lac – Transfagarasan, pe care il parcurgi cu masina, in acelasi timp explorand soseaua ce leaga Muntenia de Transilvania cu unduiturile sale specifice. Mentionam ca drumul va fi inchis in sezonul rece, avand in vedere pericolele cauzate de gheata si zapada la altitudini mari, avalanse, alunecari de teren ori de stanci. Totodata, Transfagarasanul este deschis doar patru luni pe an asa ca, daca doresti neaparat sa vizitezi in siguranta Balea lac, intre 30 octombrie si 30 iunie vei folosi telecabina. 

Unul din cele mai usoare trasee pe Fagaras din Balea porneste chiar de la lac, trecand prin Saua Capra, apoi vizitand Lacul Capra, Portita Arpasului, dupa care ajungi “la trei pasi de moarte” si pe Saua Vartopului, in Arpasul Mare, pe piciorul Mircii, Iezerul Podul Giurgiului, Saua Podragului, Saua Ucei Mari, pe Saua Orzanelor si ajungi la Varful Vistea Mare si apoi pe Varful Moldoveanu, cel mai inalt punct al tarii, la 2544 metri altitudine. Nu uita bocancii de munte si apa, fiind de folos si cateva batoane proteice, pentru a nu-ti fi foame. 

Mai poti incerca un traseu spre varful Negoiu, al carui altitudine este de 2535 metri, insa vei putea sa il faci doar vara si, cel tarziu, toamna, fiind mai dificil pentru incepatori. Printre punctele turistice pe langa care vei trece se afla Cabana Negoiu, Valea Saratii, Saua Cleopatrei, Strunga Doamnei si Strunga Ciobanului, precum si Piatra Pranzului. 

Din traseul crestei Muntilor Fagaras a fost inchisa pe termen nelimitat portiunea Strunga Dracului care este periculoasa si foarte inclinata, putand cadea stanci care pun in pericol viata turistilor, acolo intamplandu-se, de-a lungul anilor, numeroase accidente. 

Exista mai multe variante pentru a ajunge la varful Caltun si varful Lespezi, cea mai populara fiind varianta de la Strunga Doamnei, de acolo putand ajunge spre tunelul Transfagarasanului la intrarea din sud, traseul fiind unul mediu ca durata, de 5 ore. 

In functie de preferinte si de zona din care pornesti, ai la indemana trasee turistice pentru muntii Fagaras situate pe versantul nordic, cu cabane si mici orase, precum si Balea lac, Caltun sau Negoiu, de pe versantul sudic, unde poti vedea Valea Topologului, Lacul Vidraru si varful Moldoveanu, din Valea Oltului ajungand la Chica Pietrelor si prin Zanoaga Cainenilor, iar din partea de est un obiectiv principal este Rudarita cu Plaiul Foii. 

Mai ai la dispozitie si traseul de creasta, de la vest spre est sau invers, acesta fiind marcat printr-o banda rosie, el avand nu mai putin de 70 km, neputand fi efectuat de la cap la coada, motiv pentru care a si fost impartit pe noua etape, pornind de la Cabana Plaiul Foii si incheindu-se la Halta CFR Valea Marului (in directia est – vest). 

Asadar, daca doresti sa pornesti intr-o incursiune in lumea salbatica, dar turistica, a muntilor Fagaras, sa vizitezi castelul de gheata de la Balea lac iarna ori sa te bucuri de cascada cu acelasi nume in toiul verii, ai la dispozitie aceste informatii si multe altele gasite online pentru a avea parte de o excursie frumoasa. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

In special pentru cei care locuiesc in nordul tarii, masivul Rarau devine o destinatie rapida de weekend, situat la doar cateva ore de condus, fiind impanzit de comori precum Pietrele Doamnei ce abia asteapta sa fie descoperite. Este relativ accesibil din orice colt al tarii, motiv pentru care poti, si tu, sa planuiesti un scurt sejur in acest loc mirific, de oriunde te-ai afla. Iata cateva informatii de ajutor. 

 

Masivul Rarau pastreaza un aspect pitoresc, specific Romaniei, in acelasi timp, oferind doritorilor suficienta aventura. Iar Pietrele Doamnei sunt perla acestei zone, ansamblul spectaculos de stanci calcaroase avand o creasta de 80 m inaltime, insumand o rezervatie naturala protejata care se intinde pe cateva sute de hectare. Aproape de ea se afla Codrul Secular Slatioara si orasul Campulung Moldovenesc. A fost desemnata arie protejata in anul 2000, fiind conservata pentru peisajele, fauna si flora sa, dar si pentru importanta geologica, adapostind specii de plante si animale rare. 

 

Ce te asteapta in zona Rarau

Nu te vei plictisi cu siguranta caci, pe langa aerul curat de munte si crestele stancoase, te poti apuca de un traseu usor sau de vizitarea Transraraului, un drum alpin considerat al treilea cel mai frumos dupa neuitatele Transfagarasan si Transalpina. Soseaua traverseaza intregul munte la o altitudine maxima de 1400 m, facand legatura dintre Pojorata (nord) si Chiril (sud) si punand la dispozitia doritorilor popasuri placute, cu peisaje deosebite, in special in zonele inalte. Pentru Pietrele Doamnei un traseu de acest fel inseamna o adevarata experienta, fie ca se alege cazare la cabana, la poalele muntelui ori la cort, explorandu-se intregul masiv prin prisma drumului alpin care il strabate. 

Rezervatia Slatioara, care mai este cunoscuta si sub numele de Codrul Secular Slatioara, are o suprafata de 600 hectare, acolo existand arbori ce dateaza de secole intregi (brazi, molizi) si care trebuie protejati, printre care te poti plimba. 

Pestera Liliecilor de pe muntele Rarau se afla aproape de Pietrele Doamnei, mai fiind cunoscuta si sub denumirea de Borta Ingradita, aici aflandu-se o pestera cu tractiune gravitationala (cea mai mare din tara noastra, potrivit speologilor), intrarea fiind sub forma unui put foarte adanc, de 14 m. Nu exista formatiuni sau pietre stralucitoare, ci colonii de lilieci care isi petrec acolo iernatul, incluzand liliacul mustacios, liliacul brun urecheat, liliacul de Brandt si cel mic cu potcoava. 

Manastirea Rarau este un obiectiv turistic pe care il poti vizita cand te afli in muntii Rarau, aceasta fiind o sihastrie ctitorita de domnitorul Petru Rares in secolul 16, aflandu-se in satul Chiril, fiind initial infiintata cu un secol mai devreme pe versantul nordic, de catre cuviosul Sisoe. Legendele spun ca biserica veche a fost inlocuita cu una noua dupa ce calugarii au protejat pe sotia si copiii domnitorului in 1538, cand acesta a fost inlaturat din scaunul sau. A fost mutata de calugari pe versantul sudic doua secole mai tarziu, in urma ocuparii Bucovinei de catre armatele austriece. 

Piatra Soimului Rarau se afla aproape de cabana care ii intampina pe turisti, fiind un perete scancos imprejmuit pentru siguranta turistilor, care ofera o priveliste frumoasa asupra varfului Giumalau, printre altele. 

Fauna si flora

Exista o mare diversitate in ce priveste speciile existente in aceasta zona, dintre care enumeram argintica, floarea reginei, jneapan, papucul doamnei, cocosul de munte, vanturel, bufnita, cinteza alpina, forfecuta, ciocanitoarea de munte si minunita, ursul brun, capriorul si caprioara, mistretul, cerbul, vulpea, veverita, iepurele si soarecele de zapada. Se poate ca pe unele sa le zaresti din cand in cand, altele fiind mai dificil de monitorizat. 

 

Trasee montane din Vatra Dornei

Poti vedea Pietrele Doamnei pe un traseu ce porneste din Vatra Dornei, acesta avand 15 km, fiind de dificultate medie. Dureaza in jur de 10 ore, putandu-se fragmenta pana la varful Rarau Giumalau si apoi ajungand la cabana Rarau. 

Vei porni din Vatra Dornei si vei trece prin varful Obcina Mica, apoi ajungand prin Poiana Ciungi, dupa care la Cabana Giumalau, Varful Polita Caprelor si Saua Fundu Colbului, destinatia finala fiind hotelul cu ale sale camere calde si bucate imbietoare. 

 

Trasee montane din Campulung Moldovenesc

Din preajma garii din oras poti ajunge pana la hotelul Alpin Rarau (spatiu de cazare Rarau), traseul cu cruce galbena fiind unul usor de realizat pe jos, dar putin mai lung, rapindu-ti in jur de 5 ore. Printre locurile pe care le vei descoperi se afla Valea si Poiana Izvorul Alb, Valea Limpedea si varful Popii Raraului. Pe Valea Izvorului Alb treci si pe langa Pietrele Buhei, o rezervatie geologica de marca. 

Un alt traseu demn de urmat, care trece prin muntii Rarau Pietrele Doamnei, porneste din Campulung, trecand prin Cheile Moara Dracului, cu un peisaj deosebit format din pereti calcarosi inalti de pana la 70 m, cu lungime de pana la 5 metri, ajungand la varful Rarau (1651 m), Pietrele Doamnei si apoi la Hotelul Alpin Rarau. Vei avea nevoie de cei mai buni bocanci de munte si o geaca groasa pentru a strabate circuitul fara probleme, fiind de ajutor si un mic rucsac cu de-ale gurii si apa, daca detii cazare la poalele muntelui sau la hotel. 

Legenda Pietrele Doamnei

Parte a popularitatii obiectivului turistic Pietrele Doamnei se datoreaza legendei care insoteste aceasta locatie, povestea datand de sute de ani. Se spune ca, in timpul celei de-a doua domnii, Petru Rares a fost inlaturat de la putere de catre hoardele tatare, iar Doamna Elena, sotia sa, si copilul lor (precum si averea lor) ar fi ajuns sa se adaposteasca intr-o pestera, ei fiind urmariti de soldati tatari. In urma rugilor doamnei, niste pietre gigantice au cazut la gura locului in care se aflau bogatiile, ucigand raufacatorii. De atunci, pietrele au dobandit numele cunoscut si in prezent, ascunzand comoara uitata de peste ani. 

O alta legenda spune ca forma stancilor de langa varful Rarau este data de un fulger care le-a despicat, acesta fiind trimis de diavol, pentru a dezgropa comoara unui domnitor. Iar acestea sunt doar doua fatete ale istoriei si mitologiei zonei, existand multe alte astfel de istorisiri. Dupa ani si ani, Raraul rezista si isi pastreaza secretele, lasand turistii si aventurierii sa il exploreze pe cat posibil. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Una din cele mai indragite si aratoase rezervatii naturale din tara noastra este Piatra Craiului, unde ai la indemana trasee, popasuri, obiective numai bune de vizitat si experiente interesante care te asteapta ca turist. Iata cateva astfel de optiuni pe care ti le pune la dispozitie natura. 

 

Parcul National Piatra Craiului este situat in judetele Arges si Brasov, cel mai apropiat oras fiind Zarnesti, el prezentand o arie protejata, cu biodiversitate conservata la nivel national, obtinand titulatura de rezervatie naturala in 1938. Accesul se realizeaza in doua puncte, dinspre Pitesti pe DN73D si dinspre Brasov pe DN73A, platindu-se un bilet simbolic, la un pret modic, valabil pentru sapte zile. In prezent, suprafata sa este de peste 36 de hectare. 

 

Trasee Piatra Craiului

Pasionatii de trasee montane vor fi fericiti sa afle ca pot explora nu mai putin de 42 de astfel de drumuri marcate pentru a strabate intregul parc si a se bucura de descoperiri si peisaje deosebite, majoritatea fiind, insa, mai dificil de realizat. In ciuda acestui fapt, sute de mii de turisti decid sa incerce macar sa cucereasca parcul Piatra Craiului. Patru trasee sunt mai spectaculoase si recomandate de catre salvamontisti chiar si celor fara o conditie fizica de invidiat, care doresc sa surprinda frumusetea muntelui. 

Unul porneste din Zarnesti, de la Centrul de Vizitare al Parcului National, urcand considerabil catre o zona limitata de stancarii numita Valea Crapaturii, dupa care se ajunge la Saua Crapaturii, directia fiind, mai apoi, catre Cabana Curmatura. 

Un alt traseu pentru Piatra Craiului porneste din sudul parcului, de la Satic (Arges), aventurierii se vor indrepta prin Valea Dragoslovenilor catre Cabana Garofita Pietrei Craiului, urmand un peisaj de padure cu formatiuni stancoase in Cerdacul Stanciului, urmand intoarcerea catre cabana. 

Tot din zona Zarnesti debuteaza si traseul Valea Taului Mare, care duce spre Cheile Zarnestiului si apoi spre Cabana Curmatura printr-o padure deasa, dupa care se va urca spre Vf. Piatra Mica, unde turistii pot vedea intregul peisaj al parcului si zonei subalpine cu panorama Pietrei Craiului, deoarece zona este inalta si deschisa. Urmeaza coborarea pe la Poiana Zanoaga si revenirea la cabana Curmatura. 

Un ultim traseu pe care il pot incerca turistii incepatori este Dambovicioara – “La Om”, care porneste din localitatea Dambovicioara din judetul Arges, trecand prin cheile Dambovicioarei (se viziteaza pestera Dambovicioara), dupa care urmeaza Valea Brusturetului si cabana cu acelasi nume. Urmeaza o urcare catre refugiul Grind si spre varful La Om, cunoscut si sub denumirea de Piscul Baciului, care te duce la o altitudine de 2238 metri. 

Traseul La Lanturi – Piatra Craiului  porneste de pe Plaiul Foii spre Valea Tamasului, spre refugiul Spirla, apoi la Zaplaz, unde sunt portiuni cu lant de ajutor pentru urcare printre stanci, ajungand, intr-un final, la varful La Om, coborarea facandu-se prin refugiul Grind spre Zarnesti sau prin varful Padina Popii si coborare spre Plaiul Foii. Este considerat unul din cele mai dificile trasee tehnice ale Romaniei, putand fi efectuat doar vara, pe vreme buna. 

Refugii in Piatra Craiului

In cazul in care turistii sau aventurierii au nevoie de ajutor sau cateva clipe de repaus in siguranta, Piatra Craiului pune la dispozitia lor sapte refugii, dintre care patru sunt pozitionate la altitudini mai mici (refugiul Diana, Grind, Spirla si Cioranga) si trei mai pe creasta (Vf. Ascutit, Saua Funduri si Saua Grindului). Asadar, in caz de urgenta, cei aflati pe traseu se pot adaposti in aceste locuri, de aceea e util sa fie semnalate pe harta ce nu va lipsi din echipamentul de drum. Iti trebuie neaparat bocanci de munte, geaca rezistenta la frig si apa. 

 

Obiective turistice in Zarnesti si Piatra Craiului

Exista numeroase locuri care abia asteapta sa fie vizitate, printre ele aflandu-se Cabana Plaiul Foii, care exista de peste 100 de ani si al carei scop initial a fost de a gazdui vanatorii, fiind acum in topuri de pensiuni izolate in munti. Locatia sa este undeva la poalele muntilor, in apropierea altor peisaje frumoase, precum Cerdacul Stanciului, Pestera Dambovicioara, Grota Stanciului si Prapastiile Zarnestilor. Poti gasi cazare la Plaiul Foii chiar la cabana sau in casele apropiate sau cazare in Zarnesti pentru a fi mai aproape de traseele pe care le poti explora de-a lungul zilei, dar a ajunge intr-o camera calda si a te bucura de bucate traditionale cand esti obosit. 

Amatorii de senzatii tari se pot da cu tiroliana, existand sase astfel de trasee, plus unele de catarare, fiind amenajat in apropiere un parc de aventura. 

Zona La Zaplaz este foarte frumoasa, fara a necesita urcarea prin Lanturi, traseul putand fi incercat in orice anotimp, fiind incununat cu gauri misterioase sapate in munte. 

Creasta Piatra Craiului e un alt obiectiv turistic apreciat datorita imaginilor spectaculoase obtinute cand ajungi in varf, recompensa unei trude serioase, intreaga sa lungime fiind de 25 km, altitudinea cea mai mare fiind pe Piscul Baciului, la 2237 metri. 

Prapastiile Zarnestilor (Cheile Zarnesti) te transpun intr-o lume de povesti, cu stancile inalte si peretii verticali apropiati printre care treci, aici putand observa capre negre ori fluturele de stanca. 

Foarte aproape de rezervatia Piatra Craiului se afla castelul Bran spre care te poti indrepta repede, pentru o scurta vizita, fiind un magnet pentru turistii aflati in cautarea originilor lui Dracula. 

La poalele muntelui te asteapta pensiunea Piatra Craiului si Taverna Pietrei Craiului, frumoase cazari care imbina confortul cu un aspect traditional. 

Fauna si flora

Parcul Natural Piatra Craiului gazduieste o treime din diversitatea floristica si faunistica autohtona, intalnindu-se paduri mari de fag ori mixte, de fag si rasinoase (cu paltin, tei, frasin, carpen, jugastru, ulm, castan salbatic si mesteacan, arin de munte si arin negru), printre frumoasele flori ce merita mentionate se afla si unele protejate de lege: floarea de colt, bujorul de munte, garofita Pietrei Craiului (endemica, specifica grohotisului muntelui), mac galben, papucul doamnei, sangele voinicului, ghintura galbena. 

Fauna este compusa din mamifere mari (urs carpatin, lup, caprioara, cerb, ras), jder de copac, vulpe, mistret, veverita, numeroase specii de lilieci (cu urechi late, cu urechi de soarece, cu aripi lungi, etc.), pasari (cocos de munte, corb, brumarita de stanca, acvila de munte, stancuta, ierunca, cristel de camp, soim calator) si exemplare de capra neagra. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Pentru amatorii timpului in aer liber, o drumetie prin munti devine un motiv de concediu sau excursie, si de ce sa nu explorezi minunatiile pe care le avem in propria noastra tara, in scurte astfel de iesiri? Astazi iti vom etala cateva motive care sa te imbie sa faci o escapada in muntii Calimani. 

 

Traseele montane sunt pentru multe spirite libere adevarate oaze de cunoastere si relaxare, implinind o comuniune cu natura. Muntii Calimani vor deveni o alegere rapida si de bun augur, in special pentru cei din zona Moldovei, dar orice roman, si nu numai, ar beneficia de pe urma unei vacante in aceasta mirifica zona considerata una din cele mai salbatice ale tarii noastre. Iata cateva motive pentru care sa iti pregatesti si tu macar un traseu in viitorul concediu. 

 

Sunt cei mai inalti munti vulcanici din tara

Muntii Calimani sunt cei mai inalti si extinsi munti vulcanici la origine din tara noastra, fiind, totodata, si ultimii de pe teritoriul tarii care si-au incheiat aceasta activitate. In acelasi timp, pasionatii de geologie vor putea observa urme ale glaciatiunii caci exista creste alpine si caldari glaciare vizibile pe traseele recomandate in mod normal. 

Parcul National Calimani are nu mai putin de 24.041 hectare de teren, primele dovezi ale interesului fata de conservarea naturii din aceasta zona cu relief vulcanic din Romania fiind in 1971. 

Punctul cel mai ridicat din punctul de vedere al altitudinii este Vf. Pietrosu, care are nu mai putin de 2103 metri, urmatorul reper inalt fiind Negoiul Unguresc, care are 2081 metri. Acestea sunt insotite de alte piscuri montane care pot fi atinse prin urmarea unor trasele de dificultati diferite, in unele cazuri, existand anumite formatiuni stancoase care, la o privire mai apropiata, deprind caracteristici antropomorfe sau zoomorfe (ex. Mosul, stanca “vedeta” a celor 12 Apostoli). 

Ce poti vizita in apropiere

In zona parcului national din Muntii Calimani se afla Depresiunea Dornelor cu perla Bucovinei – Vatra Dornei, care pe timp de iarna devine un punct central turistic datorita celor doua partii de schi, fiind si un punct de plecare pentru vizitarea manastirilor din Bucovina, Moldova si Maramures. Tara Dornelor abunda in peisaje deosebite cu vai si creste montane impadurite, putine trasee montane si cabane, ceea ce duce la un aspect mai salbatic al zonei. 

O rezervatie ce merita mentionata este cea de la Pietrele Rosii, cu o istorie bogata, unde s-au tinut lupte intre cele trei parti ale tarii noastre in trecut. 

Cetatile Tihului sunt varfuri muntoase asemanatoare zidurilor stravechi ale unei cetati, prezentand un peisaj salbatic, iar cascada Tihu si cascada Bauca vor incanta turistii. 

Alte elemente turistice alaturate sunt Statiunea Borsec, manastirile din Toplita si Castelul Kemeny din Brancovenesti. 

 

Trasee turistice

Exista nu mai putin de sapte intrari oficiale in Parcul National Calimani, fiind permise activitatile turistice prin respectarea regulilor specifice vizitarii, bineinteles. Nu se vor investiga zonele cu protectie stricta, precum Rezervatia Stiintifica Jnepenis. Exista nu mai putin de 24 de trasee cu puncte de plecare diferite, unele destinate incepatorilor, mai scurte, altele mult mai lungi si dificil de realizat. 

Unul din popularele trasee turistice din Vatra Dornei este Pasul Tihuta – Poiana Stampei, fiind un drum care uneste Ardealul cu Vatra Dornei, Pasul Tihuta oferind un spectacol natural deosebit, cu peisaje demne de vazut. In Poiana Stampei poate fi vizitata rezervatia Naturala Tihovul Mare, o arie protejata cunoscuta pentru plantele sale care se gasesc in zone de tip mlastina impadurita. 

Defileul Muresului este o alta destinatie interesanta pentru turisti, intinzandu-se intre Muntii Calimani si Gurghiu, pe malurile raului Mures, pe acest traseu aflandu-se pestera de mulaj Casoaia lui Ladas. 

Din Gura Haitii pornesc doua trasee, unul moderat spre Pietrele Rosii si Dornisoara, si unul dificil catre Varful Pietrosu si Pasul Paltinis. Poti incerca un drum mai scurt, de pana la 3 ore, pe traseul 12 Apostoli Calimani, cea mai populara atractie turistica, numita si “Mosii din Calimani”, ajungand in rezervatia geologica din nordul muntilor, pentru a vedea relieful similar unor statui ce parca dateaza de secoole, dintre care amintim Mosul, Maresalul, Godzila, Ramses, Gusterul si Mucenicul. 

Traseele de creasta prin Vf. Pietrosu vor oferi sansa observarii intregii caldere vulcanice, din punctul cel mai inalt. 

Traseul pana la cascade este mai dificil si lung, insa esti recompensat cu privelisti frumoase, adevarate comori ale acestor munti. Totusi, vei avea nevoie de bocanci de drumetie rezistenti si multa hidratare. 

Un alt exemplu de atractie turistica este Rezervatia Lacul Iezer din Calimani, acolo unde se afla specii de plante ocrotite prin lege, precum ienuparul, pinul pitic, smardarul si Nardus stricta, ochiul de apa fiind de tip glaciar. 

Din vest, traseele care pornesc din Colibita sau sat Piatra Fantanele, unde poti face un popas la hoteluri cu nume precum Poarta Calimanilor sau Bujor de Munte, sunt mai lungi si dificile, dar poti ajunge pana la Pietrosul sau Vf. Bistriciorul. 

Fauna si flora pe care le poti observa

Muntii Calimani prezinta diversitate in ce priveste vegetatia si fauna Romaniei, existand aici si specii protejate, precum jnepenii. 

La ele acasa sunt pajistile si tufarisurile alpine formate din jneapan, raristi, smirdar (rhododendron myrtifolium) si paduri de foioase si rasinoase ori mixte, cu zambru strasnic, conifer gasit in zona carpatina europeana si in muntii Alpi, brad, fag si molid. 

In ochiurile de apa intalnite poti da peste exemplare de pastrav, boistean si zglavoaca, dintre amfibieni remarcandu-se tritonul carpatic, cel de munte, buhaiul de balta cu burta rosie si cel cu burta galbena, broasca rosie de munte si salamandra. 

Atentie la reptilele gasite in Parcul National Calimani, acolo existand vipera si sarpele de alun. Dintre soparle amintim soparla de munte, soparla cenusie si naparca, specii protejate strict. 

In frunzarisul padurilor si al arbustilor poti gasi codros de padure, corb, fisa de munte si brumarita alpina, pietrar si codobatura cenusie si alba, cocosul de mesteacan (doar in padurile batrane), pitulice, mierla cu guler, eretele vanat, acvila tipatoare sau pantarus si macaleandru. 

In ce priveste mamiferele mari, Muntii Calimani prezinta o oarecare diversitate, existand ursi, lupi, ras, vidra, jder, pisica salbatica si bursucul, cerbul si capriorul. 

Printre mamiferele mici, in speta rozatoare, se gasesc parsul de padure, soarecele de padure, chitcanul de padure, liliacul bicolor si cel urecheat brun. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Bocanci de munte – Opinii si Recenzii in 2021

 

O piesa deosebit de importanta pentru echipamentul de munte o reprezinta bocancii si ai, mai jos, informatii pentru a putea alege varianta optima pentru tine. Daca ai nevoie de un model 3 sezoane, poti sa mergi pe Lomer Tibet STX, marimea 41, inaltime intermediara. Materialele folosite sunt de calitate, cu talpa Vibram, membrana impermeabila Sympatex, exterior din piele de Suede si nylon, brant detasabil. Astfel, bocancii pot fi folositi si in zile mai nefavorabile, asigurand o buna aderenta, pe trasee de dificultate medie, fiind confortabili si placuti la drum. O alta varianta pentru femei este si Lomer Sesia Ultra MTX Lady, colorati si de inaltime intermediara. 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cei mai buni!

Lomer Tibet STX
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Sunt bocanci de munte de inaltime intermediara, pentru 3 sezoane, ce pot fi purtati si pe trasee de dificultate medie, cu bune proprietati, cu talpa Vibram aderenta si flexibila, cu profil ce nu permite acumularea noroiului, cu membrana de tip Sympatex impermeabila, dar care lasa piciorul sa respire, exteriorul din piele de Suede combinata cu nylon.

Pielea de Suede se poate pata foarte usor, necesitand o intretinere mai atenta pentru a-si pastra culoarea.

Acest model de bocanc de munte poate fi purtat atat de femei, cat si de barbati datorita designului, fiind marimea 41.

A 2-A OPTIUNE!

Lomer Sesia Ultra MTX Lady
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aceasta pereche de bocanci este dedicata pentru femei, marimea 37, frumos colorati, de inaltime medie, ce asigura o buna aderenta si preluarea socurilor la drum, avand talpa Vibram, cu membrana ce asigura o buna ventilare, dar nu permite apei sa intre la interior, cu exterior din piele Suede si nylon, branturi detasabile.

Fiind de culoare albastra, cu galben, se pot pata mai usor daca nu le asiguri o intretinere optima.

Pret bun, materiale de calitate, confortabili si usori, sunt doar cateva motive pentru care iti recomandam acesti bocanci de munte.

A 3-a Optiune!

Salomon Quest 4d 3
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Special dedicati pentru barbati, acesti bocanci de munte marimea 46,5, de culoare neagra, cu profil inalt, iti vor asigura o buna stabilitate la drum, cu talpa exterioara High Traction Contragrip, si intermediara de tip EVA densa, cu exterior din piele nubuck si membrana de tip Gore-Tex, impermeabili, dar lasa piciorul sa respire, cu branturi detasabile.

Avand in componenta materiale de calitate, au si un pret mai ridicat decat alte modele prezentate.

Cu acest tip de bocanci de munte vei putea face drumetii lungi, in siguranta si cu un confort sporit.

 

 

Pareri despre cei mai buni bocanci de munte

 

Din dorinta de a-ti veni in ajutor pentru a alege repede si comod cea mai buna pereche de bocanci de munte pentru tine, ai mai jos o lista cu cateva modele, foarte populare, impartite pe categorii. 

 

Lomer Tibet STX

 

Daca vrei bocanci de munte, la pret bun, poti sa mergi si pe acest model 3 sezoane, ce se potriveste pentru diferite trasee si pe vreme mai nefavorabila. De asemenea, permite atasarea de coltari daca ai nevoie.

Incaltamintea este impermeabila si asigura o buna ventilare a piciorului, fiind cu membrana pe interior de tip Sympatex, si exterior din piele de Suede cu o grosime de 1,8 mm combinat cu material textil (nylon), brant detasabil de tip EVA.

Talpa este de tip Vibram, cu o flexibilitate medie, ce asigura o buna absorbtie a socurilor si aderenta foarte buna. Au protectie la varf, pentru a nu se deteriora, iar profilul talpii nu permite acumulare de noroi sau zapada. Bocancul cantareste 650 de g, este marimea 41 si datorita combinatiei de culori de gri cu galben este potrivit pentru orice persoana. Inaltimea este intermediara. 

 

 

Tecnica Makalu GTX Junior

 

Si cei mai mici iubitori de plimbari pe munte au nevoie de incaltaminte adecvata, iar acest model de bocanci de munte, marimea 35, poate fi o alegere optima. Are un design placut, cu fata exterioara pe nuante de maro, si insertii rosii pe talpa.

Asigura o buna protectie pentru picior, fiind confectionat din materiale de calitate: talpa Vibram ce ofera o buna aderenta pe traseu si amortizeaza socurile; exterior din piele intoarsa (Suede) combinata cu material sintetic ce asigura o buna ventilare; membrana interioara Gore-Tex ce asigura impermeabilitate.

Brantul are o conformatie anatomica pentru un plus de confort. In plus, bocancii nu vor dezvolta mirosuri neplacute in interior, fiind tratati antibacterian. Sunt de inaltime intermediara, asigurand si o potectie buna pentru glezna. Limba este fixata bine pentru a nu incomoda la mers.

 

 

 

Bocanci de munte de dama

 

Lomer Sesia Ultra MTX Lady

 

Acesti bocanci de munte, de dama, au un design foarte placut, vesel in nuante de galben, cu albastru si gri. 

Confectionati cu grija si cu multa atentie de producator, iti vor oferi protectie si siguranta la drum, recomandati pentru trasee lungi si de dificultate medie. Exteriorul este din piele de Suede, combinata cu material sintetic textil (nylon). Membrana situata la interior asigura impermeabilitate si lasa piciorul sa respire.

Talpa este Vibram, flexibila si cu o buna aderenta. Brantul este detasabil. Sunt usori de numai 420 g si intermediari ca si inaltime, marimea 37. Pentru a nu prinde miros neplacut la interior sunt tratati antibacterian. In plus, este o pereche de bocanci de munte, ieftina si buna, in care ai asigurat confortul de care ai nevoie. 

 

 

Keen Terradora Leather MID WP W

 

Pentru iubitoarele de drumetii, aceasta pereche de bocanci de munte, de dama, poate fi o alegere potrivita. Sunt recomandati pentru perioada de vara si sezoanele intermediare, asigurand o buna impermebilitate si ventilare.

Calapodul este special creat pentru confortul femeilor, iar designul este foarte atractiv, bocancii fiind de culoare gri. Materialele folosite sunt printre cele mai performante: cu piele nubuck la exterior, membrana interioara rezistenta la apa si care asigura o buna ventilare, talpa din cauciuc pentru o buna aderenta.

In zona gleznei prezinta guler elastic, ce este comod si prinde bine piciorul, pe interior bocancii au plasa si brant anatomic ce se poate detasa. Sunt foarte usori, cantarind doar 399 grame. Marimea disponibila este 41. 

 

 

Keen Revel III W 

 

Chiar daca pleci in drumetie tot trebuie sa fii in pas cu moda, iar acesti bocanci de munte, de dama, de culoare mov pot fi o optiune potrivita pentru tine. 

Sunt special confectionati pentru a asigura o temperatura optima in interior pana la -32 de grade C, si suprafata exterioara din piele nubuck, combinata cu doua straturi interioare asigura o buna impermeabilitate. Talpa este aderenta, din cauciuc si prezinta trei strturi care ofera o buna izolatie.

Cantaresc 476,3 grame, si iti vor fi tovarasi buni indiferent de traseele alese. Pentru un plus de rezistenta, au bombeul acoperit. Ai la dispozitie mai multe marimi: 36, 37, 38 si 39,5. 

 

 

Keen Insulated Terradora Wintershell W

 

Daca iti place sa faci drumetii in sezonul rece, ai nevoie de o pereche de bocanci de munte, de dama special confectionati pentru a-ti asigura tot confortul la drum.

Acest model este disponibil pe marimile 40 si 41, are un design atractiv, pe nuante de gri. Are un calapod comod, durabilitate, captuseala din carbune de bambus asigura o buna izolatie, si se poate folosi cu rachete de zapada. Pe langa membrana din carbune de bambus, bocancul mai are un strat ce asigura impermeabilitate si totodata o buna ventilare pe interior. 

Exteriorul este din piele tratata, cu talpa din cauciuc ce ofera o buna aderenta indiferent de traseu. Talpa intermediara este de tip EVA asigurand preluare socurilor. Greutatea este de 0,417 kg. 

 

 

 

Bocanci de munte de Salomon

 

Salomon Quest 4d 3

 

Pentru cei care iubesc drumetiile in natura si vor sa aiba un confort sport la mers, le recomandam acest model de bocanci de munte, marimea 46,5, barbati. 

Imbinand cele mai noi inovatii si tehnologii din domeniu, producatorul asigura un bocanc rezistent, confortabil si flexibil, pentru a te bucura de plimbarile la munte. Sunt mai inalti, tinand astfel si glezna in siguranta. Talpa ofera o buna aderenta, amortizarea socurilor, cu exterior de tip High Traction Contragrip si straturi intermediare de tip EVA cu densitate mare.

Membrana interioara este de tip Gore-Tex, ceea ce se traduce prin impermeabilitate 100% si ventilare buna la interior, exteriorul din piele nubuck. Limba este acoperita si are brant cu spuma EVA, foarte confortabil. Sunt de culoare neagra. 

 

 

 

Bocanci de munte pentru barbati

 

AKU Alterra NBK GTX

 

Chiar daca esti iubitor de drumetii scurte de o zi, chiar daca iti place trekkingul cu un rucsac greu in spate, acesti bocanci de munte, pentru barbati, iti vor oferi siguranta si confort. 

De inaltime intermediara, sunt construiti in asa fel incat sa ofere o pozitie cat mai relaxanta si sa lase piciorul sa ruleze normal, pentru a nu obosi, chiar daca mergi intreaga zi. Exteriorul este din piele nubuck, cu guler elastic la nivelul gleznei pentru o mai buna sustinere. Membrana de tip Gore-Tex asigura o buna impermeabilitate.

Talpa exterioara de tip Vibram, cu crampoane, se curata usor si este flexibila si aderenta. Branturile sunt anatomice. Ai la dispozitie marimile 33, 43, 46, sunt de culoare maro cu insertii portocalii si au o greutate de 0,715 kg. 

 

 

Tecnica Aconcagua GTX M

 

Acest model de bocanci de munte, pentru barbati, este potrivit si pentru drumetii, dar si pentru trekking, si ii vei putea purta din primavara pana in toamna, fiind de 3 sezoane.

Inaltimea este intermediara, cu exteriorul din piele Suede si membrana interioara de tip Gore-Tex, ce asigura o buna impermeabilitate. De asemenea, pe parte superioara sunt prevazute gauri de aerisire, pentru ca piciorul sa respire in interior. Prezinta protectie pe bombeu, pentru a nu se deteriora in partea din fata care este mai expusa.

Talpa exterioara este de tip Vibram, cu interior din spuma EVA. Brantul are o forma anatomica ce ofera un confort sporit, si este din spuma cu densitate dubla. Bocancii sunt de culoare maro, in diferite marimi inclusiv intermediare, si cantaresc 0,642 kg. 

 

 

 

Bocanci de munte 3 sezoane

 

Keen Targhee EXP MID WP W

 

Cu siguranta o pereche de bocanci de munte, la un pret bun, este de interes pentru tine, iar acest model poate fi exact ceea ce cauti. Este unisex, de culoare gri si ai mai multe marimi: 37, 38, 40, 41.

Sunt bocanci de munte 3 sezoane, de inaltime medie, comozi si trainici, potriviti pentru mai toate tipurile de teren. Talpa este cu crampoane de 4 mm, cu interior anatomic, pentru a oferi mai mult confort piciorului.

Membrana interioara nu permite intrarea picaturilor de apa, lasand totodata piciorul sa respire, iar exteriorul din piele acoperita cu un strat protector poliuretanic rezista foarte bine la murdarie si zgarieturi. Cantaresc 432 g, brantul este din spuma EVA, detasabil cu inele trainice pentru sireturi. 

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Iubitorii de sporturi alpine stiu ca incaltamintea este o parte foarte importanta a echipamentului, care trebuie aleasa cu grija, iar noi iti prezentam, in continuare, cateva informatii care sa te ajute sa achizitionezi cei mai buni bocanci de munte pentru tine.  

Tipuri de bocanci de munte: In functie de tipul de activitati pe care le practici si de frecventa folosirii vei alege si bocancii potriviti, astfel:

Bocanci de munte conventionali: acestia se adreseaza in special amatorilor, care isi doresc sa faca din cand in cand o drumetie, fara a avea activitati speciale. Sunt la un pret mai convenabil, asigura o buna stabilitate in timpul plimbarilor si iti vor proteja gleznele.

Bocanci de munte tehnici: sunt dedicati pentru pasionatii de sporturi montane, pentru profesionisti, care au nevoie de o incaltaminte pe care se pot baza. Sunt mai scumpi, dar au caracteristi performante, cu o tapla mai groasa si posibilitatea de a atasa coltari atunci cand este nevoie, fara cusaturi, ce asigura o buna stabilitate si protectie pe trasee dificile.

 

Sezonul: Poti sa alegi: 

Bocanci de munte pentru vara: sunt in general special creati pentru a asigura o buna ventilare a piciorului in conditii de temperatura crescuta, sunt mai josi si mai flexibili. Sunt potriviti pentru trasee de dificultate scazuta, pentru drumetii.

Bocanci de munte de iarna: sunt special conceputi pentru trasee dificile si pentru a asigura o temperatura optima piciorului pe timp de iarna. De asemenea, sunt mai inalti, pentru a putea merge prin zapada, impermeabili si asigura stabilitatea gleznei. 

Bocanci de munte 3 sezoane: acestia sunt potriviti din primavara, pana in toamna, de cele mai multe ori impermeabili, asigura o buna protectie atat vara la temperaturi ridicate, cat si primavara/ toamna in zilele mai friguroase. Pot fi purtati si pentru trasee mai dificile, sunt flexibili si usori.

Bocanci de munte all season: sunt potriviti pentru amatori care nu practica foarte des plimbari pe munte si nici nu vor sa investeasca prea mult in incaltaminte. Ca model, sunt asemanatori cu cei de iarna, dar nu au un nivel de impermeabilitate ridicat, iar talpa este ceva mai rigida pentru plimbarile pe timpul verii. 

 

Inaltimea: Te poti orienta spre:

Bocanci de inaltime joasa: sunt variante lejere si usoare, ce lasa o libertate mare de miscare piciorului, ajungand pana la jumatatea gleznei. Nu sunt foarte rezistenti si se preteaza in general pentru drumetii pe teren de dificultate scazuta, in sezonul de vara, deoarece lasa piciorul sa respire.

Bocanci intermediari: in general cei pentru 3 sezoane se inscriu in acest tip, si asigura o oarecare protectie gleznei, dar si lasa libertate piciorului. Se recomanda in general pentru excursii de o zi, cu un rucsac usurel, pe trasee de dificultate moderata, fara zapada.

Bocanci inalti: desi pot fi mai incomozi, sunt pentru profesionisti, asigurand o protectie ridicata pentru glezna, potriviti si pentru trasee grele, inclusiv iarna. De asemenea, poti sa mergi cu ei atunci cand ai un rucsac mai greu de 20 de kg, pentru o mai buna stabilitate.

 

Talpa: Un aspect caruia trebuie sa ii acorzi o importanta deosebita, conform mai multor pareri despre cei mai buni bocanci de munte, este talpa. 

O talpa mai moale este potrivita pentru teren alunecos, avand o mai buna aderenta, pe cand o talpa mai rigida va rezista mai mult la abraziune. Profilul adanc, cu striatii puternice, iti va oferi o mai buna stabilitate si aderenta pe suprafete lunecoase (gheata, iarba uda, noroi etc.), pe cand un profil mai lin se potriveste pentru plimbari pe teren plat. 

De asemenea, si curbura tabanelor din interior este de interes pentru a avea o pozitie cat mai relaxata in timpul mersului. 

Dintre cele mai renumite tipuri de talpa se remarca cele din gama Vibram (cu trei straturi), care si-au dovedit rezistenta si calitatile in peste 80 de ani. Sunt mai multe amestecuri si tehnologii pentru acest tip de talpa ce asigura o foarte buna aderenta indiferent de sol, absorb socurile si se recomanda si pentru trasee dificile. 

Materialul folosit pentru partea superioara: Aceasta poate fi in mod uzual, din:

Piele tabacita: Este un material cu proprietati foarte bune, rezistent la abraziune, impermeabil, dar este mai scump si mai greu. Inainte de a pleca la drum, bocancii din piele tabacita au nevoie de cateva zile de rodaj, pentru a nu avea probleme.

Piele netabacita (nubuck): Este un material mai moale si mai fin, rezistent la apa, confortabil, dar necesita o intretinere mai speciala.

Piele Suede: Este usoara si flexibila, dar nu este impermeabila si se poate pata mai usor. Se intalneste de obicei in combinatii cu material textil.

Material sintetic: Sunt foarte lejeri si usori, la un pret bun, dar se uzeaza mai repede. De asemenea, lasa piciorul sa respire, nu permit ca apa sa intre la interior si se usuca foarte repede. 

Pe langa materialul exterior, de interes este si membrana ce captuseste partea interioara, care trebuie sa fie impermeabila. Printre cele mai cunoscute modele de membrana ce au proprietati bune, lasand transpiratia sa se evapore si fiind impermeabile, sunt: Sympatex, Climashield, Gore-Tex. 

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Ce masura aleg pentru bocancii de munte, de iarna?

Important pentru a alege cea mai buna pereche de bocanci de munte, pentru tine, mai ales pentru iarna este sa fie masura potrivita. Astfel, trebuie sa stii ca piciorul se va umfla pe munte, asa ca mai bine probezi in a doua parte a zilei.

De asemenea, incearca bocancul cu o soseta tehnica sau mai groasa, pe care stii ca le vei purta. Bocancul nu trebuie sa fie fix, dar nici sa iti joace in picior, atunci cand il impingi pana in varf trebuie sa ai loc la calcai de un deget. In caz ca nu gasesti marimea potrivita, alege o marime mai mare, si poti sa iti suplimentezi branturile castigand aproape jumatate de numar.

Cat costa niste bocanci de munte, de dama, ieftini?

Oferta pe piata este foarte bogata, asa ca vei gasi cu usurinta bocanci de munte, ieftini si buni pentru femei, cu preturi incepand de la 150 – 200 lei pentru drumetie, pana la 600 de lei pentru iarna.

 

Cum protejez bocancii de umiditate iarna?

Pentru o protectie cat mai ridicata a bocancilor pe timpul iernii este bine ca, dupa o curatare temeinica, sa ii impregnezi cu solutii speciale, care cresc gradul de impermeabilitate al acestora. Solutiile se gasesc in comert si sunt dedicate pentru tipul de material din care sunt confectionati bocancii (spre exemplu, pentru piele solutiile sunt pe baza de ceara).

 

 

 

Reconditionarea bocancilor de munte second hand

 

Daca ai gasit bocanci de munte la preturi bune, second hand, si vrei sa alegi aceasta varianta, inainte de prima purtare trebuie sa ii cureti temeinic. Nu este recomandat sa ii speli la masina de spalat rufe, curata-i usor cu o perie moale pentru a indeparta praful, eventual sub dus, fara sa ii uzi foarte tare.

Scoate branturile si curata-le cu apa si detergent special, apoi lasa bocanci si branturile sa se usuce natural, intr-un spatiu caldut si bine aerisit. Inainte de uscarea completa a bocancilor, trebuie sa ii dai cu solutie de impregnare special pentru tipul de material: pentru piele naturala poate fi pe baza de ceara, pentru piele intoarsa, nabuc sau material textil alege un spray dedicat.

Scoate sireturile si da bine toata suprafata, insistand la cusaturi si in locul unde sunt formate cute. Daca este cazul poti sa aplici si doua straturi, apoi ii lasi la uscat.

Daca simti un miros neplacut pe interior poti sa alegi fie o solutie naturala pe baza de bicarbonat de sodiu sau poti sa pui pliculete de ceai negru, care vor absorbi mirosul si indeparteaza bacteriile, sau poti achizitiona un produs dedicat.